Povežite se s nama

Tehnologija

PCIe 5.0 SSD-ovi donose značajno povećanje brzina, ali će nam izgleda trebati ozbiljni hladnjaci

Objavljeno

dana

Najnovije Tehnološke Vijesti, izvor portal: Benchmark.rsAMD je svoju novu generaciju procesora najavio za jesen, a jedno od velikih unapređenja očekuje se i od novih PCIe 5.0 M.2 SSD-ova, koji bi trebali da pokažu ozbiljan pomak u performansama. Intel je sa Alder Lake generacijom pokazao brzine od skoro 14 GB/s sa PCIe 5.0 SSD-ovima, a očekujemo da kada izađu novi Ryzen 7000 procesori stvari budu još zanimljivije.

Advertisement

Ono što će definitivno biti zanimljivo, a na šta treba da obratimo posebnu pažnju je hlađenje ovako brzih SSD-ova. Nije strano da i sa hladnjacima veoma brzi SSD-ovi dobacuju do 100 stepeni pod opterećenjem, pa u poslednje vreme viđamo najrazličitija rešenja za hlađenje istih.

Mešu novinama je i kineski proizvođač JiuShark koji je predstavio svoj M.2 Three hladnjak koji liči na moderne CPU kulere, prenosi Tom’s Hardware. U pitanju je hladnjak tower tipa sa 60 mm ventilatorom koji služi za bolje rasipanje toplote sa ovih malih rerni. Da li je ovaj proizvođač malo preterao sa svojim prognozama i ovakvim hlađenjem saznaćemo na jesen, ali jedno je sigurno, kako M.2 drajvovi postaju brži, ključni faktor performansi i stabilnosti je njihovo hlađenje.

Advertisement

Iako na slici možda deluje baš veliki, M.2 Three ima 82 mm visok, 74,5 mm dugačak i 35,5 mm debeo aluminijumski blok sa jednom poniklovanom bakarnom toplotnom cevi koja prolazi kroz obe strane rebara.

Advertisement

ZRuExAbFJLDJrB8FS2mgy997080.jpg

Brzine ventilatora koji obezbeđuje proizvođač idu do 3000 rpm, a buka se zadržava do 25 dBa. Interesantno je i da je težina zadržana na svega 113 grama, što je 5 do 6 puta manje od klasičnih dobrih CPU tower hladnjaka. Verujemo da ovome kumuje i činjenica da se proizvođači još uvek ne bave pravljenjem rupa za montažu hladnjaka na SSD-ove, pa da bi velika težina mogla da bude problem.

Advertisement

Nama JuiShark nije poznat proizvođač, tako i ne možemo previše da sudimo o ceni od malo preko 13 dolara, jer nismo upoznati sa kvalitetom njihovih drugih proizvoda, ali ukoliko se ukaže potreba za ozbiljnijim hlađenjem M.2 SSD-ova nove generacije, eto nama bar još jednog hladnjaka u kućištu. Sa druge strane, ukoliko želimo da i dalje koristimo Windows, moraćemo da zaboravimo na HDD

Advertisement
04.07.2022 09:36 |

HardverBenchmark
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Tehnologija

Rockstar želi novu koncepciju igre za svoj GTA VI

Objavljeno

dana

Autor

Najnovije Tehnološke Vijesti, izvor portal: Benchmark.rsMnogo, mnogo vremena prošlo je od predstavljanja prethodne video igre u serijalu Grand Theft Auto, a ljubiteljima je više dosta čak i ekstremno popularnog GTA Online naslova koji je kompaniji Rockstar doneo ogromne količine novca. Vreme je za šesticu, a kako javlja TechSpot, treba da se spremimo za jednu mini revoluciju.

Advertisement

Dosta je više bilo petice, dajte nešto novo. Rockstar ume da napravi video, a daleko od toga da su oni tim koji je sposoban samo za kreiranje naslova iz serijala Grand Theft Auto. Setimo se samo Red Dead Redemption 2 koji ne samo da je sjajna igra, već je od juče i deveta najprodavanija video igra svih vremena sa čak 48 miliona prodatih primeraka. Ume Rockstar, nego šta.

Ali, ljubiteljima dela ovih developera jednostavno GTA najbliži je srcu i to je video igra čiji izlazak ne izaziva samo buru u zajednici ljubitelja video igara već predstavlja i kulturološki fenomen širih razmera čije se vibracije osećaju širom celokupne industrije zabave. Zato nije ni čudo što je potvrda o radu na ovoj video igri izazvala ogromno interesovanje.

Advertisement

GTA 6

Naime, planira se da se po prvi put u serijalu uvede ženski lik kao glavni ili makar jedan od glavnih likova što nije baš bilo po volji fanova. Međutim, Rockstar nikako ne želi da ispusti loptu sa GTA VI, pa tako verujemo da će i ova izmena doneti dobro, a ne loše. Ali, to je samo delić onoga što ova kompanija očigledno planira.

Advertisement

Rockstar želi da postavi nove granice što se tiče video igara i interaktivne zabave. Kako kaže izvršni direktor Take-Two Interactive, Straus Zelnink, “Rockstar Games odlučan je u svojoj nameri da postavi nove kreativne granice ovog serijala unutar naše industrije ali i unutar industrije zabave”. Ništa manje nismo ni očekivali. A ako ovo sagledamo zajedno sa glasinama da nas čeka povratak u moderniju verziju “Grada poroka” iz legendarne video igre, ne sumnjamo da će ovo biti jedan zanimljiv naslov kada izađe za otprilike šest do sedam godina. Šalimo se, niko ne zna kada će se GTA VI pojaviti, možda 2025.

Advertisement

11.08.2022 11:24 |

GamesBenchmark
Advertisement
Nastavite čitati

Tehnologija

Velika Britanija želi da pametnim satovima drži pod kontrolom osuđivane migrante

Objavljeno

dana

Autor

Najnovije Tehnološke Vijesti, izvor portal: Benchmark.rsMinistarstvo unutrašnjih poslova Velike Britanija zajedno sa Ministarstvom pravde spremaju neke stvarno neverovatno zakone koji se oslanjaju na trenutno aktuelne moderne tehnologije. Kako prenosi TheGuardian, ova država radi na izgradnji nacrta zakona koji će upotrebljavati pametne satove i tehnologiju skeniranja lica kako bi preventivno delovala protiv sumnjivih struktura stanovništva.

Advertisement

Ideja ova dva ministarstva u Velikoj Britaniji jeste da određene kategorije ljude stavi ne samo pod potpunu kontrolu, već i pod konstantu prismotru upotrebljavanjem nekih od trenutno dostupnih naprednih tehnologija. Želja je da se migrantima koji su već bili osuđivani za određene prekršaje nametne nošenje pametnih satova kojima bi oni morali da pet puta dnevno skeniraju svoje lice sa ciljem praćenja radnji kojima se oni bave.

Na ovaj način, Ministarstvo unutrašnjih poslova Velike Britanije moći će da tokom 24 sata dnevno prati njihove lokacije i da će u svakom trenutku postojati mogućnost da se osobe od interesa državi sklone u neku od prethodno određenih zona ukoliko bi napravili neki od prekršaja za koje država smatra da su preterani. U slučaju da provera putem pametnog sata nije moguća, neophodno je da pripadnici “reda i zakona” sami izvrše proveru lica.

Advertisement

arthurmazia8CxRWIu8ywunsplash.jpg

Ministarstvo takođe ističe kako bi se ovakav vid provere odnosio samo na osobe koje su počinile određene prekršaje, a nikako na potražitelje azila. U ovom trenutku nije određen tačan period praćenja aktivnosti određenih osoba ovim putem, tako da bi prema trenutnim saznanjima to moglo potrajati “onoliko koliko država smatra potrebnim”.

Advertisement

U ovom trenutku pretpostavlja se da će ovaj plan početi da se primenjuje na jesen i da će inicijalni troškovi implementacije ovog sistema biti oko 7,25 miliona evra. Ono što ne znamo jeste koliko će koštati pojedinačni pametni satovi koji će se upotrebljavati u ove svrhe, kao ni ljudstvo angažovano na praćenju i verifikaciji, ali nekako nam se čini da je to sada manje bitno od same ideje koja stoji iza ovakvog postupka.

Advertisement

Ovakav pristup eliminiše svaka postojanje ljudskih prava, pa čak i za osobe koje jesu počinile određeni zločin. Štaviše, targetira se samo kategorija migranata koji su počinili zločin, a isključuju se druge, potencijalno jednako opasne strukture stanovništva. Da smo čuli da ovo dolazi iz Kine, lakše bi nam bilo da poverujemo, ali izgleda da tehnološki totalitarizam pronalazi svoj dom i u drugim državama širom sveta. Pročitajte Orvelov „1984“. Još jednom ako treba.

Advertisement
11.08.2022 10:20 |

MobileBenchmark
Advertisement
Nastavite čitati

Tehnologija

LG predstavio OLED TV koji vibracijama pravi bioskopski 5.1 zvuk

Objavljeno

dana

Autor

Najnovije Tehnološke Vijesti, izvor portal: Benchmark.rsNavikli smo da kompanija LG uvodi inovacije u industriji televizora. Setimo se samo ko je dizajnirao i popularizovao trenutno najnapredniju (QD-OLED još nije stvarno zaživeo) tehnologiju panela. LG ne planira da stane pa je tako rešio da svoju OLED tehnologiju oplemeni i jednim interesantnim vibrirajućim rešenjem.

Advertisement

Podignite ruku ako ste kao mali, ali i kao veliki, maštali o tome da imate svoju mini bioskopsku prostoriju sa ogromnim ekranom i moćnim ozvučenjem u kojoj biste periodično pogledali Gospodara prstenova i iznova se divili neverovatnoj viziji Pitera Džeksona koji je stvorio jednu od najboljih adaptacija književnog dela kroz fenomenalnu filmsku trilogiju. Međutim, čak i ukoliko možete da priuštite vrhunsku sliku, zvuk je jednako, ako ne i nešto skuplji, jer audiofilski svet ne poznaje granice.

Ali, eto kompanije LG koja je rešila da stvori kombinaciju svojih OLED displeja i tehnologije koja zvuk prenosi vibrirajućim panelom kako bi se stvorila potpunija zvučna slika za maksimalni užitak u vašim omiljenim sadržajima. Dobro, jesmo malo preterali, ali ovo bi možda moglo da predstavlja sasvim solidno rešenje, makar dok ne skupite dovoljno novca za jedan ozbiljan set zvučnika u 5.1 ili 5.2.1 ili 7.1 ili… Uh, toliko mogućnosti.

Advertisement

lgoledg297.jpg

Ovo je tehnologija imena Cinematic Sound OLED, skraćeno CSO, a u prevodu bi glasila OLED sa filmskim zvukom. Ovakvi ekrani koriste tanak sloj sa zadnje strane panela koji donosi mogućnost da ovakav ekran vibrira, što omogućava emitovanje zvuka “direktno iz ekrana” za potpuniju zvučnu sliku i eventualno odsustvo potrebe da ulažete makar u taj jedan centralni zvučnik.

Advertisement

Inače, interesantno je da je ova tehnologija prethodni put viđena na LG televizoru nešto (mnogo) manje dijagonale od 48 inča, a da je sada prisutna i na Sony Bravia AG9 televizoru. LG je, doduše, podigao lestvicu na viši nivo i ponudio ekran dijagonale čitavih 97 inča, pa to kad zavibrira ima temelj da se trese. Stvarno ovo zvuči zanimljivo i bilo bi lepo videti kako to sve funkcioniše u praksi.

Advertisement

Ovaj televizor trebalo bi da se pojavi na tržištu do kraja ove godine, ali još uvek nije poznato kada će se to desiti. Doduše, ono što jeste poznato je cena koja je tričavih 25.000 dolara. Možda je ipak bolje investirati u OLED od 65 inča i neki 5.1, pa nek vibrira od drajvera, ne od ekrana.

Advertisement
11.08.2022 09:11 |

MultimedijaBenchmark
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije