Povežite se s nama

Politika

Lekić: Rudnik uglja nudi besplatne ubrzane kurseve iz rudarstva za Kovačevića i Živkovića

Objavljeno

dana

Lekić poručio Sokiću: Umjesto što zlonamjerno i nestručno tumačite poslovanje Rudnika , pripremite se da predate i lokalnu vlast

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Izvršni direktor Rudnika uglja Pljevlja, Milan Lekić poručio je predsjedniku opštine Pljevlja Rajku Kovačeviću da u potpunosti shvata predizbornu političku igrariju DPS-a koja ima za cilj da se fundamentalno suludim napadima na Rudnik uglja ućare određeni politički poeni, ističući da je to utemeljeno u prirodi stranke koja Vas je, mimo svih rezona, dovela na tu funkciju.

Međutim, kako je naveo, “ono što mi nije jasno, i što mi nikada neće biti jasno, a što sam ponovio više puta – zbog čega to DPS radi preko krajnje nekompetentnih ljudi”?

“Po kojoj stručnoj i logičkoj formuli ste došli do zaključka da će Termoelektrana doći u situaciju da ostane bez uglja; Na koji način Vi i Vaši savjetnici iz DPS-a formirate tržišnu cijenu uglja; Zašto dižete paniku u javnosti da uglja neće biti i da se ugalj za Srbiju izvozi ispod cijene; Zbog čega to radite, kada postoji jednostavniji, profesionalniji i etički prihvatljiviji način da afirmišete političke ciljeve organizacije kojoj pripadate”, upitao je Lekić.

Advertisement

On je kazao da, kako nije dozvolio Danijelu Živkoviću, a prije njega i ostalim vašim “stranačkim vitezovima” da udaraju đonom na Rudnik uglja, budite sigurni da neću dozvoliti ni Vama, ma koliko bili nelegitimni i ne razumjeli se u problematiku o kojoj pričate.

“Gospodine Kovačeviću, kada je riječ o prvoj neosnovanoj konstataciji da će Termoelektrana ostati bez uglja, interesuje me, prije svega, da li postoji elementarna profesionalna komunikacija i koordinacija između Vas i gospodina Danijela Živkovića? Ovo pitam zbog toga što je, na istu „zabrinutost“ gospodina Živkovića koju je izrazio u formi „poslaničkog pitanja“, krajnje jasno i precizno odgovoreno još 20. aprila”, naveo je Lekić.

On je istakao kako mu je tada nedvosmisleno stavljeno do znanja da je ukupna količina otkrivenih ugljeva pripremljenih za eksploataciju, iznosila 583.549 tona.

Advertisement

“Rečeno mu je da otkopavanjem dodatnih 45.998 m3čm, planiramo da otkrijemo još 286.157 tona uglja; kao i da količine uglja kojima ćemo raspolagati do kraja 2022. godine, u odnosu na tadašnje stanje situacionih radova, iznose 1.589.020 tona. Za tu količinu, upoznat je gospodin Živković, potrebno je otkopati i odložiti ukupno 6.196.740 m3čm. A, kada je riječ o narednoj godini, planiramo da otkopamo još 9.061.999 m3čm otkrivke, gdje ćemo dobiti oko 1.700.000 tona uglja”, kazao je izvrpšni direktor u Rudniku  uglja.

On je doaod da je sve to i više nego dovoljno za nesmetani rad Termoelektrane, jer raspolažu sa dovoljnim i kvalitetnim količinama uglja čija je prosječna kalorijska vrijednost 12.200 kJ/kg, što će, imajući u vidu prosječnu kalorijsku vrijednost uglja koji se isporučuje Termoelektrani, a koja iznosi 9.211 kJ/kg, usloviti količinski manju isporuku ugljeva Termoelektrani, čime ćemo, dobiti prostor za dodatan plasman našeg proizvoda na tržište, jer ćemo, prethodno, zadovoljiti potrebe Termoelektrane u potpunosti.

“U međuvremenu, da Vam saopštim još jednu lijepu vijest, dobijamo i pozitivnu reviziju za Glavni rudarski projekat eksploatacije ležišta uglja Glisnica gdje ćemo u narednih pet godina, otkopavati po 300.000 tona uglja prosječne kalorijske vrijednosti 9.384 kJ/kg”, naveo je Lekić.

Advertisement

On je ocijenio da će biti uglja i za Crnu Goru i za Srbiju, biće ga u tolikoj mjeri da će, ukoliko u potpunosti zaživi tzv. „zelena agenda“, stotine miliona tona uglja, nažalost, ostati pod zemljom. Tu prije svega mislim na 109.9 miliona tona bilansnih rezervi u Maoču, prosječne kalorijske vrijednosti 12.504 kJ/kg, ali i na rezerve uglja u Kominima, Rabitlju, Grevu…

“Što se tiče cijene uglja za Elektroprivredu Srbije, koja se kao po nekoj direktivi uporno kriminalizuje u redovima DPS-a, navodite me na zaključak da to radite zbog toga što se ugalj izvozi u Srbiju, a ne zbog toga što ste, eto, izveli određenu genijalnu ekonomsku računicu, jer niste”. dodao je Lekić.

On je istakao da je cijena uglja formira po kaloričnoj moći uglja, a na osnovu bazne cijene.

Advertisement

“Kako Vi, očigledno, niste u stanju da napravite razliku između uglja u „kocki“, „orahu“ i tzv. sitnih granulata, kao i da uzmete u obzir kalorijsku moć uglja kao najbitniju stavku pri određivanju cijene, kako onda da očekujemo da znate da postoji razlika između našeg mrko-lignitnog uglja i mrkog uglja iz rudnika u Banovićima, a za koji je predsjednik Republike Srbije gospodin Aleksandar Vučić vezao cijenu od 75 evra po toni, jer se raspon kvaliteta uglja iz Banovića kreće od 18.000 do 20.000 kJ/kg, dok je topplotna moć našeg uglja između 8.000 i 14.000 kJ/kg. Pritom, bazna cijena prema EPS-u od 28,80 evra, a kojom neartikulisano mašete u javnosti, ponoviću, odnosi se na ugljeve niske kalorične moći od 8.000 kJ/kg, što je, opet, za 20% više u odnosu na cijenu po kojoj se isporučuje ugalj našoj Termoelektrani”, kazao je Lekić.

A zatim dodao, “gospodine Kovačeviću, interesuje me šta biste Vi uradili sa ugljevima slabijeg kvaliteta koje, nakon sprovedene ekološke rekonstrukcije, Termoelektrana neće ni uzimati? Da li biste ih spalili na nekom gumnu ili biste ih prodali, pa makar i vazda vam stranački mrskoj Srbiji? I, drugo, kada stupi na snagu višemjesečna obustava isporuke uglja našoj Termoelektrani zbog posla na ekološkoj rekonstrukciji, da li biste suspendovali rad Rudnika uglja ili biste tražili nova tržišta za plasman uglja”.

Takođe, kazao je da ne očekuje nikakve odgovore na postavljena pitanja, ali da očekuje reakciju naroda nakon što su kkako je kazao “Vaše neznanje i Vaše namjere asploutno demaskirani”.

Advertisement

“U međuvremenu, vrata Rudnika uglja AD Pljevlja, i više su nego otvorena za Vas i sve dežurne kritičare poslovanja kompanije iz DPS-a, da kroz određenu formu besplatnih ubrzanih kurseva iz rudarstva, prođemo kroz gradivo zajedno”, zaključio je Lekić.Aktuelno
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Politika

IL TEMPO: Mario Dragi nije primijetio balkansko bure baruta, EU i NATO nijesu reagovali na apele Mila Đukanovića

Objavljeno

dana

Autor

IL TEMPO: Mario Dragi nije primijetio balkansko bure baruta, EU i NATO nijesu reagovali na apele Mila Đukanovića

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Piše: Luigi Bisignani

Predsjednik Dragi je prorok, ali samo kod kuće. U Libiji više ništa ne možemo da računamo u narednim mjesecima, pod našom totalnom nebrigom je, Balkan takođe rizikuje da eksplodira u destabilizirajućem bratoubilačkom ratu , možda gorem od onog u Ukrajini. Kada Dragi, s neskrivenim ponosom, govori o povećanom međunarodnom kredibilitetu svoje vlade, niko ga ne pita zašto takav kredibilitet nije poslužio za igranje barem ove dvije strane utakmice u kojima je, istorijski gledano, Italija uvijek igrala primarnu ulogu.

U Libiji godinama bjesni građanski rat, dok na Balkanu “SuperMario” i njegove evropske kolege nijesu ni najmanje slušale upozorenja Mila Đukanovića, predsjednika Crne Gore koji se sa vizijom već neko vrijeme bori da približiti to područje Evropskoj uniji. U Madridu je rekao: “Zapadni Balkan je ozbiljno uzdrman i nestabilan, a to se dogodilo zato što EU i NATO nijesu bili politički aktivni koliko bi trebali.” Prema različitim izveštajima, sastavljenim u sjedištu Savezničke komande, koje se nalazi u blizini Monsa, u Belgiji , sada je neizbežan napad Srbije na Kosovo.

Advertisement

Ako se to dogodi, postoji rizik od nekontrolisanog efekta širom Zapadnog Balkana, sa posljedicom sve većeg uticaja Rusije, posebno u zemljama koje nijesu članice NATO-a. Stoga se sukobi i problematična mjesta množe iz dana u dan.

Ako Dragijeva Italija nije preuzela odgovornost oko situacije na Balkanu, kako će se ponašati Melonijeva Italija? Neke nazanke su već tu. Nadležni za vanjske poslove iz Pokreta Fratelli di Italia (FDI), Delmastro Delle Vedove rekao je u parlamentu da postoji veza između pristupanja Švedske i Finske i nove uloge koju je Italija pozvana da igra u NATO-u. Za lojalnu Meloniju, Švedska i Finska se pridružuju onim zemljama koje predsjedavaju evro-istočnim krilom NATO-a, dok je Italiji predodređeno da igra ključnu ulogu kao energetsko čvorište.

Gas i nafta će dolaziti sa juga, dok će gasovodi kojima je gas dolazio do nas sa sjeveroistoka raditi obrnuto (obrnuti tok). Ali kako će pokret Fratelli di Italia da se postavi u odnosu na balkanski haos? U Trstu, nekada našoj kapiji Balkana, desnica, od MSI do Nacionalne alijanse, bila je jaka. Postojao je period u kome se Balkan veoma dobro nosio sa figurama italijanske desnice, a i danas ima mnogo onih koji bi željeli da Beograd bude u NATO.

Advertisement

O ovom pitanju međutim FDI još ćuti, ali Melonijeve proevropske i proatlantske deklaracije su navodno garancija. Veoma delikatan spoljnpolitički “meč” za Giorgiu, ako ikada ode u Palazzo Chigi, kojoj će trebati ministar vanjskih poslova koji savršeno poznaje logiku diplomatije, a ne menadžer fokusiran samo na energiju poput izvršnog direktora Eni Claudio Descalzi.

Najveći menadžment Enija decenijama je uticao na političke izbore jer je zemlja “žedna” inostrane energije poput naše morala da pronađe nove izvore snabdjevanja, inače bi se to odrazilo na ekonomski i politički poredak čitave nacije.

Državna kompanija je nabavljala količine ugljovodonika i sa njima je pala cijena energenata: padom cijene zagarantovan je socijalni mir i rast zemlje. Ova delikatna ravnoteža narušena je objavljivanjem posljednjeg polugodišnjeg izvještaja Enija: sedam milijardi eura profita koji je dijelom utvrđen računom za energiju koji će porasti između 68 i 81 milijarde 2022.

Advertisement

Eni, dakle, više ne predstavlja nacionalnu energijsku sigurnost i interesi njenih dioničara, uglavnom privatnih, više nijesu uporedivi s onima italijanske države.

Descalzijeva putovanja zajedno sa ministrom vanjskih poslova Luigijem Di Maiom u Kongo, Angolu, Mozambik i Alžir nisu poslužila da proizvedu konkretne efekte na cijenu energije i sigurnost snabdijevanja.

Ako nije, zašto Eni još nije zaključio ugovore o snabdijevanju sa kupcima među kojima su i velike kompanije u sjevernoj Italiji? Ako je sav obećani gas već stigao, uključujući i onaj iz Alžira, zašto je italijanska vlada izdvojila 6 milijardi eura da Snam završi skladište? Zašto Eni nije uskladištio više gasa kojeg bi, prema njegovim riječima, imao u izobilju?.

Advertisement

Vidjećemo u septembru koliko će italijanskih preduzeća izjaviti da nijesu sigurni u zalihe gasa za naredne mjesece kada će stići hladnoće, a vidjećemo kako će Snam pokriti disbalans u mreži. I prije svega, očitaćemo račune za struju i plin i tada Italijani više neće imati izbora između mira ili toplih radijatora.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Politika

Noćni vukovi partijama: Ne plašite se nas, tu smo da vam pomognemo u nevolji

Objavljeno

dana

Autor

Noćni vukovi partijama: Ne plašite se nas, tu smo da vam pomognemo u nevolji

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Noćni vukovi Crne Gore (NVCG), koje predstavlja Vukoman Bulatović oglasili su se na društvenim mrežama, zbog, kako kažu, sve češćih pominjanja organizacije koju predstavlja u negativnom kontekstu, a ti navodi su, kako kažu, zasnovani na neistinitim i izmišljenim činjenicama. Iz te organizacije najavili su krivične prijave, a partijama su poručili da se ne plaše “jer zašto bi ih napadali kad su pomogli da se potpiše Temeljni ugovor za šta su se i oni borili”.

Noćni vukovi su se obaratili crnogorskom MUP-u i tužilaštvu jer,kako tvrde, u svim ovim podmetanjima i lažima ne mogu da ne prepoznaju istu metodologiju, rukopis i potpis nekih portala koji po službenoj dužnosti pripremaju za linč javnosti one koji im ne odgovaraju.

“Priprema li ANB na ovaj način da nas diskredituje i ubijedi Vladu da smo opasnost za državu Crnu Goru, koja je i njihova država koliko god željeli da ih predstave kao njene neprijatelje”, ističe se u njihovoj objavi.

Advertisement

Oni su najavili podnošenje krivičnih prijava protiv NN lica za lažno predstavljanje, za prijetnju NN lica izrečenu u njihovo ime, kojom prijetnjom je ugrožena lična bezbjednost visokih funkcionera SDP-a i za izazivanje panike i nesigurnosti određenog dijela javnosti.

“Ovim putem molimo državne službe da vjerodostojno i u što kraćem vremenskom roku obavijeste javnost o daljim koracima po navodima naše krivične prijave. Takođe, u komentarima na ove tekstove imate i poziva na odstrel vukova, pa pošto smo i mi građani možda i po tom osnovu da ispitate okolnosti prijetnji”, stoji u saopštenju koje prenose mediji.

Oni traže da se utvrdi da li su NVCG prijetili ikome. Obratili su se i crnogorskim partijama.

Advertisement

“Obraćamo se partijama koje smatraju da će im fabrikovani napadi Noćnih vukova na njihove čelnike donijeti kakvu korist. Ne bojte se od nas, tu smo da vam pomognemo u nevolji, kao što već jesmo nekima koji nas sad najviše prozivaju. I malo ste zakasnili sa ovakvim podmetanjima. Zašto bi vas sad napadali kad ste pomogli potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC za koji smo se mi zalagali. Vjerujte, mi ćemo vas od vaših pristalica braniti”, kaže se u saopštenju Noćnih vukova.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Politika

Damjanović: Fotelja Buja Đuraškovića iznad obraza, časti i dostojanstva partije koncesionara Raška

Objavljeno

dana

Autor

Damjanović: Fotelja Buja Đuraškovića iznad obraza, časti i dostojanstva partije koncesionara Raška

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Piše: Aleksandar Damjanović (CKM)

Ni dokazani politički analitičari kakav je “bez dileme” Ljubo Filipović nije mogao kao baba Vanga  predviđeti da će lokalnu vlast na Cetinju vršiti SDP  uz pomoć URE koja je u više navrata prodala Crnu Goru.

I pored svih optužbi na račun stranke doktora Abazovića od strane Ranka Krivokapića, Draginje Vuksanović i Raška Konjevića nijednom se nije moglo čuti da će SDP iskazati minimum moralnih vrijednisti i odustati od vršenja vlasti kojoj podršku daje URA.

Advertisement

Aleksandar Damjanović

Meni je još pred očima Draginjin tvit u kojem je kazala “razmotriću dalje korake nakon raspleta na Cetinju i izbora gradonačelnika” neisključujući mogućnost napuštanja stranke.

Rasplet se desio, SDP je zahvaljući glasovima URE dobio mjesto gradonačelnika koje je bilo životni san Nikole Đuraškovića.

Advertisement

Draginjin tvit je bio još jedan blef koji je SDP prodao Crnoj Gori prestavljajući ga kao potez koji je odrađen u “ interesu” Cetinja i belvederskih vrijednosti.

Po svemu sudeći fotelja Nikole Buja Đuraškovića je iznad obraza, časti i dostojanstva partije na čijem je čelu koncesionar Raško koji je uradio sve da iz lokalne vlasti izbaci DPS zahvaljujući čijoj podršci  je u više navrata bio ministar.

Gradonačelnika Đuraškovića i njegovog kuma zamjenika nimalo ne žuljaju fotelje koje stoje zahvaljujući jednom Urinom nogaru, čak šta više u njoj ponosno śede bez grama dostojanstva.

Advertisement

Draginja, Raško i Ranko su  se obrušili na URU i njenog  predśednika doktora Abazovića optuživajući ih za izdaju ali ipak im nije zasmetalo da zahvaljujući izdajnicima vrše vlast u crnogorskoj prijestonici.

Za iole upućene poznavaoce političkih dešavanja u u našoj državi ovako podmukli odnos prema Crnoj Gori od strane SDP-a nije iznenađenje.

Nije bilo davno kada je Ranko Krivokapić zahvaljujući ličnoj sujeti zajedno sa Demokratskim frontom pokušao da sruši Vladu Mila Đukanovića i izvadi kamen temeljac iz temelja Crne Gore  koji smo postavili 2006. godine.

Advertisement

Śećamo se svi 2015. godine kada je Draginja Vuksanović zajedno sa Demokratskim frontom na Trgu  nezavisnosti potpisivala ugovor o političkom partnerstvu.

Časni građani Cetinja se śećaju predizborne kampanje kada je Bujo Đurašković toliko “ lijepo” govorio  o Uri ono što ni “ pas sa maslom ne bi pojeo” da bi i sam na kraju zarad fotelje sve to progutao.

Veoma je važno da gospoda iz SDP-a znaju da u Crnoj Gori ima istinskih patriota koji je ne gledaju kao plijen i fotelju i da nama ne mogu prodavati šibicarske trikove svog patriotizma.

Advertisement

Siguran sam da će doći momenat kada će URA izmaći svoj nogar iz fotelje Nikole Buja Đuraškovića i da će on završiti svoju misiju mnogo brže nego što i mogu predviđeti baba Vanga i Ljubo Filipović.

Pored svih činjenica koje sam argumentovano naveo ostaje mi velika dilema do kada će Draginja i koncesionar Raško igrati utakmice na dvojnoj  registraciji.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije