Povežite se s nama

Crna Gora

Carinik: Za kokain u kontejneru znalo oko 15 osoba

Objavljeno

dana

Carinik: Za kokain u kontejneru znalo oko 15 osoba

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Carinik u Luci Bar Srđan Bulatović danas je u podgoričkom Višem sudu kazao da su osim njega, kolega Dejana Dabanovića i Zdravka Obradovića i još 15 službenika u Luci zasigurno znali za tovar kokaina koji je bio skriven u kontejneru sa bananama koje su iz južne Amerike naručene od kompanije San Francisko iz Podgorice u vlasništvu Budimira Krstovića.

On je na suđenju Budimiru Krstoviću i njegovoj kćerci Marini Krstović za šverc 1.206 kilograma kokaina precizirao da je postojala obavještajna informacija da se kontejneru koji je u Luku Bar stigao 23. avgusta u popodnevnim satima nalazi droga.

“Od kad je spušten taj kontejner na terminal imali smo obaveštajnu informaciju da se u njemu nalazi droga. U prisustvu kolega Dabanovića i Obradovića od šefa carinske ispostave Marka Krstića dobio sam informaciju da postoji sumnja da se u jednom kontejneru nalazi droga”, naveo je carinik.

Advertisement

Međutim, Bulatović je kazao da je kontejner poslat na skener tek tri dana kasnije.

“Šef mi je saopštio da treba da skeniram taj kontejner i dobro obratim pažnju. Čim je skener počeo da prelazi preko kontejnera uočio sam anomaliju drugom ili trećem redu palete. To sam saopštio šefu CB Bar Veselinu Tabašu. Sa njim sam imao komunikaciju i sa mojim nadređenim. Ispratio sam kontejner sve dok nije izašao iz Luke Bar”, kazao je Bulatović.

On je naveo da je praksa u ovim slučajevima, da se carinici ponašaju kao da je sve u redu, da bi se razotkrilo čija je droga i da li će neko da dođe po tovar, kazao je Bulatović danas u sudnici Višeg suda odgovarajući na pitanje advokata Dragoljuba Đukanovića.

Advertisement

On je istakao da je kontejner nakon što je istovaren sa broda u Luku Bar bio pod stalnim video nadzorom.

U prisustvu fitosanitarnog inspektora, kako je kazao Bulatović, konstatovao je da su brodske plombe bile u redu odnosno da su brojevi odgovarali onim koji se nalaze na teretnici.

“Fitosanitarni inspektor Kalač je otvorio kontejner, samo je pogledao, napipao banane, rekao da je sve u redu i sastavio zapisnik. On je skinuo brodske plombe nakon čega sam ja stavio carinske plombe. U dokumentaciji sam napisao da je sve u redu i rekao vozaču da može da ide”, izjavio je Bulatović pojašnjavajući da fitosanitarni inspektor nije imao informaciju o tovaru kokaina skrivenom u paketima banana.

Advertisement

On je naveo da je godinama pregledao kontejnere kompanije „San Franscisko“ u vlasništvu Krstovića i da nikad ništa nije bilo sumnjivo kada su njihovi tovari u pitanju.

Advokat Dragoljub Đukanović je konstatovao da je ,previše ljudi znalo za ovu “tajnu akciji”.

“Carinik je rekao da tovar nisu otvarali u Luci, da ne bi neko, ko je njen “vlasnik”, saznao i odustao od droge. Trebalo je vidjeti ko je krajnji primalac. Ispade policija Ta tajna akcija je uključivala 50 ljudi. Policija zna da im se ta droga skida tu, kao što im skidaju i cigarete”.

Advertisement

On je naveo da policija nije dopustila priliku Krstovićima i njihovim radnicima da vide drogu i kako će reagovati.

“Ni radnici, ni Krstovići nisu vidjeli drogu, nisu imali priliku da prijave ,,da ne bi neko saznao i odustao”. Sve se vrti upravo oko ove rečinice koju je izrekao carinik. Jedini koji ne može da odustane je bio Budimir Krstović, koji nije ni znao gdje je roba. Teorisjki, Budo ne može da odustane jer su banane njegove”, kazao je advokat Đukanović.

On je dodao da i da bi Budimiru Krstoviću bilo dojavljeno za tovar da je u Luci imao svog carinika i špeditera.

Advertisement

“Neko bi mu dojavio i rekao “zapali“ to neđe usput”, rekao je advokat Đukanović.

Budimir Krstović je ocjenio da je od krucijalnog značaja to što je otkrivena prije nego što je dospjela u njegov magacin kao i da je ova policijska akcija dirigovana.

On je ponovio zahtjev da predstavnici vlasti koji su se hvalili uspješnom zaplijenom droge u magacinu Krstovića sazovu konferenciju i pojasne zašto su kokain dopremili njemu.

Advertisement

Budimir i Marina Krstović uhapšeni su nakon što je policija u njihovom magacinu, u zetskom selu Mojanovići nadomak Podgorice, 24. avgusta prošle godine pronašla i zaplijenila 1.200 kilograma kokaina, kako je tada saopšteno.

Marina i Budimir Krstović su pred istražiteljima tvrdili da nemaju ništa sa pronađenom drogom.

Banane koje je naručila Marina Krstović za firmu „San Francisko“ u vlasništvu su njenog oca Budimira su utovarene na MSC „Katya“, koji je iz Luke Bolivar krenuo prema Panami.

Advertisement

Za sada nije poznato da li su kontejneri sa bananama iz Paname nastavili transport brodom „Katya“ prema Malti ili su pretovareni na neki drugi teretnjak.

Ono što je za sada poznato da je brod „Charlotte“ iz italijanske Luke Đoja Tauro preuzeo kontejnere sa naručenim bananama i prevezao ih do Luke Bar, gdje je droga otkrivena.Aktuelno
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Crna Gora

U nedjelju pretežno sunčano i toplo

Objavljeno

dana

Autor

U nedjelju pretežno sunčano

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Pretežno sunčano i veoma toplo. U popodnevnim satima slab do umjeren razvoj oblačnosti, a u planinama, na sjeveru, lokalno je moguća kratkotrajno kiša ili grmljavina. Vjetar slab do umjeren, promjenljivog smjera.

Jutarnja temperatura vazduha 13 do 27, najviša dnevna 29 do 39 stepeni.

Podgorica: Sunčano i veoma toplo, uz slab do umjeren razvoj oblačnosti. Jutarnja temperatura vazduha oko 26, najviša dnevna do 39 stepeni.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Crna Gora

Vujičić: Osuđujem svaki pokušaj manipulacuje djecom u vjerske svrhe

Objavljeno

dana

Autor

SD: Sjutra performans protiv rodno zasnovanog nasilja

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Dvije učiteljice risanske Osnovne škole “Veljko Drobnjakovic” pozivaju putem viber grupe svoje ucenike drugog i treceg razreda na obiljezavanje crkvenog praznika Petrovdana, 12.jula, kazala je u reagovanju predsjednica Omladine Socijaldemokrata Herceg Novog, Tanja Vujičić.
”Da podsjetim učiteljice da zakon ne dozvoljava religijsko djelovanje osim u ustanovama koje su licencirane kao vjerske škole.
Da li učiteljice svjesno krše zakon?
Osudjujem svaki pokušaj manipulacije djecom u vjerske svrhe, kao i njihovo pozivanje na prisustvo crkvenim obredima  od strane prosvjetnih radnika.”, zaključila je u saopštenju.Aktuelno
Nastavite čitati

Crna Gora

Nakon nevremena u Pljevljima požari na više lokacija

Objavljeno

dana

Autor

Nakon nevremena u Pljevljima požari na više lokacija

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Pljevlja je oko 17.30 sati zahvatilo jako nevrijeme praćeno kišom i grmljavinskim procesima.

Još u toku nevremena Službi zaštite i spašavanja opštine Pljevlja su dojavljeni požari u selima Kosanica i Crljenice, javlja PV Informer.

Vatrogasci su intervenisali u selu Kosanica sa dva vatrogasna vozila i četiri pripadnika službe.

Advertisement

Do požara je najvjerovatnije došlo od udara groma ali će uzrok požara na Kosanici, gdje je u potpunosti izgorela kuća M.L. iz Pljevalja utvrditi istraga.

Obavještenja je policija koja je izašla na lice mjesta. Pošto je selo Kosanica dosta udaljeno od Pljevalja , dok su vatrogasci stigli mogli su samo da obezbjede da se požar ne prenese na susjedne objekte, piše PV Informer.

U selu Crljenice koje se nalazi na drugom kraju opštine Pljevlja, mještani su na vrijeme primjetili požar i uspješno ga sami sanirali.

Advertisement

Iz Službe zaštite i spašavanja će preventivno obići i tu lokaciju gdje je usljed jakog nevremena i dugotrajnog grmljavinskog pražnjenja došlo do požara na štali.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije