Povežite se s nama

Društvo

Različite vakcine za put na sud

Objavljeno

dana

Različite vakcine za put na sud

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


pedesetpetogodišnjak najavio tužbu protiv pljevaljskog doma zdravlja

Različite vakcine za put na sud

Pedesetpetogodišnjak najavio da će tužiti Dom zdravlja jer je revakcinisan Sinofarm, umjesto Fajzer vakcinom. Tvrdi da ima zdravstvene tegobe. Iz Doma zdravlja i Ministarstva juče se nijesu oglašavali, iz IJZ sinoć saopštili da ga to što je revakcinisan pogrešno – “ne ugrožava životno”


Navodno obaviješten i Institut za ljekove i medicinska sredstva (ilustracija), Foto: Savo Prelević

Pedesetpetogodišnji muškarac revakcinisan je pogrešnom vakcinom protiv koronavirusa, nakon čega je morao da zatraži pomoć ljekara zbog, kako tvrdi, ozbiljnih zdravstvenih problema.

Čovjek čiji je identitet poznat “Vijestima” kaže da je u pljevaljskom Domu zdravlja u petak dobio Sinofarm vakcinu, iako je prvi put na istom mjestu vakcinisan Fajzerovom.

”Vijesti” su imale uvid u dokumentaciju koja potvrđuje da je primio vakcine različitih proizvođača.

Iz Doma zdravlja Pljevlja i Ministarstva zdravlja juče nisu odgovorili na pitanja u vezi s ovim slučajem – šta je preduzeto, da li su pokrenuti disciplinski postupci, ili je neko suspendovan s posla…

Iz Instituta za javno zdravlje sinoć su saopštili da je čovjeku umjesto Fajzer vakcine kao druga doza data Sinofarm, ali da ga to “ne ugrožava životno, već zahtijeva praćenje kao i nakon svake vakcinacije, što je u konkretnom slučaju i preduzeto”.

”Napominjemo da je u više zemalja svijeta nakon dobijene Sinofarm vakcine, kao treća doza data tzv. Fajzer vakcina onima koji nisu razvili antitijela. Dakle, u praksi su već praćeni efekti kombinovanja ove dvije vakcine. Iz DZ Pljevlja su nas informisali da je, tek nakon što je pacijentu odštampana potvrda o vakcinaciji Sinofarm vakcinom, medicinska sestra uočila da je kao prvu dozu dobio Fajzer vakcinu. Prethodna potvrda u sistemu je poništena, a ljekar je napravio izvještaj u kojem je opisano činjenično stanje”.

Pedesetpetogodišnjak, međutim, ističe da namjerava da tuži Dom zdravlja Pljevlja i da od preksinoć ima zdravstvene probleme, nakon što je u petak tokom dana primio pogrešnu vakcinu.

”Nisam spavao cijelu noć. Imao sam povišenu tjelesnu temperaturu. I juče i danas sam tražio pomoć doktora zbog povišenog krvnog pritiska, lupanja srca i gušenja, zbog čega su mi dali injekcije i terapiju za srce”, ispričao je on juče “Vijestima”.

Tvrdi da je 6. jula primio prvu dozu Fajzer vakcine.

”Živim u Podgorici, gdje nisam mogao da dobijem Fajzer vakcinu, pa sam otišao u Pljevlja po prvu dozu. Revakcinacija je bila zakazana za 30. jul, u 14.30 časova, pa sam specijalno zbog toga došao ponovo u Pljevlja. U 10.30 sati sam dobio poziv da dođem do 11”, kaže on.

Tvrdi da je došao na vrijeme, objasnio da je imao poziv za revakcinu, predao papir o vakcinaciji i dva puta, medicinskoj sestri i doktoru, rekao da je riječ o Fajzer vakcini.

”Izmjeren mi je kiseonik u krvi, doktor je našao moje podatke u kartonu… i rekao sestri da je u pitanju Fajzer. Sestra je sve vrijeme pričala na telefonu”, kazao je on.

Ističe da mu je, neposredno nakon vakcinacije, medicinska sestra rekla da je dala kinesku vakcinu.

”Supruga je o grešci obavijestila Institut za javno zdravlje, a ja sam pošao kod direktorice Doma zdravlja. Medicinska sestra je sve vrijeme plakala i izvinjavala se”, ispričao je on.

Tvrdi da ga niko od nadležnih nije pozvao da pita kako se osjeća i ima li problema nakon što je revakcinisan pogrešnom vakcinom, iako je imao zdravstvene tegobe.

On je zatražio odgovornost zaposlenih u pljevaljskom Domu zdravlja zbog propusta.

”Ubjeđivali su me da se nije desilo ništa strašno i da je kombinacija ove dvije vakcine moguća, dok Svjetska zdravstvena organizacija ne preporučuje kombinovanje Fajzer vakcine s drugim vakcinama.”

Naglasio je da želi da javnost bude upoznata s njegovim slučajem, kako se nekom drugom ne bi ponovilo.

Istakao je i da će o navodnim ostalim nepravilnostima obavijestiti nadležne institucije.

Prema saznanjima “Vijesti”, o propustu je obaviješten i crnogorski Institut za ljekove i medicinska sredstva (CInMED).

Naučnici i istraživači širom svijeta još istražuju da li mogu da se kombinuju vakcine protiv kovida-19, a koje se daju u dvije doze.

Obje doze primila trećina punoljetnih građana

Prvu dozu vakcine protiv koronavirusa do juče je primilo 38,5 odsto punoljetnog stanovništva, dok je 33,6 odsto revakcinisano.

U Crnoj Gori do subote je dato 329.900 doza vakcina.

Masovna imunizacija počela je 4. maja.

Crna Gora je i dalje na četvrtom mjestu po broju datih doza po broju stanovnika. Nalazi se iza Srbije, Slovenije i Hrvatske, a bilježi bolje rezultate od Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije i Albanije.


VijestiVijesti

Nastavite čitati
1 Komentar

1 Komentar

  1. Ana

    04/08/2021 at 23:16

    Nazalost mi im dodjemo kao zamorci. Uzas Sta nam rade 😡

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar Prijavite se

Ostavite komentar

Društvo

Podgorica pristupila Paktu slobodnih gradova

Objavljeno

dana

Autor

Podgorica pristupila Paktu slobodnih gradova

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


vuković u posjeti budimpešti

Podgorica pristupila Paktu slobodnih gradova

Deklaraciju su, uz Vukovića, potpisali i gradonačelnici devetnaest gradova, među kojima su i svjetske metropole: Pariz, Los Anđeles, Amsterdam, Tajpej, Barselona i Beč


Foto: PG Biro

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković boravi u zvaničnoj posjeti Budimpešti gdje je, u ime Glavnog grada, potpisao “Pakt slobodnih gradova”.

Iz Glavnog grada su pojasnili da je riječ o neformalnom savezu progresivnih gradonačelnika, raznih političkih opredjeljenja, osnovanom 2019. godine na inicijativu gradonačelnika četiri prijestonice Višegradske grupe (Varšave, Budimpešte, Praga i Bratislave).

Cilj Pakta je da preraste u globalnu, neformalnu mrežu gradonačelnika, a na tom tragu organizovano je pristupanje novih članova Savezu na marginama budimpeštanskog Foruma i potpisivanje Deklaracije o slobodnim gradovima, kojom su se gradonačelnici potpisnici obavezali da će štititi i promovisati zajedničke vrijednosti slobode, ljudskog dostojanstva, demokratije, jednakosti, vladavine prava, socijalne pravde i multikulturalizma.

Pakt slobodnih gradova
foto: PG Biro

Deklaraciju su, uz Vukovića, potpisali i gradonačelnici devetnaest gradova, među kojima su i svjetske metropole: Pariz, Los Anđeles, Amsterdam, Tajpej, Barselona i Beč, saopšteno je iz Glavnog grada.

Kazali su da se Vuković tokom konferencije sastao i sa gradonačelnicima Bratislave, Budimpešte i Rijeke.

„Iskreno se radujemo daljoj saradnji sa našim međunarodnim partnerima i zajedničkom radu u cilju osnaživanja liberalno-demokratskih vrijednosti, te prevazilaženju aktuelnih globalnih problema“, zaključio je gradonačelnik Podgorice.


VijestiVijesti

Nastavite čitati

Društvo

Velika akcija čišćenja Gorice u ponedjeljak

Objavljeno

dana

Autor

Velika akcija čišćenja Gorice u ponedjeljak

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


u nedjelju Promotivna vožnja biciklima i električnim trotinetima

Velika akcija čišćenja Gorice u ponedjeljak

U zgradi Skupštine Glavnog grada će u ponedjeljak biti održana i konferencija za medije povodom akcije sanacije brda


Gorica nakon nedavnog požara, Foto: Luka Zeković

Velika akcija čišćenja brda Gorica biće organizovana u ponedjeljak 20. septembra, sa početkom u 17 sati. Mjesto okupljanja je ispred glavne kapije brda Gorica, pola sata ranije.

Iz Glavnog grada su pozvali građane da se pridruže akciji, uz poštovanje aktuelnih epidemioloških mjera.

Takođe, u ponedjeljak u podne će, u zgradi Skupštine Glavnog grada, biti održana konferencija za medije povodom akcije sanacije Gorice.

Promotivna vožnja biciklima i električnim trotinetima

U nedjelju 19. septembra biće organizovana promotivna vožnja biciklima i električnim trotinetima.

Okupljanje dobitnika subvencije za kupovinu bicikala i električnih trotineta je u 18 časova, kod spomenika Svetog Petra Cetinjskog, odakle će krenuti zajednička vožnja.

Dolazak na plato ispred zgrade Glavnog grada i potpisivanje ugovora za subvencioniranje planirano je za 19 sati.


VijestiVijesti

Nastavite čitati

Društvo

DPS: Desant na Filmski centar neće proći

Objavljeno

dana

Autor

DPS: Znamo da smo mnogima trn u oku, ipak, pozdravljamo svaku emancipaciju konkurencije

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


pozvali vladu da razriješi novoimenovanu direktoricu

DPS: Desant na Filmski centar neće proći

Iz DPS-a poručili da kulturna scena Crne Gore nije privatni posjed ministarke Bratić


Foto: DPS

Demokratska partija socijalista (DPS) pozvala je Vladu i premijera Zdravka Krivokapića da hitno razriješi juče imenovanu direktoricu Filmskog centra Aleksandru Božović, poručivši vlastima da su se preigrali u nadmetanju ko će više uniziti crnogorski identitet, kulturu i umjetnost.

Iz te partije su, poručivši da „desant“ na Filmski centar neće proći, kazali da kulturna scena Crne Gore nije privatni posjed ministarke prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesne Bratić, te podsjetili da je Božović bila kandidatkinja za poslanicu srbijanske desničarske partije Dveri.

U Komisiji za prosvjetu, kulturu i medije Glavnog odbora DPS-a smatraju da je doskorašnji direktor Filmskog centra Sehad Čekić razriješen jer se imenom ne uklapa u ministarkin „srpski svet“.

„U savezništvu sa rektorem Univerziteta Crne Gore, koji suptilno sprovodi politiku ruske meke moći u visokom obrazovanju kanalima SPC, zadaje gđa Bratić niske udarce građanskoj Crnoj Gori. Ruga joj se u lice. Nezakonito je smijenila direktorku Narodnoga muzeja. Zamijenila ju je kadrom koji se proslavio konzervatorskim radovima u hramovima Crne Gore i ne bi u tome ništa bilo sporno, da ova Vlada nije skrpljena u manastiru i da nije klerikalizovala crnogorsko društvo do mjere da je dovedeno na ivicu građanskih sukoba. Namjerava da ispuni zavjet crkve Srbije i izmjesti ikonu ‘Filermosa’ odande đe joj je jedino umjesno mjesto, u Narodnom muzeju Crne Gore. Zavjetnica se prevarila, jer mi, zaista, branimo svetinje. Ne damo ih slugama ‘srpskog sveta’.“

„Uprkos saopštenju Udruženja filmskih producenata i reditelja Crne Gore, Bratićeva je razriješila direktora Filmskog centra. Imenom i prezimenom se ne uklapa u njen ‘srpski svet’. Naučila je Vesna Bratić da su to ‘lažni ljudi sa lažnom vjerom’, alal joj vjera na nauci. Njena vjera je pronevjera hrišćanstva i pravoslavlja u čijem je duhu ‘ljubi bližnjeg svog kao sebe sama’. Našla je nepoželjnome u ‘srpskom svetu’ pristojnu zamjenu“, navodi se u saopštenju DPS-a.

Kazali su da je novoimena direktorica Božović „slećela“ u Crnu Goru „pravo sa liste ultra-nacionalističke stranke Dveri Boška Obradovića“.

„Skromnih kvalifikacija i referenci, novoimenovana direktorka Filmskog centra, prethodno je bila preplaćena savjetnica direktora Kulturnog centra Novoga Sada Andreja Fajgelja, poznatog po profašističkim stavovima. Opravdano vjerujemo, da je ministarku Bratić, prije svega fascinirala politička, a ne stručna biografija Aleksandre Božović. Dveri, čija kandidatkinja za poslanicu je bila novoimenovana direktorka Filmskog centra Crne Gore, tvrde da je Boka Kotorska dio Srbije, a pripadnici ove ultra-nacionalističke srpske partije upadali su na javne tribine, fizički se obračunavajući sa učesnicima i neistomišljenicima.“

„Sigurni smo da će ova, Vesni Bratić podobna poslenica, umješno inicirati pravljenje filmova sa temom doprinosa Dimitrija Ljotića antifašističkoj tradiciji. Jasno nam je, ministarka Bratić, za koju su Crnogorci proizvod etničkog inženjeringa, na visoke dvjeri uvodi u kulturu najniže ideologije, ljotićevštinu, na primjer, koje se, da bizarnost bude veća, grozi čak i jedan Vojislav Šešelj. Da se poslužimo filmskim jezikom, ovo ‘beštijanje’ ministarke Bratić možda djeluje kao ‘čudo neviđeno’, ali bi valjalo da zna da ‘nema malih bogova’, da ćemo njeno (ne)djelo proučavati kao ‘okupaciju u 26 slika’ i da ćemo uskoro ‘živeti kao sav normalan svet’,“ dodaje se u saopštenju DPS-a.

Ako se pristane na ovo, kako su kazali, pristaje se na poniženje.

„Ukoliko dopustimo da nam državu pretvore u dvjeri kroz koja će nekontrolisano ulaziti kleronacionalizam i fašistički odnos Boška Obradovića prema crnogorskoj naciji, taman isti kakav je ministarkin, bićemo akteri prodaje države, cijenu ćemo plaćati vjekovima. Ako prihvatimo ovo, odbacili smo Crnu Goru, građansku, evropsku“, zaključuje se u saopštenju.


VijestiVijesti

Nastavite čitati

Novi Komentari

Najčitanije