Povežite se s nama

Ekonomija

Predstavljen nacrt izvještaja sveobuhvatne analize smanjenja rizika od katastrofa, sistema ranog upozorovanja i agrometeoroloških usluga

Objavljeno

dana

Predstavljen nacrt izvještaja sveobuhvatne analize smanjenja rizika od katastrofa, sistema ranog upozorovanja i agrometeoroloških usluga

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Aktuelno.me


Regionalna kancelarija za Evropu i Centralnu Aziju Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) izradila je nacrt izvještaja o osnovnoj studiji „Sveobuhvatna analiza smanjenja rizika od katastrofa, sistema ranog upozoravanja i agrometeoroloških usluga za poljoprivredu u Crnoj Gori “u okviru regionalnog projekta FAO pod nazivom „TCPF: Podrška procjeni smanjenja rizika od katastrofa u sektoru poljoprivrede na Zapadnom Balkanu“.

“Predstavnici FAO regionalne kancelarije za Evropu i Centralnu Aziju zajedno sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i drugih nadležnih institucija i organizacija, juče su održali radni sastanak na kome su razgovarali o predstavljenom nacrtu izvještaja sveobuhvatne analize smanjenja rizika od katastrofa, sistema ranog upozorovanja i agrometeoroloških usluga za sektor poljoprivrede u Crnoj Gori”, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

U uvodnom dijelu prisutnima su se obratili Nabil Gangi zamjenik regionalnog predstavnika za Evropu i centralnu Aziju i de-fakto šef Kancelarije za Crnu Goru, FAO REU i generalni direktor Direktorata za poljoprivrede Miroslav Cimbaljević.

Advertisement

“Tokom sastanka predstavljen je nacrt izveštaja o osnovnoj studiji „Sveobuhvatna analiza smanjenja rizika od katastrofa, sistema ranog upozoravanja i agrometeoroloških službi za poljoprivredu u Crnoj Gori“ koju je izradila Regionalna kancelarija za Evropu i Centralnu Aziju Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) u okviru regionalnog projekta pod nazivom „TCPF: Podrška procjeni smanjenja rizika od katastrofa (DRR) u sektoru poljoprivrede na Zapadnom Balkanu“”, navodi se u saopštenju.

Izvještaj je dio serije osnovnih studija o smanjenju rizika od katastrofa u poljoprivrednom sektoru, koja daje pregled trenutnog statusa zakonodavstva, kapaciteta i usluga u vezi sistema za smanjenje rizika od katastrofa, sistema ranog upozoravanja (EVS) i agrometeoroloških usluga (AS), kao i procjene nedostataka i potrebe za poboljšanjem i jačanjem ovih oblasti.

“Cilj ovog izvještaja je da istakne pozitivne strane sistema te da ukaže na postojeće nedostatke i kapacitete koje treba dodatno poboljšati. Izvještaj daje preporuke za jačanje postojećeg institucionalnog okvira kako bi se umanjili štetni efekti prirodnih nepogoda na poljoprivredni sektor u Crnoj Gori”, zaključuju u saopštenju.

AdvertisementAktuelno
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ekonomija

Gorivo u Crnoj Gori jeftinije nego u regionu

Objavljeno

dana

Autor

Gorivo u Crnoj Gori jeftinije nego u regionu

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Aktuelno.me


Eurosuper 95 u Crnoj Gori najjeftiniji je među državama regiona, dok je cijena eurodizela među najnižima, pokazuju podaci iz Biltena Ministarstva kapitalnih investicija.

Prema podacima iz novog Biltena o cijenama naftnih derivata, litar eurosupera 95 u Crnoj Gori košta 1,45 eura.

U Albaniji se može kupiti za 1,78 eura, Hrvatskoj 1,64 eura, Srbiji 1,62 eura, Bosni i Hercegovini (BiH) 1,60 eura i Sjevernoj Makedoniji 1,55 eura.

Advertisement

Najskuplji eurosuper 95 u Evropi plaćaju građani Danske, 2,22 eura, a najjeftiniji Mađarske 1,29 eura.

Kada je u pitanju eurodizel, litar u Crnoj Gori košta 1,55 eura, koliko i u Sjevernoj Makedoniji.

U Albaniji se može kupiti za 1,90 eura, Hrvatskoj 1,86 eura, Srbiji 1,83 eura i BiH 1,69 eura.

Advertisement

Najskuplji eurodizel u Evropi plaćaju građani Švedske 2,37 eura, a najjeftiniji Malte 1,21 eura.

Ministarstvo na sedmičnom nivou objavljuje osnovne podatke u vezi sa maloprodajom naftnih derivata, odnosno uporedne cijene goriva u regionu i Evropi.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Ekonomija

Kolašin može da privuče mlade iz drugih gradova Crne Gore

Objavljeno

dana

Autor

Kolašin može da privuče mlade iz drugih gradova Crne Gore

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Aktuelno.me


Od otvaranja prve dionice auto-puta Kolašin je drugi grad, gdje su gužve primjetne naročito vikendom, saopštila je predsjednica Opštine Marta Šćepanović, navodeći kako se u lokalima traži mjesto više.

Šćepanović je u emisiji Dobro jutro Crna Goro na TVCG rekla da Kolašin sada ima najviše potencijala da zadrži mlade.

“Ne samo da ih zadrži, već da ih privuče iz drugih gradova i regiona da dođe da rade u Kolašinu. Ovdje je veliki broj investicija, turističko mjesto, mladi treba da pokažu znanje i vještine”, rekla je Šćepanović.

Advertisement

Ona kaže da je raduje činjenica da se mladi ljudi koji su porodice zasnovali u Podgorici vraćaju u Kolašin.

“Od svih gradova Kolašina je grad na sjeveru koji će, ne samo zadržati mlade, već i privući iz regiona, a nadam se i iz Podgorice”, istakla je Šćepanović.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Ekonomija

Pokvario se iznajmljeni ,,airbus“

Objavljeno

dana

Autor

Pokvario se iznajmljeni ,,airbus“

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Aktuelno.me


Iz Er Montenegra su javili da se avion ,,airbus 320“ pokvario i da će biti van saobraćaja u narednih nekoliko dana. To će, vele, usloviti promjene u redu letjenja, kao i moguća kašnjenja.

“Kao odgovorna kompanija, kojoj su bezbjednost putnika, ali i efikasnost prioriteti, Er Montenegro u saradnji sa partnerima čini sve da se iznađe najbolje rješenje kako bi se prevezli svi putnici i realizovali planirani letovi uz što manja kašnjenja”, navodi se u saopštenju i dodaje da se normalizacija saobraćaja se očekuje sljedeće sedmice.

Er Montenegro počeo je 1. maja da koristi iznajmljeni Trade Air-ov ,,airbus A320“ registarskih oznaka 9A-BTH, a prvi let je bio za Ljubljanu. To je treći avion u floti Er Montenegra, koji je osnivačkim kapitalom države kupio dva ,,embrajera“, koje je prethodno iznajmljivao Montenegro erlajnz, sada u stečaju.

Advertisement

Kompanija je iznajmila ,,airbus“, zajedno sa posadom, zaključno sa oktobrom ove godine.

Ugovorom se Er Montenegro obavezao da će hrvatskoj kompaniji platiti 1.600 sati letjenja po cijeni od 2.400 eura po satu, bez obzira na to hoće li avion letjeti taj broj sati. Dakle, trošak zakupa je 3,8 miliona eura, plus troškovi smještaja i ishrane posade.

Avion je u maju letio svega 130 sati, što je duplo manje od ugovorenih 266 mjesečnih sati letjenja. Kompanija je prilikom iznajmljivanja saopštila da će ,,airbus“ koristiti za letove prema Cirihu, Tel Avivu, Lionu, Nantu, Katovicama, Jerevanu, Kairu i Rijadu. Za sada Er Montenegro nema letove prema Tel Avivu. Kairu, Rijadu, niti Katovicama.

Advertisement

Poređenja radi, lani je flota Er Montenegra, koju su činila dva ,,embrajera“, imala ukupno 1.200 sati letjenja, sa prosječnom popunjenošću kabina od 60 odsto.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije