Povežite se s nama

Društvo

Različite vakcine za put na sud

Objavljeno

dana

Različite vakcine za put na sud

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


pedesetpetogodišnjak najavio tužbu protiv pljevaljskog doma zdravlja

Različite vakcine za put na sud

Pedesetpetogodišnjak najavio da će tužiti Dom zdravlja jer je revakcinisan Sinofarm, umjesto Fajzer vakcinom. Tvrdi da ima zdravstvene tegobe. Iz Doma zdravlja i Ministarstva juče se nijesu oglašavali, iz IJZ sinoć saopštili da ga to što je revakcinisan pogrešno – “ne ugrožava životno”


Navodno obaviješten i Institut za ljekove i medicinska sredstva (ilustracija), Foto: Savo Prelević
Advertisement

Pedesetpetogodišnji muškarac revakcinisan je pogrešnom vakcinom protiv koronavirusa, nakon čega je morao da zatraži pomoć ljekara zbog, kako tvrdi, ozbiljnih zdravstvenih problema.

Čovjek čiji je identitet poznat “Vijestima” kaže da je u pljevaljskom Domu zdravlja u petak dobio Sinofarm vakcinu, iako je prvi put na istom mjestu vakcinisan Fajzerovom.

”Vijesti” su imale uvid u dokumentaciju koja potvrđuje da je primio vakcine različitih proizvođača.

Iz Doma zdravlja Pljevlja i Ministarstva zdravlja juče nisu odgovorili na pitanja u vezi s ovim slučajem – šta je preduzeto, da li su pokrenuti disciplinski postupci, ili je neko suspendovan s posla…

Advertisement

Iz Instituta za javno zdravlje sinoć su saopštili da je čovjeku umjesto Fajzer vakcine kao druga doza data Sinofarm, ali da ga to “ne ugrožava životno, već zahtijeva praćenje kao i nakon svake vakcinacije, što je u konkretnom slučaju i preduzeto”.

”Napominjemo da je u više zemalja svijeta nakon dobijene Sinofarm vakcine, kao treća doza data tzv. Fajzer vakcina onima koji nisu razvili antitijela. Dakle, u praksi su već praćeni efekti kombinovanja ove dvije vakcine. Iz DZ Pljevlja su nas informisali da je, tek nakon što je pacijentu odštampana potvrda o vakcinaciji Sinofarm vakcinom, medicinska sestra uočila da je kao prvu dozu dobio Fajzer vakcinu. Prethodna potvrda u sistemu je poništena, a ljekar je napravio izvještaj u kojem je opisano činjenično stanje”.

Pedesetpetogodišnjak, međutim, ističe da namjerava da tuži Dom zdravlja Pljevlja i da od preksinoć ima zdravstvene probleme, nakon što je u petak tokom dana primio pogrešnu vakcinu.

”Nisam spavao cijelu noć. Imao sam povišenu tjelesnu temperaturu. I juče i danas sam tražio pomoć doktora zbog povišenog krvnog pritiska, lupanja srca i gušenja, zbog čega su mi dali injekcije i terapiju za srce”, ispričao je on juče “Vijestima”.

Tvrdi da je 6. jula primio prvu dozu Fajzer vakcine.

Advertisement

”Živim u Podgorici, gdje nisam mogao da dobijem Fajzer vakcinu, pa sam otišao u Pljevlja po prvu dozu. Revakcinacija je bila zakazana za 30. jul, u 14.30 časova, pa sam specijalno zbog toga došao ponovo u Pljevlja. U 10.30 sati sam dobio poziv da dođem do 11”, kaže on.

Tvrdi da je došao na vrijeme, objasnio da je imao poziv za revakcinu, predao papir o vakcinaciji i dva puta, medicinskoj sestri i doktoru, rekao da je riječ o Fajzer vakcini.

”Izmjeren mi je kiseonik u krvi, doktor je našao moje podatke u kartonu… i rekao sestri da je u pitanju Fajzer. Sestra je sve vrijeme pričala na telefonu”, kazao je on.

Ističe da mu je, neposredno nakon vakcinacije, medicinska sestra rekla da je dala kinesku vakcinu.

”Supruga je o grešci obavijestila Institut za javno zdravlje, a ja sam pošao kod direktorice Doma zdravlja. Medicinska sestra je sve vrijeme plakala i izvinjavala se”, ispričao je on.

Advertisement

Tvrdi da ga niko od nadležnih nije pozvao da pita kako se osjeća i ima li problema nakon što je revakcinisan pogrešnom vakcinom, iako je imao zdravstvene tegobe.

On je zatražio odgovornost zaposlenih u pljevaljskom Domu zdravlja zbog propusta.

”Ubjeđivali su me da se nije desilo ništa strašno i da je kombinacija ove dvije vakcine moguća, dok Svjetska zdravstvena organizacija ne preporučuje kombinovanje Fajzer vakcine s drugim vakcinama.”

Naglasio je da želi da javnost bude upoznata s njegovim slučajem, kako se nekom drugom ne bi ponovilo.

Istakao je i da će o navodnim ostalim nepravilnostima obavijestiti nadležne institucije.

Advertisement

Prema saznanjima “Vijesti”, o propustu je obaviješten i crnogorski Institut za ljekove i medicinska sredstva (CInMED).

Naučnici i istraživači širom svijeta još istražuju da li mogu da se kombinuju vakcine protiv kovida-19, a koje se daju u dvije doze.

Obje doze primila trećina punoljetnih građana

Prvu dozu vakcine protiv koronavirusa do juče je primilo 38,5 odsto punoljetnog stanovništva, dok je 33,6 odsto revakcinisano.

U Crnoj Gori do subote je dato 329.900 doza vakcina.

Masovna imunizacija počela je 4. maja.

Advertisement

Crna Gora je i dalje na četvrtom mjestu po broju datih doza po broju stanovnika. Nalazi se iza Srbije, Slovenije i Hrvatske, a bilježi bolje rezultate od Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije i Albanije.


VijestiVijesti

Društvo

Liječenje neplodnosti: U odborima očekuju liberalniji zakon, prihvatljiv i surogat u porodici

Objavljeno

dana

Liječenje neplodnosti: U odborima očekuju liberalniji zakon, prihvatljiv i surogat u porodici

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


da se jasno definiše ko ima pravo na postupke medicinski potpomognute oplodnje

Liječenje neplodnosti: U odborima očekuju liberalniji zakon, prihvatljiv i surogat u porodici

Tekst budućeg propisa mogao bi da omogući, uvoz ne samo sopstvenog, već i doniranog reproduktivnog materijala (spermatozoida, jajnih ćelija…), poveća starosnu granicu za žene koje ulaze u postupke, ali i omogući surogat u okviru porodice i kada je to medicinski opravdano


Sa sjednice Odbora za rodnu ravnopravnost, Foto: Skupština Crne Gore
Advertisement

Odbor za zdravstvo, rad i socijalno staranje podržao je na današnjoj sjednici Predlog zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji (MPO), uz saglasnost članova da tekst mora da pretrpi izmjene i da se na njega mora amandmanski djelovati. „Zeleno“ svjetlo, uz jednake sugestije da su izmjene teksta neophodne, Predlog zakona prethodno je istog dana dobio na Odboru za rodnu ravnopravnost.

Tako bi tekst budućeg propisa mogao da omogući, uvoz ne samo sopstvenog, već i doniranog reproduktivnog materijala (spermatozoida, jajnih ćelija…), poveća starosnu granicu za žene koje ulaze u postupke, ali i omogući surogat u okviru porodice i kada je to medicinski opravdano.

Tamara Vujović, članica oba odbora na kojima je diskutovano o predlogu propisa koji se bavi liječenjem steriliteta, i članica Kolegijuma Ženskog kluba Skupštine Crne Gore, podsjetila je da je važeći, Zakon o liječenju neplodnosti asistiranim reproduktivnim tehnologijama, usvojen još 2009, da je skoro istovjetan tekst predložen i u vrijeme prethodne Vlade i da je u međuvremenu arhiviran. Kazala je i da je tokom proteklih godina medicina napredovala, da su desile brojne promjene, a da ih je, zbog toga što nisu dio predloženog teksta, neophodno implementirati u buduće zakonsko rješenje.

Advertisement

Prema riječima Vujović, Predlog zakona neophodno je i dodatno usaglasiti sa direktivama Evropske unije.

Pojasnila je i zbog čega, iako je predlog teksta, kako je rekla, neophodno mijenjati u velikoj mjeri, nisu pristupili pisanju novog zakona.

„Jer smo čuli da je već prošao evropsku proceduru, to je jedno od prelaznih mjerila za poglavlje 28 – Zaštita zdravlja i potrošača. Zato smo se zajednički usaglasili da to budu brojna amandmanska djelovanja, zbog toga što je potrebno donijeti jedan novi zakon u skladu sa savremenim kontekstom, direktivama EU, koji će na najbolji način služiti građanima koji žele da se ostvare kao roditelji“, rekla je ona.

Na sjednicama oba odbora od više učesnika čulo se kako bi budući zakon trebalo da bude liberalniji u odnosu na važeći, ali i u odnosu na predloženo rješenje, pa su najavljeni brojni amandmani.

Kako je saopšteno, Ženski klub i Odbor za rodnu ravnopravnost, od Ministarstva zdravlja, kroz predloge, traže da se, pored ostalog, u zakonu jasno definiše ko ima pravo na postupke medicinski potpomognute oplodnje, posebno u dijelu koji to pravo garantuje ženi bez partnera; da se precizno formuliše norma kojom se propisuje ko sve ima pravo na liječenje neplodnosti primjenom postupaka MPO i obezbijedi adekvatna sudska zaštita osobama o čijem pravu na liječenje odlučuje komisija.

Advertisement

„Kao još jednu novinu, definisali smo određivanje starosne granice za osobe koje su u procesu MPO i predlog je da se ona sa 43, poveća na 52 godine“, pojasnila je Vujović.

Predloženo je i da se jasno propišu mogućnosti uvoza i izvoza – ne samo sopstvenog, već i doniranog reproduktivnog materijala, te da se razmotri i surogat među srodnicima.

Vujović je kazala da je svjesna da pitanje surogata treba uvesti oprezno, ali i dodala da o toj temi treba da počne da se govori „u skladu sa tendencijama koje kažu da treba omogućiti sve postojeće i moguće načine osobama koje žele da se ostvare kao roditelji“.

Evropski parlament usvojio je krajem juna rezoluciju o seksualnom i reproduktivnom zdravlju i pravima žena, čiji je predlagač bio hrvatski zastupnik Predrag Fred Matić.

Rezolucijom se, u dijelu koji se odnosi na liječenje neplodnosti, države članice pozivaju da osiguraju da sve osobe reproduktivne dobi imaju pristup liječenju neplodnosti bez obzira na njihov socioekonomski status ili bračno stanje, identitet ili seksualnu orijentaciju… Ujedno, članice se pozivaju da „u pogledu plodnosti primjene holistički, uključiv i nediskriminirajući pristup koji se temelji na pravima, uključujući mjere za sprečavanje neplodnosti, i osiguraju jednak pristup uslugama za sve osobe reproduktivne dobi te dostupnost i pristupačnost medicinski potpomognute oplodnje u Evropi“.

Advertisement

Sjednicama i Odbora za zdravstvo i Odbora za rodnu ravnopravnost prisustvovale su Anka Vukićević, državna sekretarka u resoru zdravlja i, kao gošća, Marija Popović Kalezić, izvršna direktorica Centra za građanske slobode (CEGAS).


VijestiVijesti
Nastavite čitati

Društvo

Nikšić: 20 timova učiće o razvoju startup biznisa

Objavljeno

dana

Nikšić: 20 timova učiće o razvoju startup biznisa

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


uz pomoć međunarodnih mentora

Nikšić: 20 timova učiće o razvoju startup biznisa

„Imamo četiri osnovna prioritetna pravca Strategije pametne specijalizacije, od kojih su tri vertikalna i jedan horizontalan. Vertikalni prioriteti se odnose na poljoprivredu i proizvodnju hrane, energetiku i razvoj energetskog sektora i održivi i zdravstveni turizam, dok je horizontalni prioritetni pravac usmjeren na razvoj ICT tehnologije“, kazao je Drobnjak


Foto: Svetlana Mandić
Advertisement

Naredna četiri dana 20 odabranih timova, od 38 koliko se prijavilo, u nikšićkom Inovaciono preduzetničkom centru Tehnopolisu imaće priliku da svoje ideje sa kojima su aplicirali unaprijede, nauče više o svim fazama razvoja startup bizinisa, formalnim procedurama registracije, kao i o uspješnom prezentovanju ideja na putu transformacije ka uspješnom biznisu.

U tome će im pomoći međunarodni mentori, a prema riječima v.d. izvršnog direktora Tehnopolisa, Đorđa Malovića, na raspolaganju će im biti kako sve laboratorije, tako i raspoloživo ljudstvo, kako bi njihove ideje zaživjele.

Radivoje Drobnjak, menadžer za programske aktivnosti u Naučno-tehnološkom parku Crne Gore, kazao je da su se prilikom odabira 20 timova rukovodili vodili ciljevima koji su propisani od strane Strategije pametne specijalizacije, dok su dodatni kriterijumi bili održivi ciljevi Ujedinjenih nacija.

Advertisement

„Imamo četiri osnovna prioritetna pravca Strategije pametne specijalizacije, od kojih su tri vertikalna i jedan horizontalan. Vertikalni prioriteti se odnose na poljoprivredu i proizvodnju hrane, energetiku i razvoj energetskog sektora i održivi i zdravstveni turizam, dok je horizontalni prioritetni pravac usmjeren na razvoj ICT tehnologije“, kazao je Drobnjak.

Kazao je da su zbog stepena njihove inovativnosti prilikom odabira 20 timova imali izazovan posao, kao i da ih raduje činjenica što imaju progres u odnosu na prošlu godinu, kada su u pitanju pristigle ideje.

„Ono što želimo da postignemo je da ideje koje ćemo razvijati tokom kompletnog predakceleracijskog programa budu ideje koje su adekvatne za odgovarajući tržišni momenat i da odgovore ne samo nacionalnim, nego i globalnim izazovima koji su trenutno aktuelni u svijetu“, istakao je Drobnjak.

Tehnopolis startup
foto: Svetlana Mandić

Rukovodilac projekta, Aleksandar Janičić, kazao je da će nakon četvorodnevnog buskampa odabrati šest najboljih timova koji će ući u BoostMeUp program, koji podrazumijava nefinansijsku i finansijsku podršku.

„Dobiće priliku da pet mjeseci rade sa grupom međunarodnih vrlo kvalitetnih mentora na šest ključnih tema za razvoj inovativne ideje, kako bi unaprijedili ideju i prošli put od ideje do njene komercijalizacije, nadamo se na globalnim tržištima, jer se trudimo da kroz ove inovativne biznise pokušamo da kreiramo izvozno orjentisane proizvode i usluge kako bi našu ekonomiju učinili konkurentnijom i kako bi vršili supsticuju uvoza i izvoza, kada je naša zemlja u pitanju“, kazao je Janičić.

Odabrani timovi dobiće i po šest hiljada eura i imaće priliku da na finalnom događaju prezentuje ideje i konkurišu za dodatne nagrade.

Advertisement

Istakao je da je prva generacija korisnika BoostMeUp programa razvila startup-ove i nastavila uspješno da funkcioniše i nakon završetka projekta, a vjeruje da će se to isto dogoditi i sa ovogodišnjim učesnicima.

Nosilac programa, koji sufinansira Ministarstvo ekonomskog razvoja, je Inovaciono preduzetnički centar „Tehnopolis”, a partneri su Naučno-tehnološki park Crne Gore, IT kompanija „Amplitudo” i Crnogorski Telekom.

Dušan Banović, iz Crnogorskog Telekoma, kazao je da je danas, zahvaljujući ovakvim platformama, mnogo lakše da se dođe od ideje do realizacije.

„Smatramo da je ovo pravi put kojim treba da se kreću, ne samo mladi ljudi, nego svi koji imaju inovativne ideje. Ako se vratimo par godina unazad, oni nijesu imali priliku da imaju ovakvu podršku. Tu su i eminentni mentori, razne kompanije i partneri koji dodatno pomažu, tako da smatramo da put od ideje do realizacije nikada nije bio kraći“, kazao je Banović.

Tokom četvorodnevnog programa timovi će učestvovati u brojnim radionicama, meetup-ovima, pratiti predavanja, raditi individualno i u grupama sa renomiranim mentorima i predavačima

Advertisement

Ove godine, program su podržali kompanija Rakuten Viber, kao i startup inkubator Digital Den koji je obezbijedio specijalnu nagrada za najbolje – putovanje u SAD i mogućnost predstavljanja ideja potencijalnim investitorima.

Program je usklađen sa prioritetima S3 nacionalne strategije kojom se potencira novi model ekonomskog razvoja zasnovan na ciljanoj podršci naučno-istraživačkim i inovativnim aktivnostima.


VijestiVijesti
Advertisement
Nastavite čitati

Društvo

CGO: Nepoznata metodologija po kojoj je ustanovljeno da Bratić ima kapacitet i kredibilitet da bude ministarka

Objavljeno

dana

Autor

CGO: Očekujemo osuđujuću presudu za Lakićević Đuranović

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


„naša metodologija poznata i javnosti dostupna“

CGO: Nepoznata metodologija po kojoj je ustanovljeno da Bratić ima kapacitet i kredibilitet da bude ministarka

Bratić ranije danas nije htjela konkretno da odgovori na pitanje kako komentariše istraživanje CGO prema kojem je njeno ministarstvo dobilo najnižu ocjenu


Foto: CGO
Advertisement

Centar za građansko obrazovanje (CGO) saopštio je da „nije poznata metodologija po kojoj je ustanovljeno da Vesna Bratić ima kapacitet, kredibilitet i legitimitet da bude ministarka, a još manje da vodi četiri resora“.

Bratić ranije danas nije htjela konkretno da odgovori na pitanje kako komentariše istraživanje CGO prema kojem je njeno ministarstvo dobilo najnižu ocjenu.

„Metodologija istraživanja kroz zajedničku inicijativu CGO i agencije Damar – CG plus – poznata je i javnosti dostupna. Nije poznata metodologija po kojoj je ustanovljeno da Vesna Bratić ima kapacitet, kredibilitet i legitimitet da bude ministarka, a još manje da vodi 4 resora“, navodi se u reagovanju objavljenom na Tviter nalogu CGO.

Advertisement

Zajedničko istraživanje Centra za građansko obrazovanje (CGO) i agencije DAMAR pokazalo je da su građani najlošije ocijenjeni Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma (2,47) i Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta (2,46).

Istraživanje je sprovedeno od 16. do 24. novembra, na uzorku od 1.012 ispitanika.


VijestiVijesti
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije