Povežite se s nama

Ekonomija

Povoljan poslovni ambijent u Podgorici privlači sve veći broj investitora

Objavljeno

dana

Povoljan poslovni ambijent u Podgorici privlači sve veći broj investitora

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Aktuelno.me


Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković, sa saradnicima, sastao se sa predstavnicima prestižne turske kompanije Finveo, čiji je osnivač najbrže rastući investicioni holding u Turskoj, saopšteno je iz PG Biroa.

Sastanku su prisustvovali su Onur Topač, vlasnik Holdinga, Nikola Pejović, izvršni direktor kompanije Finveo, Anil Abbak, predsjednik Odbora direktora Finveo, sa saradnicom Edom Ertugrul.

Tom prilikom, Vuković je istakao da je Podgorica ekonomski motor Crne Gore, te da mu je zadovoljstvo što je evidentrno primamljiva destinacija za turske investitore.

Advertisement

“Na sastanku je bilo riječi o potencijalnoj budućoj saradnji na projektima za čiju realizaciju bi Podgorica bila idealno mjesto. U tom smislu, posebno je istaknuta važnost IT industrije, kao i potencijal alternativnih vidova prevoza poput električnih trotineta koji u značajnoj mjeri doprinose razvoju urbane mobilnosti u Podgorici”, navodi se u saopštenju.

Sagovornici su se saglasili da u Podgorici postoji povoljan investicioni potencijal, te da će u narednom periodu produbiti saradnju i aktivno raditi na omogućavanju realizacije brojnih projekata i investicija, koje će značajnoj mjeri uticati na razvoj Podgorice i Crne Gore.

“Privlačenje investicija i otvaranje novih radnih mjesta će i u narednom periodu biti prioriteti gradske uprave u pravcu daljeg ekonomskog razvoja”, zaključuju u saopštenju.

AdvertisementAktuelno
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ekonomija

DPS Pljevlja: Rovčanin zamajava i vrijeđa inteligenciju građana Pljevlja

Objavljeno

dana

Autor

DPS Bar: Funkcioneri Demokrata da se okanu nasilja nad ženama i prekinu da vrše mobing nad odbornicom Purlijom

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Aktuelno.me


Nikad kraja egzibicijama i folirantskom pristupu Demokrata i njihovog predsjednika u Pljevljima. Skoro dvije godine gospodin Nikola Rovčanin sa pozicije izvršnog direktora EPCG zamajava Pljevljake, i to sve u svrhu sticanja jeftinih političkih poena, saopšteno je iz Opštinsog odbora Demokratske partije socijalista (DPS) Pljevlja.

U toj partiji kažu da sama rekonstrukcija TE Pljevlja kasni zbog neznanja ali prije svega katastrofalnog ponašanja Rovčanina i njegovih “Gigawat” stručnjaka.

– Nemojte da se krijete iza izjava filozofa koji kada pričaju o toplifikaciji, saopšte da su srećni što nijesu ranije stvoreni preduslovi za nju, i u napadu ekstaze mlate praznu slamu. Kao eklatantan primjer šarlatanstva je priča oko UT uslova oko koje je Rovčanin prosipao maglu nezapamćenu na javnoj sceni. Vjerovatno u skladu sa svojim stručnim referencama i znanjem dotični direktor ucrtao je slobodnom rukom i flomasterom, a onda naručio video prezentaciju nove trase budućeg vrelovoda. I onda se sjetio da mu je za to potrebna i odgovarajuća dokumentacija. Optuživao, pisao, vrijeđao a na kraju… – ističe se u saopštenju.

Advertisement

U pljevaljskom DPS-u traže od Rovčanin da odgovori na pitanje za koju trasu je dobio UT uslove od nadležnog ministarstva?

”I ako imate imalo odgovornosti makar se izvinite ako ne onima koje ste pokušali da uvrijedite onda građanima, koje ste zamajavali sa vašim besmislicama. Ako vi ne odgovorite mi ćemo”, zaključeno je u saopštenju.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Ekonomija

Rekonstrukcija puta Gubavač – Bistrica: Otklonjeni problemi i dogovorena dinamika radova, svi akteri da ispoštuju rokove

Objavljeno

dana

Autor

Rekonstrukcija puta Gubavač – Bistrica: Otklonjeni problemi i dogovorena dinamika radova, svi akteri da ispoštuju rokove

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Aktuelno.me


Na inicijativu potpredsjednika Vlade za regionalni razvoj i ministra kapitalnih investicija Ervina Ibrahimovića juče je od strane Uprave za kapitalne projekte (ranije Uprava javnih radova) organizovan operativni sastanak u cilju prevazilaženja problema u realizaciji rekontrukcije puta Gubavač – Bistrica u opštini Bijelo Polje. Sastanku je u ime Ministarstva kapitalnih investicija prisustvovao državni sekretar Admir Šahmanović.

Kako je saopšteno iz MKI, pored Šahmanovića i predstavnika Uprave za kapitalne projekte sastanku su prisustvovali predstavnik Opštine Bijelo Polje, predstavnik MZ Bistrica te predstavnici privrednoh društava neposredno uključenih u izvodjenje radova na realizaciji projekta i to Štrabag DOO, Crnogorski Telekom AD i Ramel DOO.

Na sastanku je dogovorena dinamika izvođenja radova na postavljanju telekomunikacionih i elektro instalacija, što je obaveza Telekom AD i Ramel DOO, a koja bi trebala da omogući da izvodjač radova, Štrabag DOO, najkasnije početkom septembra počne sa izvođenjem radova na rekonstrukciji puta.

Advertisement

Državni sekretar Admir Šahmanović zahvalio se prisutnim što su pristali da se sastanu po ovom pitanju, izrazio zadovoljstvo tokom i zaključcima sastanka i pozvao predstavnike kompanija uključenih u realizaciju projekta rekonstrukcije puta Gubavač – Bistrica da ispoštuju dogovorenu dinamiku kako bi u što skorijem roku počelo izvođenje glavnih građevinskih radova.

Iz MKI podsjećaju da je prilikom zvanične posjete Opštini Bijelo Polje potpredsjednik Vlade za regionalni razvoj i ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović obišao put Gubavač – Bistrica kako bi se neposredno upoznao sa problemima sa kojima se građani bistričkog kraja susrijeću zbog kašnjenja u realizaciji tog projekta a nakon toga upoznao Vladu o tim problemima i zatražio hitno iznalaženje modela za njihovo rješavanje.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Ekonomija

Mulešković: Inflacija veća od 13 odsto, građani uplašeni zbog krize najavljene za jesen

Objavljeno

dana

Autor

Mulešković: Inflacija veća od 13 odsto, građani uplašeni zbog krize najavljene za jesen

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Aktuelno.me


Inflacija u Crnoj Gori, prema posljednjim podacima, dostigla je 13 i po odsto, dok su pojedinačni proizvodi poskupili znatno više, objašnjava ekonomski analitičar Mirza Mulešković.

Mulešković za Gradsku TV kaže da su cijene trenutno stabilne, ali da je kriza s jeseni neizbježna. I sugrađani su svjesni da će zima biti teška i pitaju se šta će Vlada učiniti da to spriječi.

Cijene nafte na svjetskim tržištima padaju, ali uvozni i domaći proizvodi su i dalje skupi, primjećuju građani. Saglasni su i turisti, koji kažu da su cijene u crnogorskim marketima iste kao u zemljama sa mnogo boljim životnim standardom.

Advertisement

Ipak, Mulešković smatra da je ovaj period dobar za stagnaciju cijena.

“U ovom trenutku možemo reći da ćemo imati stabilizaciju cijena u narednom periodu, jer je došlo do pada cijena na svjetskom tržištu, kako cijena nafte, tako i cijena žitarica i ostalih proizvoda. Ne očekujem da će doći do smanjenja cijena u maloprodajnim objektima, ali može doći do stabilizacije, što je dobro, da nemamo dalji rast”, ističe analitičar.

Međutim, s jeseni, kada se očekuje nedostatak energenata u Evropi, ponovo će uslijediti poskupljenja, navodi Mukešković.

Advertisement

“Ukoliko imate nedostatak energenata, samim tim će da dođe do rasta njihovih cijena, a to dovodi do rasta cijena proizvoda, što za Crnu Goru znači da će krajnji proizvod, koji se npr proizvodi na teritoriji EU, kod nas biti još skuplji”, kazao je Mulešković.

Pored agresije Rusije na Ukrajinu, Mulešković uzroke rasta cijena vidi i zbog rasta plata kroz program “Evropa sad”.

Ovakve krize, upozorava, ne mogu da se završe brzo, što će se, zaključuje Mulešković, osjećati kako na jesen, tako i sljedeće godine.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Najčitanije