Povežite se s nama

Politika

Rakočević: SD neće biti taster partija, u Podgorici nije moguća koalicija sa GP URA

Objavljeno

dana

Rakočević: SD neće biti taster partija, u Podgorici nije moguća koalicija sa GP URA

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Manjinska vlada neće donijeti nikakve promjene jer predstavlja kontinuitet politike prethodne vlade, ocijenio je funkcioner Socijaldemokrata Marko Rakočević. Manjinska Vlada je, ističe, trebala da znači promjenu na bolje, a ne trgovinu funkcija.

“Na čelu Vlade i Skupštine su kadrovi SNP-a koji je dokazano anticrnogorska, proruska, anti NATO i antizapadna partija. Ne očekujem nikakvu promjenu u odnosu na 42. najgoru Vladu Crne Gore. Ne mislim da će ova vlada biti mnogo bolja jer znamo da većinu u toj vladi čine dvije partije koje su bile okosnice prehodne vlade. U Vladi je napravljen konglomerat minstarstava, najviši u istoriji Crne Gore i to je bilo neophodno u smislu trgovine i podmirivanja njihovih potreba. Kao što Boris Mugoša reče na skupštini “ovo je vlada podmirenja, a ne pomirenja””, kazao je Rakočević u emisiji “Znam da znaš” Gradske TV.

Ističe da ne vidi mogućnost da procrnogorske partije na bilo koji način mogu uticati na rad vlade, kao i da, s obzirom da SNP i URA čine apsolutnu većinu, postoji opasnost o pokretanju njima prioritetnih tema.

Advertisement

“Sporazum koji su oni potpisali podrazumijeva da nema kvalifikovane većine za donošenje odluka tako da se na mala vrata uvodi i opasnost da se usvoji inicijativa Open Balkan, da popis stanovništva bude u prvom kvartalu rada vlade što je nonsens u godini kada imamo izbore, da se na mala vrata provuče Temeljni ugovor i sporazum sa crkvom Srbije. Ne vidim mogućnost da manjinske partije ni SDP kao procernogorske partije mogu uticati na rad u vladi”, smatra Rakočević.

Nakon dva mjeseca pregovaranja i raznih obećanja, Dritanu Abazoviću i Vladimiru Jokoviću, prema njegovim rječima, ipak nije odgovaralo da se kadrovi SD-a nađu u vladi. Argumenti koji su se pojavili protiv toga da SD bude u vladi smiješni su i samo su maska za građane, kazao je Rakočević.

“Prema riječima Abazovića mi smo najpoželjniji EU partner dokazano suverenistička, pro NATO, proevropska moderna partija. Dva mjeseca pregovaranja i raznih obećanja, nuđenja mjesta ministara odbrne i javne uprave, nakon toga i kulture. Da ne pričam o dubini i širini – Cedisa i Elektroprivrede kao najznačajnijih resursa. Ako vam neko nudi te stvari vjeruje da ste kvalitetni. Nakon svih tih ponuda nešto se odjednom desi i vas nema u toj priči. U suštini je Abazović preko Jokovića odradio neki prljavi posao iz želje da se SD ne nađe u Vladi”, smatra Rakočević.

Advertisement

Crnogorska partija u Vladi na nivou je ukrasa ili ikebane koja će služiti za poruke ka međunarodnim partnerima, smatra Rakočević. Poručuje da će SD biti konstruktivna opozicija, te da će pokazati narodu gdje ovo vodi.

“Ako neko misli da će SD biti puki taster koji će dizati ruku za potrebnih 49 glasova, vara se grdno. Bez dileme smo na partijskim organima donijeli odluku da nećemo biti dio takve vlade i nećemo biti ikebana toj vladi koju nam sastavlja neko sa strane”, ističe Rakočević.

Prijedlog za odlaganje lokalnih izbora smatra racionalnom mogućnošću koji treba razmotriti.

Advertisement

“Posebno u situaciji kada su oni zakazani od početka juna svake sedmice u različitim opštinama. U pojedinim kreće i turistička sezona, pa će se mnoge stvari dešavati. Na partijskim organima ćemo donijeti odluku kako ćemo je glasati i podržati. Odgovornost je na onima koji su je predložili da ta inicijativa bude u skladu sa zakonom, a kao takvu SD će je podržati” kazao je Rakočević, i dodao da je SD za samostalan nastup u svim opštinama iako se izbori ne odlože.

SD neće formirati koaliciju u Podgorici, kao što je bio slučaj u Ulcinju

“Ne postji teoretska šansa ni u promilima da se desi koalicija sa GP URA posebno ne nakon svih ovih dešavanja. Prirodnije je da bude koalicija SNP – URA, nego to što će URA koalirati sa SD-om. U Ulcinju su bile lokalne specifičnosti koje ima svaki grad. U odnosu na to, odluka lokalnog odbora da budu dio te koalicije bila je jednoglasna i Predsjedništvo je moglo samo da podrži tu odluku”, kazao je Rakočević.

Advertisement

U Podgorici SD predstavlja respektabilnu snagu, a kao dio vlasti ponosni su na učinak posljednjih godina, naročito posljednje četiri, ističe Rakočević.

“U Podgorici smo u koaliciji sa tradicionalnim partnerom DPS-om i Bošnjačkom liberalnom partijom. Imamo jako dobre lične partijske odnose sa tim ljudima. Zagovornici smo blokovskog nastupa u Podgorici da se procrnogorske snage objednine na jednom mjestu i na tom modelu pobjeđujemo sigurno”, zaključuje Rakočević.Aktuelno
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Politika

Đukanović – Džozef: Crna Gora igra ključnu ulogu na Balkanu u kriznim vremenima

Objavljeno

dana

Autor

Đukanović – Džozef: Crna Gora igra ključnu ulogu na Balkanu u kriznim vremenima

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Edvard Džozef, predavač na Univerzitetu Džon Hopkins u Vašingtonu danas se sreo sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem.

Hopkins je ocijenio susret kao sveobuhvatan, a diskusiju kao iznavrednu u momentu političke krize kako za našu državu, tako i za region.

“Crna Gora igra veliku ulogu za SAD i EU, i Rusiju, na Balkanu”, dodao je Džozef.

Advertisement

 

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Politika

Demokrate: Članovi Sudskog savjeta već dogovoreni, to su Vučinić, Korać, Šoć, Medojević, a moguće i Aneta Spajić

Objavljeno

dana

Autor

Demokrate: Na sjednici Vlade prekršeno načelo transparentnosti, kadrovska rješenja nisu ni imenom pomenuta

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


“Zli jezici” govore da su imena članova Sudskog savjeta već dogovorena i, da su to: Nebojša VučinićRadoje KoraćDragan ŠoćDražen Medojević a, moguće i (ili) Aneta Spajić, saopštile su Demokrate.

Prema njihovim riječima, sezona fingiranja dijaloga sa unaprijed poznatim ishodima je, reklo bi se, blizu svog vrhunca.

“Konkretnije, brojna prethodna iskustva sugerišu da se obično dijalog oko važnih pitanja pokretao onog trenutka kada određeni učesnici dogovore njegove konačne rezultate. Dok se jedni javno nude za dogovor oko pravosudnih funkcija, za šta zauzvrat dobijaju funkcije po dubini, “zli jezici” govore da su imena članova Sudskog savjeta već dogovorena i, da su to: Nebojša Vučinić, Radoje Korać, Dragan Šoć, Dražen Medojević a, moguće i (ili) Aneta Spajić”, kazale su Demokrate.

Advertisement

Da se dijalog, smtraju oni, unaprijed obesmišljava govori i to da su, kako dodaju, ove informacije prisutne u javnosti “u trenutku dok traje ispitivanje kandidata pred nadležnim skupštinskim Odborom”.

“Stoga, ako određeni politički akteri postižu međupartijski dogovor da Sudski savjet bude političko tijelo, onda ne iznenađuje matrica prema kojoj se vrše imenovanja na rukovodećim mjestima u ključnim institucijama i državnim kompanijama. Nas ne iznaneđuje svakodnevni politički revanšizam isključivo prema Demokratama. Onda nas neće iznenaditi ni ako se na sjutrašnjoj sjednici Vlade iz Odbora direktora Aerodroma Crne Gore razriješi samo kadar Demokrata, Branko Vuković, a kadrovi DF-a i URA-e samo zamijene svoje pozicije u samom Odboru”, zaključuju Demokrate.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Politika

Đurović sjutra sa liderima parlamentarnih političkih partija

Objavljeno

dana

Autor

Đurović: Vlada da odluči sa kojim će vjerskim zajednicama, na koji način i kada potpisivati temeljne ugovore

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović sastaće se sjutra sa liderima parlamentarnih političkih partija u Crnoj Gori, saopšteno je iz Skupštine Crne Gore.

“Ključne teme sastanka odnose se na izbor sudija Ustavnog suda, imenovanje članova Sudskog savjeta, izbor Vrhovnog državnog tužioca, te reformu izbornog zakonodavstva”, navodi se u saopštenju.

Sastanak će, kako je najavljeno, biti održan u Bijelom salonu Skupštine Crne Gore, sa početkom u devet sati.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Najčitanije