Povežite se s nama

Crna Gora

Mitrović: Zbog revanšizma i klerikalizacije, prethodne dvije godine izgubljene u obrazovnom sistemu

Objavljeno

dana

Mitrović: Zbog revanšizma i klerikalizacije, prethodne dvije godine izgubljene u obrazovnom sistemu

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Tokom današnje sjednice Skupštine Crne Gore, poslanik DPS-a Ivan Mitrović govorio je o projektu dvojezične nastave koji je u osnovnom školskom obrazovanju započet za vrijeme mandata 41. Vlade Crne Gore.

Dvojezična nastava podrazumijeva nastavu da se u određenom broju odjeljenja, koji je iz godine u godinu rastao, kako je kazao, dio nastave izvodi na engleskom jeziku, te izrazio opravdanu zabrinutost zbog odgovora koje su po ovom pitanju dale određene osnovne škole ističući da se u onim odjeljenjima koja su prethodnim godinama pohađala dvojezičnu nastavu, nastava neće više izvoditi na engleskom jeziku.

“Izgubili smo godinu i po dana od formiranja 42. vlade da stvorimo pretpostavke da se dvojezična nastava nastavi u onim odjeljenjima koja su završila peti razred i nijesmo stvorili pretpostavke da se ta nastava održava dvojezično do kraja osnovnog obrazovanja”, ukazao je on.

Advertisement

On je istakao da je važno da se u tim godinama uči strani jezik, te da je zato ovaj projekat toliko značajan, ali i da moramo biti kreativni u smislu pronalaženja i osmišljavanja inovativnih mehanizama učenja.

“Građani Crne Gore su opravdano zabrinuti nakon klerikalizacije cjelokupnog sistema obrazovanja i onakvog revanšističkog odnosa prethodnog ministarstva”, podvukao je on.

Izrazio je i zabrinutost usljed izostanka reakcije resornog ministarstva povodom situacije, koja se dogodila u Tivtu, da prosvjetni radnik poziva učenike da prisustvuju vjerskom događaju što ne doprinosi afrimaciju multivjerskog sklada u Crnoj Gori.

Advertisement

U krajnjem, Mitrović je zaključio da smo prethodne gotovo dvije godine izgubili u sistemu obrazovanja, baveći se nekim drugim temama, a ne onim što je budućnost Crne Gore, te poručio da svi skupa moramo uložiti ozbiljne napore da valjano usmjerimo sistem obrazovanja, budući da najveća nada svake zemlje leži u obrazovanju mladih.Aktuelno
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Crna Gora

Kolašin dobio novo dječije igralište i teretanu na otvorenom

Objavljeno

dana

Autor

Kolašin dobio novo dječije igralište i teretanu na otvorenom

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


U prisustvu velikog broja djece i njihovih roditelja, najmlađih kolašinskih sportista i njihovih trenera, rekreativaca, brojnih sugrađanki i sugrađana, rekreativaca i predstavnika Opštine, u Kolašinu je svečano otvoreno novo dječije igralište i teretana na otvorenom, koji se nalaze u parku pored hotela “Bjanka”, saopšteno je iz Opštine Kolašin.

Pod sloganom “Osmjeh se vratio u park”, Opština je organizovala bogat zabavno- muzički program, uz animatore i poslastice za djecu.

“Vjerujemo da smo ovim našim malim poduhvatom, uspjeli da usrećimo našu djecu, da ih sklonimo sa pločnika, ulica i betona, zaštitimo ih od saobraćaja i omogućimo im zdravo i bezbjedno mjesto za igru u kojem će stvarati uspomene, baš kao što generacije Kolašinaca vežu najljepša sjećanja iz djetinjstva upravo za ovaj park, prepoznatljivog po visokim četinarima, koji je bio kultno mjesto za igru, rekreaciju i okupljanja djece i mladih, ali i naših starijih sugrađana”, navodi se u saopštenju.

Advertisement

Kako su istakli, pored modernog igrališta, zahvaljujući ljudima dobre volje i društveno-odgovornim kompanijama, uspjeli su da putem donacija, obezbijede i moderno opremeljnu teretanu na otvorenom, koja je na raspolaganju svim stanovnicima grada, kao i turistima.

“Koristimo priliku da se zahvalimo firmama “Montis” “Explorer” i Hotelu “Bjanka” koji su pomogli da za vrlo kratko vrijeme, napravimo ovaj mali raj za djecu i mlade. “
Park je opremljen dodatnim parkovskim mobilijarom, klupama za odmor i korpama za otpatke. Prethodno je u akciji koju su u saradnji sa radnicima Komunalnog organizovali zaposleni u Opštini, park pokošen i očišćen”, dodaj u saopštenju.

Podsjećaju, dječije igralište koje se donedavno nalazilo na Trgu Vukmana Kruščića, bilo je meta brojnih kritika građanki i građana, u prvom redu roditelja, koji su upozoravali da igralište na toj lokaciji nije bezbjedno za djecu, dok je prema ocjeni pojedinih stručnjaka plastični mobilijar narušavao arhitektonske i ambijentalne vrijednosti tog prostora.

Advertisement

“Novoizabrana predsjednica Opštine Kolašin Marta Šćepanović, inicirala je uklanjanje tog montažno-demontažnog igrališta i najavila njegovo premještanje na novu lokaciju, koja će biti zdravija, pristupačnija i bezbjednija za sve njegove korisnike. Sa preduzetnikom Lukom Bulatovićem, zakupcem parka koji se nalazi u neposrednoj blizini Hotela “Bjanka”, dogovoreno je da će Bulatović jedan dio unutrašnjosti tog parka, ustupiti Opštini na korišćenje bez naknade, a da će se Opština starati o održavanju parka”, zaključuje se u saopšteju.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Crna Gora

Diskusija na temu Mladi i obrazovanje sjutra u Kući Stojanovića

Objavljeno

dana

Autor

Diskusija na temu Mladi i obrazovanje sjutra u Kući Stojanovića

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


U četvrtak. 18. avgusta u 20 h u Kući Stojanovića biće održana diskusija na temu „Mladi i obrazovanje“ na kojoj će govoriti predstavnici ove uzrasne grupe Sofija Kirsanov, Sara Lakićević i Ivona Perazić.

Medijator programa je mr Blanka Marković.

Sagovornici će, prvenstveno kroz svoja iskustva, imati priliku da govore o kvalitetu, standardima i savremenosti obrazovanja na crnogorskim obrazovnim institucijama te o mogućnostima koje nude različita obrazovna usmjerenja.

Advertisement

Takođe, razgovorom se želi napraviti i poređenje između obrazovanja u Crnoj Gori i inostranstvu. Na kraju biće riječi i o značaju i uticaju koji visoko obrazovanje ima na društvo uopšte a osobito na mlade.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Crna Gora

Srpski državljanin utopio se u Sutomoru

Objavljeno

dana

Autor

Srpski državljanin utopio se u Sutomoru

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Srpski državljanin Z. J. (50) iz Majdanpeka utopio se u Sutomoru, javljaju beogradski mediji.

Nesreća se dogodila danas u prijepodnevnim satima, a okolnosti pod kojima je došlo do tragedije još uvijek nisu poznati.

Mediji prenose da je Z. J. bio na godišnjem odmoru sa porodicom i prijateljima.

Advertisement

“Sad smo saznali šta se dogodilo i još ne vjerujemo. Kako se priča po gradu, trebalo je da se vrate sa odmora sjutra”, rekao je jedan od sugrađana Majdanpeka, a prenijela je Nova.rs.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije