Povežite se s nama

Politika

Vuksanović Stanković: Nikada niko u Crnoj Gori nije izjavio da je Srbija genocidna država, to je dio političke manipulacije

Objavljeno

dana

Vuksanović Stanković: Nikada niko u Crnoj Gori nije izjavio da je Srbija genocidna država, to je dio političke manipulacije

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Stav SDP-a je da podržavamo saradnju i razvijamo odnose sa svim državama iz regiona, ali nikako ne podržavamo politiku da se potiru interesi države Crne Gore i da nas potpuno obesmisle kao naciju, kazala je šefica poslaničkog kluba SDP-a i Liberalne partije Draginja Vuksanović Stanković u emisiji “Aritmija” Gradske RTV.

Smatra da premijer Dritan Abazović mora dobro da razmisli prije nego donese odluku o potpisivanju takozvanog Temeljnog ugovora.

“Abazović nosi odgovornost i mora da štiti interese Crne Gore. Ovakvim radom će da destabilizuje sistem, jer ugovor koji planira da potpiše predstavlja potpuno uništenje države, njenu kapitulaciju i okupaciju. Nakon toga, Crna Gora će postojati samo na papiru jer njime je predviđeno da se kompletno sakralno i kulturno nasljeđe Crne Gore prepiše u svojinu druge države”, ocjenjuje Vuksanović Stanković.

Advertisement

Poslanica se osvrnula i na izjavu ministra unutrašnjih poslova Srbije Aleksandra Vulina da treba da bude sramota sve koji su glasali u crnogorskom parlamentu za to da je Srbija genocidna država.

“Vulin nas je napao da smatramo da je Srbija genocidna država. Niko nikada u Crnoj Gori nije to izjavio. Nije genocidna jedna država ili narod nego pojedinci i vlast koja zagovara takvu politiku. Čudno je to što on govori o Srbiji kao genocidnoj tvorevini, a mi smo glasali za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici koji se dogodio na teritoriji druge države, što znači da Vulin i Srbija i dalje kroz te izjave pokušavaju da sprovedu velikosrpske projekte. Ili smatraju da je Republika Srpska dio Srbije. Niko od nas nikada nije izjavio da su Srbi genocidan narod, to je samo dio političke manipulacije koju sprovode, kojom žele da stvaraju podjele i šire ideju Srpskog sveta”, kazala je poslanica.

Dodaje da nije sramota što su u crnogorskom parlamentu glasali za Rezoluciju koja osuđuje genocid nad jednim narodom, već da su to civilizacijske vrijednosti.

Advertisement

Prisjećajući se nepočinstava i nezakonitih odluka prethodne Vlade, Vuksanović Stanković kaže da oni neće proći nekažnjeno.

“Svi koji budu radili protiv interesa Crne Gore neće biti na vlasti i biće procesuirani. Čim nam pravosuđe zaživi, počećemo sa prethodnicima koji su bili najveći negatori države na čijem su se čelu nalazili”, kazala je poslanica.

Od sadašnjeg rukovodstva očekuje da spuste loptu i da se okrenu prioritetima.

Advertisement

“To je prvenstveno deblokada pravosuđa, kako bi država profunkcionisala, a zatim korak po korak ka rješavanju nagomilanih problema. Nisam sigurna da u Vladi razumiju prioritete, ali ministarka Marović djeluje kao ozbiljna osoba, posvećena onome što radi. Mislim da je njen cilj deblokada evro puta i evropskih integracija, te da njeni prioriteti nisu Otvoreni Balkan i potpisivanje Temeljnog ugovora” zaključuje Vuksanović Stanković.Aktuelno
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Politika

Kriza vlasti u Novom: DF spreman na posljedice

Objavljeno

dana

Autor

Kriza vlasti u Novom: DF spreman na posljedice

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Demokratska Crna Gora i Novska lista potpisale su sporazum o zajedničkom djelovanju, potvrdili su za RTHN odbornici Nikola Samardžić i Jovan Subotić.

Prekid sjednice vide kao kršenje poslovnika, dok predsjednik Skupštine Ivan Otović ističe da nema ništa protiv imenovanja potredsjednika Opštine i traži da se postojeći koalicioni sporazum stavi van snage. U DPS-u ističu da današnja dešavanja najavljuju turbulencije na političkoj sceni.

U klubu odbornika Demokratske Crne Gore nezadovoljni su prekidom sjednice, jer, su, kako je kazao Nikola Samardžić, očekivali da će sve tačke biti izglasane, kako bi bile usvojene odluke.

Advertisement

On je za RTHN kazao da su Demokrate i Novska lista potpisali su sporazum o zajedničkom djelovanju.

“Oni su u nama vidjeli prave partnere i ljude koji rade za dobrobit ovog grada, prepoznali su to kao lokalna stranka i željeli su da napravimo saradnju koja će biti za dobrobit svih građana. Kao lokalna stranka, oni su uvijek podržavali stranke koje su se borile protiv DPS-a, a u nama su prepoznali iskrene borce protiv te vladavine”, kazao je on.

Odbornik Novkse liste, Jovan Subotić kazao je da će detalji sporazuma biti predstavljeni u narednom periodu i da su, od lokalnih izbora 2021. godine bili faktor stabilnosti u gradskoj vlasti.

Advertisement

“Sada se vraćamo u vrh političke scene, a kao i tada, i sada je mjera koalicije politička funkcija i da se volja naroda pretvori u političku stabilnost ovog parlament”, kazao je on.

Subotić je podsjetio da Novska lista nikada nije tražila smjene kadrova i istakao da su za Otovića glasali, kada je predložen za predsjednika lokalnog parlameta.

Na pitanje da li će nakon današnjih dešavanja tražiti Otovićevu ostavku nije se izjasnio, ali i rekao da je prekid zasijedanja prekršaj te težine.

Advertisement

Predsjednik Skupštine, Ivan Otović smatra da imenovanje i razrješenje potpredsjendika Opštine mora da bude rezultat političkog dogovora i da se moraju ispoštovati određene zakonske procedure.

“Na ovaj način, ne samo da sam zaštitio Skupštinu kao zakonodavno tijelo Opštine Herceg Novi, nego sam pokazao da grupacija kojoj pripadam, kao i veliki broj odbornika u Opštini Herceg Novi, ne želi da pristane na ucjene. Mi smo otvoreni za razgovor. Sjutra me mogu smijeniti sa ove pozicije. Na sebe sam preuzeo političku odgovornost”, kazao je on.

Otović je istakao da svaka vlast počiva na koalicionom sporazumu, i da je trebalo raskinuti postojeći prije potpisivanja novog i dodao da su u Demokratskom frontu spremni na sve što slijedi.

Advertisement

“Nemamo ništa protiv toga da predstavnik Novske liste bude potpredsjednik. To smo rekli više puta i ovo nije nikakav obračun sa njima, samo želimo da se postojeći koalicioni sporazum stavi van snage i da se potpiše novi. Kolegama sam predlagao da idemo sa vanrednom sjednicom na kojoj će biti samo jedna tačka – razrješenje postojećeg i imenovanje novog potpredsjednika. Taj predlog Demokratskog fronta, kao i drugih političkih grupa koje su stale uz nas, nije bio prihvaćen i danas ste svi svjedočili šta se desilo”,poručio je Otović.

Demokratski front ne želi da bude dio ovakve vlasti, i spreman je na posljedice, poručio je Otović.

Za odbornika DPS-a Vlada Kosića, današnja dešavanja najavljuju turbulencije na političkoj sceni.

Advertisement

“Na sjednicama Skupštine opštine i kroz razna saopštenja naših političkih oponenata, slušali smo kako je lokalna vlast stabilna, a danas vidimo epilog te stabilnosti. Prije svega želim apelovati na sve kolege iz odborničkih klupa i klubova odbornika da se malo uozbilje i da shvate da cijenu svega ovoga plaćaju građani Herceg Novog. Čujemo neke nove momente, odnosno najavljivanje nekih novih koalicija, tako da u narednom periodu očekujemo očigledno turbulentan politički period u Herceg Novom i neke nove političke trenutke koji nama nisu poznati”,mišljenja je Kosić.

Nešto više o svemu reći će na sutrašnjoj konferenciji za novinare, zakazanoj za 11 sati, na kojoj će se, kako je kazao, osvrnuti na kršenje Statuta Opštine, poslovnika, plana rada Skupštine opštine Herceg Novi i ostale prateće dokumentacije.

Podsjećamo, nakon lokalnih izbora u maju prošle godine vlast su formirali i potpisali koalicioni sporazum Demokrate sa 10 odbornika, Za budućnost HN i Boke sa sedam, Crno na bijelo – može bokeški sa dva odbornika i Prava CG i Za naš Novi sa jednim odborničkim mandatom. Novska lista nije bila potpisnik sporazuma ali su tvrdili da su dio vlasti.

Advertisement

Nakon formiranja 43. Vlade, dvije odbornice SNP napustile su partiju ali zadržale mandate, čime je koalicija za budućnost HN i Boke ostala sa pet odbornika u parlamentu.

Nisu do sada ozvaničile kojoj će se političkoj grupaciji pridružiti ali prema nezvaničnim informacijama podržaće Demokrate i Novsku listu čiji su predstavnici stavili potpis na novi sporazum.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Politika

Živković: Abazovićeva Vlada treba i mora da padne, umjesto evropske dobili smo klerikalnu agendu

Objavljeno

dana

Autor

Živković osudio napad na Sekulić: Kad nemaju argumente, kukavice izađu iz mišijih rupa i napadaju anonimno

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Šef Kluba poslanika Demokratske partije socijalista Danijel Živković je jasan – Vlada premijera Dritana Abazovića mora da padne 19. avgusta. U intervjuu portalu CdM kaže da za to postoje brojni razlozi. Jedan je, kako napominje, to što je premijer bez trunke odgovornosti zaustavio evropsku perspektivu građana Crne Gore. Živković poručuje da je Ugovor koji je potpisan sa SPC formalno i suštinski suprotan Ustavu i pravnom sistemu Crne Gore. Za SPC kaže da kontroliše dio bezbjednosnog sektora.

Vjeruje da će evropske snage u Crnoj Gori, nakon narednih parlamentarnih  izbora imati aposlutnu većinu koja će obezbjediti političku stabilnost i Vladu u punom četvorogodišnjem mandatu. Siguran je da će DPS biti glavna okosnica te koalicije. Uvjeren je i da će administracija na čelu sa gradonačelnikom Ivanom Vukovićem u Podgorici proizvesti dobar izborni rezultat koji će obezbjediti DPS-u da nastavi još jedan mandat u upravljanju gradskom upravom.

CdM: Hoće li pasti Vlada Dritana Abazovića?
 
Živković: Nakon 100 dana rada, vlada koju vodi Dritan Abazović zaslužila je da padne. Potrošeno vrijeme se ne može nadoknaditi ali se može skratiti mandat onima koji nijesu iskoristili podršku za ubrzavanje procesa EU integracija. Zbog Abazovićeve namjere da Crnu Goru zaustavi u procesu usvajanja evropskog sistema vrijednosti kako bi obezbjedio prohodnost za realizaciju regionalnih inicijativa i time nas trajno diskvalifikovao iz mogućnosti da postanemo članica EU, podnijet je prijedlog da se odlučuje o nepovjerenju 43. Vladi. Dakle, Vlada treba i mora da padne jer je premijer bez trunke odgovornosti zaustavio evropsku perspektivu građana Crne Gore.

Advertisement

CdM: Šta nakon toga? Ulazimo li u novu krizu, pregovore, izgubljene mjesece oko formiranja nove Vlade ili Vi vidite svjetlo na kraju tunela?
 
Živković: Kriza je nastala onog trenutka kada je Abazović odlučio da u prioritete uvrsti teme koje unose nove podjele i stvaraju tenzije. Pokušaj da se potpisivanjem ovakvog ugovora sa SPC jedna tema skloni sa dnevnog reda i riješe podjele koje traju najmanje 100 godina samo je još jedna u nizu Abazovićevih neodgovornih poteza.

Crna Gora je u kontinuitetu od 30. avgusta 2020. godine u stalnoj političkoj krizi. Manjinska vlada nije iskoristila svoju šansu ali to ne znači da sada treba žaliti nad sudbinom. Prvi prioritet je da ova vlada padne 19. avgusta a nakon toga ćemo imati dogovor o daljim potezima koji bi trebalo da obezbjede pripremu izbora.

CdM: Čuju se glasine da bi se moglo dogoditi, da ona većina koja je stvorena nakon 30. avgusta 2020, se ponovo udruži i formira novu Vladu? Je li to realan scenario? Šta ako se to zaista dogodi?
 
Živković: Znate kako je završio eksperiment nakon 30. avgusta. Obnavljanje tog dogovora imao bi isti epilog. Za taj scenario već sada možemo znati kako bi se završio. Bio bi to nastavak agonije međusobnog optuživanja bez ikakvog reda i kraja. Nema više slavodobitnih “oslobodilaca” ni “game changer-a”, svi su potpuno delegitimisani nakon dvije godine. Zbog toga bi testiranje demokratije sa onima koji se slažu kao rogovi u vreći značilo samo gubljenje vremena za Crnu Goru. Nema tog resetovanja odnosa koji bi sastavili bivše partnere na jednom mjestu osim potrebe da nastave sa urušavanjem demokratskih dostignuća. A ako bi se to hipotetički dogodilo, unaprijed bismo znali kraj jedne tužne sage.

Advertisement

Populizam umjesto odgovornog odnosa

CdM: Na osnovu odluka koje je donosila, šta kažete, gdje nas je ova Vlada dovela i ko je njome upravljao?
 
Živković: Jasno je da se Vlada nije bavila odgovornim upravljanjem, ekonomijom i uspostavljanjem finansijske stabilnosti. Umjesto uspjeha na planu integracija dobili smo novu političku nestabilnost i tenzije u društvu. Za 100 dana rada nijesam prepoznao plan koji bi dugoročno obezbjedio nove prihode i nova ulaganja. Izjava ministra Damjanovića da će do kraja ove i sljedeće godine biti neophodno zaduženje od skoro 900 miliona eura pokazuje u kakvom stanju se nalaze finansije. Ako na to dodamo pad vrijednosti crnogorskih obveznica dok kamate na međunarodnom tržištu novca rastu sami možete pretpostaviti kakvi nas izazovi očekuju.

Umjesto evropske dobili smo klerikalnu agendu. Umjesto odgovornog odnosa dobili smo populizam. Umjesto ozbiljnog pristupa zaštiti nacionalnih interesa dobili smo  satanizaciju pojedinaca, organizacija i političkih subjekata koji su kritički govorili o radu premijera. Očigledno da su komande opet bile van Crne Gore.

Advertisement

Pokušaj krađe duhovnog i sakralnog naslijeđa

CdM: Mitropolit SPC u Crnoj Gori Joanikije kaže da se Ugovor sa SPC ne može poništiti. Vjernici CPC sa druge strane kažu da im je ovim Ugovorom oteto ono što je pripadalo i njihovim precima. Crna Gora je podijeljena, a neki kažu i da je kapitulirala pred naletom SPC, Beograda i Moskve. Uvod je dugačak, ali izvlačim nekoliko pitanja. Da li je Crna Gora kapitulirala? Da li je Ugovor otimačina sa istorijskim falsifikatima u preambuli, i može li i hoće li biti poništen?
 
Živković: Ugovor koji je potpisan sa SPC formalno i suštinski je suprotan Ustavu i pravnom sistemu Crne Gore. Na to su ukazali pravni autoriteti, civilni sektor i Crnogorska akademija nauka i umjetnosti. Kada se na to doda falsifikovanje i izvrtanje istorijskih činjenica, onda nema dileme da će nadležni organi imati lak zadatak kada budu ocjenjivali sadržinu ovog dokumenta.
Sigurno ste uočili da je premijer sve koji su ukazali na manjkavosti ugovora sa SPC proglasio za ekstremiste, nacionaliste i kriminalce koji brane svoje pozicije i privilegije. Nadam se da to ne misli za pravne autoritete, NVO organizacije i CANU.

Definitivno se radi o otimanju istorije što se ne dešava prvi put u istoriji Crne Gore. Ovo je samo još jedan u nizu pokušaja krađe duhovnog i sakralnog naslijeđa, jer se time uništava identitet i posebnost nacije, nakon toga će jednostavno obrazložiti tezu da su Crnogorci dio političkog inženjeringa.

Advertisement

Ne mislim da je ovo kapitulacija, previđaju otimači istorije da je Crna Gora više puta padala i ustajala. Vidim da kalkulišu sa pričom o šačici ekstremista, pa evo poruke koja neće biti kao njihovo udaranje u junačka prsa. Ima dovoljno ljudi u Crnoj Gori koji će po svaku cijenu braniti dostojanstvo države, bolje je ne iskušavati motive za tako nešto.

CdM: Je li Crna Gora danas bure baruta, naelektrisana do tačke gdje su čak mogući i sukobi? Da li je to zapravo cilj određenih struktura u i van zemlje, da destabilizuju Crnu Goru, dovedu do nemira i tako je predstave kao državu koja kao takva ne može u EU?
 
Živković: Ne mislim da je Crna Gora bure baruta ali je očigledno da institucije nijesu u stanju da odgovore izazovu naraslih tenzija, pozivanja na linč pojedinaca, govoru mržnje. Sve je to rezultat pokušaja da se sa politikama koje žele da rehabilituje ratne zločince, povampiruju poražene ideologije, pozivaju na saoizaciju i pretvaranje Crne Gore u državu naroda kako bi srušili koncept građanske države može praviti uspješna EU priča.

Mnogima je interes da Crnu Goru učine nekredibilnim partnerom NATO i državom koja nema perspektivu u EU. Više organizacija radi na tom planu. Demokratski front ima ulogu da se deklarativno zalaže za evropske vrijednosti a da suštinski koči sve procese koji nas vode u tom pravcu. Od 30. avgusta dobili su priliku da to rade kroz institucije sistema. Njima odgovara stanje haosa. Sjetićete se kada je potpredsjednik skupštine iz reda DF opstruirao rad Savjeta za odbranu i bezbjednost kako bi spriječio donošenje odluka koje proističu iz našeg članstva u NATO. Poznato je da su njihovi lideri više puta išli na adrese u Moskvu kako bi spriječili Crnu Goru da postane dio evroatlantske porodice. Nema dileme da će kampanja protiv Crne Gore i rad na destabilizaciji biti nastavljen. Da bismo izbjegli već viđene scenarije ugrožavanja ustavnog poretka, potreban je dogovor u okvirima političkih subjekata kojima će jedini prioritet biti građanska i evropska Crna Gora.

Advertisement

CdM:  Da li je Abazović nepovratno zaustavio proces EU integracija? 
 
Živković: Nepovratno nije ali kratkoročno jeste. Izgubljeno je dragocjene vrijeme koje smo dobili najviše zbog ukupne situacije na globalnom nivou. Umjesto da bude ohrabren podrškom u parlamentu, on je izabrao skretanje u slijepu ulicu. Tu ga je dovela namjera da zaustavi put Crne Gora ka EU, poltičko slijepilo, nepricipijelnost, nedosljednost i pokušaj da se svima dopadne. Nikakva šteta što je sebe i partiju koju vodi hrabro poveo ka margini, ali je neodgovorno postupanje prema državnom interesu. Naravno, svako snosi odgovornost za svoje poteze, u ovom slučaju Abazović će odgovornost položiti pred poslanicima u Skupštini Crne Gore na vanrednoj sjednici, a nakon toga će građani na izborima ocijeniti njegove dosadašnje aktivnosti.4

Pojedinci nijesu lojalni državi već SPC

CdM: Kako je moguće da u suverenoj državi, članici NATO, neko kao što je patrijarh crkve druge države, helikopterom, bez ikakve kontrole ulazi u državu, slijeće u Podgoricu…? 
 
Živković: Moguće jer u institucijama rade pojedinci koji nijesu lojalni državi već SPC. To pokazuje i posljednje dešavanje dolaska patrijarha SPC pod sumnjivim okolnostima. Način na koji je to urađeno pokazuje da pojedinci u sektoru bezbjednosti ne snose odgovornost za svoj rad državi koja ih plaća već samo prema jednoj vjerskoj organizaciji. Ostavka šefa granične policije dovoljan je dokaz da se dio bezbjednosnog sektora nalazi pod kontrolom SPC. Pošto je posao uspješno obavljen bilo je neophodno proslaviti to dostignuće, samo što su zaboravili da se za ovo ne dobijaju priznanja niti lovori. Svakako sve dileme oko ovog slučaja neophodno je preispitati pred nadležnim državnim organima.

Advertisement

CdM: Možemo li deblokirati pravosudni sistem? Kako? Ko koči to rješenje i zašto?
 
Živković: Imali smo dobru priliku koju nijesmo iskoristili zbog kalkulacija premijera. Na tri javna poziva od ukupnog broja prijavljenih kandidata za sudije Ustavnog suda trebalo je da izaberemo četvoro sudija. DPS je imala konstruktivan pristup sa željom da izaberemo makar jednog sudiju kako bismo izbjegli odgovornost za blokadu rada Ustavnog suda koja nas očekuje u septembru kada jednom od sudija prestaje mandat po sili zakona.

Od početka se tvrdilo kako će DF učestvovati u stvaranju većine od 2/3, sve dok nijesu uslovili deblokadu pravosuđa potpisivanjem ugovora sa SPC. To je poslužilo premijeru kao dobar alibi da se ne izabere nijedan sudija, a zapravo očekujući da će DF podržati koncept manjinske vlade kada DPS povuče podršku. Ta vrsta kalkulacije sa ucjenama DF nije nepoznata, samo što su se ovaj put interesi Abazovića i DF poklopili. On njima ugovor oni njemu ćutanje uz dodatak koncesija u vidu mjesta po “dubini”. Valjda je ta obmana trebalo da prođe kod međunarodnih partnera jer za domaću javnost imaju logistiku uticajnih medija.

Nije Abazović naivan pa da povjeruje DF kako će oni učestvovati kao konstruktivan partner, jer oni igraju kako Vučić odredi, a Vučić diriguje tako da Crna Gora ne dobije završna mjerila za poglavlje 23 što će rezultirati negativnim izvještajem EK koji se očekuje u oktobru. Otužno djeluje kada premijer pristaje na ucjene a zapravo i sam sadejstvuje u sputavanju Crne Gore na putu ka EU, samo da bi urušeni koncept manjinske vlade preživio.

Advertisement

Još uvijek imamo šansu da na vanrednoj sjednici koja je zakazana za 16. avgust izaberemo četiri ugledna pravnika u Sudski savjet. Ako ne možemo do 2/3 svakako nam ostaje mogućnost izbora u drugom krugu sa 3/5. Vjerujem da taj posao možemo završiti u drugom krugu glasanja, a uporedo sa tim neophodno je da okončamo mandat premijeru koga ostavljamo u slijepoj ulici da se suočava sa rezultatima sopstvenog egoizma, inata i relativaziacije.

Izbori najpoštenije rješenje

 
CdM:  Plaši li se DPS eventualnih vanrednih parlamentarnih izbora kako to tvrde vaši politički oponenti? Šta kažu ankete, koliku podršku građana uživate i postoji li koalicioni kapacitet da nakon eventualnih izbora ponovo budete vladajuća struktura zajedno sa ostalim suverenističkim snagama? Kakve su procjene kada su izbori u Podgorici u pitanju?
 
Živković: Mi smo saopštili da su izbori najpoštenije rješenje odmah nakon pada vlade Zdravka Krivokapića. U tom momentu kod jednog broja političkih subjekata nije postojalo raspoloženje da se isti održe. Nemamo nikakav problem da danas ispitamo povjerenje građana. Ankete nam daju skoro identičnu podršku sa parlamentarnih izbora. Ipak, od procenata mnogo je važnije kako ćemo nakon tih izbora formirati stabilnu političku vladu koja će se pozabaviti evropskim integracijama, održivošću finansija, novim investicijama, energetskom krizom.

Advertisement

Što se tiče koalicionog kapaciteta, vjerujem da su mnogi politički subjekti preležali dječije bolesti antagonizma prema DPS koji je trebalo da posluži kao pozicija za njihov bolji rejting. Vjerujem da će evropske snage u Crnoj Gori nakon narednih izbora imati aposlutnu većinu koja će obezbjediti političku stabilnost i Vladu u punom četvorogodišnjem mandatu. Sigurno je da će DPS biti glavna okosnica te koalicije.

Izbori u Podgorici nas očekuju 23. oktobra. Ono što je uradila administracija na čelu sa gradonačelnikom Ivanom Vukovićem proizvešće dobar izborni rezultat koji će obezbjediti DPS-u da nastavi još jedan mandat u upravljanju gradskom upravom. Kada se podvuče crta nakon četiri godine i oni koji ne podržavaju politiku DPS odaće priznanje za sve što je urađeno. Postoje pravila u životu i politici, svaki trud će biti nagrađen, tako će bit i ovaj put.

CdM: Svakodnevno od evropskih i svjetskih lidera, ali i domaćih političara čujemo da su pred nama na energetskom i ekonomskom planu teški jesen i zima. No, u praksi izgleda da se na to, u ovom političkom haosu, zaboravilo. Od aktuelne vlasti nijesmo čuli ni vidjeli konkretne poteze povodom ovih najava, osim tvrdnje da ćemo se zadužiti. Građani se s pravom pitaju kako će preživjeti naredni period i zašto je politika u Crnoj Gori postala važnija od života običnih građana i njihove egzistencije?
 
Živković: Ne bih da deprimiram javnost ali ekonomski i finansijski parametri nijesu dobri. Rast inflacije je brzo anulirao povećanje zarada. Energetska kriza će uticati na porast cijena električne energije i moguće restrikcije. Pitanje je da li ćemo moći da kupimo električnu energiju na međunarodnom tržištu čak i da obezbjedimo dovoljno novca. Dodatno povećanje cijena životnih namirnica kao i stalne varijacije u cijenama goriva nepovoljno utiču i uticaće na životni standard građana.

Advertisement

Podsjećam na nedostajućih 900 miliona eura u budžetu za tekuću i narednu godinu. Dva su uzroka nastalih problema u javnim finansijama, prvi se ogleda u nizu nepromišljenih poteza prethodne vlasti koja je težila opterećivanju budžetu bez sagledavanja realnih prihoda i novih investicija, dok je drugi uzrok u globalnim poremećajima koji utiču i na ekonomiju Crne Gore.

Umjesto odgovornog upravljanja državnim preduzećima dobili smo filijale za rješavanje partijskih interesa. Profit je trebalo investirati u otvaranje realno održivih radnih mjesta. Građani će brzo osjetiti posljedice loših i nepromišljenih odluka nastalih na talasu neodgovornog ponašanja i populizma. Lakoća sa kojom su poslanici u parlamentu glasali zakonska riješnja za koja su bili svjesni da potpuno ruše finansijski sistem bila je zapanjujuća. I pored saznanja da ćemo imati neodržive finansije zbog novih rashoda, nije bilo odgovornosti da se tome stane na put.

Da bi se kreirao plan za izlaz iz krize potrebna je stabilna politička vlada, a ne novi eksperimenti koji predstavljaju Crnu Goru kao poligon za vježbanje demokratije.

Advertisement

Svaki potez koji smo povukli bio u državnom interesu

CdM: Osjećate li kao partija odgovornost za dio onoga što se danas događa u Crnoj Gori? Jeste li vi kao partija  neke probleme stavljali pod telih a danas doživljavaju eskalaciju?
 
Živković: Nakon 30 godina upravljanja procesima sigurno se ne možemo izuzeti od odgovornosti. Ali ne prihvatam sve kritike koje se stavljaju na teret DPS. Sjetićete se 2003. godine i beogradskog sporazuma kada je crnogorski državni vrh bio optužen za izdaju, uz kasnije pristajanje na 55% podrške za crnogorsku nezavisnost. U finišu Crna Gora je obnovila nezavisnost, isključivo pametnim upravljanjem tim procesom.

Razumijem da se uvijek traži krivac, pa je prirodno da to bude DPS kao najveći politički subjekt koji je nosio društveno-političku odgovornost prethodnih tri decenije. Kada radite i griješite, samo oni koji ne rade ništa neće pogriješiti niti se njima može uputiti bilo kakva kritika. Nikada se nijesmo sklanjali od važnih pitanja koja opterećuju naše društvo uz potrebu da emancipujemo javnost i ne uljepšavamo stvarnost. Nijesmo sklanjali teme pod tepih za koje smo znali da nam mogu umanjiti političku snagu, već uvijek hrabro na dugi rok donosili važne odluke i vrlo umješno ostvarivali ciljeve.

Advertisement

Sada opet vidim sumnju u DPS, ali vrijeme će one koji nas sumnjiče opet razuvjeriti da je svaki potez koji smo povukli bio u državnom interesu. Uostalom djela govore da smo uspješno rješavali sva pitanja važna za državu.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Politika

Carević podnio ostavku na funkciju predsjednika opštine Budva

Objavljeno

dana

Autor

Carevićevi snovi o „srpskom svetu“

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Marko Bato Carević podnio je ostavku na funkciju predsjednika Opštine Budva. Ostavku je adresirao na Odbor povjerenika, predsjedavajućem Nebojši Juškoviću

Odbor povjerenika početkom avgusta imenovao je Mila Božovića za potpredsdnika Opštine Budva, koji će nakon odlaska Carevića preuzeti rukovođenje metropolom turizma.

Carević je ranije najavio da će napustiti funkciju predsjednika Opštine Budva, nakon što bude potpisan Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

Advertisement

Temeljni ugovor između Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve (SPC) potpisan je 3. avgusta u Podgorici.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije