Povežite se s nama

Crna Gora

Djela i život Uroša Predića pred publikom u Herceg Novom

Objavljeno

dana

Djela i život Uroša Predića pred publikom u Herceg Novom

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Djela i biografija jednog od najznačajnijih srpskih slikara realizma, Uroša Predića od sinoć su dostupni publici u Herceg Novom, zahvaljujući izložbi „Dakle, vi ste taj Uroš Predić?“ koja je otvorena u galeriji „Josip Bepo Benković“.

Postavku čine 29 slika i crteža, kao i segmenti kroz koje su predstavljeni životni i stvaralački put cijenjenog umjetnika. Publika ima priliku da upozna Predića kao portretistu, vidi jedan od samo dva autoportreta koja je naslikao, crteže po kojima je radio ikone za Njegoševu kapelu na Lovćenu, a posebnu pažnju privlači djelo „Vizija u oblacima“, uz koje je data i reprodukcija slike sa detaljnim objašnjenjima koje je autor zapisao.

„Privilegija je, čast i zadovoljstvo što publika u našem gradu ima priliku da pogleda djela izuzetne vrijednosti na kojima je zabilježena i sačuvana istorija jednog naroda. Takođe, ova zanimljiva postavka nas vodi kroz život i karakter slikara za kojeg važi da nije bio samo čuveni umjetnik, već i veliki čovjekoljubac“, istakao je predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić otvarajući izložbu.

Advertisement

Katić se zahvalio Narodnom muzeju grada Zrenjanina, izražavajući nadu da je ova izložba samo jedna u nizu saradnji institucije koja čuva jednu od najvrijednijih umjetničkih kolekcija u Vojvodini sa novskim ustanovama kulture. Kako je naveo, lokalna uprava će i ubuduće biti podrška ovakvim inicijativama, jer je Herceg Novi uvijek otvoren za saradnju i razmjenu u oblasti kulture.

On je podsjetio da je saradnja Herceg Novog i Zrenjanina, nakon duge pauze, prije tri godine ponovo oživjela kada je karavan Praznika mimoze gostovao u tom banatskom gradu, gdje su ga „raširenih ruku dočekali prijatelji i obnovljene su veze i poznanastva koji i danas traju, na obostrano zadovoljstvo“.

„Želim vam da uživate u izložbi djela Uroša Predića, koja, suprotno utisku i predviđanju njihovog skromnog autora, već decenijama „gledaoca zanose i oduševljavaju, ostavljajući u njegovoj duši trajni pečat“, poručio je Katić.

Advertisement

Iako Uroš Predić nije volio gužve i znao je reći da ga „svečanosti i parade ne privlače“, kad god se pomene njegovo ime ili postavi neka slika uvijek nastane gužva i svečanost, kazala je istoričarka umjetnosti Olivera Skoko, viša kustoskinja u Narodnom muzeju Zrenjanin koja vodi brigu o legatu čuvenog slikara.

„Ovo nije samo izložba o Urošu Prediću, ovo je izložba o jednom vremenu, o kulturi jednog naroda u trajanju od bezmalo jednog vijeka“, rekla je Skoko, ističući da je Predić značaja,  ne samo za kulturu svog naroda, već i za evropsku.

Ona je podsjetila da je u osnovi postavke jedinstven i dragocjen Predićev legat koji čuva zrenjaninski Narodni muzej, a premijerno je prikazana povodom 160 godina od rođenja velikog slikara.

Advertisement

„Izložbu je do sada vidjelo više od 60.000 posjetilaca. Neko bi rekao da je to kapacitet beogradske Marakane i meni je drago takvo poređenje jer pokazuje koliko smo gladni kulture, koliko nam je ona važna i koliko treba dati šansu takvim događajima, posebno kada je povod ime kakvo je Uroš Predić. Naročito mi je drago da to kažem ovdje, u Herceg Novom, gradu kulture i velikih stvaralaca i zato sam zaista sa velikom radošću prihvatila poziv“, kazala je Skoko.

Ona je posebno istakla odnos Predića i Crne Gore, koju je slikar prvi put posjetio 1899. godine, na poziv kneza Nikole da uradi živopis za crkvu Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću.

„Predić nije tada uradio živopis, ali nosi veoma lijepe utiske iz Crne Gore, posebno iz Boke Kotorske“, rekla je Skoko i citirala dio pisma koje je slikar iz Boke poslao majci: „Prije jednog sata stigoh u ovaj skriveni zaliv koji je sa svih strana opkoljen visokim brdima, utisak je takav da ga ne može ništa zbrisati iz pameti onome koji ga je vidio“.

Advertisement

Govoreći prisutnima o zanimljivim detaljima koji se odnose na Predićev rad na oslikavanju Njegoševe kapele na Lovćenu, Skoko je navela dio iz autobiografije slikara, u kojem kaže da je za njega Lovćen „mjesto gdje se strahote gledaju nasladom, gdje se ljepote uživaju sa potajnom jezom“.

„Publika novske gradske galerije ima priliku da vidi crteže iz najranijeg perioda slikara, crteže po kojima je radio ikone za srušenu Njegoševu kapelu na Lovćenu, portrete Kralja Petra I i Kralja Aleksandra, kao i Predićev autoportret, zapisala je povodom izložbe direktorica Javne ustanove „Gradski muzej Mirko Komnenović i galerija Josip Bepo Benković“, Gordana Krunić, a njeno obraćanje pročitala je moderatorka programa, Branka Denda.

Krunić se zahvalila Narodnom muzeju iz Zrenjanina na saradnji, a Opštini Herceg Novi na podršci u organizaciji ovog događaja, uz poruku: „Nadamo se da smo večerašnjom izložbom otvorili kompas i pokazali pravi put kojim umjetnost u Herceg Novom treba da ide“.

Advertisement

Otvaranju izložbe prisustvovali su predsjednik Skupštine opštine Herceg Novi, Ivan Otović, potpredsjednik Opštine, Mirko Mustur, konzul Republike Srbije u Herceg Novom, Mićo Rogović, sekretarka za kulturu i obrazovanje, Ana Zambelić Pištalo i sekretar za društvene djelatnosti i međunarodnu saradnju, Vasilije Ćuković.

U subotu, 02. jula od 20 časova kustoskinja Olivera Skoko upriličiće stručno vođenje kroz postavku, a izložbu „Dakle, vi ste taj Uroš Predić?“ možete pogledati do 14. avgusta, svakog radnog dana i subotom.

Organizator je Javna ustanova „Gradski muzej Mirko Komnenović i galerija Josip Bepo Benković“ u saradnji sa Narodnim muzejem iz Zrenjanina, a uz podršku Sekretarijata za kulturu i obrazovanje Opštine Herceg Novi.

AdvertisementAktuelno
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Crna Gora

Nikšićanin ranjen u tuči

Objavljeno

dana

Autor

U pucnjavi u Nikšiću ranjen Željko Radulović

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Osamnaestogodišnji Nikšićanin S.N. ranjen je nožem u tuči koja se dogodila na Kapinom polju, nezvanično saznaje RTNK.

Uskoro opširnije… Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Crna Gora

CPC će u sjutra služiti liturgiju za stradale na Cetinju

Objavljeno

dana

Autor

CPC će u sjutra služiti liturgiju za stradale na Cetinju

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Svještenstvo Crnogorske Pravoslavne Crkve služiće u nedjelju Zaupokojne Liturgije za postradale u jučerašnjem stravičnom događaju na Cetinju.

Službe će, najavljuju iz CPC, služiti od 10 časova.

“Pozivamo Vjerni narod da uzme molitvenog učešća u Svetoj Liturgiji, kao i da zapalimo svijeće za duše postradalih”, kazali su CPC.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Crna Gora

Predsjednici država regiona uputili saučešće Đukanoviću zbog tragedije na Cetinju

Objavljeno

dana

Autor

Predsjednici država regiona uputili saučešće Đukanoviću zbog tragedije na Cetinju

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću izraze najdubljeg saučešća povodom tragedije na Cetinju uputili su predsjednici država regiona, Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski, Kosova Vljosa Osmani i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić.

Predsjednik je danas imao odvojene telefonske razgovore sa predsjednikom Republike Hrvatske Zoranom Milanovićem i predsjednikom Republike Albanije Bajramom Begajem. Zvaničnici su iskazali saosjećanje sa porodicama žrtava i solidarnost sa Crnom Gorom i njenim narodom u ovom teškom trenutku, saopšteno je iz Đukanovićevog kabineta.

Đukanović je zahvalio na izrazima saučešća ističući da veoma cijenimo pažnju susjeda i poruke saosjećanja i podrške Cetinju i Crnoj Gori zbog nezapamćene tragedije crnogorskog društva, nenadoknadivog gubitka ljudskih života, i patnje i bola porodica i prijatelja žrtava, dodaje se u saopštenju.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Najčitanije