Povežite se s nama

Politika

Uljarević: Abazović slijedi značajne Vučićeve prioritete u Crnoj Gori

Objavljeno

dana

Uljarević: Protivimo se uvođenju vjeronauke u škole u Crnoj Gori

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Ne vidim logično obrazloženje za insitiranja premijera Dritana Abazovića na “Temeljnom” ugovoru kao i rokovima čija pozadina javnosti nije poznata, kazala je za Antenu M izvršna direktorica Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević.

“To zacijelo ne doprinosi potrebnom snižavanju tenzija, polarizacije a ni kvalitetnom i održivom rješavanju odnosa između izvršne vlasti i SPC-a. Možda premijer računa da kroz ovo jača vezu između SNP-a i URE, koji bi mogli biti  koalicija na vanrednim izborima, pa se osjeća opušteno i ako dođe do izglasavanja nepovjerenja Vladi. Problematično je i neodgovorno da premijer manjinske vlade sa ograničenim rokom trajanja pokušava preko koljena da riješi pitanje koje mnoge druge politički stabilnije vlade nisu uspjele da riješe, bilo da su ga izbjegavale ili da su manipulisale njime ili cijenile da nije adekvatno vrijeme,  a što dodatno stvari usložnjava i, tim prije, sada zahtjeva drugačiji pristup, a posebno transparentnost, inkluzivnost i konsesualnost u rješavanju ovog pitanja”, kazala je Uljarević.

Uljarević navodi da Abazović nije ništa naučio ni iz greške predjsednika Crne Gore Mila Đukanovića koji je, kako kaže, takođe preko koljena insistirao na Zakonu o slobodi vjeroispovijesti, pa on sad pokušava na sličan  način da rješava isto pitanje, međutim sa drugom agendom.

Advertisement

“Moje mišljenje je da premijer manjinske vlade koja okuplja političke subjekte sa izraženom rezervom prema Temeljnom ugovoru, ne smije kreirati situaciju u kojoj bi se takav dokument preglasavanjem usvojio na Vladi, jer to ne samo da stvara razdor među tim političkim subjektima, koji može voditi vanrednim parlamentarnim izborima, već nastaviti da doprinosi podjeli unutar pravoslavnih birača u Crnoj Gori”, poručila je Uljarević za Antenu M.

Upitana da li je prihvatljivo objašnjenje da Abazovvić insistiranjem na ekspresnom usvajanju TU na vladi ispunjava direktivu iz Beograda kako Crna Gora ne bi spunila zahtjeve Brisela i stala na “brzu traku” za EU, Uljarević je kazala da ne zna da li ispunjava nečiju direktivu ali da je jasno da Vučiću ne odgovara stabilna priča u Crnoj Gori i nastavak evropskih integraciija. Sa ili bez brze trake, pitanje je da li to postoji u ovom trenutku

“Ako pogledamo analitičnije moj utisak je da Abazović slijedi značajne Vučićeve prioritete u Crnoj Gori. On snažno afirmiše Otvoreni Balkan, ima protekcionistički stav prema SPC i čuva pozicije DF-a u izvršnoj vlasti”, zaključila je naša sagovornica.

AdvertisementAktuelno
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Politika

Noćni vukovi partijama: Ne plašite se nas, tu smo da vam pomognemo u nevolji

Objavljeno

dana

Autor

Noćni vukovi partijama: Ne plašite se nas, tu smo da vam pomognemo u nevolji

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Noćni vukovi Crne Gore (NVCG), koje predstavlja Vukoman Bulatović oglasili su se na društvenim mrežama, zbog, kako kažu, sve češćih pominjanja organizacije koju predstavlja u negativnom kontekstu, a ti navodi su, kako kažu, zasnovani na neistinitim i izmišljenim činjenicama. Iz te organizacije najavili su krivične prijave, a partijama su poručili da se ne plaše “jer zašto bi ih napadali kad su pomogli da se potpiše Temeljni ugovor za šta su se i oni borili”.

Noćni vukovi su se obaratili crnogorskom MUP-u i tužilaštvu jer,kako tvrde, u svim ovim podmetanjima i lažima ne mogu da ne prepoznaju istu metodologiju, rukopis i potpis nekih portala koji po službenoj dužnosti pripremaju za linč javnosti one koji im ne odgovaraju.

“Priprema li ANB na ovaj način da nas diskredituje i ubijedi Vladu da smo opasnost za državu Crnu Goru, koja je i njihova država koliko god željeli da ih predstave kao njene neprijatelje”, ističe se u njihovoj objavi.

Advertisement

Oni su najavili podnošenje krivičnih prijava protiv NN lica za lažno predstavljanje, za prijetnju NN lica izrečenu u njihovo ime, kojom prijetnjom je ugrožena lična bezbjednost visokih funkcionera SDP-a i za izazivanje panike i nesigurnosti određenog dijela javnosti.

“Ovim putem molimo državne službe da vjerodostojno i u što kraćem vremenskom roku obavijeste javnost o daljim koracima po navodima naše krivične prijave. Takođe, u komentarima na ove tekstove imate i poziva na odstrel vukova, pa pošto smo i mi građani možda i po tom osnovu da ispitate okolnosti prijetnji”, stoji u saopštenju koje prenose mediji.

Oni traže da se utvrdi da li su NVCG prijetili ikome. Obratili su se i crnogorskim partijama.

Advertisement

“Obraćamo se partijama koje smatraju da će im fabrikovani napadi Noćnih vukova na njihove čelnike donijeti kakvu korist. Ne bojte se od nas, tu smo da vam pomognemo u nevolji, kao što već jesmo nekima koji nas sad najviše prozivaju. I malo ste zakasnili sa ovakvim podmetanjima. Zašto bi vas sad napadali kad ste pomogli potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC za koji smo se mi zalagali. Vjerujte, mi ćemo vas od vaših pristalica braniti”, kaže se u saopštenju Noćnih vukova.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Politika

Damjanović: Fotelja Buja Đuraškovića iznad obraza, časti i dostojanstva partije koncesionara Raška

Objavljeno

dana

Autor

Damjanović: Fotelja Buja Đuraškovića iznad obraza, časti i dostojanstva partije koncesionara Raška

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Piše: Aleksandar Damjanović (CKM)

Ni dokazani politički analitičari kakav je “bez dileme” Ljubo Filipović nije mogao kao baba Vanga  predviđeti da će lokalnu vlast na Cetinju vršiti SDP  uz pomoć URE koja je u više navrata prodala Crnu Goru.

I pored svih optužbi na račun stranke doktora Abazovića od strane Ranka Krivokapića, Draginje Vuksanović i Raška Konjevića nijednom se nije moglo čuti da će SDP iskazati minimum moralnih vrijednisti i odustati od vršenja vlasti kojoj podršku daje URA.

Advertisement

Aleksandar Damjanović

Meni je još pred očima Draginjin tvit u kojem je kazala “razmotriću dalje korake nakon raspleta na Cetinju i izbora gradonačelnika” neisključujući mogućnost napuštanja stranke.

Rasplet se desio, SDP je zahvaljući glasovima URE dobio mjesto gradonačelnika koje je bilo životni san Nikole Đuraškovića.

Advertisement

Draginjin tvit je bio još jedan blef koji je SDP prodao Crnoj Gori prestavljajući ga kao potez koji je odrađen u “ interesu” Cetinja i belvederskih vrijednosti.

Po svemu sudeći fotelja Nikole Buja Đuraškovića je iznad obraza, časti i dostojanstva partije na čijem je čelu koncesionar Raško koji je uradio sve da iz lokalne vlasti izbaci DPS zahvaljujući čijoj podršci  je u više navrata bio ministar.

Gradonačelnika Đuraškovića i njegovog kuma zamjenika nimalo ne žuljaju fotelje koje stoje zahvaljujući jednom Urinom nogaru, čak šta više u njoj ponosno śede bez grama dostojanstva.

Advertisement

Draginja, Raško i Ranko su  se obrušili na URU i njenog  predśednika doktora Abazovića optuživajući ih za izdaju ali ipak im nije zasmetalo da zahvaljujući izdajnicima vrše vlast u crnogorskoj prijestonici.

Za iole upućene poznavaoce političkih dešavanja u u našoj državi ovako podmukli odnos prema Crnoj Gori od strane SDP-a nije iznenađenje.

Nije bilo davno kada je Ranko Krivokapić zahvaljujući ličnoj sujeti zajedno sa Demokratskim frontom pokušao da sruši Vladu Mila Đukanovića i izvadi kamen temeljac iz temelja Crne Gore  koji smo postavili 2006. godine.

Advertisement

Śećamo se svi 2015. godine kada je Draginja Vuksanović zajedno sa Demokratskim frontom na Trgu  nezavisnosti potpisivala ugovor o političkom partnerstvu.

Časni građani Cetinja se śećaju predizborne kampanje kada je Bujo Đurašković toliko “ lijepo” govorio  o Uri ono što ni “ pas sa maslom ne bi pojeo” da bi i sam na kraju zarad fotelje sve to progutao.

Veoma je važno da gospoda iz SDP-a znaju da u Crnoj Gori ima istinskih patriota koji je ne gledaju kao plijen i fotelju i da nama ne mogu prodavati šibicarske trikove svog patriotizma.

Advertisement

Siguran sam da će doći momenat kada će URA izmaći svoj nogar iz fotelje Nikole Buja Đuraškovića i da će on završiti svoju misiju mnogo brže nego što i mogu predviđeti baba Vanga i Ljubo Filipović.

Pored svih činjenica koje sam argumentovano naveo ostaje mi velika dilema do kada će Draginja i koncesionar Raško igrati utakmice na dvojnoj  registraciji.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Politika

Joković: Doći će 19. avgust, sve će maske pasti

Objavljeno

dana

Autor

Joković: Doći će 19. avgust, sve će maske pasti

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Vladimir Joković kazao je da rasterećeno očekuju 19. avgust i izglasavanje nepovjerenja Vladi. Istakao je da će tog dana pasti maske, a da je SNP zadovoljan jer je ispunio svoje ciljeve. On je u jutarnjem programu “Dobro jutro Crna Goro” rekao da SNP nije dobila ponudu Demokratskog fronta o resetovanju odnosa parlamentarne većine od 30. avgusta.

“Doći će 19. avgust, sve će maske pasti, a mi bezbrižni, šampioni, čekamo taj rezultat. Nije to nikakav dan D. Biće zanimljivo kako će neko formirati narednu Vladu, na koji način će doći do izbora”, kazao je on.

Ističe da je ključni problem što neki politički subjekti donose odluke iz mržnje.

Advertisement

“Dovijeka su se uvijali u neke neodređenosti. Zamislite da neko izjavi da je Temeljni ugovor potpisan zahvaljujući predsjedniku Skupštine koji je dobro vodio sjednicu, a jedini glasali za premijera koji nije potpisao Temeljni”, kazao je on.

SNP nije dobio nikakav poziv da se resetuju odnosi parlamentarne većine od 30. avgusta.

“Kada budem dobio ponudu, mogu o njoj i da razmišljam. Treba da vidimo šta će 19. biti a ovom Vladom”, kazao je on.

Advertisement

Kaže da apsolutno ne razmišlja o tome da li će pasti Vlada 19. avgusta.

“Mi smo ostvarili naš politički cilj. Ono za šta su se zalagali svi politički subjekti koji su bili na litijama. Ne oni koji su došli na kraju i koji nijesu smjeli doći na Trojčindanski sabor. Sad su oni najgrlatiji da ova Vlada nije ništa uradila po pitanju Temeljnog ugovora, već druga vlada. Druga Vlada nije ništa uradila jer nije smjela da ga potpiše. Mi smo iskazali karakter, hrabrost, potpisali ga potpuno svjesni da će biti pokrenuta procedura za našu smjenu”, kazao je on.

Ističe da od svih koji su željeli da se promijeni Zakon o slobodi vjeroispovjesti i da se potpiše Temeljni ugovor očekuje aplauz zbog svega što su uradili.

Advertisement

“Neki su nastali na izdaji SNP-a, pa oni isti sada govore “nekadašnji časni SNP”, pa što ste napustili taj časni SNP? Neke smo hranili, školovali, ja bih barem ćutao”, kazao je on.

Govoreći o “zapošljavanju po dubini” kazao je da treba uporediti zapošljavanje za vrijeme prethodne i sadašnje Vlade.

Ističe da je Temeljni ugovor potpisan samo zahvaljujući SNP-u i URI.

Advertisement

“DPS najavljuje da će 44. Vlada poništiti taj ugovor. To je pisanje svih pitanja, sve ostalo su političke akrobacije onih koji trenutno i te kako pregovaraju sa DPS-om”, rekao je Joković.

On kaže da je svima bilo jasno da će Temeljni ugovor biti potpisan nakon odluke na Vladi.

“Očigledno je problem s kim je potpisan. Znamo s kim smo pregovarali, šta smo obećali. Riješen je ogromni problem. Poslije ovoga nema više priče o Temeljnom ugovoru”, kazao je on.

Advertisement

Joković je istakao da je demokratski standard da lokalni izbori budu u jednom danu.

“Ne možemo svakih mjesec dana imati negdje neke izbore. To što je nekad neka vlast propustila ti da sprovede je sasvim druga stvar. Donešena je takva odluka i to će tako biti. Ustavni sud je presudio da je to neustavan zakon, ja ne osjećam nikakvu odgovornost. Glasala je većina. Ništa nije suspendovano, prolongirani su izbori, održaće se ako Ustavni sudbude izabran do 23. oktobra. To je sazrijevanje demokratije u crnoj Gori”, kazao je on.

Govoreći o mijenjanju Vlada bez izbora, Joković je kazao da “sve što nije zabranjeno je dozvoljeno”.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Najčitanije