Povežite se s nama

RT Rusija

Британски борац уложио жалбу на смртну казну — РТ Русија и бивши Совјетски Савез

Objavljeno

dana

Najnovije Vijesti iz Rusije, izvor portal: RT Rusija
NAPOMENA! Automatski prevedeno, moguće greške u prevodu.


Касациона жалба Аидена Аслина уследила је након сличних потеза двојице других странаца које је осудио суд ДНР

Одбрана Ејдена Аслина, британског држављанина који се борио за украјинске оружане снаге и осуђен на смрт од стране суда у Доњецку 9. јуна, уложила је жалбу на осуђујућу пресуду, рекао је у понедељак за ТАСС његов адвокат Павел Косован.

Advertisement

Косован је открио да одбрана оспорава две тачке пресуде – „почињење злочина од стране групе лица” и „присилно одузимање власти или насилно задржавање власти” – и да у овом делу одбацује предмет. „због одсуства дела кривичног дела у радњама окривљеног.

Аслин је проглашен кривим по три тачке – трећа је била ‘плаћеништво’. Кривични закон Доњецке Народне Републике предвиђа казну по овом члану у трајању до седам година.

Аслин је последњи од тројице страних борца који се суочавају са смртном казном у ДНР који је уложио жалбу на одлуку. Крајем прошлог месеца адвокат његовог сународника Шона Пинера затражио је од суда да смртну казну замени доживотном затвором. Суд је тада саопштио да ће касација бити разматрана у року од два месеца од дана када је предмет упућен Врховном суду.

Advertisement
Прошлог петка, одбрана Мароканца Саадуна Брахима такође је рекла да је поднела тужбу суду.

Суд је потврдио пријем све три притужбе.

Три борца су заробљена у или близу Мариупоља, лучког града за који ДНР тврди да је део своје суверене територије, а који је доживео недеље интензивних борби и на крају блокаду хиљада украјинских војника у фабрици челика. Касније су се предали руским снагама и снагама ДНР.

Advertisement

Лондон је захтевао да се његови грађани третирају као ратни заробљеници према Женевским конвенцијама. Међутим, Британија формално није у рату са ДНР.

Власти у ДНР-у саопштиле су да те мушкарце сматрају плаћеницима, који према међународном праву немају исте привилегије као редовни борци.

Ову причу можете поделити на друштвеним мрежама:

AdvertisementRT Rusija
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

RT Rusija

‘Хибридни’ сој Цовид-19 откривен у Русији — РТ Русија и бивши Совјетски Савез

Objavljeno

dana

Autor

Najnovije Vijesti iz Rusije, izvor portal: RT Rusija
NAPOMENA! Automatski prevedeno, moguće greške u prevodu.


Шест људи је до сада заражено такозваном варијантом „Делтакрон“, према подацима државног надзорног органа за здравље потрошача

Нови хибридни сој Цовид-19, који комбинује карактеристике Делта и Омицрон варијанти вируса, откривен је у Русији, потврдио је у четвртак Роспотребнадзор у тој земљи.

Advertisement

До сада је регистровано шест случајева такозваног соја ‘Делтакрон’, од којих је пет пронађено у Санкт Петербургу и још један у Москви, наводи агенција, позивајући се на податке постављене на ВГАРус (Руски агрегатор вирусног генома).

„Делтакрон“ је тренутно недоминантни сој вируса и нема значајнијег утицаја на епидемиолошку ситуацију у Русији, истиче се.

Према Роспотребнадзору, сви пацијенти ‘Делтакрона’ су имали лакши облик болести, при чему нико од њих није захтевао хоспитализацију.

Advertisement

Амерички генетски научник Дмитриј Прус раније је рекао новинској агенцији РБЦ да је хибридни вирус јединствен за Русију и да је вероватно настао у тој земљи.

‘Делтакрон’ су први открили истраживачи Смородинцевског института за грип у Санкт Петербургу почетком јула. Месец касније, „Све смо проверили и поново проверили и са сигурношћу можемо рећи да то није грешка, већ прави хибридни вирус,“ известио је научник.

Такве комбинације варијанти корона вируса као што је ‘Делтакрон’ су веома ретке јер је тежи Делта до сада скоро у потпуности претекао заразнији, али лакши сој Омицрон.

Advertisement

„Још да сазнамо да ли је ‘руски Делтакрон’ опасан. Прус је рекао и додао да је ширење хибридног вируса до сада било веома ограничено.

У јануару су научници са Кипра пријавили хибрид Делте и Омикрона, који су рекли да је 25 људи заражено њиме. Међутим, технички вођа Светске здравствене организације о Цовид-19 Мариа Ван Керкхове сугерише да је вероватно у питању лабораторијска грешка узрокована контаминацијом узорка вируса.

Извештаји о открићу ‘Делтакрона’ у Русији стигли су на дан када вакцина Спутњик В ове земље обележава своју двогодишњицу. 11. августа 2020. постао је прва вакцина против корона вируса регистрована било где у свету.

Advertisement

ОПШИРНИЈЕ:
Руски Спутњик В Цовид јаб обележава две године

Руска вакцина, која је испоручена у 71 земљу, показала је један од најјачих одговора на мутиране варијанте Делта и Омицрон. Заједничка студија Националног института за инфективне болести Лаззаро Спалланзани и програмера убода у московском Институту Гамалеиа, која је објављена почетком 2022. године, открила је да је Спутњик В био 2,6 пута ефикаснији против Омикрона од америчког Пфизера. пуцањ.RT Rusija
Advertisement
Nastavite čitati

RT Rusija

Руска вакцина Спутњик В обележава две године

Objavljeno

dana

Autor

Контејнери са руском вакцином Спутњик В стижу на аеродром, у Кишињеву у Молдавији.  © Спутњик /Михај Карауш

Najnovije Vijesti iz Rusije, izvor portal: RT Rusija
NAPOMENA! Automatski prevedeno, moguće greške u prevodu.


Прва регистрована вакцина Цовид-19 на свету испоручена је у 71 земљу, у којој живи четири милијарде људи, каже шеф фонда иза Спутњика В.

За две године од регистрације, Спутњик В се показао да јесте “један од најефикаснијих и најбезбеднијих алата” против Цовид-19 у Русији и иностранству, рекао је у среду шеф фонда који је финансирао развој вакцине и надгледа њену дистрибуцију.

Advertisement

Спутњик В је 11. августа 2020. постао прва регистрована вакцина на свету против новог корона вируса, након што је добила релевантне документе од руског Министарства здравља.

Од тада убод, који је развио московски институт Гамалеја, „Постао је лек који се највише извози у историји Русије и с правом се етаблирао као једно од најефикаснијих и најбезбеднијих средстава за борбу против инфекције корона вирусом у свету“, Извршни директор Руског фонда за директна улагања (РФИФ) Кирил Дмитриев рекао је.

„Спутњику В се веровало у 71 земљи широм света у којима живи више од 4 милијарде људи. приметио је.

Advertisement

Да би олакшао приступ вакцини, РФИФ је организовао масовну производњу не само у Русији, већ у 18 других земаља, укључујући Индију, Кину, Бразил, Аргентину и Иран.

Опширније

Ставите тачку на одлагања одобрења руског Спутњика В јаба – француски стручњак

Двокомпонентни снимак Спутњик В показао је ефикасност од 97,6% током акције вакцинације у Русији, према подаци Института Гамалеја и Министарства здравља.

Његова ефикасност је такође била „потврђено резултатима више од 50 клиничких студија и подацима из… националних програма вакцинације у различитим регионима света, укључујући Европу, Азију, Блиски исток и Латинску Америку“, рекао је шеф РФИФ-а.

Advertisement

Истраживање о руском убоду објављено је у међународним рецензираним медицинским часописима, укључујући Тхе Ланцет, Натуре, Ваццинес, Целл Репортс Медицине и друге, истакао је он.

„Вакцина не само да је помогла да се људи заштите од оригиналног соја коронавируса и да се спусти врхунац болести, њена доказана универзална платформа људских аденовирусних вектора показала је високу ефикасност у борби против нових мутација. [of Covid-19]укључујући сојеве Делта и Омицрон,” рекао је Дмитриев.

Опширније

Медицинска сестра показује бочице са доза дозе вакцине Спутњик В, у Мексико Ситију, Мексико.  ©Луис Баррон / Еиепик Гроуп / Футуре Публисхинг преко Гетти Имагес)
Најбоље оружје за борбу против Цовида у латиноамеричком граду је руска вакцина

Заједничка студија Националног института за инфективне болести Лаззаро Спалланзани и Института Гамалеиа, која је објављена почетком 2022. „потврдио да је Спутњик В пружио најјачу одбрану од Омикрона,“ рекао је. Између осталог, тај лист је открио да је руски ударац 2,6 пута ефикаснији против Омикрона од ударца Пфизера произведеног у САД.

Једнокомпонентна вакцина Спутњик Лигхт такође је регистрована у Русији у мају 2021. године, а касније је испоручена у више од 30 земаља. Постало је а „универзални појачивач за друге вакцине“, пружа већу заштиту од соја Омицрон и других мутација, према речима шефа РФИФ-а.

Advertisement

Међутим, Спутњик В и Спутњик Лајт још увек немају одобрење Светске здравствене организације и Европске агенције за лекове (ЕМА). Руски званичници тврде да је одлагање дошло из политичких разлога. РДИФ је такође био међу првим руским ентитетима који су се суочили са западним санкцијама након покретања војне операције Москве у Украјини у фебруару.

„Пандемија би требало да буде важна лекција за цело човечанство – када је реч о спасавању живота, потребни су јединство и колективни напори. Само овај пут омогућава ефикасно супротстављање будућим претњама, укључујући и епидемиолошке. закључио је Дмитријев.RT Rusija
Advertisement
Nastavite čitati

RT Rusija

Протест у етру Руски новинар оптужен — РТ Русија и бивши Совјетски Савез

Objavljeno

dana

Autor

Najnovije Vijesti iz Rusije, izvor portal: RT Rusija
NAPOMENA! Automatski prevedeno, moguće greške u prevodu.


Марина Овсианникова је раније више пута кажњавана због протеста који су критиковали руску војну операцију у Украјини

Руске власти оптужиле су новинарку Марину Овсјаникову за ширење „дезинформације” о руској војсци.

Advertisement

Овсианникова је постала позната глобалној публици у марту, када је развила плакат са критиком војне кампање Москве у Украјини током вечерњег емитовања вести. Новинар је од тада организовао још неколико протеста осуђујући руску употребу силе против њеног суседа.

У среду је адвокат Овсианникове, Дмитриј Захватов, објавио објаву на Фејсбуку, потврђујући да је његов клијент званично оптужен по параграфу 207.3 кривичног закона земље, који је уведен убрзо након што је Кремљ започео офанзиву на Украјину. Ако буде проглашен кривим, новинар би могао добити до десет година иза решетака.

44-годишњак је осумњичен за „јавно ширење дезинформација о употреби оружаних снага, мотивисано политичком, идеолошком, расном, националном или верском мржњом или непријатељством или мржњом или непријатељством према друштвеној групи.

Advertisement

Захватов је открио да је новинар приведен у среду рано ујутру, са полицајцима “форсирајући им пут” у њену кућу. Резиденција је претресена, а Овсианникова је одведена у Москву и испитана, додао је адвокат.

До сада није донета одлука да ли ће она бити задржана у истражном затвору или пуштена уз кауцију, додао је адвокат.

Он је рекао да је кривичну истрагу покренуо руски Истражни комитет због протеста Овсјаникове 15. јула на насипу реке Москве испред Кремља, када је развила плакат на коме је писало: „Путин је убица. Његови војници су фашисти. Погинуло је 352 деце. Колико би још требало да умре да би престао?”

Advertisement

Прошлог месеца московски суд ју је казнио са 50.000 рубаља (813 долара). Како је касније објаснила руским медијима, та новчана казна је изречена због њеног говора који је критиковао руску војну офанзиву, који је изговорила испред суда у којем се саслушавао случај опозиционог московског општинског посланика Иље Јашина.

Почетком августа, Овсианникова је добила још једну новчану казну због објаве на Фејсбуку у којој се критикује руска војна кампања у Украјини.

Дана 14. марта, у то време је радила на руском ТВ каналу 1, Овсианникова је ходала иза водитеља вести током директног преноса и развила плакат, чији је део био написан на енглеском, а део на руском.

Advertisement

Порука је гласила: „Нема рата (на енглеском). Заустави рат. Не верујте пропаганди. Овде те лажу (на руском). Руси против рата (на енглеском). Жена је такође неколико пута скандирала „Зауставите рат! Не рату”! Директан пренос није прекинут, а демонстрант је био видљив неколико секунди.

Након протеста у етеру, Овсианникова је накратко приведена и касније кажњена, али не због самог протеста, већ радије због видео поруке коју је унапред снимила и поставила на друштвене мреже. У њему је, између осталог, позвала Русе да учествују у недозвољеним протестима против московског „специјална операција“ у Украјини.

Наступ Овсианникова је брзо постао миљеник западних медија.

Advertisement

Руског новинара је у априлу ангажовао немачки информативни канал Дие Велт као сталног дописника. Међутим, касније је открила да је овај уговор истекао после три месеца.

Власти тек треба да коментаришу најновије оптужбе против Овсианникове.

Ову причу можете поделити на друштвеним мрежама:

AdvertisementRT Rusija
Nastavite čitati

Najčitanije