Povežite se s nama

Ekonomija

Banović: Smanjiti stopu PDV na električnu energiju sa 21 na 7 odsto

Objavljeno

dana

Banović: Smanjiti stopu PDV na električnu energiju sa 21 na 7 odsto

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Aktuelno.me


Socijaldemokratska partija snažno podržava namjeru da se svim ugroženim građanima smanje računi za struju za tri mjeseca, kako bi im se na taj način pomoglo da se izbore sa dugotrajnom ekonomskom krizom. Naša partija je takođe pripremila predlog zakona kojim bi se, po uzoru na pojedine zemlje EU, smanjila stopa PDV na električnu energiju sa 21% na 7% i time suštinski značajno smanjili računi, bez uticaja na poslovanje EPCG i drugih kompanija iz energetskog sektora, saopštio je zamjenik predsjednika SDP-a Borislav Banović.

“Pravo na umanjenje od 40% računa za struju imaju penzioneri sa primanjima manjim od 222 eura, kao i nezaposleni sa evidencije Zavoda za zapošljavanje na dan 31. mart ove godine, koji ovom mjerom nijesu obuhvaćeni kroz postojeći program subvencija. Međutim u praksi nastaju mnogobrojni problemi od kojih ćemo navesti one ključne”, naveo je Banović.

Pravo na podršku imaju samo oni penzioneri, odnosno nezaposleni, na koje se vodi brojilo, tako da su iz ovoga isključeni podstanari, koji su najugoženiji u obje kategorije.

Advertisement

“Takođe, brojne porodice u kojima živi više generacija obično imaju jedinstveno brojilo na vlasnika stana odnosno kuće, tako da ovu podršku neće dobiti porodica koja ispunjava uslove, a živi u kući čiji su su vlasnici otac ili majka penzioneri sa penzijom od 223 eura”, ističe Banović.

Banović ističe da se na kraju može desiti da usljed ove povoljnosti dio građana izgubi pravo na socijalnu nadoknadu zbog prevođenja dijela imovine na sebe radi ostvarivanja prava, čime će gubiti status socijalno ugroženog zbog vlasništva nad imovinom i izgubiti puno više od dobiti za umanjenje računa za tri mjeseca.

“Sve ovi problemi su itekako poznati rukovodstvu EPCG, budući da se upravo njihovi radnici svakodnevno suočavaju sa nervozom naših sugrađana, pogotovo onih najugoroženijih. Oni zbog brzine donošenja ovakvih odluka i njihove primjene neće dobiti oni što ih sljeduje na osnovu niskih penzija, socijalne ugroženosti ili nezaposlenosti. Praksa vođenja ovih ozbiljnih kompanija na osnovu PR strategija obično završi sunovratom tih kompanija i opštim nezadovoljstvom građana. Zbog toga pozivamo rukovodstvo EPCG da isravi nepavdu prema najranjivijim grupama i napravi modalitet po kojem će umanjenje dobiti oni kojima je to najpotrebnije, a ne da se desi da od najavljenih 150.000 građana kojima se dodjeljuje pomoć to dobije manje od 10%”, zaključio je Banović.

AdvertisementAktuelno
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ekonomija

Ministarstvo: Zbog nenaplaćenih akciza i PDV-a 59 miliona manje u kasi, Kostić: Moramo da se borimo za konkurentski prostor

Objavljeno

dana

Autor

Ministarstvo: Zbog nenaplaćenih akciza i PDV-a 59 miliona manje u kasi, Kostić: Moramo da se borimo za konkurentski prostor

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Aktuelno.me


Tokom godina u kojima je gorivo prodavno bez akciza i poreza, što je trebalo da stimuliše luksuzni jahting turizam, u jahte u Crnoj Gorije natočeno skoro 104 miliona litara goriva. Prema podacima Ministarstva finansija, na osnovu nenaplaćenih akciza i PDV-a za gorivo za brodove i jahte, u državnu kasu se od 2018. do juna 2022. slilo 59 miliona eura manje.

Dvije trećine toga odnosi se na jahte za sport i rekreaciju, tek trećina su komercijalne svrhe.

Vlasnici jahti u Crnoj Gori plaćaju 44 centri više po litru goriva. Poslije četiri i po godine Vlada Crne Gore ukinula je dio benefita, odnosno vratila akcize i proeze.

Advertisement

Ministar finansija Aleksandar Damjanović kaže da je odluka donijeta uslijed poremećaja na tržištu energenata.

“Svjedoci smo rasta cijene goriva i to u dužem vremenskom periodu koja je sada, maltene, duplirana u odnosu na period od prije dvije godine, odnosno prije početka korone. To je veliki šok za privredu i građane Crne Gore i u tom smislu smo napravili nekoliko poteza kako bismo kako-tako naprvili olakšice naftnog šoka i za privredu i za građane”, objasnio je Damjanović za Al Jazeeru.

Sa druge strane, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović pozvao je Vladu da preispita vraćanje akciza, navodeći kako je ta mjera bila mamac za vlasnike mega jahti.

Advertisement

Sa takvim stavom saglasni su i pojedini predstavnici biznisa.

“Mi nismo ostrvo na Sredozemlju, niti ostrvo na Jadranu, to znači da nijesmo pošteđeni od konkurencije i da su nam u susjedstvu vrlo ozbiljni, ili jedni od najozbiljnijih konkurenata. Na Mediteranu takođe. Jedna mala turistička destinacija, kao što je Crna Gora, mora da se bori za svoj konkurentski prostor kad je u pitanju turizam”, rekao je za Al Jazeeru Vaslije Kostić iz Udruženja poslodavaca.

U Ministarstvu finansija uvjeravaju da je odluka dobro promišljena. Kažu da se tržište razvilo, a da su određeni benefiti i dalje tu.

Advertisement

“Vezovi za jahte su svega sedam odsto, u odnosu na 21 odsto koja je opšta stopa PDV-a. Dakle, smanjena je stopa PDV-a. Snabdijevanje hranom i pićem za ljude na tim jahtama je ponovo bez PDV-a. Tako da su to sve one male pogodnosti kojih se industrija ne sjeti kada želi da vodi debatu o svim ovim stvarima”, rekao je Damjanović.

U Vladi ističu i da je vraćanje akciza za gorivo za jahte bila obaveza i na evropskom putu Crne Gore.

“Bezcarinsko gorivo mjera je suprotna evropskim pravilima i ozbiljna prepreka za napredak u pregovaračkim poglavljima koja se odnose na carinsku i poresku politiku”, kazali su u Ministarstvu finansija.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Ekonomija

NVO Ugostitelji apeluju na Opštinu Kotor: Odgoditi rušenje terase restorana Risan

Objavljeno

dana

Autor

NVO Ugostitelji apeluju na Opštinu Kotor: Odgoditi rušenje terase restorana Risan

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Aktuelno.me


NVO Ugostitelji Crne Gore apeluje na Opštinu Kotor da odgodi rušenje terase restorana „Risan“ u Risnu čiji je dugogodišnji zakupac Vladimir Mrvaljević.

“Iznenađeni smo namjerom nadležnih da objekat ruše u sred sezone kada je Mrvaljević, koji je član naše NVO, uložio značajna novčana sredstva pripremajući se za ovogodišnju ljetnju sezonu”, kažu u ovoj NVO.

Pozivaju nadležne da ovakve stvari rješavaju van sezone i da se sudskim putem stavi tačka na ovo pitanje.

Advertisement

“Nedopustivo je da nadležni, umjesto da nađu način da pomognu ugostiteljima koji unazad nekoliko godina bilježe loše rezultate zbog pandemije korona-virusa, obračunavaju se sa nama i otežavaju nam rad u godini koja bi mogla biti spasonosna za crnogorski turizam”, navodi se u saopštenju ove NVO.

Oni pozivaju sve ugostitelje da se zajedno okupe i da u ponedjeljak, za kada je zakazano rušenje, spriječe njihov naum i još jednom pošalju apel Opštini Kotor da ovo pitanje riješe nakon sezone.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Ekonomija

Platni promet 1,36 milijardi eura

Objavljeno

dana

Autor

Banke stimulativnom kreditnom politikom da pomognu privredni oporavak zemlje

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Aktuelno.me


Vrijednost realizovanog platnog prometa za 19 radnih dana u maju iznosila je 1,36 milijardi eura, što je 3,5 odsto manje nego u aprilu, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG). Od toga je 93,8 odsto realizovano u Real Time Gross Settlement (RTGS) sistemu, a ostatak u Deferred Net Settlement (DNS) sistemu.

U RTGS sistemu se obavljaju pojedinačne platne transakcije između učesnika po bruto principu u realnom vremenu, a u DNS sistemu međubankarske platne transakcije po neto principu u odloženom vremenu.

“U maju je za 19 radnih dana realizovano 1,01 milion naloga, od čega 37,75 odsto u RTGS sistemu, a ostatak u DNS sistemu”, navodi se u izvještaju CBCG.

Advertisement

Prosječni dnevni obim realizovanog platnog prometa u RTGS i DNS sistemu, izražen preko broja naloga, iznosio je 53,38 hiljada naloga, dok je prosječna dnevna vrijednost platnog prometa iznosila 71,47 miliona eura.

U maju za 10,36 hiljada minuta produkcije nije bilo zastoja u radu sistema, pa je njegova raspoloživost bila 100 odsto.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije