Povežite se s nama

Crna Gora

DOSIJE ISLJEDNIK (40): Težak posao čišćenja Tužilaštva od OTG kadrova

Objavljeno

dana

SDT: Omaška Katnića, odluku o skidanju zabrane ulaska Belivuku i Miljkoviću donio menadžment Uprave policije

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Privatno lice Milivoje Katnić, koji je skoro sedam godina obavljao funkciju glavnog specijalnog tužioca nedavno je razriješen sa te pozicije, a iza njega je ostala zaostavština nepočinstava za čiju će sanaciju biti potrebno mnogo vremena.

Portal Aktuelno će otvoriti neke predmete iz čuvenih Katnićevih fioka povezanih sa velikim pranjem novca kada za to dođe vrijeme.  Javnost Crne Gore će tada vidjeti šta je sve skrivao i koga je štitio samoproklamovani Lovćenski tajnovidac.

Ali prije nego što pređemo na otvaranje tih tema od velikog značaja za crnogorsko društvo, ispunićemo obećanje koje smo dali našim čitaocima i u feljtonu od 40 nastavaka prikazaćemo način na koji je funkcionisao bivši glavni specijalni tužilac Katnić.

Advertisement

Portal Aktuelno je u periodu od 30. 04. do 30. 6. 2020. godine na slučaju biznismena Zorana Bećirovića u seriji od 60 tekstova prikazao način rada Katnića koji je za vrijeme svog mandata pretvorio SDT u nešto što je ličilo na ispostavu UDBA-e. Feljton koji od 21. februara objavljujemo upravo će se bazirati na ovom slučaju, kroz koji je najbolje prikazan način na koji je radio Katnić.

Nakon što smo objavili tekstove vezane za ovaj slučaj, u preostalih osam nastavaka feljtona, umjesto dva teksta, biće po jedan tekst koji obrađuje teme koje su obilježile karijeru penzionisanog GST-a.

Treba podsjetiti da smo se u dosadašnjim nastavcima dotakli sledećih tema:

Advertisement

Zloupotreba specijalnog policijskog tima za nelegalno hapšenje biznismena Zorana Bećirovića, njegovo isljeđivanje u prostorijama SDT-a, pravdanje i laganje preko medija da je saslušanje obavljeno u ODT-u, pokušaj da se u sudsku proceduru progura potpuno neosnovani optužni predlog, zloupotreba medija za širenje laži i obračun sa neprijateljima, ucjenjivanje, kreiranje “afere Delta” i crtanje mete na čelo kolege tužioca, širenje straha u tužilaštvu, neartikulisane i neodmjerene izjave, javno širenje panike u vrijeme pandemije koronavirusa, pravno neznanje, drzništvo, nerazjašnjeno pitanje famozne čokolade od 4.000 eura, sumnjiva ratna prošlost, fizički sukob u diskoteci…

Takođe smo pisali kako je Katnić, pored ličnog animoziteteta, vođen naređenjima koje je dobijao od njegovih pretpostavljenih iz takozvane Organizovane tužilačke grupe (OTG ili OKG) kupovao ćutanje medija i pokušavao da ućutka portal Aktuelno, čiji je Bećirović jedan od osnivača.

U preostalim nastavcima feljtona biće riječi o tome kako je Katnić sprovodio metod kreiranja problema, da bi onda spašavao okrivljenog i naplatio mu usluge po tarifi OTG dok je njegov predmet čuvao u čuvenim fiokama, o ukidanju crvene potjernice protiv odbjeglog biznismena Duška Kneževića, fizičkom maltretiranju zatvorenika dok je bio vojni tužilac, diletantskom vođenju postupka za pokušaj terorizma 2016. ogdine…

Advertisement

Krajni cilj Katnića i opskurne OTG bio je ”uhapsiti” Portal Aktuelno onako kako je njegova OTG ”uhapsila” sve ostale medije u državi. Međutim, te teme smo se samo dotakli u feljtonu, a portal Aktuelno i Online magazin Luča će o tome opširnije pisati kada za to dođe vrijeme!

Feljton, čiji posljednji nastavak objavljujemo danas, možete da čitate i na Online magazinu Luča, u posebnoj rubrici ‘’Milivoje Katnić’’. U svakom nastavku naznačen je naslov teksta i datum kada je objavljen da bi čitaoci mogli da dovedu stvari u pravilan kontekst i da bi uvidjeli da je portal Aktuelno još prije gotovo dvije godine naglašavao koliku štetu su za crnogorsko pravosuđe i čitavo društvo učinili Katnić i grupa njegovih saradnika poznata kao Organizovana tužilačka grupa (OTG).

U posljdnjem nastavku feljtona moći ćete da čitate upravo o teškom zadatku koji očekuje tužilačku instituciju u čišćenju od kadrova OTG.

Advertisement

 

NAKON PADA KATNIĆA: Slijedi težak posao čišćenja Tužilaštva i rad na razmontiranju OTG (18.02.2022)

Razrješenjem Milivoja Katnića sa mjesta glavnog specijalnog tužioca nakon sedam godina, probijen je gnojni čir nekompetencije, nepotizma, korupcije i zloupotrebe položaja koji je za vrijeme njegovog mandata kao sistemska bolest zahvatio Tužilaštvo.

Advertisement

Ko god da naslijedi nepopularnog Katnića imaće pune ruke posla, da popravi ogromnu štetu nanesenu Tužilačkoj instituciji koja je u posljednjih nekoliko godina postala zasebna, čak i odmetnuta grana vlasti.

Grupa ”odabranih” lica čiji je eksponent bio Katnić privatizovala je Tužilaštvo i javnost godinama pokušavala da obmane pričama da su baš oni ”garant stabilne Crne Gore” i da su ”patriote bez kojih bi država sigurno otišla pod skute velikosrpske i ruske hegemonije”.

Međutim, iza providne priče o patriotizmu i profesionalizmu SDT-a krile su se zlupotrebe, ucjene i prisila čija je personifikacija bio čovjek koji je juče otišao sa mjesta GST-a.

Advertisement

Zaostavština nepočinstava

O nepočinstvima sada već bivšeg GST-a, u narodu poznatog pod nadimkom isljednik Milivoje, portal Aktuelno pisao je mjesecima.

U desetinama tekstova potkrijepljenim mnoštvom dokumenata, javnosti smo predstavili modus operandi bivšeg GST-a, pobrojali smo njegove zloupotrebe, pisali o ucjenama i pritiscima koje je vršio. Nešto više o tome možete čitati na OVOM LINKU.

Advertisement
Samoproklamovani tajnovidac i epidemiolog Milivoje “Polakote” Katnić: “Polakote: Ovaj tužilac će sve to dokazati”, “Zamislite da se košarka igra rukama”, “Tužilaštvo će da djeluje, ja sam napravio instituciju”, “Polakote: Isus Hrist je rekao, to vi rekoste”, ”I zbog toga su neki zagazili đe nijesu trebali”

Da bi se pobrojale sve malverzacije bivšeg GST-a, biće potrebno mnoštvo tekstova, stoga će portal Aktuelno od ponedjeljka početi sa objavljivanjem feljtona u kome ćemo se osvrnuti na sve što smo pisali o Katniću i njegovoj ekipi za subverzivno djelovanje.

To će biti prilika za one koji i dalje vjeruju u podmukle spinove o ”čestitosti” i ”patriotizmu” Katnića i njegovog tima u SDT-u, da se razuvjere i na osnovu činjenica uvide zašto je njegov odlazak najbolja stvar koja je mogla da se desi za oporavak Crne Gore.

Bez lamentiranja za Milivojem

Advertisement

Na jučerašnjoj sjednici Tužilačkog savjeta u korijenu su sasječeni svi pokušaji da se malverzacijama i pritiskom sačuva fotelja samoproklamovanog tajnovidca, dok je v.d. VDT-a Maja Jovanović pokazala zavidan nivo hrabrosti i profesionalizma.

Tako da nakon što je Katić razriješen sa pozicije GST-a, nije bilo previše lamentiranja i pritužbi stručne javnosti.

Čak i medijske ispostave koje su pod kontrolom grupe koja stoji iza bivšeg GST-a nijesu imale argumentaciju, a čini se ni želje, ni volje da brane Katnića.

Advertisement
Đurđina Nina Ivanović: Branila saborca iz OTG?

Jedino je tužiteljka Đurđina Nina Ivanović zdušno branila sada već bivšeg GST-a, ali čini se da to nije radila iz profesionalih pobuda, već je njena kritika odluke TS o penzionisanju Katnića bila više podrška saborcu iz takozvane Organizovane tužilačke grupe (OTG) čiji je i ona saradnik.

Razmontirati OTG

Da Tužilački savjet može da radi efikasno kad ima volje i profesionalne hrabrosti, pokazuje i odluka v.d. VDT-a Maje Jovanović koja je već u ponedjeljak zakazala sjednicu na kojoj će se raspisati konkurs za izbor novog glavnog specijalnog tužioca.

O imenima je još uvijek rano govoriti, iako pojedine interesne grupe već stidljivo promovišu svoje kandidate. Ali je jasno da će novi GST, pod uslovom da bude izabran kompetentan i nezavisan kandidat, imati pred sobom ogroman posao da počisti trulež korupcije i nekompetencije koja je za vrijeme mandata Milivoja Katnića zatrpala Tužilaštvo.

Advertisement

”Prvo treba izabrati nepristrasnog i nezavisnog GST-a koji će raskrstiti sa Katnićevim nasljeđem. Njegov prvi zadatak treba da bude rad na razmontiranju hobotnice Organizovane tužilačke grupe, jer bez tog ključnog koraka svaka druga aktivnost će biti besmislena”, rekli su naši izovri dobro upućeni u prilike u Tužilaštvu.

Početi od Boričića

Portal Aktuelno već duže vremena piše o katastrofalnom stanju u kome se našlo Tužilaštvo koje je zarobljeno od strane OTG, čiji  je istureni igrač i čuvar političkog uticaja bio Katnić. Tužilački savjet, nakon što je konstatovao penziju za Katnića, moraće stoga da krene u čišćenje Tužilaštva, koje je u posljednjih nekoliko godina postalo maltene odmetnuta grana vlasti.

Advertisement
Nikola Boričić – žrtva OTG

Kako smo već pisali, jedan od prvih slučajeva kojim bi Tužilački savjet trebalo da se pozabavi je slučaj tužioca Nikole Boričića, doskorašnjeg zamjenika rukovodioca Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici.

Krajem prošle godine Demokratski front pozvao je novoformirani Tužilački savjet da što hitnije ispita navode koje je Boričić iznio u intervjuu za portal Aktuelno – da je nezakonito smijenjen jer nije želio da postupa po nezakonitim nalozima bivšeg v.d. VDT-a Dražena Burića i rukovodioca Višeg državnog tužilaštva Lepe Medenice.

Portal Aktuelno je takođe pisao da je Boričić žrtva Organizovane tužilačke grupe (OTG) jer je krajem prošle godine smijenjen sa mjesta zamjenika rukovodioca Osnovnog državnog tužilaštva (ODT) u Podgorici na insistiranje Medenice.

Pritisak na Boričića zbog Belivuka

Advertisement

Prije nego što mu je i zvanično prestao mandat na mjestu zamjenika rukovodioca ODT-a, Boričić je optužio Burića i Medenicu su ga ”sklonili” jer nije želio da postupa po njihovim nezakonitim nalozima. Takođe je istakao da je na njegove kolege vršen pritisak.

Kako je pisao portal Aktuelno, Burić i Medenica, kao članovi takozvane OTG, udarili su na Boričića zbog slučaja vezanog za vođu kriminalnog klana iz Srbije Veljka Belivuka.

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici na meti OTG

”Boričić je ‘nastradao’ zbog Belivuka jer je branio tužioca koji nije htio da pusti dvojicu policajaca, a na čemu su određene grupe iz Tužilaštva, tačnije Specijalnog tužilaštva insistirale”, kazali su naši izvori.

Podsjetimo, policijski rukovodioci Aleksandar Bošković i Saša Đurović uhapšeni su u oktobru prošle godine po nalogu osnovnog državnog tužioca Vukasa Radonjića zbog sumnje da su zloupotrijebili službeni položaj ukidanjem zabrane ulaska u Crnu Goru pripadnicima kriminalne grupe, Beograđanima Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću.

Advertisement

O kakvoj se organizovanoj grupi ucjenjivača u tužilaštvu radi, najbolje svjedoči i okolnost, da je isti dan nakon što je Boričić u intervjuu za Aktuelno kazao da je na njega vršen pritisak, Više tužilaštvo na čelu sa Lepom Medenicom, podnijelo predlog za utvrđivanje njegove odgovornosti i to u 13 predmeta!

”Tužilačka grupa koju je pomenuo Boričić nije odgovorila argumentima na njegove optužbe, niti je demantovala da je na njega vršen pritisak, već su iz fioke izvadili navodne sumnjive predmete koje o njemu skupljaju da bi ga ucjenjivali”, rekao je ranije naš izvor.

Organizovana tužilačka grupa (OTG)

Advertisement

Portal Aktuelno već je pisao o subverzivnim elementima u Tužilaštvu, koji čine takozvanu Organizovanu tužilačku grupu (OTG) za koju se vezuju brojne priče o ucjenama, korupciji, nepotizmu i zloupotrebi položaja.

Zoran Lazović, Lepa Medenica i Milivoje Katnić – kumovi

Udarna pesnica i izvršitelj prljavih poslova OTG je rukovoditeljka Višeg državnog tužilaštva u Podgorici Lepa Medenica inače kuma bivšeg šefa Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala Uprave  policije Zorana Lazovića.

S obzirom da je Lazović kum Milivoja Katnića bivšeg GST-a, jasno je da ova grupacija i nakon izbora novog Tužilačkog savjeta i smjene Katnića, želi što duže da zadrži uticaj u Tužilaštvu preko svojih ljudi.

Za to se koriste ucjenama kao u slučaju Boričića koji je upravo njihova najnovija žrtva. Boričić je krajem prošle godine smijenjen sa mjesta zamjenika rukovodioca Osnovnog državnog tužilaštva (ODT) u Podgorici jer nije htio da glasa za izbor kandidatkinje bliske Lepoj Medenici.

Advertisement

Vrhovno državno tužilaštvo (VDT), sa višom državnom tužiteljkom Lepom Medenicom, smijenilo je Boričića samo nekoliko sati nakon što na elektronskoj sjednici, koju je on organizovao, podgorički tužioci nijesu izabrali Medenicinu kandidatkinju za funkciju zamjenika rukovodioca ODT-a, tužiteljku Andrijanu Nastić.

Nastić je inače sestra od strica Aleksandra Mijajlovića, ”neformalnog” suvlasnika kompanije Bemax, koja se dovodi u vezu sa mnogim ilegalnim poslovima uključujući i šverc cigareta.

Portal Aktuelno baviće se u narednim mjesecima ovim problemima od krucijalnog značaja za oporavak crnogorskog društva i države i javnost blagovremeno obavještavati o aktivnostima koje se sprovode kada su u pitanju prijeko potrebne reforme u Tužilaštvu.

AdvertisementAktuelno
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Crna Gora

Zelena čoja Montenegra na sceni između crkava: Minut ćutanja za žrtve sa Cetinja

Objavljeno

dana

Autor

Zelena čoja Montenegra na sceni između crkava: Minut ćutanja za žrtve sa Cetinja

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Dramski program XXXVI festivala Grad teatar nastavljen je 12. avgusta, na sceni između crkava u Starom gradu, izvođenjem predstave „Zelena čoja Montenegra“, po motivima romana Moma Kapora u saradnji sa Zukom Džumhurom, a u režiji Nikite Milivojevića. Riječ je o prošlogodišnjoj koprodukciji JU „Grad teatar“ Budva, Beogradskog dramskog pozorišta i Gradskog pozorišta iz Podgorice.

Zelenu čoju Montenegra su Momo Kapor i Zuko Džumhur pisali kombinujući fikciju i istorijske činjenice, kao priču o neobičnom prijateljstvu između knjaza Nikole i u bici na Vučjem dolu zarobljenog Osman paše. Tako je poznata priča našla put do premijere na sceni Manastira Stanjevići prošle godine, i sada na sceni između crkava u budvanskom Starom gradu. U predstavi su priče u kojima se prepliću vrijeme, prostor, stvarno i nestvarno, toliko da ih je ponekad nemoguće razlikovati.

Beogradska publika je ovu predstavu premijerno vidjela na sceni Beogradskog dramskog pozorišta u novembru prošle godine, a podgorička u decembru na sceni Gradskog pozorišta. U međufestivalskom periodu predstava je na redovnom repertoaru svih koproducenata, a gostovala je i na značajnim regionalnim festivalima.

Advertisement

Glumica Maja Stojanović je kazala da cijela ekipa voli ovu predstavu.

“Igramo je sa lakoćom i uspješno cijelu godinu već. Uvijek je sve rasprodato, karta ne može da se nađe ni ovdje ni u Beogradu gdje je igramo svakog mjeseca tri ili četiri puta tako da smo baš zadovoljni. Ovo je jedan uspješan projekat. Scenu između crkava jako volim jer sam intimno vezana za nju zbog uloga koje sam na njoj ranije igrala”, kazala je Stojanović.

Božidar Zuber, koji mijenja Emira Ćatovića u ulozi naratora i vojvode Vukašina, je naglasio da predstava uvijek ostavi lijep utisak na publiku.

Advertisement

“Većinu budvanske publike poznajem, reakcija je bila standardno dobra. Mijenjam kolegu pa nisam bio u prilici da igram ovu predstavu u Stanjevićima, ali svaka scena ima posebnu draž i nosi svoju tugu ili radost. Moja uloga je takva da izaziva najviše reakcija kod publike zbog prelaska iz uloge naratora u ulogu vojvvode Vukašina pa izaziva dodatne simpatije, a i po prirodi sam šaljivdžija što ljudi znaju”, kazao je on.

Tužna i tragična vijest o ubijenim i povrijeđenim ljudima na Cetinju obilježila je sate pred samo izvođenje predstave te je, nakon izvođenja, cijela glumačka postavka zajedno sa publikom odala minut ćutanja žrtvama. Glumac Milorad Damjanović je kazao da su saznali šta se dogodilo na Cetinju pred sam početak predstave.

“Nije bilo prijatno, ali svaki glumac kad uđe u predstavu mora da je odigra. Što kažu, show must go on. Od sredine predstave smo se dogovorili da je minut ćutanja najmanje što možemo da uradimo na kraju predstave. Pomiješana su osjećanja s obzirom na to da je predstava prošla fantastično i da smo je prošle godine igrali u Stanjevićima gdje je predstava imala potpuno drugu dimenziju. To su nadomjestila na neki način zvona crkava koja su se čula tokom predstave u odnosu na cijelu ovu priču. Ja sam davno ovdje između crkava igrao “Ukroćenu goropad”i još par predstava, a večeras je bilo drugačije jer su svi kafići zaćutali u jednom trenutku i sve je bilo podređeno predstavi. Ne znam kako se normalan čovjek osjeća kada čuje ovako tužne vijesti, jako mi je žao i svima nam je žao. Mi smo morali da odradimo svoj posao, ali duboko saučestvujemo u bolu sa svima onima koji su danas nekog izgubili”, kazao je Damjanović.

Advertisement

Režiju i adaptaciju teksta „Zelene čoje Montenegra“ potpisuje Nikita Milivojević, koji je i scenograf predstave. Kostimograf je Jelena Stokuća, za muziku je zadužen Aleksandar Srebrić, a za scenski pokret Amalija Benet. U predstavi pored Stojanović, Zubera i Damjanovića igraju Miloš Pejović, Dejan Đonović, Simo Trebješanin, Jelena Simić, Andrija Kuzmanović, Branimir Brstina, Ivan Tomić, Milorad Damjanović, Ivan Zablaćanski i Stefan Radonjić.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Crna Gora

Raičević: Vijest o tragediji koja se dogodila na Cetinju duboko nas je uznemirila

Objavljeno

dana

Autor

Raičević: Zašto su sredstva za rekonstrukciju puta kroz Mrkojeviće preusmjerena za put Bioče-Mateševo-Kolašin

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Vijest o tragediji koja se dogodila na Cetinju duboko nas je uznemirila, saopštio je predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević.

“U ovim teškim trenucima za cijelo društvo, porodicama koje su izgubile svoje najmilije u ime građana Bara i svoje ime upućujem izraze najdubljeg saučešća, iskrenog saosjećanja i solidarnosti. Povrijeđenima želim što skoriji oporavak”, naveo je Raičević.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Crna Gora

CKM: Dijelimo bol familija stradalih Cetinjana

Objavljeno

dana

Autor

Borilovićev kolega: U posljednje vrijeme ponašao se kao usamljeni vuk

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Duboko nas je potresla vijest o tragediji  koji se dogodila na Cetinju. Dijelimo  bol i tugu sa familijama stradalih  i povrijeđenih u ovom nemilom dogadjaju, saopštila je NVO CKM.
Familiji, prijateljima stradalih kao i svim građanima Cetinja upućujemo najiskrenije izraze saučešća.
Povrijeđenim  u ovom tragičnom događaju želimo brz oporavak i da se što prije sa bolničkog liječenja vrate svojim kućama.Aktuelno
Nastavite čitati

Najčitanije