Povežite se s nama

Crna Gora

Optuženi: Priznali smo pljačku i ubistvo Mrdaka pod policijskom torturom

Objavljeno

dana

Optuženi: Priznali smo pljačku i ubistvo Mrdaka pod policijskom torturom

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Sedmočlana grupa optužena za razbojništvo Pošte u Nikšiću kojom prilikom je ubijen radnik obezbjeđenja Ljubiša Mrdak danas su u podgoričkom Višem sudu na ročištu za kontrolu optužnice zatražili obustavu postupka jer su djelo priznali pod pritiskom policije. Isti stav zauzela je i odbrana optuženih ističući da je optužnica zasnovana na pretpostavkama te da pojedini dokazi nisu pribavljeni u skladu sa zakonom.

Sa druge strane, zastupnik tužilaštva ostao je pri optužnici u cjelosti ističući da je potvrđuju prikupljeni dokazi.

Na optužnici koju potpisuje tužiteljka Tatjana Begović su Mitar Knežević, Stojan Albijanić, Nemanja Miljković, Petar Zolak, Srđan Svjetlanović, David Banjac i Stefan Regojević. Optuženi Knežević saopštio je da mu je žao zbog smrti Ljubiše Mrdaka ali da on nema ništa sa događajem koji se odigrao u Nikšiću kao i da tužilaštvo nije pružilo dokaze u tom pravcu.

Advertisement

On je naveo da je od prijatelja saznao da se sumnjiči da je jedan od aktera razbojništva Pošte u Nikšiću i da ga traži policija zbog čega se razmišljao daiz Herceg Novog, gdje se trenutno nalazio, uputi ka Centru bezbjednosti u Nikšiću.

Međutim, Knežević je pojasnio da je odustao od predaje jer je znao da će ga na putu zaustaviti policija i neće mu vjerovati. Branilac Kneževića je ukazao na kontradiktornosti iskaza koje je ovaj optuženi dao pred BiH državnim organima i crnogorskom policijom.

Advokat koji zastupa optuženog Mitra Kneževića kazao je, između ostalog, da izjave koje je njegov branjenik dao u BiH i pred organima Crne Gore su kontradikotrni i da ne mogu biti dokaz.Dodao je da dokazi demnatuju jedan drugog i da nemaju dodirnih tačaka. Optuženi Albijanić je saopštio da je da danas pred sudom prvi put bez zlostavljanja daje iskaz u ovom slučaju.

Advertisement

“Prošao sam zlostavljanje od policije. Stavljali su mi kesu na glavu, šok sam preživio. Ovo mi je prvi put da dajem iskaz bez prinude i zlostavljanja”, kazao je ovaj optuženi. On je naveo da nema veze sa razbojništvom i ubistvom Mrdaka ali da je uprkos tome prošao pakao Branilac Albijanića, advokat Marko Radović ukazao je vanraspravnom vijeću da se optužnica za sniva na pretpostavkama i da je Više državno tužilaštvo moralo ponuditi još konkretnih dokaza.

On je kazao da mjere tajnog nadzora nisu sačinjene u skladu sa zakonom. Sa stavom advokata Radovića da je optužnica nepotpuna saglasio se i advokat Davida Banjca. Optuženi Petar Zolak je kazao i da je kao i Albijanić prošao torturu u zgradi policije u Banja Luci i da je očevidac zlostavljanja optuženog Albijanića.

“Svjedok sam kako su tukli Albijanića.On se nalazio u sobi preko puta moje. Otvorili su vrata da gledam kako ga biju”, ispričao je Zolak. On je naveo da su ga policajci tada vezali za radijator.

Advertisement

“Batine, spovke, sve sam izdržao dok mi nisu spomenuli bebu i ženu. Rekli su da će ženu da mi uhapse a bebu predati socijalnoj službi. Tada sam im rekao da me terete za šta god hoće ali porodicu da mi ne diraju”, kazao je on.

Zolak je ustvrdio da su mu crnogorski inspektori rekli da znaju da on to nije uradio te da su došli u BiH po kostur istrage.

Dodao je da je njegove povrede u Kliničkom centru Banja Luke, policajac medicinskom osoblju objasnio kao nesretan slučaj odnosno da su drva na njega pala kada se otvorila stranica kamiona. Advokat Srđan Lješković je zatražio obustavu postupka uslijed nedostatka dokaza protiv njegovog branjenika Stefana Regojevića.

Advertisement

On je istakao da Regojević nije kriv i da nije imao ni jedan nagovještaj da se priprema razbojništvo.

“Regojević je brutalno tučen u Centru bezbjednosti. Postoji snimak sa trajekta Herceg Novi za koji VDT navodi da je Rogojević na motoru sa Banjcem. DNK analizom je utvrđeno da nema njegovih tragova na motoru a osim toga ne poznaje Banjca”, kazao je advokat Lješković. Regojević je ustvrdio da ne poznaje nikoga od optuženih i naglasio da je nakon hapšenja preživio policijsku torturu.

“Izjavu koju sam, dao dao sam pod batinama, uskraćivanjem hrane, vode i sna. O tome postoje dokazi doktora”, naveo je on.

Advertisement

Advokatica Maja Zeković predočila je sudu da nije imala priliku da kontaktira sa svojim branjenikom Miljkovićem iako je to tražila od državnih organa Srbije gdje je ovaj optuženi uhapšen. Dodala je i da je porodica Miljkovića obavjestila da srpska policija zlostavlja njenog branjenika.

Prema navodima optužnice, okrivljeni su po prethodnom dogovoru i razrađenom planu uz prijetnju oružjem od Ljubiše Mrdaka, Dragiše Dendića i Igora Ivanovića oteli novac namijenjen za isplatu penzija. Kako je saopšteno iz policije, ukradeno je 423.000 eura.

Istraga je pokazala da je ova grupa sa pripremama oružane pljačke krenula 9. avgusta prošle godine sa iznajmljivanjem štek stanova u Nikšiću gdje su se krili prije i nakon razbojništva.

Advertisement

Prema unaprijed utvrđenom planu, 20. oktobra prošle godine, oko 9 sati, optuženi su u džipu „kaškai“ čekali radnike obezbjeđenja. Kada se kombi namijenjen prevozu novca i dragocjenosti primakao iza zgrade pošte, tada su naoružani napadači iskočili iz džipa i hitro krenuli ka zadnjim vratima vozila.

Uvidjevši da je pljačka u pitanju, Mrdak je pokušao da se suprotstavi, ali tada su razbojnici ispalili nekoliko hitaca od kojih je jedan pogodio Mrdaka u grudi.

Ostalu dvojicu njegovih kolega razbojnici su kundacima izudarali, isprskali biber sprejem, prebacili novac u svoje vozilo i pobjegli. Ubrzo nakon toga policajci su u naselju Grebovice pronašli uništeni džip koji su koristili počinioci.

Advertisement

Kako se navodi u otužnici, razbojnici su se potom uputili prema Manastiru Ostrog. Banjac je iz ,,citroena kaktus“, kojim je upravljao Zolak, prešao u vozilo Stefana Regojevića koji je ga je odveo na lokaciju za skrivanje a Regojević potom nastavio put prema Budvi.Aktuelno
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Crna Gora

Podrška dijaspore iz SAD protestima u Mrkojevićima

Objavljeno

dana

Autor

Mrkojevići najavljuju novi protestni skup i blokadu saobraćaja

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Klub crnogorskih iseljenika “Rumija” iz  Čikaga uputio je podršku protestu mještana Mrkojevića a povodom rekonstrukcije regionalnog puta R29.

“Mi, predstavnici brojne dijaspore iz Mrkojevića koja se nalazi u SAD, ispred kluba „Rumija„ dajemo punu podršku mještanima naših Mrkojevića u njihovim zalaganjima da kroz ovo mjesto konačno počne rekonstrukcija regionalnog puta R29. Mi, koji smo napustili rodnu grudu zbog neuslovnih žibotnih uslova u Mrkojevićima tražimo od Vlade Crne Gore da izadje u susret zahtjevima mještana Mrkojevića i svima nama koji želimo da se nekada možda i vratimo tamo i da pod hitno ovu dionicu proglasi putem od javnog interesa te krene sa neophodnih procesom raspisivanja tendera za rekonstrukciju”, navedeno je u saopštenju crnogorske dijaspore.

Ukazali su na ozbiljnost situacije.

Advertisement

“Mi , predstavnici dijaspore koji smo spremni da u svakom trenutku pomognemo našoj Crnoj Gori i našem rodnom kraju Mrkojevićima svjesni smo važnosti ovog puta za napredovanje cijelog kraja , ali i Crne Gore, jer kada naši prijatelji iz Amerike stignu do Mrkojevića ne mogu se načuditi kakvim putem dolazimo do naših kuća. Vjerujemo da nije ni potrebno govoriti o tome na kakve izazove nailaze brojni turisti i oni koji u tranzitu prolaze ovim frekventnim putem i kakav utisak stiču o Crnoj Gori. Putem koji je zbog jako lošeg stanja prouzrokovao i ljudske žrtve”, dodaju oni.

Očekuju od nadležnih organa da ispune zahtjeve mještana Mrkojevića.

“Vjerujemo da će Vlada u najkraćem roku izaći u susret zahtjevima mještana Mrkojevića, kao i što smo mi iz dijaspore uvijek spremni da izađemo u susret svim zahtjevima koji stižu iz naše domovine Crne Gore”, zaključuju.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Crna Gora

Budva: Za dva dana pred sudom čak 24 pijana vozača

Objavljeno

dana

Autor

Uhapšena 34 vozača zbog vožnje pod dejstvom alkohola

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Za samo dva dana (juče i danas), sudije suda za prekršaje u Budvi (sjedište suda i odjeljena u Ulcinju, Baru, Kotoru i Herceg Novom) su u hitnim postupcima sankcionisale čak 24 vozača koji su upravljali vozilima u nedozvoljenim koncentracijama alkohola, saopštio je predsjednik suda za prekršaje u Budvi Marko Đukanović.

Sud za prekršaje u Budvi izrekao je okrivljenom D.I (48) iz Budve kaznu zatvora u trajanju od 15 dana zbog vožnje motocikla pod dejstvom alkohola u koncentraciji od 2,55 g/kg alkohola u organizmu.

Izrečena mu je zabrana upravljanja A kategorijom u trajanju od ćetiri mjeseca, kao i tri kaznena boda.

Advertisement

“Najčešći vremenski okvir u kojima su zatečeni da upravljaju vozilima su rani jutarnji časovi – po izlasku iz ugostiteljskih objekata, zbog čega se apeluje na sve vozače da nakon završetka noćnog provoda ne koriste sopstvena vozila, već da angažuju alternativan prevoz”, poručio je Đukanović.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Crna Gora

Bivši radnici Montenegro Airlinesa očekuju od poslanika da obore Vladu u petak

Objavljeno

dana

Autor

U četvrtak novi protest bivših radnika Montenegro Airlinesa

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Bivši radnici Montenegro Airlinesa poručili su danas poslanicima u Skupštini Crne Gore da očekuju sjutra od njih da izglasaju nepovjerenje Vladi Dritana Abazovića.

Tim povodom oni su uputili pismo poslanicima koje prenosimo u cjelosti:

Poštovani poslanici i poslanice, predstavnici građana u Parlamentu Crne Gore,

Advertisement

Kako se u petak, 19. avgusta 2022. godine, odlučuje o povjerenju Vladi CG, obraćamo Vam se u svojstvu bivših zaposlenih aviokompanije „Montenegro Airlines“ da iskažemo svoj
stav po ovom pitanju.

Možda najbolje ne razumijete situaciju u kojoj su se bivši radnici „Montenegro Airlines“- a i njihove porodice našli, jer zaboga, nikada vam se nije desilo da „preko noći“ ostanete bez posla u jeku pandemije Covid-a. Ni da vam poslodavac-Država, Vlada CG, ostane dužna sedam neisplaćenih zarada, 3 i po godine neuplaćenog radnog staža, te da vas uskrati za otpremninu za period do mogućeg novog zaposlenja.

Ipak, ne zaboravite da smo i mi birali Vas, kao predstavnike građana u Parlamentu, iako su samo rijetki od Vas osjetili empatiju i pomenuli naš položaj koji traje bezmalo dvije godine. Ovom prilikom ne želimo govoriti o ideologijama, iako znamo da među vama ima deklarativno lijevih i desnih, i zelenih i centra, ali, na žalost, primjećujemo kako je ipak među vama najviše sljedbenika neoliberalne ekonomije.

Advertisement

Nikada nismo tražili milostinju, već samo zarađeno, i ono što nam po Zakonu pripada, kao građanima Države Crne Gore. Kada već pominjemo Zakone, moramo Vas podsjetiti da smo se obraćali i prethodnoj i sadašnjoj Vladi CG, kao i mnogim institucijama, dok nijesmo shvatili da nas i prethodna i sadašnja Vlada zamajavaju, a institucije ne funkcionišu. Čak ni kancelarija Ombudsmana nije dala svoje mišljenje, iako smo se u martu 2021. godine žalili da su nam uskraćena ljudska i radna prava.

Zatim smo pokušali i sa protestima, blokirali saobraćajnicu prema aerodromu, ali osim maltretitranja turista kao i zaposlenih na aerodromu, nijesmo ostvarili željeni efekat, jer izgleda da članovi Vlade Crne Gore i narodni poslanici rijetko putuju avionom ili do aerodromske zgrade dolaze sporednim putem, tako da pomenuti nijesu osjetili posljedice protesta, inače bi vjerovatno reagovali.

I pored svih problema u koje su nas uvalili neznaveni i nedobronmjerni članovi Vlade Crne Gore, a koji su se odlučili na „gašenje“ MA bez ikakve analize, nakon uvođenja stečaja pokušali smo sačuvati resurse kompanije, a sve u interesu Države Crne Gore i njenih građana. Sada ne znamo ko je stečajni sudija, a nije imenovan ni stečajni upravnik i sve nam se čini da neko hoće da dovrši započeto i dokrajči Montenegro Airlines, a vrijednu imovinu ostavi zubu vremena.

Advertisement

Valjda je već svima jasno da nova kompanija ToMontenegro neće koštati nula eura kako su ne tako davno tvrdili bivši ministri Spajić, Bojanić i Milatović, već je za nju i njeno poslovanje do sada utrošeno na desetine miliona eura. A da stvar bude gora, ta kompanija nije i neće biti u funkciji turističke privrede.

Možda ne bi bilo zgoreg da Vas podsjetimo da je nova kompanija već duže vrijeme u v.d stanju, bez imenovanog Odbora direktora, a finansijsko poslovanje tj. gubici kompanije, uporno se kriju od javnosti. Valjda zato jer je sadašnji ministar ekonomije, Goran Đurović, bio član Odbora direktora nove aviokompanije.

Na kraju, gospodo poslanici i poslanice, i Vi lijevi, i Vi desni, i zeleni i Vi iz centra (sljedbenici neoliberalne ekonomije nas sigurno neće poslušati), kako se sadašnja Vlada kao i prethodna oglušuje o Zakone, a nije ni pokušala da riješi probleme bivših radnika MA, ako se još nijeste odlučili kako ćete glasati, mi bivši radnici Montenegro Airlines-a, očekujemo od vas da oborite ovu Vladu NEKA PADNE, DA OSVJEŽI!!!.

Advertisement

Bivši radnici „Montenegro Airlines“-aAktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije