Povežite se s nama

Crna Gora

Brojne optužbe da se u Domu zdravlja Podgorica zapošljava po političkoj i rodbinskoj vezi; Menadžment: Sve smo radili zakonito i uz saglasnost Ministarstva zdravlja

Objavljeno

dana

Brojne optužbe da se u Domu zdravlja Podgorica zapošljava po političkoj i rodbinskoj vezi; Menadžment: Sve smo radili zakonito i uz saglasnost Ministarstva zdravlja

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Za vrijeme mandata direktora Doma zdravlja Podgorica, dr Danila Jokića, za skoro dvije godine u DZ Podgorica zaposleno je skoro 130 osoba, tvrde izvori CdM-a iz ove ustanove. Izvori CdM-a tvrde da su zapošljavanja bila politička, partijska, ali i rodbinsko-kumovska i druga.

Tragom ovih navoda, CdM je pitanja uputio i direktoru Doma zdravlja Danilu Jokiću. Odgovor nije stigao od Jokića, već ga potpisuje menadžment.

“Odgovorno, kao menadžment, tvrdimo da nije bio zapošljavanja niti otpuštanja po partijskoj, političkoj, nacionalnoj, rasnoj ili rodnoj pripadnosti”, poručuju iz menadžmenta Doma zdravlja Podgorica.

Advertisement

Danilo Jokić

No, da je bilo zapošljavanja i da je broj zaposlenih uvećan, jasno pokazuju podaci koje je CdM-u dostavio menadžment Doma zdravlja Podgorica.

“Zaključno sa februarom 2021 godine, u Domu zdravlja Glavnog grada je bilo 586 zaposlenih. Od toga 486 na neodređeno i 100 sa ugovorom na određeno radno vrijeme, dok je po ugovoru o djelu bilo 16 lica. Zaključno sa 31.05.2022. godine, u Domu zdravlja Glavnog grada je 665 zaposlenih, 541 na neodređeno, a 124 na određeno vrijeme, dok je po ugovoru djelu dva lica”, saopšteno je CdM-u iz DZ Podgorica.

Informacije koje je CdM dobio od izvora iz Doma zdravlja Podgorica, kažu, da su tokom mandata Jokića u Domu zdravlja radno angažovani kadrovi po političkom i partijskom ključu, supruge, sestre, snahe, đeveri, kumovi pojedinih zaposlenih u Domu zdravlja, ali i osobe koje su u penziji.

Advertisement

Izvori CdM-a tvrde da su u medicini rada zaposlene medicinske sestre koje su sistematizovane na druga radna mjesta, a obavljaju poslove u ovoj organizacionoj jedinici.

Prema tvrdnjama izvora CdM-a, sada u Domu zdravlja Podgorica na radnim mjestima koje je u prethodnom periodu obavljao jedan zaposleni, rade dvije osobe. Svim zaposlenim koji rade u Covid, umjesto po sedam, plaća im se po 14 sati. Sve ove aktivnosti zaposlenima se plaćaju uz dopunske ugovore o radu, ne uz platu.

Na sve ovo, direktor DZ Jokić je raspisao i oglas za 15 zaposlenih u patronaži. Kako tvrde izvori CdM-a, to je učinio kako bi im podijelio rješenja za stalno, prije nego bude razriješen funkcije direktora.

Advertisement

Sa druge strane, u Domu zdravlja Podgorica tvrde da je sve rađeno transparentno, po propisima i iz saglasnost Ministarstva zdravlja.

Rad u Domu zdravlja je, kako navode, dinamičan proces i pretrpio je više reorganizacija tokom trajanja epidemija SARS Cov 2 virusom.

“Prateći epidemološku situaciju u Glavnom gradu, tokom 2021/22 godine, a u cilju pružanja kontinuirane i kvalitetne zdravstvene zaštite u tri linije rada (redovan proces rada, kovid sistem i imunizacija), uz saglasnost Ministarstva zdravlja primljen je u radni odnos dio ljekara , srednjeg medicinskog i nemedicnskog osoblja, a sve u skladu sa važećim aktom o sistematizaciji”, navode oni.

Advertisement

Ponavljaju da je rukovođenje ljudskim resursima u Domu zdravlja dinamičan proces, podložan izmjenama, zbog odlaska dijela zaposlenih u penziju, odlaska na specijalizacije i dalja usavršavanja, prelaska zaposlenih u druge zdravstvene ustanove, ali je novi menadžment strogo vodio i dalje vodi računa o poštovanju zakona tokom zapošljavanja.

Napominju da za svakog novozaposlenog postoji saglasnost Ministarstva zdravlja i svako radno mjesto je sistematizovano važećim aktom o sistematizaciji od 12.7. 2021. godine,a kojim je sistematizovano 727 radnih mjesta.

Foto: CdM
Foto: CdM

“Svi novozaposleni su primljeni u skladu sa svojim referencama i odgovarajućom stručnom školskom spremom (što je lako provjerljivo). Dijelu zaposlenih, kojima je ugovor o radu bio na određeno vrijeme duži niz godina, sve u skladu sa Važećim aktom o sistematizacji od 12.7.2021. godine, ugovori su transformisani na neodređeno vrijeme, jer su ugovori tih zaposlenih zloupotrebljavani u političke svrhe. Podsjećamo javnost da je u navedenom vremenskom periodu, epidemija novim SARS Cov 2 virusom bila u svom najvećem zamahu i da su svi, kako postojeći radnici tako i novozaposleni, bili neophodni i da su cijeneći vrhunski obavljene radne zadatake, kao heroji novog doba, dali svoj puni doprinos borbi protiv epidemije” ističu.

Dom zdravlja Podgorica se u dopisu CdM-u pohvalio, kako kažu, dobrom kadrovskom politikom ustanove, s obzirom da je, kako dodaju, trenutno na specijalizaciji 36 mladih ljekara, različitih profila, koji su za stalno zasnovali radni odnos u ovoj Ustanovi, što svakako doprinosi kontinuitetu i kvalitetu pružanja zdravstvene zaštite građana.

Advertisement

Na kraju, poručuju da odgovorno, kao menadžment, tvrde da nije bio zapošljavanja niti otpuštanja po partijskoj, političkoj, nacionalnoj, rasnoj ili rodnoj pripadnosti .

“Zalaganjem menadžmenta, u saradniji sa Ministarstvom zdravlja, kao i zahvaljući brojnim pojednicima i preduzećima, u cilju obezbjeđivanja boljih uslova rada i unaprijeđenju kvaliteta zdravstvene zaštite, u periodu od godinu, našoj Ustanovi su obezbijeđene donacije u vrijednosti od 456, 864.92 evro centa”, zaključuju u odgovoru CdM-u u Domu zdravlja Podgorica.Aktuelno
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Crna Gora

Rožajac uhapšen zbog sumnje da je prije šest godina ukrao 5.000 eura

Objavljeno

dana

Autor

U Baru uhapšene tri osobe zbog sumnje da su krijumčarile i prodavale narkotike

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Rožajac Z.M. (55) uhapšen je zbog sumnje da je 16. aprila 2016. godine zajedno sa D.S. iz Čačka izvršio krivično djelo – razbojništvo na štetu dvije osobe.

Oni su, kako se sumnja, navedenog datuma ušli u stan u Baru u kojem su boravila dva oštećena lica, te upotrebom suzavca i elektro šokera onesposobili jedno lice, dok su prema drugom licu uporijebili fizičku snagu, a kojom prilikom su otuđili novac u iznosu od 5.000 eura.

“Barska policija je istog dana kada je djelo izvršeno uhapsila D.S. i on je tada priveden državnom tužiocu u Višem državnom tužilšatvu u Podgorici, dok se Z.M. dao u bjekstvo. Po povratku u Crnu Goru, 6. avgusta 2022. godine on je u Rožajama uhapšen po nacionalnoj potjernici”, navodi se u saopštenju Uprave policije.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Crna Gora

Devet osoba novčano kažnjeno: U Tivtu bacali kamenje i flaše jedni prema drugima, pucali iz startnog pištolja…

Objavljeno

dana

Autor

Devet osoba novčano kažnjeno: U Tivtu bacali kamenje i flaše jedni prema drugima, pucali iz startnog pištolja…

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Sud za prekršaje u Budvi novčanim kaznama osam osoba iz Tivta jer su se, sinoć oko 21.30 sati u naslju Gradiošnica na javnom mjestu ponašali “naročito drsko na način što su bacali kamenje i flaše jedni prema drugima”. Takođe, istog dana kažnjen je okrivljeni N.A. (23) u iznosu od 150 eura jer je pucao iz startnog pištolja, dok je B.A. (25) kažnjen 450 eura jer je odgurnuo vrata policijskog vozila koja su udarila policajca.

“Sudija suda za prekršaje u Budvi – odjeljenja u Kotoru Jelena Stanišić je u hitnom postupku dana 08. avgusta 2022. kaznila novčanim kaznama u iznosima od po po 270 eura okrivljene: C.B. (21), C.S. ( 20), C.B. (22), C.E.(23), C.B. (42), S.M. (50), N.L .(24) i N.A. (23), svi iz Tivta. Oni su kažnjeni zato što su dana 07. avgusta 2022. oko 21.30 sati u naslju Gradiošnica, opština Tivat na javnom mjestu naročito se drsko ponašali na način što su bacali kamenje i flaše jedni prema drugima”, navodi se u saopštenju Suda za prekršaje u Budvi.

U odvojenom predmetu, kako dodaju, istog dana je okrivljeni N.A. (23) kažnjen novčanom kaznom u iznosu od 150 eura jer je, navode, iz startnog pištolja ispalio pet metaka u vis.

Advertisement

“B.A. (25) kažnjen je 450 eura jer je odgurnuo vrata policijskog vozila koja su udarila policijskog službenika u predjelu grudi i nije postupio po naredbi policijskog službenika da se udalji sa lica mjesta”, navodi se u saopštenju.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Crna Gora

Završen 11. Ljetnji kamp za kamernu muziku: Kvalitet polaznika bio na zavidnom nivou

Objavljeno

dana

Autor

Završen 11. Ljetnji kamp za kamernu muziku: Kvalitet polaznika bio na zavidnom nivou

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Završni koncerti polaznika i mentora jedanaestog “Ljetnjeg kampa za kamernu muziku” održani su na Cetinju, u sali Ministarstva za kulturu, i u Podgorici, u KIC-u “Budo Tomović” minulog vikenda.

Ljetnji kamp za kamernu muziku je, po riječima organizatora, ove godine okupio 35 muzičara različitih generacija iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Srbije, Sjeverne Makedonije, Italije, Švajcarske i SAD.

Maja Popović, urednica muzičkog programa KIC-a i organizatorka Ljetnjeg kampa, istakla je da su polaznici tokom sedmodnevnog boravka na Ivanovim koritima učili nova djela i usavršavali svoje programe kroz saradnju sa mentorima, među kojima su istaknuti umjetnici i profesori: violinista Sreten Krstić, klarinetista Veljko Klenkovski, violončelista Dmitrij Prokofjev, flautistkinja Žana Lekić, pijanistkinja Nataša Popović, violinista Marko Simović i drugi.

Advertisement

“Od 25 kamernih ansambala, na završnim koncertima nastupili su odabrani – najbolji sastavi, a programi dva koncerta bili su različiti. Koncerti su kruna muzičkog i edukativnog rada u okviru Ljetnjeg kampa za kamernu muziku, koji omogućavaju polaznicima da javno nastupe i doprinesu predstavljanju raznovrsnih umjetničkih programa i kamernih sastava”, kaže Popović.

Popović ističe da posebno raduje činjenica da je ove godine na kampu učestvovalo mnogo više gudačkih kvarteta nego obično, što je znak da kamp zaista raste, kao i kvalitet.

“Imali smo priliku da čujemo pet takvih sastava, kao i klavirski kvintet i klavirska dua i mnogo toga još. Naši polaznici su sve više studenti, postdiplomci, ali i mladi profesionalci koji žele da se susrijeću i uče jedni od drugih, ali od vrhunskih pedagoga i umjetnika koji su mentori na kampu”, naglašava ona.

Advertisement

Sreten Krstić, koji je drugu godinu zaredom mentor na kampu za kamernu muziku primjećuje, kako kaže, da nivo i kvalitet ovog kampa raste.

„Kvalitet koji polaznici posjeduju, a koji sam uočio u radu sa njima i na samim završnim koncertima, je zaista na visokom nivou i imam utisak da kamp sada privlači, osim mladih muzičara, i one sa završenom školom i određenim iskustvom“, ističe Klarić.

Marko Simović, profesor violine koji je na kampu od njegovog početka, dakle svih jedanaest godina, ističe kako su mentori za to vrijeme imali priliku da gledaju neke mlade ljude kako se muzički razvijaju i stasavaju u sjajne muzičare.

Advertisement

“Tokom ove dvije noći imali smo priliku da čujemo  šta znaju i mogu ovi mladi muzičari i nadam se da će ova priča nastaviti da raste i da se razvija jer se pokazalo da ovo jeste sjajna ideja”, smatra Simović.

Polaznici kampa Viktor Huter sa Cetinja i Stefano Pastorčić iz Italije saglasni su da je za njih ovo značajan kamp, veliko iskustvo i prilika da se muzički usavršavaju.

Ovogodišnji “Ljetnji kamp za kamernu muziku” podržali su: Sekretarijat za kulturu Glavnog grada, Francuski institut, Njemačka ambasada, Ministarstvo kulture i medija Crne Gore.

Advertisement

Prijatelji “Ljetnjeg kampa za kamernu muziku” su Umjetnička škola za muziku i balet “Vasa Pavić” i JU “Lovćen-Bečići”.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije