Povežite se s nama

Politika

DF neće na sjednicu opštinskog parlamenta u Danilovgradu, traže prinudnu upravu

Objavljeno

dana

DF: Demokrate vagale da li da podrže SPC ili Miraša

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Demokratski front poručio je da neće prisustvovati predstojećoj sjednici opštinskog parlamenta u Danilovgradu jer, kako su istakli, ne žele da daju legitimitet i učestvuju u nelegalnom izboru novog predsjednika opštine Danilovgrad.

“Nakon protivpravnog i protivustavnog odlaganja lokalnih izbora, čiji zakazani datum održavanja je još uvijek upitan (jer se pominje novo odlaganje), opštine, u kojima su izbori morali da se održe u ovom vremenskom periodu, ulaze u zonu, ne samo tehničkog, već i nelegalnog funkcionisanja. Sasvim je dakle pravno neutemeljeno i nelegitimno da takvi lokalni parlamenti, čiji je mandat istekao, ili je pri isteku, biraju gradonačelnike, i to u punom mandatu od četiri godine”, ističe OO DF-a.

U Danilovgradu je, navode, dodatni problem što očigledno postoji i selektivna primjena zakonskih propisa, koji se odnose na sticanje uslova za penziju.

Advertisement

“Tako je predsjednica Opštine podnijela ostavku (iako nevoljno) na tu funkciju, na osnovu odluke Ministarstva javne uprave, zbog navršenih 66 godina starosti”, navodi DF.

S druge strane, ističu, predsjednik Skupštine opštine je to trebalo da učini još prije tri godine, jer je tada napunio 67 godina, i po tadašnjim zakonskim odredbama stekao uslov za penziju, ukoliko za njega uopšte važi tumačenje Ministarstva javne uprave, koje se prije neki dan i u njegovom slučaju pojavilo u medijima.

“Po svemu sudeći, predsjednik Skupšine je ipak imao bolje dilove i veze u vrhu DPS-a u odnosu na g-đu Kovačević, te su njega godinama štitili i protežirali, dok su g-đu Kovačević, uprkos njenoj apsolutnoj lojalnosti DPS interesnoj grupaciji, olako žrtvovali, kada su procijenili da im više nije potrebna”, saopštili su iz DF-a.

Advertisement

Nezakonitosti u lokalnom parlamentu tu, tvrde u DF-u, ne prestaju, pa je na prošloj sjednici Skupštine opštine, na primjer, razrješavan predsjednik Opštinske izborne komisije, koji je prije toga (pod pritiskom) već bio podnio pisanu ostavku.

“Nas, naravno, ne interesuju aktuelne frakcijaške borbe za prevlast unutar lokalnog DPS-a, koji se svakako nalazi u očekivanom političkom rasulu i propadanju. Ali nas, kao predstavnike naroda, itekako interesuje dosljedna i neselektivna primjena zakona u svim oblastima”, ističe DF.

Zatim su dodali, uzurpacija funkcija i izigravanje zakona, kako bi se po svaku cijenu ostalo na „tronu“, nije začuđujuća pojava od strane funkcionera DPS-a.

Advertisement

“Ali ih upozoravamo da će takvo ponašanje svakako doći na naplatu, prije ili kasnije. Sve odluke, koje se donesu u vremenu kada je prestao manadat opštinskim čelnicima, i kada su morali da napuste funkcije, mogu da imaju (i imaju) dalekosežne posljedice, ulazeći u zonu krivično-pravne odgovornosti, te mogu biti oborene i pocesuirane na sudu, i sl”, navodi DF.

Stoga pozivaju nadležne institucije da što prije raspuste lokalnu vlast u Danilovgradu, uvedu prinudnu upravu, te da se izabere odbor povjerenika, koji će do narednih lokalnih izbora upravljati Opštinom.

Pozivaju, takođe, nadležne da se što prije raspišu lokalni izbori kako bi se izašlo iz stanja pravnog haosa i protivpravnog funkcionisanja na opštinskom nivou.

Advertisement

“Lokalni izbori su urgentno potrebni i kako bi se konačno DPS poslao u političku prošlost, te uveo red i započeo sveobuhvatni društveni, privredni, ekonomski i kulturni oporavak opština koje su pod DPS upravom osiromašene, prezadužene i dovedene na ivicu opstanka”, zaključio je  DF.Aktuelno
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Politika

Zaharova o protjerivanju ruskog diplomate iz Crne Gore: Nelogična odluka

Objavljeno

dana

Autor

Zaharova o protjerivanju ruskog diplomate iz Crne Gore: Nelogična odluka

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Odluka Crne Gore da protjera jednog ruskog diplomatu predstavlja nespremnost i nesposobnost zvanične Podgorice da se udalji od politike slijepog praćenja destruktivne linije Zapada, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

Ona ističe da to slijepo praćenje zapadne politike ide na štetu međunarodne bezbjednosti i saradnje, ali i sopstvenih nacionalnih interesa.

„Ovaj ispad crnogorskih vlasti smatramo još jednom epizodom hibridne kampanje koju su Zapad i njegovi sateliti pokrenuli protiv Rusije. U tome vidimo nespremnost i nesposobnost zvanične Podgorice da se udalji od politike slijepog praćenja takve destruktivne linije na štetu međunarodne bezbednosti i saradnje, ali i sopstvenih nacionalnih interesa“, rekla je Zaharova.

Advertisement

Ona je navela da je protjerivanje ruskog diplomate iz Crne Gore neosnovano i bez logike i da Moskva ostavlja za sobom pravo na odgovor.

Zaharova je dodala da u toj odluci nema ni logike ni razloga da se tako nešto učini.

U Podgorici je u petak saopšteno da je jedan ruski diplomata proglašen za „personu non grata“. Ubrzo zatim se oglasilo se i Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, koje je saopštilo da će uslijediti odgovarajuće mjere.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Politika

Mišel: Moje saučešće svim porodicama koje su izgubile svoje bližnje u jučerašnjoj tragediji, mislima sam uz vas

Objavljeno

dana

Autor

Mišel: Moje saučešće svim porodicama koje su izgubile svoje bližnje u jučerašnjoj tragediji, mislima sam uz vas

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel izjavio je saučešće svim porodicama koje su juče izgubile svoje bližnje u nezapamćenoj tragediji na Cetinju.

“Moje misli su uz sve građane, kao i uz premijera Dritana Abazovića i predsjednika Mila Đukanovića”, zaključio je Mišel.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Politika

Knežević: Izražavam svoje snažno uvjerenje da se ovakav gnusni čin više nikad neće ponoviti u Crnoj Gori

Objavljeno

dana

Autor

Knežević: Opšte rasulo i ćutanje u bezbjednosnom sektoru

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Povodom tragičnih događaja na Cetinju, tokom kojih je među poginulima nastradalo čak i dvoje nedužne djece, upućujem svoje izraze najdubljeg saučešća porodicama postradalih, Cetinju i cijeloj Crnoj Gori, uz želju da se povrijeđeni što prije oporave i vrate svojim kućama, saopštio je predsjednik DNP-a Milan Knežević.

“Izražavam svoje snažno uvjerenje da se ovakav gnusni čin više nikad neće ponoviti u Crnoj Gori, jer nema ničeg zajedničkog s njenim patrijarhalnim bićem, sa njenom duhovnošću, tradicijom i značajem porodice kroz istoriju”,  poručio je on.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije