Povežite se s nama

Tehnologija

BMW prelazi na Android Automotive od naredne godine

Objavljeno

dana

Najnovije Tehnološke Vijesti, izvor portal: Benchmark.rsVećina vozača sa Android telefonima se oslanja na Android Auto u svojim automobilima, naravno, ukoliko je Android Auto podržan. Postoji velika razlika između projektovanja vašeg pametnog telefona na ekran vašeg automobila i vozila na kojem se nalazi Android, odnosno Android Automotive.

Advertisement

Za one koji ne znaju, Android Automotive je kompletan operativni sistem koji se nalazi na automobilu, dok je Android Auto mogućnost da vaš auto na ekranu projektuje funkcionalnosti i aplikacije sa vašeg telefona. Otprilike kao kada imate mogućnost da na TV-u podelite YouTube video ili kada TV ima Android operativni sistem koji hendluje ceo smart deo.

Android Automotive postaje sve popularniji kod proizvođača automobila, pa će se od 2023. godine i BMW naći na listi kompanija koje ga podržavaju. Naravno, BMW će imati svoju verziju korisničkog interfejsa, koji će koristiti Android Automotive kao osnovu. Ovo je velika promena u odnosu na dosadašnje Linux verzije operativnih sistema koje se sada ugrađuju u BMW automobile nove generacije.

Advertisement

bmw810x476.jpg

BMW je zvanično potvrdio da će preći na Android Automotive, ali za sada se samo zna da se to neće desiti pre marta 2023. a proizvođač će objaviti listu podržanih automobila.

Advertisement

Glavna prednost Android Automotive operativnog sistema su fleksibilnost i mogućnosti prilagođavanja. Van ugrađenih Google aplikacija kao što su Play Store, Maps i Assistant nemojte očekivati da će BMW odmah usvojiti Android izgled i sve funkcionalnosti. Ovaj proizvođač će gotovo sigurno napraviti prelazno rešenje koje neće previše odudarati od dosadašnjeg Linux OS-a.

Advertisement

Naglasićemo i da je BMW jedna od kompanija koje su malo konzervativnije pristupile saradnji sa kompanijama kao što je Google. Od leta 2020. godine BMW je uveo Android Auto kao opciju nakon podrške za CarPlay koja je trajala godinama.

Advertisement
03.07.2022 10:12 |

MultimedijaBenchmark
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Tehnologija

Velika Britanija želi da pametnim satovima drži pod kontrolom osuđivane migrante

Objavljeno

dana

Autor

Najnovije Tehnološke Vijesti, izvor portal: Benchmark.rsMinistarstvo unutrašnjih poslova Velike Britanija zajedno sa Ministarstvom pravde spremaju neke stvarno neverovatno zakone koji se oslanjaju na trenutno aktuelne moderne tehnologije. Kako prenosi TheGuardian, ova država radi na izgradnji nacrta zakona koji će upotrebljavati pametne satove i tehnologiju skeniranja lica kako bi preventivno delovala protiv sumnjivih struktura stanovništva.

Advertisement

Ideja ova dva ministarstva u Velikoj Britaniji jeste da određene kategorije ljude stavi ne samo pod potpunu kontrolu, već i pod konstantu prismotru upotrebljavanjem nekih od trenutno dostupnih naprednih tehnologija. Želja je da se migrantima koji su već bili osuđivani za određene prekršaje nametne nošenje pametnih satova kojima bi oni morali da pet puta dnevno skeniraju svoje lice sa ciljem praćenja radnji kojima se oni bave.

Na ovaj način, Ministarstvo unutrašnjih poslova Velike Britanije moći će da tokom 24 sata dnevno prati njihove lokacije i da će u svakom trenutku postojati mogućnost da se osobe od interesa državi sklone u neku od prethodno određenih zona ukoliko bi napravili neki od prekršaja za koje država smatra da su preterani. U slučaju da provera putem pametnog sata nije moguća, neophodno je da pripadnici “reda i zakona” sami izvrše proveru lica.

Advertisement

arthurmazia8CxRWIu8ywunsplash.jpg

Ministarstvo takođe ističe kako bi se ovakav vid provere odnosio samo na osobe koje su počinile određene prekršaje, a nikako na potražitelje azila. U ovom trenutku nije određen tačan period praćenja aktivnosti određenih osoba ovim putem, tako da bi prema trenutnim saznanjima to moglo potrajati “onoliko koliko država smatra potrebnim”.

Advertisement

U ovom trenutku pretpostavlja se da će ovaj plan početi da se primenjuje na jesen i da će inicijalni troškovi implementacije ovog sistema biti oko 7,25 miliona evra. Ono što ne znamo jeste koliko će koštati pojedinačni pametni satovi koji će se upotrebljavati u ove svrhe, kao ni ljudstvo angažovano na praćenju i verifikaciji, ali nekako nam se čini da je to sada manje bitno od same ideje koja stoji iza ovakvog postupka.

Advertisement

Ovakav pristup eliminiše svaka postojanje ljudskih prava, pa čak i za osobe koje jesu počinile određeni zločin. Štaviše, targetira se samo kategorija migranata koji su počinili zločin, a isključuju se druge, potencijalno jednako opasne strukture stanovništva. Da smo čuli da ovo dolazi iz Kine, lakše bi nam bilo da poverujemo, ali izgleda da tehnološki totalitarizam pronalazi svoj dom i u drugim državama širom sveta. Pročitajte Orvelov „1984“. Još jednom ako treba.

Advertisement
11.08.2022 10:20 |

MobileBenchmark
Advertisement
Nastavite čitati

Tehnologija

LG predstavio OLED TV koji vibracijama pravi bioskopski 5.1 zvuk

Objavljeno

dana

Autor

Najnovije Tehnološke Vijesti, izvor portal: Benchmark.rsNavikli smo da kompanija LG uvodi inovacije u industriji televizora. Setimo se samo ko je dizajnirao i popularizovao trenutno najnapredniju (QD-OLED još nije stvarno zaživeo) tehnologiju panela. LG ne planira da stane pa je tako rešio da svoju OLED tehnologiju oplemeni i jednim interesantnim vibrirajućim rešenjem.

Advertisement

Podignite ruku ako ste kao mali, ali i kao veliki, maštali o tome da imate svoju mini bioskopsku prostoriju sa ogromnim ekranom i moćnim ozvučenjem u kojoj biste periodično pogledali Gospodara prstenova i iznova se divili neverovatnoj viziji Pitera Džeksona koji je stvorio jednu od najboljih adaptacija književnog dela kroz fenomenalnu filmsku trilogiju. Međutim, čak i ukoliko možete da priuštite vrhunsku sliku, zvuk je jednako, ako ne i nešto skuplji, jer audiofilski svet ne poznaje granice.

Ali, eto kompanije LG koja je rešila da stvori kombinaciju svojih OLED displeja i tehnologije koja zvuk prenosi vibrirajućim panelom kako bi se stvorila potpunija zvučna slika za maksimalni užitak u vašim omiljenim sadržajima. Dobro, jesmo malo preterali, ali ovo bi možda moglo da predstavlja sasvim solidno rešenje, makar dok ne skupite dovoljno novca za jedan ozbiljan set zvučnika u 5.1 ili 5.2.1 ili 7.1 ili… Uh, toliko mogućnosti.

Advertisement

lgoledg297.jpg

Ovo je tehnologija imena Cinematic Sound OLED, skraćeno CSO, a u prevodu bi glasila OLED sa filmskim zvukom. Ovakvi ekrani koriste tanak sloj sa zadnje strane panela koji donosi mogućnost da ovakav ekran vibrira, što omogućava emitovanje zvuka “direktno iz ekrana” za potpuniju zvučnu sliku i eventualno odsustvo potrebe da ulažete makar u taj jedan centralni zvučnik.

Advertisement

Inače, interesantno je da je ova tehnologija prethodni put viđena na LG televizoru nešto (mnogo) manje dijagonale od 48 inča, a da je sada prisutna i na Sony Bravia AG9 televizoru. LG je, doduše, podigao lestvicu na viši nivo i ponudio ekran dijagonale čitavih 97 inča, pa to kad zavibrira ima temelj da se trese. Stvarno ovo zvuči zanimljivo i bilo bi lepo videti kako to sve funkcioniše u praksi.

Advertisement

Ovaj televizor trebalo bi da se pojavi na tržištu do kraja ove godine, ali još uvek nije poznato kada će se to desiti. Doduše, ono što jeste poznato je cena koja je tričavih 25.000 dolara. Možda je ipak bolje investirati u OLED od 65 inča i neki 5.1, pa nek vibrira od drajvera, ne od ekrana.

Advertisement
11.08.2022 09:11 |

MultimedijaBenchmark
Advertisement
Nastavite čitati

Tehnologija

Huawei je ponovo konkurentan – nova Y90 (Video)

Objavljeno

dana

Autor

Najnovije Tehnološke Vijesti, izvor portal: Benchmark.rsNovembra 2021 predstavili smo Huawei P Smart 2021, ali je još više vremena proteklo od kako je Huawei imao izuzetno bitnu ulogu u srednjem cenovnom razredu sa svojim P lite modelima – to su bili u ono doba telefoni koji su obilato koristili sjajno brend pozicioniranje ovog proizvođača i prodavali se u ogromnim količinama

Advertisement

Nakon toga znate šta se dogodilo, prošlo je dosta vremena od kako je Huawei dobio dozvolu da u svojim telefonima implementira Qualcomm mobilne procesore, ali smo morali poprilično da sačekamo da stignu i modeli telefona pristupačnije kategorije – svi Huawei telefoni koje smo u međuvremenu testirali bili su namenjeni premijum segmentu sa izuzetkom Nova 9 modela koji je bio ipak dva stepenika niže

I sada su nam stigla dva predstavnika Nova Y serije Huawei telefona na test – prvi od njih predstavljamo danas, u pitanju je Huawei Nova Y90. I iako to retko činimo, krenućemo od cene. Ovo je telefon od 22 hiljade dinara (185 evra) i u pitanju je najjeftiniji Huawei telefon koji smo ikada testirali.

Advertisement

Da biste odmah shvatili koja klasa uređaja je po sredi, Snapdragon 680, procesor koga smo veliki broj puta ove godine videli u telefonima niže srednje klase – i ako je naša analiza dobra, ovo je najjeftiniji model mobilnog telefona baziran na ovom čipsetu. A nije najlošiji, jer stiže sa u ovoj klasi neuobičajenih, vrlo lepih 6 GB RAM-a što ne nudi niti jedan od konkurenata odnosno 128 GB prostora za podatke koji nisu proširivi memorijskom karticom za koju u ovom telefonu ne postoji slobodan slot…

Advertisement

Advertisement
10.08.2022 20:04 |

MobileBenchmark
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije