Povežite se s nama

Ekonomija

Najveći broj prijava odnosio se na neizdavanje fiskalnih računa

Objavljeno

dana

Najveći broj prijava odnosio se na neizdavanje fiskalnih računa

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Aktuelno.me


U okviru kampanje Budi odgovoran ove sedmice je evidentirano 35 prijava, na osnovu kojih nijesu izrečene novčane kazne.

Najveći broj prijava odnosio se na neizdavanje fiskalnih računa. Građani su se žalili da fiskalne račune ne izdaju market Jančić i taksi Maestro u Herceg Novom, pekara Bošnjak i kafana Bosna u Ulcinju, gvožđara Dulović u Kolašinu, poljoprivredna apoteka Green Dale u Mojkovcu, pekare Domestiko u Baru, Marković u Beranama i Oreks u Danilovgradu, butik Jolo Kids u Nikšiću, Boljević auto plin i poslastičarnica Sonja u Podgorici, konoba Krstac na Cetinju i auto servis MS auto u Bijelom Polju.

Račune ne izdaju ni plaže Pržno, Žanjice i Arabela u Baru.

Advertisement

Evidentirane su i prijave da market Radović u Đenovićima radi nedjeljom i ne izdaje fiskalne račune, dok su u Idei u Bečićima radnici radili u nedjelju u zatvorenoj prodavnici. Radnicama Tobacco S pressa u Budvi, prema evidentiranoj prijavi, nijesu isplaćene duple dnevnice za rad za dane praznika, dok robna kuća Paradiso u Podgorici promoviše popust na gotovinsko plaćanje, ali ga ne obračunava ukoliko se plaća karticom.

Građani su se žalili da terapeuti hidroterapije i kineziterapije u Institutu „Simo Milošević“ rade bez ugovora, dok u apartmanima Heleta u Budvi i restoranu Most na Žabljaku radnici nijesu prijavljeni.

Evidentirane su i prijave da se u kući u Andrijevici, blizu stare fabrike Soko Štark, obavlja otkup pečurki, a u naselju Ivanovići u Bečićima izdaje objekat koji nema odobrenje za to.

Advertisement

Kada je riječ o kupalištima, plažni bar El presidente u Herceg Novom, prema prijavi, nema spasilaca i slobodnog prostora za kupanje, dok se računi ne izdaju. Na plaži Amante u Baru nije ostavljen prostor bez ležaljki.

Građani su se žalili na nehigijenu vozova Željeznica Crne Gore, nepropisno parkiranje, buku i sumnjive proizvode na mliječnom sektoru pijace Gintaš u Podgorici.

Kampanju Budi odgovoran su krajem decembra 2013. godine pokrenuli Ministarstvo finansija i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori, sa ciljem da doprinese jačanju svijesti javnosti i većem uključivanju građana u borbi protiv sive ekonomije.

Advertisement

Projekat omogućava građanima da jednostavno i brzo ukažu na nepravilnosti, poput neizdavanja fiskalnih računa, rada na crno ili kršenja potrošačkih prava i pomognu nadležnim institucijama da se što uspješnije izbore sa sivom ekonomijom.Aktuelno
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ekonomija

Vučinić: Teret sudbine fabrike od nacionalnog značaja mora ponijeti država

Objavljeno

dana

Autor

Vučinić: Vrijeme da se osjeti posebna snaga i sposobnost mijenjanja na bolje

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Aktuelno.me


Predsjednik Radničke partije, Maksim Vučinić, poručio je da se ne smije dozvoliti bilo kom investitoru da ugrožava državni interes i dovede u pitanje sudbinu 230 porodica.

“Nije u pitanju samo sudbina 230 porodica nego skoro 1000 porodica koje direktno ili indirektno, posredno i neposredno zavise od sudbine nikšićke Željezare. Za vrijeme uprave Toščelika broj radnika je sveden tehnički na minimum, odnosno nešto manje od 300 radnika, a ta fabrika u normalnom pogonu može da zaposli od 750 do 1000 radnika”, kazao je Vučinić.

Prema njegovim riječima, da se Toščelik bavio razvojem postojeće i dovođenjem novih tehnologija, a ne rezanjem pogona, danas bi vjerovatno imali 1.000 situiranih familija, i dodao , “Da li je kriv Toščelik ili pojedinačni interesi ostaje na nadležnim organima da utvrde”.

Advertisement

“Ona politika koja bude kumovala konačnoj likvidaciji Željezare, sigurno neće moći više da priča o razvoju privrede i diverzifikaciji ekonomije”, zaključio je predsjednik Radničke partije.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Ekonomija

Niko se nije javio: Propao i drugi pokušaj prodaje deset odsto akcija EPCG-a

Objavljeno

dana

Autor

Plaćanje struje na rate: Oslobađanje od duga ili nezakonito uslovljavnje

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Aktuelno.me


I drugi tender Elektroprivrede Crne Gore za prodaju deset odsto sopstvenih akcija je propao, jer se kako je saopšteno iz te kompanije, nije javio nijedan zainteresovani strateški partner.

“Prilikom sprovođenja postupka otvaranja ponuda po osnovu Drugog javnog poziva za prodaju sopstvenih akcija u blok transakciji, konstatovano je da se na pomenuti poziv nije javio niti jedan zainteresovani strateški partner, što je bio slučaj i sa Prvim javnim pozivom. Ovim aktivnostima je okončan postupak prodaje sopstvenih akcija u blok transakciji”, navodi se u saopštenju EPCG dostavljenom medijima.

S obzirom na to, kako navode, da je rok za otuđenje sopstvenih akcija 26. septembar tekuće godine, sljedeći korak, u zavisnosti od stava Vlade Crne Gore, koji bi trebalo iskazati u najkraćem mogućem roku, predstavlja proces prodaje sopstvenih akcija u skladu sa Pravilima Montenegroberze AD i to paket aukcijskom prodajom jednom ili više kupaca ili kontinuiranom prodajom na slobodnom tržištu ili  poništenje sopstvenih akcija, što bi za EPCG značilo štetu od 52,8 miliona eura (sticajna vrijednosti) i smanjenje kapitala Društva za 77 miliona eura.

Advertisement

“Stav rukovodstva EPCG je nepromijenjen. U cilju izbjegavanja naznačene štete po Društvo, poželjno je nastaviti proces prodaje sopstvenih akcija. Budući da nije bilo prijavljenih po osnovu javnih poziva, proces prodaje bi se obavljao putem aukcijske prodaje jednom ili više kupaca ili kontinuiranom prodajom na slobodnom tržištu, a u skladu sa Pravilima Montenegroberze AD, i to uz uslov da cijena ne bude niža od 4,4900 eura po akciji (naznačena cijena je neznatno viša od sticajne), pa je na tom fonu i predlog Odluke Odbora direktora EPCG”, naglasili su iz EPCG.

Za precizno definisanje sljedećeg koraka je, poručuju, neophodna hitna reakcija Vlade Crne Gore, kojoj je danas upućen i dopis.

U vlasništvu države Crne Gore je 88,65 odsto akcija EPCG, deset odsto je vlasništvo EPCG, a 1,35 odsto drugih akcionara. Osnovni kapital EPCG iznosi 769.927.930 eura.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Ekonomija

Kovačević: Vlada da kupi Željezaru od novca EPCG

Objavljeno

dana

Autor

Kovačević: Vlada da kupi Željezaru od novca EPCG

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Aktuelno.me


Predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević predložio je nakon razgovora sa Željezarcima koji štrajkuju glađu na krovu fabrike da Vlada kupi Željezaru od novca koji joj je prošle godine ustupila Elektroprivreda Crne Gore.

Obećao je da će tokom dana kontaktirati premijera Dritana Abazovića, potencijalnog investitora Miodraga Daku Davidovića i predsjednika Upravnog odbora Elektroprivrede Milutina Đukanovića.

Radnici Željezare koji su proveli noć na krovu fabrike štrajkujući glađu, blokirali su sinoć kapiju transporta i poručili da u Željezaru može ući samo premijer Dritan Abazović. Traže od predsjednika Vlade da država preuzme Željezaru.

Advertisement

“Nama su kao lokalnoj upravi mogućnosti ograničene,ali smo uvijek bili uz radnike. Na osnovu informacija koje su nam u prethodnom periodu bile javno dostupne, sa radnicima sam razgovarao o ideji da vidimo da li postoji mogućnost, s obzirom na to da je EPCG Vladi ustupila dobit od 30 miliona eura-da država sa tim novcem kupi Željezaru, da je na upravljanje Elektroprivrediili ili napravi proizvod koji bi bio primamljiv stranim investitorima”, kazao je Kovačević.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije