Povežite se s nama

Politika

Tužilački savjet – žrtva sukoba stranačkih interesa

Objavljeno

dana

Političke igre preče od pravde

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


Političke igre preče od pravde

Tužilački savjet – žrtva sukoba stranačkih interesa

Odbor za politički sistem gotovo četiri mjeseca u fioci drži predlog za kandidata iz reda nevladinih organizacija u Tužilačkom savjetu Steva Muka

Advertisement

”Ovakvo stanje odgovara samo kriminalcima” (ilustracija), Foto: Shutterstock

Advertisement

Odbor za politički sistem, pravosuđe i javnu upravu gotovo puna četiri mjeseca u fioci drži predlog za kandidata iz reda nevladinih organizacija u Tužilačkom savjetu Steva Muka, a po svemu sudeći, taj akt da bi stigao do Skupštine sačekaće rasplet brojnih političkih igara unutar parlamentarne većine.

Matični odbor, na čijem je čelu potpredsjednik Demokrata Momo Koprivica, ali ni Skupština danima ne odgovaraju na pitanja “Vijesti” – kada će se parlamentu dostaviti utvrđeni predlog kandidata iz reda NVO, koji je usvojen na sjednici tog skupštinskog tijela – 5. avgusta.

Advertisement

Nadležno radno tijelo, članom 26 C Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnom tužilaštvu, nema rok u kojem su dužni da dostave Skupštini na razmatranje i odlučivanje predloga liste za izbor predstavnika nevladinih organizacija u Tužilačkom savjetu, pa se zbog toga ta zakonska “rupa” očigledno i koristi za prolongiranje blokade TS-a.

Nakon dostavljanja predloga sa obrazloženjem i izvještajem o sprovedenom postupku za izbor, Skupština je dužna da, u roku od 30 dana donese odluku o izboru predstavnika nevladinih organizacija u novom Tužilačkom savjetu.

Sa jedne od sjednica Tužilačkog savjeta (arhiva/ilustracija)
Sa jedne od sjednica Tužilačkog savjeta (arhiva/ilustracija)foto: SAVO PRELEVIC

Da je predlog za Steva Muka do sada stigao od Skupštine, moglo se odblokirati to tužilačko tijelo jer bi i krnji sastav imao kvorum za održavanje konstitutivne sjednice na kojoj bi se, kako traže gotovo svi iz vladajuće većine, smijenio dosadašnji v.d. VDT-a Dražen Burić, kojem je za nekoliko dana i ističe polugodišnji mandat na čelu Vrhovnog državnog tužilaštva…

”Predlog izbora kandidata NVO Steva Muka za člana Tužilačkog savjeta je trebalo odmah nakon završene procedure na Odboru za politički sistem, pravosuđe i upravu, u avgustu ove godine, da bude dostavljeno Skupštini na odlučivanje. U skladu sa Zakonom, nadležni odbor dostavlja Skupštini predlog na odlučivanje, nakon završene procedure u tom tijelu. Dakle, kad je završena procedura u nadležnom odboru, ne postoje bilo kakvi proceduralni i pravni razlozi, da se dostavljanje ovog predloga odlaže gotovo 4 mjeseca”, kazala je “Vijestima” politička direktorka URE Ana Novaković – Đurović.

Advertisement
Odlaganje tog procesa samo ide u korist kriminalnim klanovima: Novaković Đurović
Odlaganje tog procesa samo ide u korist kriminalnim klanovima: Novaković Đurović foto: Boris Pejović

Ona je potrvdila da bi imenovanje Muka direktno pokrenulo rad Tužilačkog savjeta, jer bi njegovim imenovanjem TS – dobio potreban kvorum za održavanje konstitutivne sjednice.

”Od donošenja Zakona o državnom tužilaštvu, URA ističe da je formiranje kompletnog Tužilačkog savjeta apsolutni prioritet našeg društva. Bez reformi u tužilaštvu, svaka druga reforma je ograničena. Usporavanju procesa izglasavanja TS u velikoj mjeri je doprinio dogovor između dva subjekta parlamentarne većine – Demokratskog fronta i Demokratske Crne Gore, koji su objavili 15. septembra ove godine, a u kojem se izglasavanje Tužilačkog savjeta direktno uslovilo političkim dogovorom o rekonstrukciji Vlade. Na ovaj način, jedan od najvažnijih reformskih procesa u društvu – uslovljen je potencijalnim dogovorom parlamentarne većine i premijera o rekonstrukciji Vlade, tačnije, o podjeli fotelja u njoj. Stoga se i zastoj u proceduri izbora Steva Muka za člana TS u Skupštini jedino može tumačiti kao ciljano usporavanje ovog procesa, do nekog političkog dogovora unutar parlamentarne većine. Za URU, nikakvi politički dogovori nisu važniji od izglasavanja Tužilačkog savjeta”, kazala je Novaković – Đurović.

Dodala je i da odlaganje ovog procesa “samo ide u korist kriminalnim klanovima i onima koji su u prošlosti činili protivzakonita djela”.

”Nažalost, ostavlja im se prostor da se bolje organizuju, prikrivaju tragove i smanje mogućnost krivičnog gonjenja”, tvrdi politička direktorka URE.

Advertisement

Advokat Veselin Radulović, koji je i autor izvještaja Akcije za ljudska prava oko rada bivšeg saziva TS-a, kazao je “Vijestima” da je ponašanje skupštinskog Odbora za politički sistem, pravosuđe i javnu upravu u najmanju ruku neprimjereno i nedopustivo i da se iza svega krije igra oko preuzimanja kontrole nad tužilaštvom.

Neko izbjegava moguću odgovornost: Veselin Radulović
Neko izbjegava moguću odgovornost: Veselin Radulovićfoto: Luka Zeković

”Stav matičnog odbora, jer ne samo što ne dostavlja taj predlog već i pokušava da to i opravda na neki način, a to sve pokazuje da je Tužilački sastav, ostao žrtva sukoba nekih političkih interesa i pokušaja da se preuzme potpuna kontrola nad njim od strane nekih političkih subjekata. Ranija vlast je kontrolisala TS, preko svoje većine, a ono što je dodatni problem, koji pokazuje i ovo ponašanje skupštinskog odbora, jeste i da nova većina nije pokazala volju i spremnost da takvo ponašanje promijeni i da se formira TS, koji će obezbijediti da tužilačka organizacija bude nezavisna već se po svaku cijeni želi preuzeti politička kontrola od DPS-a. Ključ raspleta je kod Demokrata, ali i kod ostalih političkih subjekata parlamentarne većine, ali ponajviše kod Demokrata, jer su oni u tom dijelu i najodgovorniji jer je predsjednik Skupštine Aleksa Bečić proglasio ljetos krnji TS, a uradio je to na način tako što je blokirao rad starog TS-a i onemogućio ih da obavljaju svoje ustavne i zakonske nadležnosti. Sjednica novog TS-a se neće ni održati dok se ne završi politička trgovina i ono što ostaje kao jedan mučan utisak jeste i to kao da je ta blokada upravo i napravljena kao jedan vid ucjene, da bi se obezbijedila što bolja pozicija za ostvarivanje nekih svojih uskih stranačkih, političkih, a možda i drugih interesa”, poručio je Radulović.

Ko se plaši nezavisnog tužilaštva

Advokat Veselin Radulović ocijenio je da je ključni motiv bilo koje političke partije da drži pod kontrolom tužilačku organizaciju “može biti jedino u tome da bi zapštitili neke svoje lične i privatne ineterese, odnosno, da ne bi došli pod udar zakona”.

”Smatram da u većini partija postoje kandidati za tako nešto i to je čini mi se razlog zbog kojeg partije žele da kontrolišu Tužilački savjet i tužilačku organizaciju kako bi osigurali sebi poziciju i izbjegli moguću odgovornost ako bi tužilačka organizacija bila profesionalna i nezavisna”, kazao je Radulović.

Advertisement

Stari saziv TS-a ukinut je ukazom predsjednika Skupštine 5. avgusta ove godine, kada je prestao mandat i za četvoro uglednih pravnika.

Agencija za sprječavanje korupcije odmah je u imovinskim kartonima pravnika Milana Filipovića i Ranke Čarapić upisala da im je prestao mandat u TS-u, dok je za preostalo dvoje članova – Anetu Spaić i Velimira Rakočevića to urađeno tek prije nekoliko dana.

Da odlukom predsjednika Skupštine i njima nije ukinut mandat, mogli su ostati u novom tijelu TS-a dok se ne izaberu članovi iz reda uglednih pravnika, tako da nije ni moralo doći do višemjesečne blokade rada TS-a…

Advertisement


VijestiVijesti
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Politika

Ćulafić: Dok većina građana skuplja pomoć, jedan dio pristalica nakaradne ideologije slavi i daje podršku agresiji

Objavljeno

dana

Autor

Ćulafić: Dok većina građana skuplja pomoć, jedan dio pristalica nakaradne ideologije slavi i daje podršku agresiji

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


odbornik dps u skupštini glavnog grada o sinoćnjim okupljanjima u podgorici i baru

Ćulafić: Dok većina građana skuplja pomoć, jedan dio pristalica nakaradne ideologije slavi i daje podršku agresiji

Saopštio da su „pojedine strukture koje služe velikosrpskim i ruskim interesima u našoj državi“ vjerovatno dugo već „podstrekivane i brojnim izjavama pojedinih funkcionera DF-a koji su u Skupštini Crne Gore svoje nadahnute govore često završavali poklicima „Slava Rusiji“

Advertisement

Ćulafić, Foto: Služba za odnose sa javnošću DPS-a Crne Gore

Advertisement

Odbornik Demokratske partije socijalista (DPS) u Skupštini Glavnoga grada Stefan Ćulafić poručio je da je sinoć nakon Nikšića, u Podgorici i Baru nastavljeno okupljanje „propagatora i pristalica rata, apatičnih na gubitke života vojnika, nedužnih civila i suze njihovih najbližih“, uz, kako navodi u saopštenju, „skandalozne parole, prepoznatljivu ikonografiju sa sve četničkim zastavama od kojih se svakom zdravorazumnom građaninu naše države diže kosa na glavi.“

Ćulafić je kazao da dok „većinski dio građana Crne Gore na Trgu nezavisnosti u Podgorici prikuplja humanitarnu pomoć i pokazuje solidarnost sa žrtvama rata u Ukrajini, jedan dio pristalica nakaradne političke ideologije, slavi i daje podršku agresiji i pokazuje da ne pripadaju civilizovanom svijetu.“

Advertisement

„Vidimo da njima moralna vertikala i osnovne temeljne vrijednosti nijesu zajednički imenitelj sa maltene čitavim demokratskim svijetom kojeg su dešavanja u Ukrajini ujedinile više nego ikada ranije“, poručuje u saopštenju.

Ćulafić je saopštio da su te „pojedine strukture koje služe velikosrpskim i ruskim interesima u našoj državi“ vjerovatno dugo već „podstrekivane i brojnim izjavama pojedinih funkcionera DF-a koji su u Skupštini Crne Gore svoje nadahnute govore često završavali poklicima „Slava Rusiji“.“

„Ipak, Crna Gora neće dozvoliti da je sile mraka odvuku tamo gdje bi željele određene strukture koje su rezultat politika društvene klime i ambijenta i za čiju proizvodnju je odgovorna ona politika koja već odavno nije dio savremenog svijeta“, zaključio je Ćulafić u saopštenju.

Advertisement


VijestiVijesti
Advertisement
Nastavite čitati

Politika

Nikolić: Bulajić o “tuđem ratu” priča iz tuđe glave, Savjet nije ni imao na dnevnom redu slanje crnogorskih vojnika

Objavljeno

dana

Autor

Nikolić: Bulajić o “tuđem ratu” priča iz tuđe glave, Savjet nije ni imao na dnevnom redu slanje crnogorskih vojnika

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


Član Predsjedništva dps-a i poslanik u skupštini crne gore

Nikolić: Bulajić o “tuđem ratu” priča iz tuđe glave, Savjet nije ni imao na dnevnom redu slanje crnogorskih vojnika

„A Ukrajini svi treba da se poklonimo. Ne samo zato što brani svoj dom. To se svuda podrazumijeva. Osim u jednom dijelu Crne Gore. Na našu sramotu“

Advertisement

Nikolić, Foto: Služba za odnose sa javnošću DPS-a Crne Gore

Advertisement

Član Predsjedništva Demokratske partije socijalista (DPS) i poslanik u Skupštini Crne Gore Andrija Nikolić poručio je da nije iznenađujuće da potpredsjednik Nove srpske demokratije (NSD) Strahinja Bulajić smatra kako „odbrana univerzalnih vrijednosti koje su u moralnom i istorijskom temelju i Crne Gore i Crnogoraca, i koje su nas udružile u savez sa najrazvijenijim zemljama evropskog i evroatlantskog prostora, predstavlja “tuđi rat”, te da je tu priču „počeo ničim izazvan“ jer Savjet za odbranu i bezbjednost „nije uopšte ni imao na dnevnom redu slanje crnogorskih vojnika bilo đe, niti o tome može da odlučuje bez saglasnosti Skupštine, na čijem čelu se Bulajić slučajno zatekao.“

Nikolić je upitao da li je borba za pravo svakog naroda na planeti da sam odlučuje o svojoj budućnosti tuđi rat i „je li tako mislio o tom pitanju i kada se Crna Gora borila da ostvari to pravo“.

Advertisement

„Je li i tada mislio da dozvolu za naš izbor treba da nam odobri Srbija? Kao što, reklo bi se, Bulajić danas takvo pravo u odnosu na Ukrajinu, “odobrava” Rusiji. Odobrava joj i agresiju na susjednu i bratsku Ukrajinu, čija je borba za slobodu, nezavisnost i goli opstanak, po Bulajiću, – tuđi rat?! Ili će prije biti, da tuđi i prljavi osvajački rat protiv Ukrajine, vode oni sa kojima Bulajić verbalno i nedostojanstveno sadejstvuje, sa pozicije predsjednika Grupe prijateljstva Skupštine Crne Gore sa Ruskom Federacijom“, piše u saopštenju.

Nikolić je izjavio da Ukrajini „svi treba da se poklonimo“, ne samo zato što brani svoj dom, jer se to, kako navodi, svuda podrazumijeva.

„Osim u jednom dijelu Crne Gore. Na našu sramotu. Nego, prvenstveno zato što Ukrajina danas brani nešto mnogo skuplje. Brani evropsku bezbjednost i slobodu kao univerzalnu i temeljnu evropsku vrijednost. Ne bi se moglo reći da kolega Strahinja Bulajić sve ovo ne zna. Prije će biti da priču o tuđem ratu, priča iz tuđe glave“, zaključuje u saopštenju.

Advertisement


VijestiVijesti
Advertisement
Nastavite čitati

Politika

SD Kotor: Mikijelj podržava rat i slavi ukrajinske žrtve, Jokić da ga smijeni

Objavljeno

dana

Autor

SD Kotor: Mikijelj podržava rat i slavi ukrajinske žrtve, Jokić da ga smijeni

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


„podijelio fotografiju skandalozne koreografije navijača Crvene zvezde“

SD Kotor: Mikijelj podržava rat i slavi ukrajinske žrtve, Jokić da ga smijeni

Ističu i da se radi o običnom građaninu Kotora i Crne Gore bilo bi strašno i za svaku osudu, „a ne što je u pitanju jedan od čelnih ljudi opštine u kojoj, od njenog postanka do danas, vlada multinacionalni i multivjerski sklad i ljudi žive u miru“

Advertisement

SD, Foto: Socijaldemokrate Crne Gore

Advertisement

Iz Opštinskog odbora Socijaldemokrata Kotor saopštili su da je menadžer Opštine Kotor Ivan Mikijelj na svom Instagram profilu podijelio fotografiju koreografije navijača Crvene zvezde tokom koje je prikazano groblje u bojama ukrajinske zastave, te da je on na taj način dao podršku takvoj koreografiji.

Oni su pozvali predsjednika Opštine Kotor, Vladimira Jokića da smijeni Mikijelja.

Advertisement

„Menadžer Opštine Kotor, Ivan Mikijelj, vjerovatno u nacionalističkom naboju, na svom Instagram profilu podijelio je fotografiju skandalozne koreografije navijača Crvene zvezde tokom koje je prikazano groblje u bojama ukrajinske zastave i dao podršku takvoj koreografiji, saopšteno je iz OO Socijaldemokrata Kotora“, navodi se u saopštenju.

Fotografija koju su dostavili iz SD Kotor
Fotografija koju su dostavili iz SD Kotorfoto: SD Kotor

Iz SD Kotor su dodali i da u vremenu kada u Ukrajini ginu civili, starci, žene i djeca, kada se ogromne žrtve broje i sa jedne i sa druge strane, kada jedna država usljed invazije druge biva opustošena, menadžer Opštine Kotor, „očigledno dajući podršku agresoru, nalazi za shodno da na svom profilu podržava rat i slavi ukrajinske žrtve“

Ističu i da se radi o običnom građaninu Kotora i Crne Gore bilo bi strašno i za svaku osudu, „a ne što je u pitanju jedan od čelnih ljudi opštine u kojoj, od njenog postanka do danas, vlada multinacionalni i multivjerski sklad i ljudi žive u miru“.

„Stoga smatramo da je apsolutno nedopustivo da osoba sa ovakvim svjetonazorima obavlja funkciju menadžera Opštine Kotor, grada koji je srce građanske, kulturne i emancipovane Crne Gore. Od predsjednika Opštine Kotor očekujemo da javnosti da jasan stav o ovakvom ponašanju Mikijelja i da ga, ukoliko nije saglasan sa njegovim svjetonazorima, u najkraćem roku smijeni sa pozicije na kojoj se nalazi”, navode Socijaldemokrate Kotora“

Advertisement


VijestiVijesti
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije