Povežite se s nama

Crna Gora

Čeka se odluka: Što će biti sa zaplijenjenim cigaretama?

Objavljeno

dana

Abazović: Više od 100.000 paketa cigareta postaje vlasništvo države, šverc duvana klinički mrtav

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Crna Gora je od početka maja zaplijenila oko 150 hiljada paketa cigareta. Iz Uprave prihoda i carina kažu da se zaplijenjene cigarete čuvaju na tajnoj lokaciji, dok se ne odluči šta će biti s njima. Premijer smatra da ih treba prodati, međunarodni partneri poručuju da se cigarete moraju uništiti. Radna grupa traži rješenje, a konačnu odluku donijeće Vlada.

Cigarete koje su zaplijenjene u prethodnom periodu skladištene su na istom mjestu, poručuju iz Uprave prihoda i carina, ali ne otkrivaju kojem.

“Cigarete se trenutno nalaze na sigurnoj lokaciji koja je pod nadzorom Uprave prihoda i carina. Takva odluka je donesena prije svega zbog toga što je to velika količina cigareta, oko 150 hiljada paketa je zaplijenjeno u posljednjih mjesec i po. Mislim da nijedna zemlja u Evropi nije za tako kratko vrijeme zaplijenila toliku količinu te vrste akcizne robe”, kaže Radoje Mijušković iz Uprave prihoda i carina.

Advertisement

Velika zapljena stvorila je i veliku dilemu – šta raditi s cigaretama. Savjet je stigao iz britanske ambasade.

“Obezbijedili smo vašim vlastima savjetodavnu podršku i podijelili dobru praksu Ujedinjenog Kraljevstva o tome šta raditi sa zaplijenjenom robom u skladu s međunarodnim protokolima, a to je da se uništi zbog pitanja njenog kvaliteta, zdravstvenih standarda i prava intelektualne svojine”, kaže britanska ambasadorka Karen Medoks.

Od prodaje zaplijenjenih cigareta, Crna Gora mogla bi zaraditi nekoliko desetina miliona eura. Zbog toga, odluka o njihovom uništavanju, za premijera Dritana Abazovića, nije jednostavna.

Advertisement

“Ako to bude 10, 20, 30 miliona, mislim da bi to bilo spektakularno, treba da znamo da toliko košta jedan Klinički centar. Dakle, to bi zaista pomoglo našoj ekonomiji i mi to treba da odradimo. Ali, ukoliko se niko ne prijavi, znate da one imaju rok trajanja, mi ćemo biti prinuđeni da ih uništimo i samim tim će se na to staviti tačka”, kazao je premijer.

Da Vlada stavi tačku na ovu priču, pomoći će joj radna grupa koju je formiralo Ministarstvo finansija, a koja razmatra da li će cigarete biti prodate ili uništene.

“Mi, naravno, izuzetno cijenimo naše međunarodne partnere i njihove sugestije i jasna nam je njihova zabrinutost i njihov stav da se šalje jedna određena poruka ako postupimo na jedan način ili drugi. Tako da to treba izvagati, vidjeti šta su prioriteti. Ja ne sumnjam da će radna grupa donijeti ispravnu odluku”, kaže Mijušković.

Advertisement

Ukoliko radna grupa donese, a Vlada podrži odluku da se cigarete prodaju, za to će vjerovatno biti neophodno da se usvoji poseban zakon u Parlamentu.Aktuelno
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Crna Gora

Baranin se zakucao u potporni zid tunela Sozina, prevezen u Klinički

Objavljeno

dana

Autor

Baranin se zakucao u potporni zid tunela Sozina, prevezen u Klinički

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


U saobraćajnoj nezgodi koja se dogodila u tunelu Sozina povrijeđen je S.B. (1962) iz Bara. Zbog udesa, saobraćaj je u prekidu i stvaraju se velike kolone.

S.B se, kako je Primorskom portalu saopštio rukovodilac ODT u Baru, tužilac Radovan Đurišić  zakucao u potporni zid po sredini tunela.

S.B. je prevezen u KBC, a za sada se ne zna priroda povreda.

Advertisement

U udesu nije bilo drugih učesnika.

Očekuje se da uskoro saobraćaj bude normalizovan.

Uviđaj je u toku.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Crna Gora

Koronavirus: Nema preminulih, još 471 novopozitivni

Objavljeno

dana

Autor

Koronavirus: Nema preminulih, još 471 novopozitivni

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG), druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa su tokom jučerašnjeg dana završile analizu i IJZCG dostavile rezultate za 1359 uzoraka na novi koronavirus.

Ukupno su registrovana 471 novopozitivni slučaj infekcije SARS-CoV-2.

Preminulih nema.

Advertisement

Ukupno aktivnih slučajeva je 5722.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Crna Gora

Abazović: Prosvjetnim radnicima biće brzo ponuđeno rješenje

Objavljeno

dana

Autor

Abazović o Otvorenom Balkanu: Nema nikakve specijalne žurbe, ali isto tako svi prepoznajemo potrebu da unaprijedimo regionalnu saradnju

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Prosvjetnim radnicima u Budvi, koji štrajkuju zbog višegodišnjeg čekanja rješavanja stambenih pitanja i kašnjenja gradnje stambene zgrade, biće brzo ponuđena jedna vrsta rješenja, kazao je premijer Dritan Abazović.

Abazović je novinarima, nakon obilaska Urgentnog centra Kliničkog centra Crne Gore (KCCG), kazao da se za te radnike traži rješenje, dodajući da je riječ o naslijeđenom problemu, koji nema nikakve veze sa Vladom.

“To je problem sa investitorom, koji je bio jako neodgovoran, i koji sad traži dodatna sredstva zato što nije zadovoljan cijenom. Ima milion problema ali i za njih ćemo naći rješenje. Ali ono mora da im bude prihvatljivo”, kazao je Abazović.

Advertisement

Upitan kad mogu očekivati konkretne poteze, on je kazao da se na tome intenzivno radi.

“Biće im ponuđena jedna vrsta rješenja vrlo brzo”, rekao je Abazović.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije