Povežite se s nama

Politika

Kriza vlasti stigla do NATO partnera

Objavljeno

dana

Kriza vlasti stigla do NATO partnera

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


grahovac ocijenio da je Đukanović vješto poentirao kod saveznika

Kriza vlasti stigla do NATO partnera

Odluka o upućivanju jedinica VCG u sastav NATO snaga u svrhu odgovora na krize zastala jer su se politička sporenja prenijela na Savjet za odbranu, koji je ostao bez kvoruma za rad

Advertisement

Bulajić nije mogao zamijeniti Bečića: Savjet za odbranu (arhiva), Foto: Kabinet predsjednika

Advertisement

Sazivanjem sjednice Savjeta za odbranu i bezbjednost (SOB), na čijem je dnevnom redu bio angažman Vojske Crne Gore povodom ukrajinske krize, predsjednik države Milo Đukanović je vješto poentirao kod saveznika u NATO-u da jedino on drži kondiciju Crne Gore u savezništvu sa Sjevernoatlantskim savezom.

To je sinoć za Vijesti ocijenio general u penziji Blagoje Grahovac, nakon oprečnih informacija sa sjednice Savjeta, koju je sazvao Đukanović kao predsjedavajući.

Advertisement

Na dnevnom redu trebalo je da budu, kako je najavljeno, predlozi Ministarstva odbrane, koji se odnose na upućivanje jedinica Vojske Crne Gore u sastav snaga Sjevernoatlantskog saveza, u svrhu odgovora na krize. Takođe i da se utvrde, kako se navodi, nacionalna ograničenja pripadnika VCG za vrijeme angažovanja u sastavu snaga NATO saveza za sprovođenje aktivnosti odgovora na krize.

Trebalo je i da se razmatra izvještaj MO o učešću pripadnika VCG u vježbama ili obuci u inostranstvu u 2021, kao i odluka kojom se odobrava učešće pripadnika VCG na međunarodnim vježbama ove godine.

Međutim, sjednica iz proceduralnih razloga nije ni održana, jer je zaključeno da predsjedavajući Skupštine Strahinja Bulajić (Demokratski front) ne može da bude član Savjeta.

Advertisement

”Po zakonu se jasno zna da je to predsjednik Skupštine”, potvrdio je Grahovac.

Grahovac
Grahovacfoto: Luka Zeković

Prema navodima sagovornika, sjednicu Savjeta je većina učesnika pokušala da iskoristi za svoje ciljeve. Bulajić da promoviše anti NATO politiku DF-a, premijer Zdravko Krivokapić da potvrdi da njegov kabinet i u tehničkom mandatu punim kapacitetom stoji iza međunarodnih obaveza države, a Đukanović da ih sve istjera na čistac i ukaže da je iskreni saveznik NATO-a upravo on. Time se duboka politička kriza prelila i na Savjet za odbranu, koji po zakonu donosi odluke o komandovanju VCG, a predsjednik države ih samo sprovodi.

Članovi SOB su predsjednik države, premijer i predsjednik Skupštine, a po pozivu uglavnom prisustvuje i ministarka odbrane Olivera Injac.

Odluke se donose samo ako su prisutni svi članovi.

Advertisement

U sinoćnjem saopštenju Vlade navodi se da je “potpredsjednik Skupštine Strahinja Bulajić izašao sa stavom da ne može učestvovati u radu i odlučivanju Savjeta, nakon čega je i napustio sjednicu Savjeta”.

Dodaje se da time nisu ispunjeni proceduralni uslovi za njeno održavanje, ali da “cijeneći bezbjednosnu situaciju i obaveze Crne Gore koje proizilaze iz međunarodnih sporazuma, Vlada podržava sve odluke Sjevernoatlantskog saveza”.

Međutim, Strahinja Bulajić tvrdi drugačije:

Advertisement

“…Na sjednici SOB, na koju sam pozvan u svojstvu njegovog člana, otvoreno je pitanje mog legitimiteta kao vršioca dužnosti predsjednika Skupštine. To pitanje je postavljeno od strane predstavnika Vlade koja je smijenjena u Skupštini. Kao čovjek i političar, ali i predstavnik najjače političke organizacije u parlamentarnoj većini, DF-a, jasno sam saopštio stav da smo protiv slanja crnogorskih vojnika van granica Crne Gore u bilo kakve ofanzivne vojne akcije”, navodi Bulajić u izjavi.

On dodaje i da “imajući u vidu vitalne interese Crne Gore, nikako ne smijemo da vodimo tuđe bitke i vodimo tuđe ratove”.

Pokušaj da se na brzinu donese odluka o angažovanju naših vojnika, bez stava predstavnika Skupštine, kako je istako, “predstavlja svojevrstan puzajući državni udar i dodatno destabilizuje Crnu Goru”.

Advertisement

Sagovornik Vijesti koji je prisustvovao sjednici rekao je da se o upotrebi VCG nije raspravljao na sjednici, a to je potvrđeno i u zvaničnom saopštenju Vlade. Po zakonu, odluku o upotrebi VCG donosi Skupština na predlog Savjeta, što je u saopštenju naglasilo sinoć MO.

Grahovac je Vijestima rekao da je predsjednik države taktički sazvao sjednicu Savjeta kada je počelo redovno zasjednje parlamenta, očekujući da se pitanja koja se tiču NATO-a i ukrajinske krize moraju staviti na dnevni red.

“Đukanović je htio da nametne da se stavi na dnevni red Skupštine to pitanje tokom redovne sjednice kako bi se on dopunio pitanjima koja odgovaraju nekoj novoj većini”, smatra Grahovac, aludirajući na izbor manjinske vlade i predsjednika parlamenta.

Advertisement

Iz kabineta predsjednika države kasno sinoć je saopšteno da su neistinite i zlonamjerne tvrdnje da je Savjet za odbranu i bezbjednost trebalo da odlučuje o slanju crnogorskih vojnika u Ukrajinu.

MO: Pratimo situaciju na istočnom krilu Alijanse, nije bilo riječi o slanju vojske

Iz Ministarstva odbrane sinoć su saopštili da nikada nije razmatrano, niti predloženo Savjetu za odbranu i bezbjednost upućivanje vojnika u krizna područja, između ostalog i u Ukrajinu.

”Cijeneći bezbjednosnu situaciju i obaveze koje proizilaze iz planova Alijanse, MO i VCG prate i analiziraju situaciju na istočnom krilu Alijanse i pravovremeno informišu SOB o potrebi donošenja odgovarajućih zakonom predviđenih odluka, u cilju stvaranja preduslova za prenos ovlašćenja na vrhovnog komandanta savezničkih snaga u Evropi, što je definisano članom 4 stav 4 Zakona o upotrebi jedinica Vojske Crne Gore u međunarodnim snagama i učešću pripadnika operativne jedinice za zaštitu i spašavanje, policije i zaposlenih u organima državne uprave u mirovnim misijama i drugim aktivnostima u inostranstvu”, navodi se u saopštenju.

Advertisement

Dodaju da je u vezi sa tim MO pripremilo Predlog odluke o upućivanju pripadnika VCG u sastavu snaga Sjeveroatlantskog saveza za sprovođenje aktivnosti odgovora na krize, kao i nacionalna ograničenja pripadnika VCG za vrijeme angažovanja u sastavu snaga Sjevernoatlantskog saveza, koje je dostavilo SOB radi utvrđivanja. Podsjećaju da SOB utvrđuje Predlog odluke, a da konačan stav donosi Skupština.

Iz MO su potvrdili da predlog odluke nije mogao biti utvrđen, jer se nisu stekli proceduralni uslovi za održavanje sjednice.

Advertisement

VijestiVijesti

Politika

Ćulafić: Dok većina građana skuplja pomoć, jedan dio pristalica nakaradne ideologije slavi i daje podršku agresiji

Objavljeno

dana

Autor

Ćulafić: Dok većina građana skuplja pomoć, jedan dio pristalica nakaradne ideologije slavi i daje podršku agresiji

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


odbornik dps u skupštini glavnog grada o sinoćnjim okupljanjima u podgorici i baru

Ćulafić: Dok većina građana skuplja pomoć, jedan dio pristalica nakaradne ideologije slavi i daje podršku agresiji

Saopštio da su „pojedine strukture koje služe velikosrpskim i ruskim interesima u našoj državi“ vjerovatno dugo već „podstrekivane i brojnim izjavama pojedinih funkcionera DF-a koji su u Skupštini Crne Gore svoje nadahnute govore često završavali poklicima „Slava Rusiji“

Advertisement

Ćulafić, Foto: Služba za odnose sa javnošću DPS-a Crne Gore

Advertisement

Odbornik Demokratske partije socijalista (DPS) u Skupštini Glavnoga grada Stefan Ćulafić poručio je da je sinoć nakon Nikšića, u Podgorici i Baru nastavljeno okupljanje „propagatora i pristalica rata, apatičnih na gubitke života vojnika, nedužnih civila i suze njihovih najbližih“, uz, kako navodi u saopštenju, „skandalozne parole, prepoznatljivu ikonografiju sa sve četničkim zastavama od kojih se svakom zdravorazumnom građaninu naše države diže kosa na glavi.“

Ćulafić je kazao da dok „većinski dio građana Crne Gore na Trgu nezavisnosti u Podgorici prikuplja humanitarnu pomoć i pokazuje solidarnost sa žrtvama rata u Ukrajini, jedan dio pristalica nakaradne političke ideologije, slavi i daje podršku agresiji i pokazuje da ne pripadaju civilizovanom svijetu.“

Advertisement

„Vidimo da njima moralna vertikala i osnovne temeljne vrijednosti nijesu zajednički imenitelj sa maltene čitavim demokratskim svijetom kojeg su dešavanja u Ukrajini ujedinile više nego ikada ranije“, poručuje u saopštenju.

Ćulafić je saopštio da su te „pojedine strukture koje služe velikosrpskim i ruskim interesima u našoj državi“ vjerovatno dugo već „podstrekivane i brojnim izjavama pojedinih funkcionera DF-a koji su u Skupštini Crne Gore svoje nadahnute govore često završavali poklicima „Slava Rusiji“.“

„Ipak, Crna Gora neće dozvoliti da je sile mraka odvuku tamo gdje bi željele određene strukture koje su rezultat politika društvene klime i ambijenta i za čiju proizvodnju je odgovorna ona politika koja već odavno nije dio savremenog svijeta“, zaključio je Ćulafić u saopštenju.

Advertisement


VijestiVijesti
Advertisement
Nastavite čitati

Politika

Nikolić: Bulajić o “tuđem ratu” priča iz tuđe glave, Savjet nije ni imao na dnevnom redu slanje crnogorskih vojnika

Objavljeno

dana

Autor

Nikolić: Bulajić o “tuđem ratu” priča iz tuđe glave, Savjet nije ni imao na dnevnom redu slanje crnogorskih vojnika

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


Član Predsjedništva dps-a i poslanik u skupštini crne gore

Nikolić: Bulajić o “tuđem ratu” priča iz tuđe glave, Savjet nije ni imao na dnevnom redu slanje crnogorskih vojnika

„A Ukrajini svi treba da se poklonimo. Ne samo zato što brani svoj dom. To se svuda podrazumijeva. Osim u jednom dijelu Crne Gore. Na našu sramotu“

Advertisement

Nikolić, Foto: Služba za odnose sa javnošću DPS-a Crne Gore

Advertisement

Član Predsjedništva Demokratske partije socijalista (DPS) i poslanik u Skupštini Crne Gore Andrija Nikolić poručio je da nije iznenađujuće da potpredsjednik Nove srpske demokratije (NSD) Strahinja Bulajić smatra kako „odbrana univerzalnih vrijednosti koje su u moralnom i istorijskom temelju i Crne Gore i Crnogoraca, i koje su nas udružile u savez sa najrazvijenijim zemljama evropskog i evroatlantskog prostora, predstavlja “tuđi rat”, te da je tu priču „počeo ničim izazvan“ jer Savjet za odbranu i bezbjednost „nije uopšte ni imao na dnevnom redu slanje crnogorskih vojnika bilo đe, niti o tome može da odlučuje bez saglasnosti Skupštine, na čijem čelu se Bulajić slučajno zatekao.“

Nikolić je upitao da li je borba za pravo svakog naroda na planeti da sam odlučuje o svojoj budućnosti tuđi rat i „je li tako mislio o tom pitanju i kada se Crna Gora borila da ostvari to pravo“.

Advertisement

„Je li i tada mislio da dozvolu za naš izbor treba da nam odobri Srbija? Kao što, reklo bi se, Bulajić danas takvo pravo u odnosu na Ukrajinu, “odobrava” Rusiji. Odobrava joj i agresiju na susjednu i bratsku Ukrajinu, čija je borba za slobodu, nezavisnost i goli opstanak, po Bulajiću, – tuđi rat?! Ili će prije biti, da tuđi i prljavi osvajački rat protiv Ukrajine, vode oni sa kojima Bulajić verbalno i nedostojanstveno sadejstvuje, sa pozicije predsjednika Grupe prijateljstva Skupštine Crne Gore sa Ruskom Federacijom“, piše u saopštenju.

Nikolić je izjavio da Ukrajini „svi treba da se poklonimo“, ne samo zato što brani svoj dom, jer se to, kako navodi, svuda podrazumijeva.

„Osim u jednom dijelu Crne Gore. Na našu sramotu. Nego, prvenstveno zato što Ukrajina danas brani nešto mnogo skuplje. Brani evropsku bezbjednost i slobodu kao univerzalnu i temeljnu evropsku vrijednost. Ne bi se moglo reći da kolega Strahinja Bulajić sve ovo ne zna. Prije će biti da priču o tuđem ratu, priča iz tuđe glave“, zaključuje u saopštenju.

Advertisement


VijestiVijesti
Advertisement
Nastavite čitati

Politika

SD Kotor: Mikijelj podržava rat i slavi ukrajinske žrtve, Jokić da ga smijeni

Objavljeno

dana

Autor

SD Kotor: Mikijelj podržava rat i slavi ukrajinske žrtve, Jokić da ga smijeni

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


„podijelio fotografiju skandalozne koreografije navijača Crvene zvezde“

SD Kotor: Mikijelj podržava rat i slavi ukrajinske žrtve, Jokić da ga smijeni

Ističu i da se radi o običnom građaninu Kotora i Crne Gore bilo bi strašno i za svaku osudu, „a ne što je u pitanju jedan od čelnih ljudi opštine u kojoj, od njenog postanka do danas, vlada multinacionalni i multivjerski sklad i ljudi žive u miru“

Advertisement

SD, Foto: Socijaldemokrate Crne Gore

Advertisement

Iz Opštinskog odbora Socijaldemokrata Kotor saopštili su da je menadžer Opštine Kotor Ivan Mikijelj na svom Instagram profilu podijelio fotografiju koreografije navijača Crvene zvezde tokom koje je prikazano groblje u bojama ukrajinske zastave, te da je on na taj način dao podršku takvoj koreografiji.

Oni su pozvali predsjednika Opštine Kotor, Vladimira Jokića da smijeni Mikijelja.

Advertisement

„Menadžer Opštine Kotor, Ivan Mikijelj, vjerovatno u nacionalističkom naboju, na svom Instagram profilu podijelio je fotografiju skandalozne koreografije navijača Crvene zvezde tokom koje je prikazano groblje u bojama ukrajinske zastave i dao podršku takvoj koreografiji, saopšteno je iz OO Socijaldemokrata Kotora“, navodi se u saopštenju.

Fotografija koju su dostavili iz SD Kotor
Fotografija koju su dostavili iz SD Kotorfoto: SD Kotor

Iz SD Kotor su dodali i da u vremenu kada u Ukrajini ginu civili, starci, žene i djeca, kada se ogromne žrtve broje i sa jedne i sa druge strane, kada jedna država usljed invazije druge biva opustošena, menadžer Opštine Kotor, „očigledno dajući podršku agresoru, nalazi za shodno da na svom profilu podržava rat i slavi ukrajinske žrtve“

Ističu i da se radi o običnom građaninu Kotora i Crne Gore bilo bi strašno i za svaku osudu, „a ne što je u pitanju jedan od čelnih ljudi opštine u kojoj, od njenog postanka do danas, vlada multinacionalni i multivjerski sklad i ljudi žive u miru“.

„Stoga smatramo da je apsolutno nedopustivo da osoba sa ovakvim svjetonazorima obavlja funkciju menadžera Opštine Kotor, grada koji je srce građanske, kulturne i emancipovane Crne Gore. Od predsjednika Opštine Kotor očekujemo da javnosti da jasan stav o ovakvom ponašanju Mikijelja i da ga, ukoliko nije saglasan sa njegovim svjetonazorima, u najkraćem roku smijeni sa pozicije na kojoj se nalazi”, navode Socijaldemokrate Kotora“

Advertisement


VijestiVijesti
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije