Povežite se s nama

Politika

Lekić: Zašto ova Vlada mora da ode

Objavljeno

dana

Lekić: Zašto ova Vlada mora da ode

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Pune dvije godine čeka se najavljeno „osvježenje“. Polovina mandata Vlade već je prošla u „ekspertskom“ projektu Dritana Abazovića, koji je ubio sopstveni proizvod ne zato što je pošten, nego zato što je vidio da je zahvaljujući vanserijskoj nesposobnosti 42. Vlade vrag odnio šalu, i da je bolje da je ruši on, nego neko drugi, saopštila je potpredsjednica SD-a Milica Lekić.

,,Drugu polovinu mandata gricka bestidna politička trgovina „po dubini“ od strane naše zelene i lijeve URA-e. Čudne lijeve, koja brutalnu trgovinu sa DF-om kao krajnjom desnicom, pravda „mirom u kući“. Neobične zelene, koja je to glasova što je osvojila, osvojila na krilima priče o zaustavljanju partitokratije. A onda je… došla na vlast. I poslala generalnog sekretara da nam saopšti da ipak nema veze je li neko partijski aktivan, ako je stručan”, kazala je Lekićeva.

Čudni su ovi naši zeleni, kojima je prioritet svih prioriteta zbrzavanje Temeljnog ugovora i Otvorenog Balkana, poručuje.

Advertisement

“Tema koje ne bi bile prioriteti ni najdesnije Vlade, da ima svega godinu dana da radi, kao što ima ova naša. Naša zelena i lijeva URA je zapravo toliko avangardna da počinje da liči… ili na desnu, ili na potčinjenu nekome. Hoće to tako kad je neko ispred vremena.

Zbog toga mi, kojima se, za razliku od avangardne URA-e nije otvorila čeona čakra, ne možemo da pojmimo zašto bi neko uopšte, u momentu potpunog divljanja cijena, kad Vlada nije uspijevala ni da donese običan podzakonski akt da ih ograniči, od jutra do sjutra pričala o Otvorenom Balkanu.

Stoga ne brinite građani ako ne razumijete URA-u i pitate se je li to ponašanje zelene, lijeve partije, dobrih namjera. Jer, ne razumije našu URA-u ni poslanica evropskih Zelenih Viola Fon Kramon, koja kritikuje Otvoreni Balkan, pa je ipak zovu iz URA-e kad treba da ih pohvali. Oko Otvorenog Balkana je nijesu zvali”, poručuje Lekić.

Advertisement

Ultra-savremena je naša URA dakako, dodaje ona.

“Do granice subverzivnog. Zelena do posljednje mrve kulturnog blaga Crne Gore za koje nije važno kome će ga pokloniti Temeljnim ugovorom jer, bože moj, neće ga niko uprtiti preko granice.

Zelena su ova URA i Vlada dabome. Zelene do posljednje kapi znoja koja joj je pala dok je su njeni prvaci stigli na Komarnicu da se slikaju sa transparentima o zaštiti rijeke. Da bi, svega par nedjelja nakon te ekskurzije, pošli na Vladu i usvojili ugovor o koncesiji za HE Komarnica.

Advertisement

Zelena bez pogovora, dok uzduž i poprijeko slika i radi PR za dok za remont najvećih jahti na svijetu. Jer samo mi, zatucani, mislimo da najveće jahte na svijetu ne idu baš idealno sa politikom zelenih. Ali zato je URA tu da nam kaže da kaskamo. I da nam usput pojasni da je dok proizvod njenog rada, a ne prethodnih vlada.

Napredna je ona do posljednjeg SNP člana kojeg je, kao paritetnu avangardu, prerasporedila na svaku stratešku poziciju u državi. Da nas sve međusobno pomiri, i to tako vanvremenski i napredno da mi, šašava pučina, mislimo da nas uništi podjelama. Za Vulina bih doduše rekla da jedini može da percipira dubinu URA-ine politike, ali evo, šta znam. Nije izgleda ni on razumio da nas je URA izmirila.

I djecoljubiva je ova Vlada, tu makar sumnje nemamo. Do posljednje utakmice koja se bude igrala u njenom mandatu”, navodi Lekić.

Advertisement

Kako kaže, “revolucionarna je ova vlast do koske”.

“Naše koske. Kad pomiriteljski nakon prosvjete, URA i SNP strgnu Temeljnim ugovorom sa nas teret kulturnog i istorijskog blaga; skinu nam sa leđa nepotreban teret insistiranja na EU kad imamo jednako dobar Otvoreni Balkan; oslobode nas zabluda da postoji ispravno i pogrešno; razgrnu sa nas veo pogrešne percepcije da su ovu Vladu sastavili tako da URA i SNP mogu sve da izglasaju i svakoga da preglasaju; spasu nas pogrešnog zaključka da im je ekonomska politika nepostojeća; izbave nas samoobmana da nijesu svaku poziciju politički okupirali. Sve vrijeme anestezirajući nas pričom o nekakvom pomirenju koje vidimo i osjećamo taman koliko i njihov novi najbolji drug Vulin.

A kad dođu do koske, a nama anestezija prestane da djeluje, a prestaće, objasniće nam kako je za sve kriv SNP sa svojom nazadnom politikom”, zaključila je.

AdvertisementAktuelno
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Politika

Mišel: Moje saučešće svim porodicama koje su izgubile svoje bližnje u jučerašnjoj tragediji, mislima sam uz vas

Objavljeno

dana

Autor

Mišel: Moje saučešće svim porodicama koje su izgubile svoje bližnje u jučerašnjoj tragediji, mislima sam uz vas

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel izjavio je saučešće svim porodicama koje su juče izgubile svoje bližnje u nezapamćenoj tragediji na Cetinju.

“Moje misli su uz sve građane, kao i uz premijera Dritana Abazovića i predsjednika Mila Đukanovića”, zaključio je Mišel.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Politika

Knežević: Izražavam svoje snažno uvjerenje da se ovakav gnusni čin više nikad neće ponoviti u Crnoj Gori

Objavljeno

dana

Autor

Knežević: Opšte rasulo i ćutanje u bezbjednosnom sektoru

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Povodom tragičnih događaja na Cetinju, tokom kojih je među poginulima nastradalo čak i dvoje nedužne djece, upućujem svoje izraze najdubljeg saučešća porodicama postradalih, Cetinju i cijeloj Crnoj Gori, uz želju da se povrijeđeni što prije oporave i vrate svojim kućama, saopštio je predsjednik DNP-a Milan Knežević.

“Izražavam svoje snažno uvjerenje da se ovakav gnusni čin više nikad neće ponoviti u Crnoj Gori, jer nema ničeg zajedničkog s njenim patrijarhalnim bićem, sa njenom duhovnošću, tradicijom i značajem porodice kroz istoriju”,  poručio je on.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Politika

Izdaja, laži i prevare

Objavljeno

dana

Autor

Zašto Abazović krije stav CANU o ugovoru sa SPC?

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Piše: Savić Jovanović

Suštinu  ugovora između države  i SPC efektno je objasnio Aleksandar Raković, ideolog “srpskog sveta”, koji šalje  čestitku premijeru  Crne Gore u kojoj, između ostalog, kaže: “Bravo Abazoviću, potpisao si da je Srpska pravoslavna crkva osnovala Crnu Goru”.

Potpisivanjem ugovora između Vlade i Crkve Srbije, upaljen je fitilj građanskog rata u Crnoj Gori. Urađeno je to bez tačne najave, krijući i na prevaran način, kao što se, uostalom, na takav način donose svi izdajnički akti. Ovakvim sramnim dokumentom, po kojemu se sakralna i duhovna baština Crne Gore prepisuje na Crkvu Srbije, dakle na državu Srbiju, i još pride više od 50 kilometara kvadratnih državne teritorije, napravljena je, po svemu sudeći, najveća kriminalno-pljačkaška operacija i izdaja u istoriji Crne Gore.

Advertisement

Ovo je veća izdaja od one iz 1918. godine, jer je tada iznad glava onih koji su, navodno odlučivali visio srpski bajonet, a sada je urađeno ovo kako je urađeno potezom pera, bez “ispaljenog metka”. I to od jednog Albanca koji hoće da uredi odnose među pravoslavnim življem u Crnoj Gori. Njegova slabašna leđa ne mogu ponijeti toliki teret. Mora da su na njega bačene neke čini i dobro bi bilo da se neko javi da to sa njega skine. Zbog njegovog zdravlja, ali i zdravlja svih građana. A da nije baš dobrog zdravlja, vidjelo se nakon potpisivanja ugovora, kada je izjavio da mu je čast i da je ponosan što je  ispred države Crne Gore, “da ne trepne”, stavio potpis. Patrijarh srpski Porfirije, kao drugi potpisnik ovog ugovora izjavio je da “nije bilo mnogo riječi da se razumijemo”. I nije, jer Dritan nije dao nikome u Crnoj Gori da dođe do riječi. Naime, brojne primjedbe i sugestije, pristigle od Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, NVO sektora, političara, istoričara i drugih, Abazović je odbacio sa izgovorom, da u svemu tome nije “vidio ništa novo”.

Ulizica i srednji prst

Ako je poslije izglasavanja ovog ugovora na vladi Crne Gore premijer od šake do lakta odmjerio Evropskoj Uniji, koja je upozorila da ugovor sa Crkvom Srbije ne treba da bude prioritet, onda je Abazović akademicima, struci, nevladinom sektoru i uglednim ličnostima iz oblasti nauke i kulture, pokazao srednji prst, omalovažio ih i ponizio. Do koje je mjere postao ulizica i ponizni sluga tuđih gospodara i tuđih interesa, govori i to da u tekstu koji je napisan u Beogradu i dostavljen Podgorici na potpisivanje, nije smio ni zarez promijeniti. Suštinu ovog ugovora efektno je objasnio Aleksandar Raković, ideolog “srpskog sveta”, koji šalje čestitku premijeru Crne Gore u kojoj, između ostalog, kaže: “Bravo Abazoviću, potpisao si da je Srpska pravoslavna crkva osnovala Crnu Goru”.

Advertisement

A do posljednjeg trenutka tinjala je nada, istina kod malobrojnih, da vlada ima bar minimum državnog, političkog i patriotskog integriteta, moralnog i ljudskog dostojanstva, da neće potpisati ovakav sraman ugovor, i da će to odložiti za neku drugu priliku, makar do trenutka dok se srpski popovi ne uozbilje, dok ne budu manje lagali i provocirali i dok ne budu raspirivali mržnju gotovo svakom svojom izjavom. “Obnovićemo kapelu na Lovćenu kada napravimo otklon od zle komunističke misli i kad se očistimo od ustašluka koji je zahvatio donekle Crnu Goru”. Tako mitropolit Joanikije, samo nekoliko dana prije potpisivanja ugovora potpaljuje vatru i ponavlja vokabular primitivnog srpskog nacionalizma. A taj nacionalizam čiji je promoter i Dritan Abazović, pribjegao je drugoj taktici djelovanja, mnogo lukavijoj, ali ipak providnoj. Naime, osim tradicionalne čvrste vezanosti za Crnu Goru, manjinski narodi su se još čvršće vezali za državu, posebno od  90-ih godina prošloga vijeka, upravo zbog straha od velikosrpskog nacionalizma. Sada taj nacionalizam pokušava da manjinske narode okrene protiv države i Crnogoraca. Tako je Suada Zoronić, pripadnica Bošnjačkog naroda i članica Abazovićeve URA-e izjavila da su prvi genocid u Evropi u 20. vijeku počinili Crnogorci tokom Balkanskih ratova, normalno, nad muslimanskim življem. Svakako, ova istorijska neistina nije mogla iskočiti iz, pošteno rečeno, ljepuškaste glave pomenute gospođe, ali se nije udostojila da se, makar, izvine za izrečenu glupost. Nije joj rečeno da to uradi.

Pomoć Beograda i Tirane                    

Na drugoj strani, pripadnik Albanskog naroda i predsjednik opštine Tuzi, Nik Đeljošaj, istog dana kada je na vladi izglasan ugovor o odnosima države i SPC, kaže da “što se tiče temeljnog  ugovora odluka je donijeta i to pitanje je danas zatvoreno”. Smatra da bi se rušenjem ove vlade “rušila i evropska budućnost Crne Gore”, pa nastavlja: “Želim da vjerujem da kod svih činilaca postoji državnička odgovornost i politička mudrost koje neće dozvoliti da se bilo kakve odluke donose naprečac, sa dalekosežnim negativnim posljedicama, već da će svaka odluka biti mudra za našu zajedničku Crnu Goru”. Bravo Nik, samo da si ovo rekao dan ranije, prije nego je ugovor naprečac izglasan na vladi. Ovako, ova izjava ne vrijedi ni boba, mada znamo na koga je adresirana. Nadalje, posljednjih dana ugledni predstavnici Bošnjačkog naroda u inostranstvu su izloženi napadima i provokacijama od strane ekstremističkih i četničkih grupa, koji se, inače, množe u Crnoj Gori u posljednje vrijeme, a sa kojima premijer Abazović proslavlja potpisivanje ugovora sa SPC. Dakle, sve se radi da se ubaci, klica razdora između manjinskih naroda i Crnogoraca, kako bi razjedinjena i međusobno posvađana Crna Gora bila lak plijen. Zato Abazović ima podršku, logističku i svaku drugu pomoć Beograda, pa i Tirane. Dva njihova zadatka već je ispunio: usporio je put Crne Gore ka Evropskoj uniji i potpisao ugovor sa SPC. Još samo da Crnu Goru “utovari” u Otvoreni Balkan i eto ti “cele” države u “srpskom svetu”. Možda baš ne “cele”, jer bi jedan njen dio pripao “albanskom svetu”.

Advertisement

Ljudi koji nemaju stida

Ostane li još koji mjesec na čelu vlade, Abazović će ispuniti i preostale zadatke koje je dobio od svojih gazda. Svi ostali su mu nebitni: slagao je i prevario predstavnike EU, svoje koalicione partnere i, na kraju, građane. “Abazović je lažov i prevarant. Nikad ne znaš sa njim na čemu si”, kaže jedan od lidera DF-a Nebojša Medojević. Jedna albanska poslovica kaže: “Bježi od čovjeka koji se ne zna zacrveniti”. Takvih, nažalost, danas u Crnoj Gori ima previše, tako da je nemoguće od njih pobjeći. Oni kad otvoreno lažu, kao da se time zore, podignu glave, a pogled im ide negdje visoko. Ima previše nemorala, javnog blaćenja i svaštočinstva. Popovi po Crnoj Gori drže parastose osuđenim ratnim zločincima i pišu da su četnici pripadali antifašističkom pokretu. Na drugoj strani, svi oni koji se ne slažu da se tuđoj crkvi i ovakvim popovima daje na raspolaganje sakralna i kulturna baština države, proglašavaju se nacionalistima i ekstremistima. U tome prednjače premijer i njegova URA, koji, kada su obavili poslove za drugoga, zapomažu da se sada treba okrenuti ubrzanom putu ka EU. Oni, dakle, čija je članica, već pomenuta Suada Zoronić, 18 puta bila uzdržana na sjednici Ustavnog odbora Skupštine, na kojoj je trebalo predložiti kandidate za sudije Ustavnog suda. Zar to nije vid opstrukcije i namjerno stopiranje izbora sudija, iako je to bila preporuka Brisela. Fasciniraju ljudi koji nemaju stida i kojih nije sramota, makar od svojih najbližih.

Svi na okup

Advertisement

Strah, mržnja i nepovjerenje, uvrede, prijetnje i četnička orgijanja ovladali su javnim prostorom Crne Gore. Narod je sluđen, gleda i sluša, a ne može da vjeruje što ga je snašlo. Nije čudo što je ovih dana postavljen kamen temeljac za novu mentalnu bolnicu u Podgorici. Ali, to je malo. Potrebne su bar još 5-6 takvih bolnica.

Šta činiti? Ništa se samo od sebe neće riješiti, već je potrebna nova energija i aktivizam svih kojima je stalo do države, do njene suverenosti i samostalnosti. Nešto slično kao što je bilo prije referenduma 2006. godine, kada su suverenističke stranke i partije, civilni sektor, manjinski narodi, razna udruženja i organizacije, istaknuti kulturni i javni radnici, zajedno sa građanima, stali pod jedan barjak i obnovili državnost i samostalnost svoje države. Sa istim elanom se i sada treba okupiti kako bi se država odbranila od “ala i vrana” koji su kidisali na nju sa svih strana. Ne bude li tako, piši propalo.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije