Povežite se s nama

Novosti.rs

PRAVOSLAVNA VERNA SILA NIJE ORUŽJE VATRE I BARUTA Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije o svom ustoličenju

Objavljeno

dana

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


ODREĐENE političke sile pokušale su da spreče ustoličenje na Cetinju septembra prošle godine, ali se zahvaljujući ljubavi Božjeg naroda i arhijereja sve završilo dobro i lepo, kazao je mitropolit Joanikije tokom posete i Eparhiji lovčanskoj Bugarske pravoslavne crkve i njenom arhipastiru mitropolitu Gavrilu.

foto: Mitropolija crnogorsko-primorska

Advertisement

- Mi znamo, Vaše Visokopreosveštenstvo, da vi saosećate sa našim teškoćama, sa svim nevoljama kroz koje smo prolazili. Krepila nas je ljubav i milost Božija, sila Božija, ali i molitve svih pravoslavnih za očuvanje pravoslavne vere u Crnoj Gori. I mi smo doživeli da je sveta pravoslavna vera silna, da ona ima najjače oružje. To nije oružje vatre i baruta, niti neko drugo razorno oružje. Ona se bori istinom, ljubavlju, smirenjem, trpljenjem. Jednostavno svedočenjem Jevanđelja - kazao je Joanikije, koji je svome domaćinu potom uručio poklon  za hram Svetih Kirila i Metodija –ikonu Svetog Vasilija Ostroškoga, u znak sećanja na ovu zajedničku službu.

Mitropolit Joanikije  je mitropolitu Gavrilu uručio arhijerejsku panagiju sa likom Bogorodice Filermos.

- Zasužnjena je, nažalost, u muzeju na Cetinju, ali njena blagodat  sve nas ukrepljuje. I nadamo se da će se ona opet vratiti u hram Božiji, kazao je mitropolir Joanikije, poklonivši se ikoni Presveti Bogorodice Trojeručice, koja je kopija hilandarske ikone.

Advertisement

Zajedno sa mitropolitom Gavrilom i vikarnim episkopom Mihailom posetio je grob  blaženopočivšeg patrijarha bugarskog Maksima.

                                                                                                        

BONUS VIDEO:

Advertisement

VELIČANSTVENO IZ NIKŠIĆA: Desetine hiljada ljudi na ulicama - litiju predvodi patrijarh PorfirijeNovosti
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Novosti.rs

ĐUKANOVIĆ NE BIRA POVOD ZA OBRAČUN: Zahtev da se Vladimiru Božoviću zabrani ulazak u Crnu Goru pokazuje odnos i prema Srbiji

Objavljeno

dana

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


PROGON srpskog ambasadora u Podgorici Vladimira Božovića i zahtev da mu se zabrani ulazak na teritoriju Crne Gore, iznova pokazuju odnos tamošnjih vlasti prema srpskom narodu, dok pogibiju kakva se dogodila na Cetinju, crnogorski predsednik Milo Đukanović koristi za politikantstvo i "prepucavanje" sa Srbijom.

Vladimir Božović, Foto N. Fifić

Advertisement

Ovako naši sagovornici komentarišu saopštenje iz kabineta Đukanovića, kojim se osuđuje Božovićev potez u situaciji kada cela Crna Gora žali zbog velike tragedije. Crnogorskom predsedniku je zasmetalo što se Božović, šaljući preko svoje imejl adrese Vučićevo pismo saučešća, predstavio kao ambasador, iako je proglašen personom non grata.

Poslanik Demokratkog fronta dr Budimir Aleksić, navodi da je ovo kontinuitet politike ekstremnih srbofobnih elemenata koje predvode Đukanović i Ranko Krivokapić:

- Licemeri i antisrbi koji svakog dana to potvrđuju, pa i u odnosu prema ambasadoru Republike Srbije u Crnoj Gori - navodi Aleksić za "Novosti".

Advertisement

- Oni bi da naprave kineski zid prema Srbiji, a da tamo razvijaju biznis i zapošljavaju rodbinu. U Beogradu žive i rade Rankova ćerka i Milova sestra, gde razvijaju biznis.

Đukanović i Krivokapić misle da je Srbija i njihova i srpska, a Crna Gora samo njihova, u kojoj Srbi nemaju nikakva prava nego su i dalje predmet diskriminacije, izrugivanja, ponižavanja, a Srbija bude predmet eksploatacije.

Ranko Krivokapić i Milo Đukanović, Foto Arhiva

Advertisement

Predsednik Srpskog nacionalnog saveta u Crnoj Gori dr Momčilo Vuksanović mišljenja je da je najveći problem nepostojanje bilateralnih veza Srbije i Crne Gore, što otežava funkcionisanje srpskih organizacija, institucija i život srpskog naroda na prostoru Crne Gore:

- Mi Božovića doživljavamo kao ambasadora sve dok ga tako bude tretirao zvanični Beograd - kaže Vuksanović.

- Bio sam svedok njegove izjave povodom obeležavanja godišnjice ujedinjenja Crne Gore i Srbije, kada je pozvao na zajedništvo i ljubav jednorodnog naroda, a da pritom ni u jednom trenutku nije uvredio bilo koga, a naročito ne državu Crnu Goru i njene građane.

Advertisement

ANĐELKOVIĆ: NEMA POŠTOVANJA

POLITIČKI analitičar Dragoljub Anđelković objašnjava da ovaj potez i te kako liči na kriminalni režim Đukanovića, koji se služi lažima i prevarama, pa čak i u trenucima kada je proglašena žalost zbog pogibije:

- On pokazuje da nema nimalo poštovanja prema žrtvama i porodicama nastradalih. Srbija je skladu sa svim protokolima iskazala poštovanje prema žrtava.Novosti
Advertisement
Nastavite čitati

Novosti.rs

„VUK JE BIO ČUDAN NEKOLIKO DANA“: Supruga masovnog ubice sa Cetinja, koja je u vreme zločina bila na letovanju, dala izjavu policiji

Objavljeno

dana

Autor

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


ISTRAGA o najvećem zločinu u novijoj istoriji Crne Gore i dalje traje, ali zasad nema ni naznake o tome zbog čega je Cetinjanin Vuk Borilović (34) u petak uzeo lovački karabin i napravio masakr u naselju Medovina ubivši deset osoba, među kojima i dva dečaka.

Foto: S. Đ./Instagram/socijaldemokratecrnegore

Advertisement

Sagovornici "Novosti" iz policije navode da ni Borilovićeva supruga nije mogla dati odgovor na to pitanje.

- Ona je saslušana u prvim satima istrage. Objasnila je da je bio čudan nekoliko dana pre zločina, kada je došao kod njih da ih poseti u jednom primorskom mestu gde se odmarala sa njihovom decom, ali da nije to bilo ništa specijalno - kaže naš izvor iz policije.

- Kako je ispričala, on nije imao nesuglasice, niti se prethodno svađao sa svojim podstanarima, koje je prve usmrtio, tako da su priče o ranijem sukobu čiste spekulacije, isto kao i izmišljotina koja se mogla čiti proteklih dana da je okidač kod Borilovića bilo to što ga je supruga ostavila. Nije ga ostavila, već je kao i svake godine, uzela godišnji odmor i sa decom otišla kod svoje rodbine na letovanje.

Advertisement

Naš sagovornik pojašnjava i da je Borilović, kao što je potvrđeno i zvaničnim saopštenjem Uprave policije, kobnog dana imao zakazan specijalistički pregled.

- Poslednjih dana se ponašao čudno, zbog čega ga je prijatelj zamolio da ode na razgovor kod neuropsihijatra, na šta je on i pristao - kaže sagovornik "Novosti", koji ističe da se medijskim spekulacijama o mogućoj krvnoj osveti samo dižu tenzije i stvara panika među žiteljima Cetinja.

- U ovom trenutku, ništa ne ukazuje da bi tako nešto stvarno moglo da se dogodi.

Advertisement

Vuk sa suprugom, Foto arhiva

Tragedija je prevelika. Nema potrebe da se u ovako teškim momentima spekulacijama dižu tenzije zarad većeg tiraža novina i većeg broja poseta određenim portalima.

Policija, kaže naš sagvornik, ništa ne krije i dodaje da je sve što je do sada zvanično objavljeno jedina istina o najvećem zločinu.

Advertisement

- Urađena je rekonstrukcija, obavljen pretres kuće Borilovića, dok i dalje traje prikupljanje iskaza svedoka baš kao i veštačenja - kaže naš sagovornik i potvrđuje da je Borilović sahranjen na tajnoj lokaciji van Cetinja.

Iz Uprave policije zvanično je saopšteno da je pretresom kuće Vuka Borilovića pronađeno 4.200 evra i osam metaka za lovačku pušku, iz koje je tokom kravave drame nasumično pucao u komšije, ekipu Hitne pomoći, pripadnike policije i prolaznike.

Crnogorski premijer Dritan Abazović kazao je da je teško adresirati odgovornost za tragediju na Cetinju na bilo koga lično ili neku od institucija. On je kazao da su bili na sastanku kada je dobio prvu informaciju o pucnjavi u prestonici, ističući da su prvo mislili da se dešava nešto što je politički motivisano.

Advertisement

- Crnu Goru je zadesila velika tragedija i nemoralno je koristiti ove stvari za prikupljanje političkih poena. Osuđujem i one koji nisu poštovali dan žalosti, koji je proglasila Vlada - rekao je Abazović.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Sve što je saopšteno u javnosti je tačno. Razgovarali smo te večeri u Centru bezbednosti, i potrebno je znati sve detalje pre nego što se iznose teške optužbe. Naša posebna jedinica, koja je zadužena za talačke krize, nalazi se u Podgorici i potrebno im je vreme da stignu na određeno mesto. Policijaci koji su bili tamo su otvorili vatru i jedan od njih je i povređen. Ovo je nesvakidašnji slučaj, jer se radilo o ubici koji je psihički nestabilan.

Advertisement

Imali smo, dodaje premijer Crne Gore, "u poslednje dve godine mnogo toga, nekorektno je da ovu policiju, koja pokušava da se reformiše i koja je dobila novog direktora, osuđujemo za sve i svašta".

- Ovo je ista ona tridesetogodišnja policija, sa istom opremom, svojim mnogim dobrim i lošim stvarima - ističe Abazović, koji, kako je rekao, želi da stane u zaštitu pripadnika policije.

- Sledeće sedmice imaćemo vanrednu sednicu, na kojoj će biti gradonačelnik Cetinja i koja će biti posvećena samo tragediji i tome kako možemo da pomognemo porodicama žrtava, ali i svim građanima.

Advertisement

PURLIJA: STVAR JE U TEMPERAMENTU

Psihijatar Branka Purlija (na slici) gostovala je na javnom servisu Crne Gore i govorila o masakru koji se u petak dogodio na Cetinju, a njeno objašnjenje desetostrukog ubistva mnoge je šokiralo.

- Nije pohvalno govoriti o psihičkom stanju, pogotovo preminulog. Takođe, moramo znati da živimo u Crnoj Gori, da su Crnogorci poznati po svom temperamentu, naročito na Cetinju. Vrlo obrazovani i gospodski ljudi, Cetinjani i Nikšićani i uopšte svi Crnogorci. Oni su hrabri ljudi, imaju izrazit humor, poznato je da svaka zgrada na Cetinju ima svoj naziv i svaki psihijatar mora da poznaje mentalitet sredine, odnosno te osobe. Ako uporedite mladića iz Vojvodine i mladića iz Crne Gore iz bilo kog grada, ono što radi mladić iz Crne Gore, ono što je nama normalno, ovom mladiću iz Vojvodine će biti nasilničko ponašanje. Što nije tako, nama je to jednostavno u temperamentu - rekla je doktorka Purlija.

Foto: Printskrin

Advertisement

- Međutim, potpuno je jasno da se ovde radi o poremećaju ponašanja obojenim jakim afektom. Moglo bi biti, ali ograđujem se, da bi moglo biti, da se ovde pojavila akutna prolazna psihoza sa halucinacijama. To bi značilo da je osoba počela pokazivati promene ponašanja u smislu da je čula glasove koji joj naređuju: Ubij tu osobu, tu osobu i tu osobu...

NE TREBA OLAKO PODNOSITI OSTAVKE

Na pitanje da li postoji objektivna odgovornost u kojoj bi neko morao da podnese ostavku, Abazović je rekao da tragedija nije bila nesrećan slučaj i u njemu nije bilo kriminalne pozadine.

- U ovom slučaju ne vidim da su institucije sistema zatajile, sem u generalnom smislu.

Advertisement

Čovek je likvidirao svoje, komšije, podstanare, prijatelje, vrlo je specifična situacija.

Nije niko likvidiran u kriminalnom obračunu na nekom trgu... teško je adresirati odgovornost na bilo koga. Ako dođemo u situaciju da ljudi koji su profesionalni olako podnose ostavku, niko neće hteti da radi ove poslove - rekao je Abazović.Novosti
Advertisement
Nastavite čitati

Novosti.rs

ŽELEZARCI IZ NIKŠIĆA NE PRISTAJU NA OTKAZE: Turci bi spakovali kofere za 25 miliona evra

Objavljeno

dana

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


RADNICI nikšićke Železare primaće naknade u visini 90 odsto zarade do 1. septembra, a ukoliko se do tada ne reši njihova višegodišnja agonija 229 ljudi odlazi kući.

Foto I.D.S

Advertisement

Turski "Toščelik" spreman je da spakuje kofere i ode iz fabrike ali pod uslovom da je novi investitor preuzme za 25 miliona evra. U toku su pregovori sa predstavnicima kompanije "Neksan" i Elektroprivrede Crne Gore. Radnici ne napuštaju fabriku i dalje protestuju obučeni u iste majice sa istom porukom - brojem 229, koji označava broj otkaza koji su pripremljeni!

Predsednik Sindikata Železare Ivan Vujović kazao je da turski "Toščelik" nastavlja pritiske na radnike, nakon što je jedan od zaposlenih dobio pretnju otkazom ukoliko se kamioni ne sklone sa teretne kapije. Kazao je i da su radnici ogorčeni i prete mnogo većom radikalizacijom.

- Pozivamo i apelujemo na državu da ovu situaciju što pre reše, jer ovo stanje kakvo je sad je neodrživo - poručio je Vujović.

Advertisement

- Neka svi znaju da radnici neće dozvoliti da oni dele otkaze kako su zamislili. Poručujemo im da se opamete i da budu ozbiljni u ovim pregovorima sa EPCG, jer njima je u interesu da odu iz ovog grada i ove fabrike - zaključio je Vujović.

Jedan od lidera Demokratskog fronta Nebojša Medojević ocenio je da bi Vlada trebalo da isplaćuje minimalac od 450 evra radnicima "Toščelika" do rešenja statusa bivše fabrike.Novosti
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije