Povežite se s nama

Društvo

Različite vakcine za put na sud

Objavljeno

dana

Različite vakcine za put na sud

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


pedesetpetogodišnjak najavio tužbu protiv pljevaljskog doma zdravlja

Različite vakcine za put na sud

Pedesetpetogodišnjak najavio da će tužiti Dom zdravlja jer je revakcinisan Sinofarm, umjesto Fajzer vakcinom. Tvrdi da ima zdravstvene tegobe. Iz Doma zdravlja i Ministarstva juče se nijesu oglašavali, iz IJZ sinoć saopštili da ga to što je revakcinisan pogrešno – “ne ugrožava životno”

Advertisement

Navodno obaviješten i Institut za ljekove i medicinska sredstva (ilustracija), Foto: Savo Prelević

Advertisement

Pedesetpetogodišnji muškarac revakcinisan je pogrešnom vakcinom protiv koronavirusa, nakon čega je morao da zatraži pomoć ljekara zbog, kako tvrdi, ozbiljnih zdravstvenih problema.

Čovjek čiji je identitet poznat “Vijestima” kaže da je u pljevaljskom Domu zdravlja u petak dobio Sinofarm vakcinu, iako je prvi put na istom mjestu vakcinisan Fajzerovom.

”Vijesti” su imale uvid u dokumentaciju koja potvrđuje da je primio vakcine različitih proizvođača.

Advertisement

Iz Doma zdravlja Pljevlja i Ministarstva zdravlja juče nisu odgovorili na pitanja u vezi s ovim slučajem – šta je preduzeto, da li su pokrenuti disciplinski postupci, ili je neko suspendovan s posla…

Iz Instituta za javno zdravlje sinoć su saopštili da je čovjeku umjesto Fajzer vakcine kao druga doza data Sinofarm, ali da ga to “ne ugrožava životno, već zahtijeva praćenje kao i nakon svake vakcinacije, što je u konkretnom slučaju i preduzeto”.

”Napominjemo da je u više zemalja svijeta nakon dobijene Sinofarm vakcine, kao treća doza data tzv. Fajzer vakcina onima koji nisu razvili antitijela. Dakle, u praksi su već praćeni efekti kombinovanja ove dvije vakcine. Iz DZ Pljevlja su nas informisali da je, tek nakon što je pacijentu odštampana potvrda o vakcinaciji Sinofarm vakcinom, medicinska sestra uočila da je kao prvu dozu dobio Fajzer vakcinu. Prethodna potvrda u sistemu je poništena, a ljekar je napravio izvještaj u kojem je opisano činjenično stanje”.

Advertisement

Pedesetpetogodišnjak, međutim, ističe da namjerava da tuži Dom zdravlja Pljevlja i da od preksinoć ima zdravstvene probleme, nakon što je u petak tokom dana primio pogrešnu vakcinu.

”Nisam spavao cijelu noć. Imao sam povišenu tjelesnu temperaturu. I juče i danas sam tražio pomoć doktora zbog povišenog krvnog pritiska, lupanja srca i gušenja, zbog čega su mi dali injekcije i terapiju za srce”, ispričao je on juče “Vijestima”.

Tvrdi da je 6. jula primio prvu dozu Fajzer vakcine.

Advertisement

”Živim u Podgorici, gdje nisam mogao da dobijem Fajzer vakcinu, pa sam otišao u Pljevlja po prvu dozu. Revakcinacija je bila zakazana za 30. jul, u 14.30 časova, pa sam specijalno zbog toga došao ponovo u Pljevlja. U 10.30 sati sam dobio poziv da dođem do 11”, kaže on.

Tvrdi da je došao na vrijeme, objasnio da je imao poziv za revakcinu, predao papir o vakcinaciji i dva puta, medicinskoj sestri i doktoru, rekao da je riječ o Fajzer vakcini.

”Izmjeren mi je kiseonik u krvi, doktor je našao moje podatke u kartonu… i rekao sestri da je u pitanju Fajzer. Sestra je sve vrijeme pričala na telefonu”, kazao je on.

Advertisement

Ističe da mu je, neposredno nakon vakcinacije, medicinska sestra rekla da je dala kinesku vakcinu.

”Supruga je o grešci obavijestila Institut za javno zdravlje, a ja sam pošao kod direktorice Doma zdravlja. Medicinska sestra je sve vrijeme plakala i izvinjavala se”, ispričao je on.

Tvrdi da ga niko od nadležnih nije pozvao da pita kako se osjeća i ima li problema nakon što je revakcinisan pogrešnom vakcinom, iako je imao zdravstvene tegobe.

Advertisement

On je zatražio odgovornost zaposlenih u pljevaljskom Domu zdravlja zbog propusta.

”Ubjeđivali su me da se nije desilo ništa strašno i da je kombinacija ove dvije vakcine moguća, dok Svjetska zdravstvena organizacija ne preporučuje kombinovanje Fajzer vakcine s drugim vakcinama.”

Naglasio je da želi da javnost bude upoznata s njegovim slučajem, kako se nekom drugom ne bi ponovilo.

Advertisement

Istakao je i da će o navodnim ostalim nepravilnostima obavijestiti nadležne institucije.

Prema saznanjima “Vijesti”, o propustu je obaviješten i crnogorski Institut za ljekove i medicinska sredstva (CInMED).

Naučnici i istraživači širom svijeta još istražuju da li mogu da se kombinuju vakcine protiv kovida-19, a koje se daju u dvije doze.

Advertisement

Obje doze primila trećina punoljetnih građana

Prvu dozu vakcine protiv koronavirusa do juče je primilo 38,5 odsto punoljetnog stanovništva, dok je 33,6 odsto revakcinisano.

U Crnoj Gori do subote je dato 329.900 doza vakcina.

Masovna imunizacija počela je 4. maja.

Advertisement

Crna Gora je i dalje na četvrtom mjestu po broju datih doza po broju stanovnika. Nalazi se iza Srbije, Slovenije i Hrvatske, a bilježi bolje rezultate od Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije i Albanije.


VijestiVijesti
Advertisement
1 Komentar

1 Komentar

  1. Ana

    04/08/2021 at 23:16

    Nazalost mi im dodjemo kao zamorci. Uzas Sta nam rade 😡

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Društvo

WWF: Očuvanje divljih vrsta ključno za sve nas

Objavljeno

dana

Autor

WWF: Očuvanje divljih vrsta ključno za sve nas

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


Svjetski dan divljih vrsta

WWF: Očuvanje divljih vrsta ključno za sve nas

Zajedničkim snagama, ističu iz organizacije, možemo preokrenuti ovaj negativni trend i očuvati bogatstvo i ljepotu svijeta oko nas. „U vremenu velikih podjela i konflikata, ne smijemo zaboraviti da svi dijelimo ovu planetu i njene blagoslove i moramo brinuti o njima zajedno“

Advertisement

Ilustracija, Foto: Shutterstock

Advertisement

Jedna od najvećih prijetnji divljim vrstama su zločini protiv prirode, koji uključuju nezakoniti lov i ribolov, ubijanje zaštićenih vrsta, nezakonitu trgovinu i krijumčarenje, te nezakonito hvatanje i posjedovanje divljih vrsta, saopštili su iz Svjetske organizacije za zaštitu prirode WWF.

„Dok je svijet u globalnoj krizi, a naše misli sa unesrećenim i žrtvama, svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF na Svjetski dan divljih vrsta podsjeća na važnost očuvanja svijeta u kojem živimo u svim njegovim segmentima, uključujući prirodni svijet, bez kojeg ni mi, ljudi, ne možemo preživjeti“, navodi se u njihovom saopštenju.

Advertisement

Dodaju i da šume, mora, okeani, rijeke i tla nam pružaju kiseonik koji udišemo, hranu koju jedemo i vodu koja nam je neophodna za život, a da bez njih ne bismo mogli živjeti na način na koji je to moguće danas.

Prirodni kapital, što je zajednički naziv za sve dobrobiti prirode, kako su kazali, godišnje na globalnom nivou iznosi preko 110 milijardi eura i vrlo je važan za razvoj ekonomije i društva.

„Kako bismo očuvali prirodan svijet, moramo sačuvati biljne i životinjske vrste, koje su u sve većoj opasnosti. Posljednji WWF-ov Izvještaj o stanju planeta nam pokazuje da su u zadnjih pedeset godina populacije sisara, ptica, riba, vodozemaca i gmizavaca smanjene za čak 68 odsto. Naše zemlje su izrazito bogate divljim vrstama koje održavaju ekosistem u ravnoteži. Nestanak samo jedne vrste znači opasnost za velik broj drugih“, poručuje Snježana-Malić Limari iz WWF Adrije.

Advertisement

Ističu i da je naša regija često ciljno tržište i mjesto tranzita divljih vrsta, te da su lokalne i strane vrste ugrožene zbog čovjekovih aktivnosti.

Kao pravi primjer toga navode nedavni slučaj odbjeglog mladunčeta lava u Budvi, koji je danima bio izgubljen u šumama Crne Gore, a da smo prije nekoliko mjeseci svjedočili nezakonitom prevozu odraslog tigra trajektom u uslovima neprihvatljivim za držanje i prevoz divlje životinje. Sve to, navode iz WWF pokazuje da su zločini protiv divljih vrsta češći i prisutniji nego što mislimo.

Kaznena djela protiv divljih vrsta su među najunosnijim aktivnostima organiziranog kriminala u svijetu, uz trgovinu ljudima, drogom i oružjem, dodaju oni.

Advertisement

„WWF kroz projekt „Uspješan progon kaznenih djela protiv divljih vrsta u Europi“ (LIFE SWiPE) radi na obeshrabrivanju i u konačnom na smanjenju kaznenih djela protiv divljih vrsta kroz poboljšanu saradnju relevantnih institucija i bolje sprovođenje nacionalnih i međunarodnih propisa o zaštiti životne sredine. Tako doprinosi oporavku ugroženih evropskih vrsta i poboljšanju zdravlja ekosistema“, navodi se u njihovom saopštenju.

Zajedničkim snagama, ističu iz organizacije, možemo preokrenuti ovaj negativni trend i očuvati bogatstvo i ljepotu svijeta oko nas. „U vremenu velikih podjela i konflikata, ne smijemo zaboraviti da svi dijelimo ovu planetu i njene blagoslove i moramo brinuti o njima zajedno“.

Advertisement

VijestiVijesti
Nastavite čitati

Društvo

„Prevencijom i ranim otkrivanjem do efikasnijeg liječenja raka debelog crijeva i raka dojke“

Objavljeno

dana

Autor

"Prevencijom i ranim otkrivanjem do efikasnijeg liječenja raka debelog crijeva i raka dojke"

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


ijzcg održao promotivno edukativnu radionicu za građane Tuzi

„Prevencijom i ranim otkrivanjem do efikasnijeg liječenja raka debelog crijeva i raka dojke“

„Učesnici su upoznati sa učestalošću obolijevanja i umiranja od raka debelog crijeva i dojke, faktorima rizika za nastanak raka debelog crijeva i dojke, mogućim simptomima bolesti i preventivnim mjerama“

Advertisement

Sa radionice, Foto: IJZCG

Advertisement

U sklopu sprovođenja projekta „Prevencijom i ranim otkrivanjem do efikasnijeg liječenja raka debelog crijeva i raka dojke – ON TIME“ (Interereg CBC HR-BA-ME 2014-2020 Program), Institut za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG) održao je prvu promotivno edukativnu radionicu za građane Tuzi, 1. marta ove godine.

Iz IJZCG je saopšteno je na promotivnom događaju Mobilni tim IJZCG održao predavanja na temu Preventivni programi za rak debelog crijeva i rak dojke u Crnoj Gori.

Advertisement

Predavanja su održale dr Adrijana Vujović spec. epidemilogije i dr Marija Todorović, spec. epidemiologije.

Radionica Tuzi
foto: IJZCG

„Učesnici su upoznati sa učestalošću obolijevanja i umiranja od raka debelog crijeva i dojke, faktorima rizika za nastanak raka debelog crijeva i dojke, mogućim simptomima bolesti i preventivnim mjerama. U interaktivnom radu dati su savjeti i odgovoreno ja na sva pitanja i nedoumice prisutnih o prevenciji i značaju ranog otkrivanja raka debelog crijeva i raka dojke. Takođe radionicu su građani pratili i putem Zoom linka“, piše u saopštenju.

Iz IJZCG su rekli da je u okviru projekta ON TIME, planirano održavanje promotiovno-edukativnih radionica u osam opština Crne Gore (Tuzi, Danilovgrad, Cetinje, Nikšić Bar, Ulcinj, Herceg Novi, Podgorica) u cilju edukacije i podizanja svijesti stanovništva o značaju prevencije i ranog otkrivanja bolesti, kao i da se u opštoj populaciji, posebno u ruralnim područjima ali na lokalnom nivou poboljša socijalna mobilizacija za skrining programe raka debelog crijeva i raka dojke.

Advertisement

VijestiVijesti
Nastavite čitati

Društvo

Treću dozu primilo 95 hiljada građana

Objavljeno

dana

Autor

Da li vakcine sadrže kancerogene sastojke i toksine?

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


DNEVNI IZVJEŠTAJ

Treću dozu primilo 95 hiljada građana

Prvu dozu vakcine primile su 288.664 osobe ili 46,6 odsto, a drugu 280.281 ili 45,2 odsto ukupnog stanovništva

Advertisement

Ilustracija, Foto: Shutterstock

Advertisement

U Crnoj Gori prvom dozom vakcine protiv koronavirusa vakcinisano je 63,1 odsto punoljetnog stanovništva, a revakcinisano 61,3 odsto.

Prvu dozu vakcine primile su 288.664 osobe ili 46,6 odsto, a drugu 280.281 ili 45,2 odsto ukupnog stanovništva.

Advertisement

U Crnoj Gori u posljednja 24 sata prvu dozu vakcine primile su 62 osobe, a revakcinisano je 78.

Treću dozu primile su 94.973 osobe, a u posljednja 24 sata 125.

Masovna vakcinacija protiv Kovid-a 19 u Crnoj Gori počela je 4. maja.

Advertisement


VijestiVijesti
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije