Povežite se s nama

Politika

Zeković: Umjesto lošeg DPS-a, dobili gore kopije

Objavljeno

dana

Zeković: Krivokapić prekršio Zakon o ANB-u, od Skupštine napravio cirkus

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


smatra da se teško šta može pohvaliti u prvoj godini nove vlasti

Zeković: Umjesto lošeg DPS-a, dobili gore kopije

„Imamo enorman rast broja nezaposlenih, a Izvještaj o napretku je nikada gori. Parlament je od odbijanja razgovora sa opozicijom, došao u fazu da ni parlamentarna većina ne razgovara između sebe“, naveo je potpredsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Bojan Zeković

Advertisement

Foto: Boris Pejović

Advertisement

U Crnoj Gori su nakon 30 godina promjene bile nephodne, ali je njihov karakter katastrofalan, ocijenio je potpredsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Bojan Zeković.

On je rekao da je od razložnih kritika loših praksi i zloupotreba bivše vlasti, Crna Gora došla u situaciju da su nekadašnji kritičari takvo ponašanje ne samo usvojili, već u svojoj dugogodišnjoj gladi za funkcijama, učinili još gorim

Advertisement

„Umjesto loše Demokratske partije socijalista (DPS), dobili smo gore kopije nazadnih uvjerenja, koji misle da se njihovo licemjerstvo i zloupotrebe ne vide kada se zavuku ispod mantije“, kazao je Zeković agenciji MINA.

On smatra da se osim nekoliko pozitivnih aktivnosti u sektoru bezbjednosti, teško može šta pohvaliti u prvoj godini nove vlasti.

„Imamo enorman rast broja nezaposlenih, a Izvještaj o napretku je nikada gori. Parlament je od odbijanja razgovora sa opozicijom, došao u fazu da ni parlamentarna većina ne razgovara između sebe“, naveo je Zeković.

Advertisement

Prema njegovim riječima, zbog takvog ponašanja Evropska komisija ocjenjuje da je aktuelni saziv “bez presedana”.

„Vrhovni sud je bez dvije trećine sudija, Državno tužilaštvo u vd stanju, Ustavni sud blokiran, Sudski savjet nefukcionalan. Oni koje Ustav obavezuje na dijalog oko pravosuđa, ne pokazuju ni mrvu sistemske odgovornosti, već su zaokupljeni dodvoravanjem popovima i partijskim grabežom“, ocijenio je Zeković.

Podjele nikad izraženije

On je rekao da se od priče o prevazilaženju podjela, došlo u situaciju da su one nikada izraženije, a da se cijelo društvo se gura u svojevrstan istorijski rikverc.

Advertisement

Zeković je kazao da treba pogledati aktivnosti Vlade, šta joj je u fokusu, pa će biti jasno ko i zbog koga uzrukuje podjele.

„Umjesto jedinstva oko EU integracija, one su paralisane, a mi se kao društvo isrpljujemo oko “dileme” treba li Vlada sekularne državeda služi jednoj vjerskoj zajednici“, naveo je Zeković.

On je rekao da je umjesto borbe za vladavinu prava, temeljna politika Vlade kako da jedna vjerska zajednica bude “jednakija” od drugih.

Advertisement

„To prirodno rađa otpor i mi se iscrpljujemo oko pitanja da li mi treba da budemo suštinski nezavisna država ili ćemo biti Republika Srpska na moru, u kojoj će Vučić nakon uspješne “bitke za Nikšić” dijeli milostinju gradovima koje je “osvojio”“, istakao je Zeković.

Govoreći o lokalnim izborima na proljeće, Zeković je kazao da je u dvije od tri opštine u kojima su građani glasali u decembru prošle godine, parlamentarna većina poražena.

„Važnije od toga koja će partija biti na vlasti je koju će korist imati građani od izbora. Lokalni izbori koji nas očekuju na proljeće ne mogu sami po sebi riješiti nagomilane probleme“, ocijenio je Zeković.

Advertisement

On smatra da je u Crnoj Gori neophodan politički dijalog, kako bi prevazišli podjele koje parališu društvo i mogli zajedničkiraditi na velikoj većini pitanja oko kojih postoji saglasnost.

Zeković je podsjetio da je predsjedavajući delegacije Evropskog parlamenta za Crnu Goru, Vladimir Bilčik otvoreno poručio da “Crna Gora bez političkog dijaloga nikada neće postati članica Evropske unije.

„Još važnije od toga, ne možemo postići neophodnu unutrašnju stabilnost. Parlament koji u takvoj situaciji ne vrši svoju ustavnu funkciju, već je fokusiran na krečenje prostorija, s razlogom je od EU okarakterisan kao “bez presedana”, rekao je Zeković.

Advertisement

On je kazao da politički dijalog nije floskula, već duboka unutrašnja potreba društva koje razapeto raznovrsnim podjelama ne uspijeva da se bavi važnim životnim stvarima.

Upitan kakav rezultat SDP- očekuje na proljećnjim izborima, Zeković je odgovorio da sva istraživanja javnog mnjenja, trostruki rast te stranke na Cetinju i rast od oko 70 odsto u Petnjici, pokazuju trend snažnog rasta povjeranja u SDP.

„Promovisali smo novi koncept koji uključuje i nezavisne intelektualce, uspješne građane, sportiste, kako bi čitav ljudski bogati potencijal koji ne želi biti dio partijskih struktura stavili u funkciju razvoja svojih zajednica“, rekao je Zeković.

Advertisement

On je kazao da se taj koncept pokazao superiornim i SDP će nastaviti sa takvim priistupom i u drugim gradovima.

„Važnije od toga, očekujemo da će izbori obezbijediti uslove za bolji život u tim sredinama. U ovom trenutku samostalan nastup izgleda kao najbolja opcija, ali ukoliko okolnosti budu zahtijevale drugačije SDP je uvijek bila spremna da partijski interes podredi državnom“, poručio je Zeković.

Neophodna smjena aktuelne Vlade

Komentarišući mogućnost formiranje manjinske vlade, Zeković je rekao da je smjena aktuelne Vlade neophodna, jer ona ugrožava osnovne postulate evropskog, građanskog i sekularnog društva.

Advertisement

On smatra da su vlast i politička većina generalno u prethodnih godinu uspjeli da razočaraju i one koji od njih nijesu očekivali ništa preko elementarne političke razumnosti ipoštovanje zakona.

„Zbog očiglednog neznanja, poslušništva, ali i preuzetih obaveza, nemanja ničeg zajedničkog osim neprijatelja i gazde, doveli su državu do potpunog kolapsa“, ocijenio je Zeković.

On je rekao da se ne može razvijati poljoprivreda sa ministrom koji stočarima koji traže pomoć zbog enormnog rasta cijena stočne hrane i drugih inputa, odgovara “treba li stoku da vam prevežem?”

Advertisement

„Ne možemo govoriti o prosvjeti i nauci sa ministarkom koja sprovodi progon inovjernih i onih koji drugačije misle, a na čelo obrazovnih i kulturnih institucija postavlja kažnjene zbog zloupotreba djece, podržavaoce ratnih zločina, vodi politiku koja je suprotna samoj ideji prosvjetiteljstva i modernog obrazovnog sistema“, kazao je Zeković.

On je naveo da je poboljšanje zdravstvene situcije u zemlji sa najvišom stopom smrtnosti, nemoguće je sa premijerom antivakserom koji tvrdi da je “medicinski fenomen”.

„Ne možete zemlju učiniti modernom sa takvim nivoom primitivizma na najznačajnijim funkcijama“, rekao je Zeković.

Advertisement

On je poručio da SDP, kao što se bori za smjenu takve vlasti, jednako neće učestvovati u formiranju personalno drugačije, a suštinski iste vlade, ukoliko ne bude garancija da će ona obezbijediti i kvalitativne promjene.

„Vjerujemo i imamo uvjeravanja iz partija vlasti da i kod njih sazrijeva svijest o štetnosti i neodrživosti sadašnje parlamentarne većine“, zaključio je Zeković.

Advertisement

VijestiVijesti
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Politika

Ćulafić: Dok većina građana skuplja pomoć, jedan dio pristalica nakaradne ideologije slavi i daje podršku agresiji

Objavljeno

dana

Autor

Ćulafić: Dok većina građana skuplja pomoć, jedan dio pristalica nakaradne ideologije slavi i daje podršku agresiji

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


odbornik dps u skupštini glavnog grada o sinoćnjim okupljanjima u podgorici i baru

Ćulafić: Dok većina građana skuplja pomoć, jedan dio pristalica nakaradne ideologije slavi i daje podršku agresiji

Saopštio da su „pojedine strukture koje služe velikosrpskim i ruskim interesima u našoj državi“ vjerovatno dugo već „podstrekivane i brojnim izjavama pojedinih funkcionera DF-a koji su u Skupštini Crne Gore svoje nadahnute govore često završavali poklicima „Slava Rusiji“

Advertisement

Ćulafić, Foto: Služba za odnose sa javnošću DPS-a Crne Gore

Advertisement

Odbornik Demokratske partije socijalista (DPS) u Skupštini Glavnoga grada Stefan Ćulafić poručio je da je sinoć nakon Nikšića, u Podgorici i Baru nastavljeno okupljanje „propagatora i pristalica rata, apatičnih na gubitke života vojnika, nedužnih civila i suze njihovih najbližih“, uz, kako navodi u saopštenju, „skandalozne parole, prepoznatljivu ikonografiju sa sve četničkim zastavama od kojih se svakom zdravorazumnom građaninu naše države diže kosa na glavi.“

Ćulafić je kazao da dok „većinski dio građana Crne Gore na Trgu nezavisnosti u Podgorici prikuplja humanitarnu pomoć i pokazuje solidarnost sa žrtvama rata u Ukrajini, jedan dio pristalica nakaradne političke ideologije, slavi i daje podršku agresiji i pokazuje da ne pripadaju civilizovanom svijetu.“

Advertisement

„Vidimo da njima moralna vertikala i osnovne temeljne vrijednosti nijesu zajednički imenitelj sa maltene čitavim demokratskim svijetom kojeg su dešavanja u Ukrajini ujedinile više nego ikada ranije“, poručuje u saopštenju.

Ćulafić je saopštio da su te „pojedine strukture koje služe velikosrpskim i ruskim interesima u našoj državi“ vjerovatno dugo već „podstrekivane i brojnim izjavama pojedinih funkcionera DF-a koji su u Skupštini Crne Gore svoje nadahnute govore često završavali poklicima „Slava Rusiji“.“

„Ipak, Crna Gora neće dozvoliti da je sile mraka odvuku tamo gdje bi željele određene strukture koje su rezultat politika društvene klime i ambijenta i za čiju proizvodnju je odgovorna ona politika koja već odavno nije dio savremenog svijeta“, zaključio je Ćulafić u saopštenju.

Advertisement


VijestiVijesti
Advertisement
Nastavite čitati

Politika

Nikolić: Bulajić o “tuđem ratu” priča iz tuđe glave, Savjet nije ni imao na dnevnom redu slanje crnogorskih vojnika

Objavljeno

dana

Autor

Nikolić: Bulajić o “tuđem ratu” priča iz tuđe glave, Savjet nije ni imao na dnevnom redu slanje crnogorskih vojnika

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


Član Predsjedništva dps-a i poslanik u skupštini crne gore

Nikolić: Bulajić o “tuđem ratu” priča iz tuđe glave, Savjet nije ni imao na dnevnom redu slanje crnogorskih vojnika

„A Ukrajini svi treba da se poklonimo. Ne samo zato što brani svoj dom. To se svuda podrazumijeva. Osim u jednom dijelu Crne Gore. Na našu sramotu“

Advertisement

Nikolić, Foto: Služba za odnose sa javnošću DPS-a Crne Gore

Advertisement

Član Predsjedništva Demokratske partije socijalista (DPS) i poslanik u Skupštini Crne Gore Andrija Nikolić poručio je da nije iznenađujuće da potpredsjednik Nove srpske demokratije (NSD) Strahinja Bulajić smatra kako „odbrana univerzalnih vrijednosti koje su u moralnom i istorijskom temelju i Crne Gore i Crnogoraca, i koje su nas udružile u savez sa najrazvijenijim zemljama evropskog i evroatlantskog prostora, predstavlja “tuđi rat”, te da je tu priču „počeo ničim izazvan“ jer Savjet za odbranu i bezbjednost „nije uopšte ni imao na dnevnom redu slanje crnogorskih vojnika bilo đe, niti o tome može da odlučuje bez saglasnosti Skupštine, na čijem čelu se Bulajić slučajno zatekao.“

Nikolić je upitao da li je borba za pravo svakog naroda na planeti da sam odlučuje o svojoj budućnosti tuđi rat i „je li tako mislio o tom pitanju i kada se Crna Gora borila da ostvari to pravo“.

Advertisement

„Je li i tada mislio da dozvolu za naš izbor treba da nam odobri Srbija? Kao što, reklo bi se, Bulajić danas takvo pravo u odnosu na Ukrajinu, “odobrava” Rusiji. Odobrava joj i agresiju na susjednu i bratsku Ukrajinu, čija je borba za slobodu, nezavisnost i goli opstanak, po Bulajiću, – tuđi rat?! Ili će prije biti, da tuđi i prljavi osvajački rat protiv Ukrajine, vode oni sa kojima Bulajić verbalno i nedostojanstveno sadejstvuje, sa pozicije predsjednika Grupe prijateljstva Skupštine Crne Gore sa Ruskom Federacijom“, piše u saopštenju.

Nikolić je izjavio da Ukrajini „svi treba da se poklonimo“, ne samo zato što brani svoj dom, jer se to, kako navodi, svuda podrazumijeva.

„Osim u jednom dijelu Crne Gore. Na našu sramotu. Nego, prvenstveno zato što Ukrajina danas brani nešto mnogo skuplje. Brani evropsku bezbjednost i slobodu kao univerzalnu i temeljnu evropsku vrijednost. Ne bi se moglo reći da kolega Strahinja Bulajić sve ovo ne zna. Prije će biti da priču o tuđem ratu, priča iz tuđe glave“, zaključuje u saopštenju.

Advertisement


VijestiVijesti
Advertisement
Nastavite čitati

Politika

SD Kotor: Mikijelj podržava rat i slavi ukrajinske žrtve, Jokić da ga smijeni

Objavljeno

dana

Autor

SD Kotor: Mikijelj podržava rat i slavi ukrajinske žrtve, Jokić da ga smijeni

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


„podijelio fotografiju skandalozne koreografije navijača Crvene zvezde“

SD Kotor: Mikijelj podržava rat i slavi ukrajinske žrtve, Jokić da ga smijeni

Ističu i da se radi o običnom građaninu Kotora i Crne Gore bilo bi strašno i za svaku osudu, „a ne što je u pitanju jedan od čelnih ljudi opštine u kojoj, od njenog postanka do danas, vlada multinacionalni i multivjerski sklad i ljudi žive u miru“

Advertisement

SD, Foto: Socijaldemokrate Crne Gore

Advertisement

Iz Opštinskog odbora Socijaldemokrata Kotor saopštili su da je menadžer Opštine Kotor Ivan Mikijelj na svom Instagram profilu podijelio fotografiju koreografije navijača Crvene zvezde tokom koje je prikazano groblje u bojama ukrajinske zastave, te da je on na taj način dao podršku takvoj koreografiji.

Oni su pozvali predsjednika Opštine Kotor, Vladimira Jokića da smijeni Mikijelja.

Advertisement

„Menadžer Opštine Kotor, Ivan Mikijelj, vjerovatno u nacionalističkom naboju, na svom Instagram profilu podijelio je fotografiju skandalozne koreografije navijača Crvene zvezde tokom koje je prikazano groblje u bojama ukrajinske zastave i dao podršku takvoj koreografiji, saopšteno je iz OO Socijaldemokrata Kotora“, navodi se u saopštenju.

Fotografija koju su dostavili iz SD Kotor
Fotografija koju su dostavili iz SD Kotorfoto: SD Kotor

Iz SD Kotor su dodali i da u vremenu kada u Ukrajini ginu civili, starci, žene i djeca, kada se ogromne žrtve broje i sa jedne i sa druge strane, kada jedna država usljed invazije druge biva opustošena, menadžer Opštine Kotor, „očigledno dajući podršku agresoru, nalazi za shodno da na svom profilu podržava rat i slavi ukrajinske žrtve“

Ističu i da se radi o običnom građaninu Kotora i Crne Gore bilo bi strašno i za svaku osudu, „a ne što je u pitanju jedan od čelnih ljudi opštine u kojoj, od njenog postanka do danas, vlada multinacionalni i multivjerski sklad i ljudi žive u miru“.

„Stoga smatramo da je apsolutno nedopustivo da osoba sa ovakvim svjetonazorima obavlja funkciju menadžera Opštine Kotor, grada koji je srce građanske, kulturne i emancipovane Crne Gore. Od predsjednika Opštine Kotor očekujemo da javnosti da jasan stav o ovakvom ponašanju Mikijelja i da ga, ukoliko nije saglasan sa njegovim svjetonazorima, u najkraćem roku smijeni sa pozicije na kojoj se nalazi”, navode Socijaldemokrate Kotora“

Advertisement


VijestiVijesti
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije