Povežite se s nama

Novosti.rs

IMA NOVCA ZA MAJKE: Ministar finansija tvrdi da su za deset meseci uradili više nego prethodnici za deceniju

Objavljeno

dana

IMA NOVCA ZA MAJKE: Ministar finansija tvrdi da su za deset meseci uradili više nego prethodnici za deceniju

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


U BUDŽETU Crne Gore ima novca za dve godina plaćanja naknada majkama troje i više dece, državni dug smanjen je prvi put od sticanja nezavisnosti, a ekonomski rast će po prvi put biti dvocifren, poručio je juče ministar finansija Milojko Spajić, odgovarajući na pitanja poslanika.

Spajić u Skupštini, Foto skupstina-me

Advertisement

Najavio je i da će u narednom periodu biti revidirana politika socijalnih davanja, pa će pomoć u buduće dobijati svi kojima je potrebna, a biće ukinuta onima koji su je dobijali "po partijskom ključu".

U ime Demokratske Crne Gore pitanje Spajiću postavio je Momo Koprivica. NJega je interesovalo zašto u sklopu reformskih procesa u Vladinom predlogu budžeta nisu bila predviđena sredstva za majke, navodeći da je oduzimanje stečenog prava i narušavanje legitimnih očekivanja svih onih žena i korisnica naknade jedan od oblika nepravde i nesigurnosti koja se desila, a da je vraćanje naknada patriotska dužnost.

- Obezbedili smo sredstva i za ovu i sledeću godinu. Takav predlog mora biti ustavno valjan, pravičan, izbalansiran i da vodi računa o svim kategorijama majki. Tu smo da razgovaramo sa parlamentom i neće biti problema sa naše strane - poručio je Spajić.

Advertisement

PITANJA Opozicioni poslanici juče u parlamentu, Foto skupstina-me

 

Odgovarajući na pitanje Ivana Mitrovića, poslanika DPS-a, ministar finansija poručio je da je nova vlada učinila više za deset meseci nego prethodna za deset godina, te da je režim DPS-a ostavio ruševinu od države.

- Kad bih vas slušao iz druge perspektive, pomislio bih da niste bili vlast 30 godina.

Advertisement

Ostavili ste zemlju sa najgorim ekonomskim i fiskalnim parametrima u Evropi prošle godine. Mi smo smanjili dug prvi put od sticanja nezavisnosti. Ove godine imaćete fisklani deficit najmanji u Evropi. Imali smo dva paketa pomoći i penzionerima i socijalno ugroženima. Zašto vi to niste uradili sve ove godine? - pitao je Spajić i podsetio da je prethodna vlast ukinula stečena prava, te da nije našla način da obešteti građane u tom slučaju.

Spajić je ukazao i na to da je MMF prošle godine rekao da ne veruje da Crna Gora ima pristup tržištima kapitala, te da će 2021. godine rasti svega četiri odsto.

- Toliko su oni verovali u kapacitet prošle vlasti. Oni su to projektovali i na nas, misleći da smo isti kao vi. Međutim, oni su se mnogo iznenadili kada su to povećali prvo na šest, pa na devet odsto. Najavili su da će sada biti dvocifren rast u njihovom raportu koji izlazi za nekoliko dana. Jedva čekam da čujem vaše komentare kad izveštaj MMF izađe i kad prvi put vidite dvocifren rast, od ne znam kad - kazao je Spajić.

Advertisement

Pravila londonske berze

Branko Radulović, ispred Pokreta za promjene, kazao je da je 30 godina vladavine "totalitarnog i kriminogenog" režima ostavilo pustoš u Crnoj Gori, te da je do sada ponudio 400 rešenja, ali da je ministarstvo finansija kasno reagovalo i polovično ih primenjuje. Radulović je Spajićev resor optužio i da zaduženje nije urađeno po zakonu i tajno, ali i da su ideju za "Maršalov plan" ukrali od njega.

- To nije tačno, zaduženje je bilo u skladu sa pravilima Londonske berze, potpuno zakonito i sa svim pravilima naše države - kazao je Spajić i istakao da Vlada nije stegla potrošnju na plate, penzije, socijalu, kapitalni budžet, već da je smanjena potrošnja državnog aparata.

Minimalac

Ministar je podsetio i da će se minimalna zarada povećati na 450 evra, a zarade u javnom sektoru 17 odsto. On je istakao i da su uvedeni dečji dodatak i besplatni udžbenici za osnovce, naglašavajući da je to tek prvi korak ka unapređenju standarda građana.

Advertisement

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKUNovosti
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Novosti.rs

ŽRTVE JAME „KOTOR“ JOŠ ČEKAJU SMIRAJ: U Skupštini pokrenuto pitanje nerasvetljenog zločina komunista u Drugom svetskom ratu

Objavljeno

dana

Autor

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


JAMA "Kotor" u gornjepoljskom kraju kod Nikšića u svojim dubinama decenijama krije kosti žrtava komunističkog terora u Drugom svetskom ratu.

Foto Skupština CG

Advertisement

Pretpostavlja se da je na ovom mučilištu zatrpano oko 300 ljudi. Porodice onih kojima je presuđeno bez suda čekaju dan kada će preuzeti posmrtne ostatke i dostojno sahraniti.

Nažalost, nadležne državne institucije još nisu započele ekshumaciju iako su istražne radnje u ovom slučaju započete još u februaru 2018. godine. Na to je juče ukazao poslanik Demokratskog fronta profesor dr Budimir Aleksić tražeći odgovor od ministra pravde Marka Kovača kada će se krenuti sa mrtve tačke.

- Punih 76 godina nakon tih monstruoznih zločina, novinari reporteri su u februaru 2018. potvrdili postojanje masovne grobnice u blizini Nikšića - jame zvane "Kotor". Prvi put od surovih zločina, koji su u kontinuitetu trajali više od godinu (od početka 1942. do marta 1943), tajnu jame bezdanice u mestu Dubrave iznad nikšićkog sela Šume, ekipa novinara je otkrila fotografijama posmrtnih ostataka stradalih mučenika. Iako je dan nakon objavljivanja ove informacije tužilaštvo najavilo reakciju, konkretnih pomaka u tom pravcu nije bilo, i još ih nema - kazao je Aleksić.

Advertisement

Budimir Aleksić, Foto DF

On je podsetio da je u martu 2020. Savet za građansku kontrolu rada policije pozvao Institut za javno zdravlje da Višem državnom tužilaštvu u Podgorici bez daljeg odlaganja dostavi izveštaj o mikrobiološkoj analizi vazduha u jami "Kotor", jer to nije učinjeno ni nakon pola godine.

- Sanitarno-ekološki inženjer Instituta za javno zdravlje Dušan Kostić još je 16. septembra 2019. sa zida jame, na dubini od dva i po metra, vatrenim štapićem izuzeo uzorak vazduha zbog mikrobiološke analize, ali o tome nije dostavljen odgovarajući izveštaj. Savet za građansku kontrolu rada policije je proveravao zašto su službenici Centra bezbednosti Nikšić tek početkom marta 2020. Višem državnom tužilaštvu dostavili službenu zabelešku o aktivnostima sanitarno-ekološkog inženjera Instituta za javno zdravlje Dušana Kostića koju je napravio pola godine ranije.

Advertisement

Aleksić je naveo da od tada do danas nadležne državne institucije ništa nisu preduzele po tom pitanju, što ga je motivisalo da ministru postavi ovo pitanje.

- Bilo bi prirodno i logično da konačno i Vlada Crne Gore pokrene proces suočavanja s prošlošću - proces kome treba pristupiti objektivno, naučno, moralno i bez selekcije.

Marko Kovač, Foto Vlada CG

Advertisement

NE TREBA BEŽATI OD PROŠLOSTI

SUOČAVANJE sa prošlošću je bolna ali, rekao bih, nužna i neizostavna tema, za sve koji žele dobro ovom društvu. Beg od prošlih vremena i skrivanje od istorijskih činjenica nisu zalog za lepšu budućnost. Naprotiv. S tim u vezi, iako nije u direktnoj nadležnosti Ministarstva pravde, pokušaću u najkraćem roku da prikupim sve relevantne podatke o ovom slučaju i vas sa time upoznam. Verujem i da će nam Vrhovno državno tužilaštvo dostaviti tražene informacije u najkraćem roku - odgovorio je ministar pravde Marko Kovač.

LJude ubijali maljevima

IAKO je od ovog događaja prošlo dosta vremena, još ima živih svedoka koji pamte te događaje. LJudi su ubijani iz vatrenog oružja ili drvenim maljevima. Kao žrtve pominju se imena sveštenika Vase Popovića, kapetana banjsko-vučedolske opštine Rista Bjelice.

Istoričari navode da je u Nikšiću predsednik prekog suda bio Sava Kovačević, koji je u jednom procesu, gde je bilo 19 optuženih - osmoro osuđeno na smrt, a među njima je bilo petoro njegovih najbližih rođaka!

AdvertisementNovosti
Nastavite čitati

Novosti.rs

MANJE MARŽE, CENE ISTE: Ograničenja uvedena trgovcima bez uticaja na potrošačeu CG

Objavljeno

dana

Autor

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


NIŠTA novo u trgovinama. Ulje je i dalje 2,40 evra, šećer 95, so 60 centi, dok se kilogram brašna kreće od 75 do evro i po.

Foto N. Skenderija

Advertisement

Jedino je pojeftinila vekna hleba od 500 grama sa 80 na 75 centi. Potrošači su očekivali nakon što je Vlada usvojila uredbu o ograničavanju cena i nultu stopu PDV na hleb da će cene biti niže. Međutim to se nije desilo, nema promena kada su u pitanju osnovne životne namirnice.

- Lepo je što pokušavaju da ublaže negativna kretanja na tržištu, ali činjenica je da ove odluke ne utiču mnogo na porodični budžet. Primer, hleb je pojeftinio pet centi. Kupujem svakoga dana dva hleba za porodicu. Znači ušteda je deset centi dnevno ili tri evra za mesec. Verujte to ne doprinosi porodičnom budžetu - kaže Podgoričanka Sanja Radović.

Dragan Vukčević iz Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma, na pitanje - hoće li zbog ograničavanja cena brašno, ulje, šećer i so biti jeftiniji - odgovorio da ostaju na sadašnjem nivou.

Advertisement

- I biće tolike dok se uvozna cena za te namernice ne poveća. Ako doće do njihovog povećanja, a to se nažalost očekuje zbog globalnih kretanja na tržištu energenata, situacije između Rusije i Ukrajine, biće i povećanja cena. Ono što možemo da obećamo našim građanima je to da rast cena neće biti uzrokovan od učesnika na tržištu u Crnoj Gori - poručio je Vukčević.

U Vladi u skladu sa uredbom i zakonom o unutrašnjoj trgovini prati se kretanje cena kod 22 proizvoda. To su pored četiri osnovna i mleko i prerađevine, sve vrste mesa, krompir, jaja, pirinač, flaširana voda. Konkretno, Ministarstvu nadležna inspekcija dostavlja kretanja cena tih proizvoda na tržištu. U slučaju da i kod tih namirnica bude enorman rast uvoznih cena, država će ograničiti trgovačke marže koje su sada 20 procenata.

ZALIHE

O SITUACIJI na tržištu ove sedmice sa predstavnicima trgovačkih lanaca razgovaraće se u Privrednoj komori, najavio je naš sagovornik i apelovao na građane da ne gomilaju zalihe i time ne doprinesu stvaranju veštačkih nestašica.

AdvertisementNovosti
Nastavite čitati

Novosti.rs

BLOKADA ODGOVOR NA IGNORISANJE: Protest bivših radnika „Vektre Jakić“

Objavljeno

dana

Autor

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


BIVŠI radnici "Vektre Jakić", njih dvadesetak, ponovo su juče protestovali ispred sedišta pljevaljske lokalne uprave kako bi skrenuli pažnju na situaciju u kojoj se nalaze više od tri godine, nakon što je sredinom decembra 2018. prekinuta proizvodnja, a svi zaposleni bez izmirenih zaostalih dugovanja upućeni na biro rada.

Foto M. Drobnjak

Advertisement

Predstavnik radnika Žarko Mazalica kazao je da od vlasnika Dragana Brkovića traže da im isplati zaostale zarade i poveže radni staž, a od države da nađe način i pokrene proizvodnju u najvećem i najmodernijem drvoprerađivačkom preduzeću u Crnoj Gori i okruženju.

Radnici su najavili da će, ukoliko im se niko od predstavnika Vlade u najskorijem periodu ne obrati, blokirati put koji prolazi iznad fabrike odnosno putni pravac Pljevlja - Žabljak.Novosti
Advertisement
Nastavite čitati

Novi Komentari

Najčitanije