Povežite se s nama

Politika

Krivična prijava protiv Krivokapića, Praščević Milačić i Đurišić zbog Cetinjskog manastira

Objavljeno

dana

Krivična prijava protiv Krivokapića, Praščević Milačić i Đurišić zbog Cetinjskog manastira

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Gradonačelnik Cetinja Aleksandar Kašćelan je saopštio da je Prijestonica Cetinje 14. oktobra Specijalnom državnom tužilaštvu u Podgorici podnijela krivičnu prijavu protiv premijera Zdravka Krivokapića, generalne sekretarke Vlade Žane Praščević Milačić i v.d. direktora Uprave za katastar i državnu imovinu Koče Đurišića, zbog zaključaka koji se tiču promjene poravnog statusa Cetinjskog manastira.

”Vlasništvo nad Cetinjskim manastirom i njegova zaštita od devastacije pitanja su od neprocjenjive i najviše važnosti za upravu Prijestonice, ali i za sve građane Cetinja i Crne Gore koji ovaj sakralni, a prije svega objekat kulturne baštine crnogorskog naroda, vide kao simbol nacionalnog jedinstva i ponosa”, poručio je on.

On je, predstavljajući odbornicima Informaciju o preduzetim mjerama i radnjama shodno zaključcima Skupštine Prijestonice Cetinje sa sjednice održane 14. i 17. septembra, istakao da je lokalna uprava u dosadašnjem postupanju preuzela sve pravne mehanizme koje je imala na raspolaganju kako bi zaštitila sopstvenu imovinu – Cetinjski manastir.

Advertisement

Kašćelan je kazao da je lokalna uprava u kontinuitetu pravno reagovala na postupanja Uprave za katastar, Ministarstva finansija i socijalnog staranja i Vlade Crne Gore koji su donošenjem odluka o promjeni pravnog statusa Cetinjskog manastira ugrozili prava i imovinu Prijestonice.

Objašnjavajući preduzete pravne poteze, Kašćelan je kazao da Vlada Crne Gore nije nadležna za donošenje bilo kakvih odluka koje se odnose na zabranu otuđenja i opterećenja u „G“ listu nepokretnosti, niti je Zaključak Vlade, potpisan od strane generalnog sekretara, akt predviđen zakonom, za bilo kakvu promjenu u zemljišno-knjižnoj evidenciji.

”Donoseći ovakav Zaključak, Vlada je izvršila zloupotrebnu službenog položaja i pravno nasilje”, istakao je Kašćelan.

Advertisement

On je kazao da je Osnovnom državnom tužiocu na Cetinju ranije predata je krivična prijava protiv NN lica iz Pravoslavne mitropolije crnogorsko-primorske Cetinje i NN lica iz Uprave za zaštitu kulturnih dobara Cetinje zbog osnovane sumnje da su na štetu Prijestonice Cetinje, kao saizvršioci, počinili krivično djelo uništenje i oštećenje kulturnog dobra iz člana 253 a Krivičnog zakonika Crne Gore.

Kašćelan je podsjetio da je krivična prijava podnijeta zbog izvođenja radova u Cetinjskom manastiru bez saglanosti Prijestonice Cetinje kao vlasnika kulturnog dobra, te da Uprava nije spriječila radove, iako je to u njenoj nadležnosti.

”Povodom navedene krivične prijave, Osnovno državno tužilaštvo u Cetinju nas je 18. oktobra obavijestilo da je kod ovog tužilaštva formiran krivični predmet, te je u toku postupak preduzimanja dokaznih radnji u izviđaju”, rekao je Kašćelan.

Advertisement

On je kazao i da je, u cilju realizacije Zaključka Skupštine, formirao ekspertski tim koji će pred nadležnim državnim organima i za potrebe Prijestonice Cetinje postupati u skladu sa zakonima Crne Gore u svim postupcima koji se vode ili će eventualno biti pokrenuti.

Tim čine advokati Nikola Martinović i Dušan Lukšić, pravnik i istoričar Jadranka Selhanović i Novak Adžić, i zaštitnik imovine Prijestonice Snežana Popivoda.Aktuelno
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Politika

Đukanović – Džozef: Crna Gora igra ključnu ulogu na Balkanu u kriznim vremenima

Objavljeno

dana

Autor

Đukanović – Džozef: Crna Gora igra ključnu ulogu na Balkanu u kriznim vremenima

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Edvard Džozef, predavač na Univerzitetu Džon Hopkins u Vašingtonu danas se sreo sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem.

Hopkins je ocijenio susret kao sveobuhvatan, a diskusiju kao iznavrednu u momentu političke krize kako za našu državu, tako i za region.

“Crna Gora igra veliku ulogu za SAD i EU, i Rusiju, na Balkanu”, dodao je Džozef.

Advertisement

 

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Politika

Demokrate: Članovi Sudskog savjeta već dogovoreni, to su Vučinić, Korać, Šoć, Medojević, a moguće i Aneta Spajić

Objavljeno

dana

Autor

Demokrate: Na sjednici Vlade prekršeno načelo transparentnosti, kadrovska rješenja nisu ni imenom pomenuta

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


“Zli jezici” govore da su imena članova Sudskog savjeta već dogovorena i, da su to: Nebojša VučinićRadoje KoraćDragan ŠoćDražen Medojević a, moguće i (ili) Aneta Spajić, saopštile su Demokrate.

Prema njihovim riječima, sezona fingiranja dijaloga sa unaprijed poznatim ishodima je, reklo bi se, blizu svog vrhunca.

“Konkretnije, brojna prethodna iskustva sugerišu da se obično dijalog oko važnih pitanja pokretao onog trenutka kada određeni učesnici dogovore njegove konačne rezultate. Dok se jedni javno nude za dogovor oko pravosudnih funkcija, za šta zauzvrat dobijaju funkcije po dubini, “zli jezici” govore da su imena članova Sudskog savjeta već dogovorena i, da su to: Nebojša Vučinić, Radoje Korać, Dragan Šoć, Dražen Medojević a, moguće i (ili) Aneta Spajić”, kazale su Demokrate.

Advertisement

Da se dijalog, smtraju oni, unaprijed obesmišljava govori i to da su, kako dodaju, ove informacije prisutne u javnosti “u trenutku dok traje ispitivanje kandidata pred nadležnim skupštinskim Odborom”.

“Stoga, ako određeni politički akteri postižu međupartijski dogovor da Sudski savjet bude političko tijelo, onda ne iznenađuje matrica prema kojoj se vrše imenovanja na rukovodećim mjestima u ključnim institucijama i državnim kompanijama. Nas ne iznaneđuje svakodnevni politički revanšizam isključivo prema Demokratama. Onda nas neće iznenaditi ni ako se na sjutrašnjoj sjednici Vlade iz Odbora direktora Aerodroma Crne Gore razriješi samo kadar Demokrata, Branko Vuković, a kadrovi DF-a i URA-e samo zamijene svoje pozicije u samom Odboru”, zaključuju Demokrate.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Politika

Đurović sjutra sa liderima parlamentarnih političkih partija

Objavljeno

dana

Autor

Đurović: Vlada da odluči sa kojim će vjerskim zajednicama, na koji način i kada potpisivati temeljne ugovore

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović sastaće se sjutra sa liderima parlamentarnih političkih partija u Crnoj Gori, saopšteno je iz Skupštine Crne Gore.

“Ključne teme sastanka odnose se na izbor sudija Ustavnog suda, imenovanje članova Sudskog savjeta, izbor Vrhovnog državnog tužioca, te reformu izbornog zakonodavstva”, navodi se u saopštenju.

Sastanak će, kako je najavljeno, biti održan u Bijelom salonu Skupštine Crne Gore, sa početkom u devet sati.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Najčitanije