Povežite se s nama

Crna Gora

Đukanović će Ordenom Crnogorske velike zvijezde odlikovati kapetane regente San Marina

Objavljeno

dana

Đukanović: Posjetom Kosovu želim da doprinesem međudržavnom razumijevanju

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Kapetani regenti Republike San Marino Oskar Mina i Paolo Rondeli boraviće na poziv predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori 4. i 5. jula, saopšteno je iz Kabineta Đukanovića.

Kapetane regente će sjutra u Rezidenciji na Cetinju uz najviše državne počasti dočekati Đukanović.

“Nakon upisivanja u knjigu gostiju, biće održan tete-a-tete razgovor koji će nastaviti susretom sa delegacijama. Đukanović će odlikovati kapetane regente Ordenom Crnogorske velike zvijezde”, najavljeno je iz Kanibeta.

Advertisement

U nastavku prvog dana posjete, Đukanović će u Podgorici prirediti i svečanu večeru u čast visokih gostiju.

Drugog dana posjete, navodi se u saopšenju, Đukanović i kapetani regenti San Marina učestvovaće na “Poslovnim razgovorima Crna Gora-San Marino” koji se organizuju u saradnji sa Privrednom komorom Crne Gore i nadležnim ministarstvima.

Kapetani regenti će tokom boravka u Crnoj Gori imati susrete i sa predsjednikom Vlade Dritanom Abazovićem i potpredsjednicom Skupštine Brankom Bošnjak, koja će biti domaćin radnog ručka.

Advertisement

U delegaciji San Marina su ministri vanjskih poslova, međunarodne ekonomske saradnje i telekomunikacija Luka Bekari i ministar industrije, zanatstva i trgovine, tehnoloških istraživanja i za pojednostavljivanje propisa Fabio Rigi koji će tokom posjete imati odvojene susrete sa crnogorskim kolegama potpredsjednikom Vlade i ministrom kapitalnih investicija Ervinom Ibrahimovićem, ministrom vanjskih poslova Rankom Krivokapićem, ministrom ekonomskog razvoja i turizma Goranom Đurovićem i ministarkom nauke i tehnološkog razvoja Biljanom Šćepanović.

“Tokom zvanične posjete, ministri vanjskih poslova Crne Gore i San Marina potpisaće memorandum o jačanju političkih konsultacija dvije zemlje”, zaključuje se u saopšenju.Aktuelno
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Crna Gora

Za sedmi javni poziv za subvencioniranje kupovine dvotočkaša 50.000 eura

Objavljeno

dana

Autor

Za sedmi javni poziv za subvencioniranje kupovine dvotočkaša 50.000 eura

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Danas je raspisan sedmi javni poziv za sedmi ciklus dodjele subvencija za kupovinu bicikala i električnih trotineta u okviru projekta “Podgorica na dva točka”; a prijave se mogu dostaviti do 19. avgusta.

Za ovaj poziv iz Budžeta Glavnog grada je, kako je precizirano, opredijeljeno 50.000 eura kojima će se subvencionirati kupovina 50 električnih trotineta i 400 bicikala.

– Subvencija se odnosi na kupovinu bicikala u visini od 50 odsto cijene, a najviše u iznosu do 100 eura, dok je za kupovinu električnog bicikla ili električnog trotineta opredijeljena subvencija u visini od 50 odsto cijene, a najviše do 200 eura – precizirano je u saopštenju..

Advertisement

Pravo na dodjelu subvencije kroz projekat “Podgorica na dva točka” ima prvih 400 građana/ki koji se prijave za bicikla i prvih 50 građana/ki koji se prijave za električno biciklo ili električni trotinet, a koji ispunjavaju uslove predviđene konkursom.

– Rok za podnošenje prijave je 10 dana od dana objave na web stranici Glavnog grada www.podgorica.me i u jednom štampanom mediju, zaključno sa 19. avgustom – naveli su iz PG biroa.

Obavezni dio prijave su:

Advertisement
  • Obrazac-Zahtjev za dodjelu subvencije,
  • Kopija lične karte,
  • Ponuda iz prodavnice bicikala u vidu predračuna sa preciziranom specifikacijom,
  • Potvrda o prebivalištu i
  • Uvjerenje o kućnoj zajednici.

Prijave se dostavljaju na arhivu Glavnog rada (Njegoševa 20, ulaz sa Trga nezavisnosti), a nepotpuna dokumentacija se neće razmatrati.

– Komisija za dodjelu subvencija građanima ocjenjivaće pristigle zahtjeve i utvrditi listu prvih građana/ki čija prijava je ispravna, a rezultati Javnog poziva biće objavljeni na zvaničnom sajtu Glavnog grada – navedeno je u saopštenju.

O svim dodatnim pitanjima u vezi sa Javnim pozivom građani se mogu informisati [email protected] i pozivom na brojeve 020/665-076i 020/665-083.

– Glavni grad je kroz projekt “Podgorica na dva točka” subvencionirao kupovinu više od 1.390 dvotočkaša, sa ukupno 150.000 eura – istakli su iz PG biroa.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Crna Gora

Kovačić: Noć bila dramatična, po danu je lakše gasiti

Objavljeno

dana

Autor

Kovačić: Noć bila dramatična, po danu je lakše gasiti

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Po danu je vatrogascima  lakše dejstvovati, jer se vidi teren i vidi se gdje gori u odnosu na noć. Sinoć je bilo komplikovano i bilo je dramatično za kompletno ljudstvo kotorske vatrogasnice i peraškog DVD društva, kazao je zamjenik komandira kotorske Službe zaštite i spašavanja Eduard Kovačić, prenosi Skala radio.

Požar iznad Perasta uskoro će uz vatrogasce Kotora i DVD Perast gasiti i helikopteri avijacije Vojske CG.

Situacija je nešto povoljnije u odnosu na sinoć kada je jaka bra rasplamsavala vatru i zbog nepristupačnog terena se plameni jezici nijesu vidjeli na pojedinim mjestima.

Advertisement

Prema riječima Edvarda Kovačića trenutno se određuje lokacija u Risnu kod montažnog bazena gdje bi helikoper moga da se spušta i odakle bi crpio vodu za gašenje vatre iz zraka.

Lokacija na koju se posebno obraća pažnja i koja je priorite je područje oko tvrđave Fortica u čijoj blizini su i dvije crkve i borova šuma. Na ovoj lokaciji se pokušava prekinuti vatreni put, rekao je Kovačić u razgovoru za portal Radio Skala. Na drugoj lokaciji na vrhu brda u Kostanjici gori kao vulkan a na ostalim mjestima su heklikopteri juče prekinuli požar, odnosno vatra se povukla prema visini.

Zaliv je jutros pod dimom , osjeća se gar i prašina u naseljenim mjestima i okolnim gradovima jer požari bukte i u okruženju, posebno u Veljim Zalazima.
Vjetar umnogome otežava gašenje požara i Kovačić očekuje povratnu  informaciju kolega sa Cetinja o situaciju na ovom požarištu budući da je  to njihova teritorija.

Advertisement

Foto: Skala radio

Sve u svemu, po danu je vatrogascima  lakše dejstvovati, jer se vidi teren i vidi se gdje gori u odnosu na noć koja je za kompletno ljudstvo kotorske vatrogasnice i peraškog DVD društva  bilo dramatično.

Kotorski vatrogasci su n terenu neprekidno od četvrtka. Vidno su iscrpljeni, ali bez obzira na sve vatri će neće dozvoliti da ugrozi kuće u Perastu, kazao je Kovačić, uz konstataciju da bi kiša koja je najavljena za koji dan umnogome pomogla da se požari ugase.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Crna Gora

U KCCG za dan obavljeno više od 1,2 hiljade pregleda

Objavljeno

dana

Autor

U KCCG za dan obavljeno više od 1,2 hiljade pregleda

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


U Poliklinici Kliničkog centra Crne Gore (KCCG), u prethodna 24 sata, obavljeno je 1.289 ambulantnih pregleda, od toga 215 u Institutu za bolesti djece (IBD).

Iz KCCG su kazali da je u Urgentnom centru zbrinuto 212, a u dnevnim bolnicama 139 pacijenata.

„U istom periodu obavljena su 73 operativna zahvata. Na bolničko liječenje primljeno je 116 pacijenata od čega 19 u IBD-u“, kaže se u saopštenju.

Advertisement

Navodi se da je u Centru za radiološku dijagnostiku odrađeno 538 dijagnostičkih procedura, od čega 95 CT i 26 MR pregleda.

„U Odjeljenju za radiološku dijagnostiku IBD-a odrađene 64 dijagnostičke procedure, od toga tri CT i osam MR pregleda“, rekli su iz KCCG.

Dodaje se da je u Centru za kliničko-laboratorijsku dijagnostiku uzorkovano 925 pacijenata i odrađene 25.433 analize.

Advertisement

U Porodilištu KCCG-a, u protekla 24 sata, rođeno je 14 beba.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije