Povežite se s nama

Politika

Bursać: Zašto je Krivokapić protiv Rezolucije o genocidu?

Objavljeno

dana

Bursać: Zašto je Krivokapić protiv Rezolucije o genocidu?

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Piše: Dragan Bursać 

U intimno-javnoj instagram prepisci, premijer Zdravko Krivokapić otvara dušu i digitalno urbi et orbi saopštava kako je Rezolucija o zabrani negiranja genocida u Grnoj Gori, pazite sad, nepotrebna. Pa kaže predmetu svog obraćanja, na opasku da mu nije trebala Rezolucija:

“Poštovana, oglasio sam se prije izglasavanja rezolucije o Srebrenici, rekavši da je ta rezolucija nepotrebna. I dalje sam istog stava. Na donošenje te rezolucije ni ja, ni moja Vlada nismo mogli uticati, jer kao što znate, mi nemamo poslanike u Skupštini Crne Gore, gdje se glasalo o istoj”, piše Zdavko na Instagramu.

Advertisement

Da se ja pitam

Jer, da se on pita i da ima poslanike, gluvo bilo, od strane onih koji su ga postavili tu đe jeste da se ništa ne pita, ne bi majčin sine bilo Rezolucije, niti bi se Crna Gora upisivala u civilizovani dio svijeta. Ne ako se pita! Samo, eto ne pita se čak ni od onih koji su ga postavili tu da se ne pita u njihovo ime.

A da se pita, ihaaj, niko nikad ne bi čuo za tu “mrsku Rezoluciju“. Možda bi se izglasala kakva alterantivna litijaška kojom narod Zdravkov i vascijeli serbski, a pripadajući u Crnoj Gori podržava Milorada Dodika i njegovu Peticiju kojom se negira genocid.

Advertisement

Glup ili maliciozan, pitanje je sad?

Ali, da uozbiljimo malo stvar, pa da se svi onako glasno zapitamo, kakav tip čovjeka, ličnosti moraš biti, pa da se ne slažeš sa donošenjem Rezolucije koja je civilizacijski, ponavljam, čin.

U prvom slučaju, riječ je o poptunom političkom potkapacitiranom duduku, koji nema kontakta sa realnošću i koji nije svjestan koliko Rezolucija kao i Zakoni preveniraju negiranje genocida i slavljenje ratnih zločinaca, a u drugom slučaju, radi se o klasičnom srpskom nacionalističkom afirmatoru gore pomenutih “vrijednosti“ i nositelja istih.

Advertisement

Ali, zaista, mogu li Rezolucije i Zakoni prevenirati govor mržnje u javnosti?

Rezolucije i Zakoni rade i imaju smisla!

Evo vam i konretnih podataka:

Advertisement

O obimnoj studiji koju je napravio BIRN BiH, stoji između ostalog da se “broj objava na Twitteru sa 70, koliko je zabilježeno prvog analiziranog dana, smanjio na četiri takve objave u nedjelju, 1. augusta. Broj izjava zvaničnika u kojima se negira ili umanjuje genocid u Srebrenici počinjen u julu 1995. godine, također je smanjen.“

Dalje se navodi da je “prema analizi Memorijalnog centra, nakon nametanja dopuna Krivičnog zakona došlo je do velikog broja slučajeva negiranja genocida, ali se broj takvih izjava u medijima značajno smanjio nakon što su dopune stupile na snagu“. Dalje se navodi “kako su prošle godine zabilježili 236 negacija ili relativizacija genocida, ali da ove godine očekuju znatno manji broj. Zbog toga on smatra da je zabrana negiranja genocida donijela rezultate.“

Obimnije rezulatate i projekcije pročitajte ovdje.

Advertisement

Dakle, profesore Krivokapiću neće biti da je Rezolucija baš zabadava napisana i usvojena, jednako kao što i Zakon o zabrani negiranja genocida i slavljenja ratnih zločinaca, nije uludo nametnut.

Niste vi glupi

E, sad, kako kažu u pasivu-postavlja se pitanje-a postavlja ga svaki civilizovan čovjek, zašto bi nekome bilo u interesu i dalje nekažnjeno negirati genocid, poput vaših pojedinih ministara i slaviti ratne zločince, kao opet neki vaši pojedini ministri ili se fotografisati ispod slike ratnog zločinca, kao da prostite vi?

Advertisement

Pa iz jednostavnog razloga, zato što vas je ideologija ratnih zločinaca i njihovih ideoloških i bioloških predaka četnika, zajedno sa crkvom koja ih je prije klanja nevinih ljudi blagosiljala, dovela tu đe jeste, sa ovlastima i ingerencijama kakve imate.

A osobito su vam drage ingerencije srpskog sveta, od koga bježite naovdno, a sve mu trčeći u zagrljaj. A srpski svet nikako ne priznaje šta je njegova ideologa na terenu radilia, od preko 500 uništenih džamija do pokušaja zatirnja cijelog jednog naroda. Zapravo lažem, kako nije bilo Rezolucija niti Zakona, taj isti srpski svet se od negatora genocida prometnuo u afirmatora i zazivača novih genocda. Čuli ste to premijeru, tu strašnu pjesmicu-U Srebrenici genocid nije bio, dabogda se dva puta ponovio! (Sic!)

A taj narativ sa Rezolucijom ne ide u istu rečenicu. Makar u dijelu političkog, kako se to kaže spektra, koji vi predstavljate i čije ideoloigije i mišljenja njegujete.

Advertisement

E, zato vama ne odgovara Rezolucija svijetla, crnogorska kojom se eksplicite zabranjuje negiranje genocida, jedanko kao što se kao dijete na limun mrštite na Zakon o zabrani negiranja istog tog genocida u Bosni i Hercegovini.

Ne može se s Rezolucijom pred glasače

Kako ćete izaći pred glasačko tijelo, ako ikada budete imali priliku da izađete pred bilo koje glasačko tijelo, kako ćete pred litijaše, koji već štampaju spomenice o učešćima na litijama kao ulazne karte za državni posao???

Advertisement

Kako ćete pred sve njih sa Razolucijom?

Ne može, ne uklapa se, ne ide!

Ovo sve pišem pod pretpostavkom da Zdravko Krivpkapić ima dubok ideološki jaz a i civilizacijsku odiozu prema Rezoluciji u sopstvenoj zemlji.

Advertisement

Drugi način gledanja je da je Zdravko Krviokapić obična potkapacitirana budala, u šta ne želim vjerovati i što sa indignacijom odbijam!

Na zdravlje nam svima bile i Razolucije i Zakoni, koji nas priključuju planeti zemlji, daleko od srpskog sveta i ruskih gubernija.Aktuelno
Advertisement

Politika

Miranović pita Bratić: Ko će biti razriješen ili podnijeti ostavku zbog neadekvatne zaštite svekolikog kulturnog blaga Crne Gore

Objavljeno

dana

Autor

Miranović pita Bratić: Ko će biti razriješen ili podnijeti ostavku zbog neadekvatne zaštite svekolikog kulturnog blaga Crne Gore

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Smijenjena direktorica Narodnog muzeja Crne Gore Anastazija Miranović saopštila je da je ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić juče u Skupštini iznijela neistine na račun njenog rada u toj ustanovi.

“Kategorično odbacujem sve izrečene neistine, odgovorno tvrdeći da sam funkciju direktorice NMCG obavljala u skladu sa važećim zakonima Crne Gore, a povjerene zadatke izvršavala uspješno i transparentno, vodeći računa o zaštiti i unaprijedjenju kulturne baštine i umjetnosti Crne Gore”, navodi Miranović.

Kako je istakla, znajući koliko je savjesno obavljala povjerenu funkciju, te da je odluka o smjeni nezakonita i proizvod političkog revanšizma, pokrenula je zaštitu svojih prava pred nadležnim sudom.

Advertisement

“Što se izjava i rada pomenute Ministarke tiče, rekla bih da nije problem moja smjena, nego je problem što sam jedna od onih koji ne prihvataju njene vrijednosne stavove. Kao što je isključivo odgovorna za trenutne probleme u radu NMCG, uključujuci problem grijanja, a time i adekvatne zaštite i očuvanja  kulturno-umjetničkog i istorijskog blaga pohranjenog u muzejima NMCG, tako je pomenuta ministarka odgovorna za urušavanje svekolike crnogorske kulture i umjetnosti i svega što se tiče crnogorskog identiteta”, navodi Miranović.

“Javnosti radi iznosim par detalja koji govore o njenoj “brizi” za NMCG i identitetske kulturne stigmate Crne Gore. Od dana imenovanja do 30.novembra 2021.godine nije posjetila Narodni muzej, ni kao ministarka, ni kao aktuelna direktorica. Nije odgovorila ni na jedno moje obraćanje, ni  zvanične dopise ustanove za moga mandata, čime je permanentno i u kontinuitetu produkovala štetu NMCG”, tvrdi Miranović.

Ona ističe da posebnu pažnju izaziva ministarkina izjava da je Narodni muzej sada u njenim “sigurnim rukama”.

Advertisement

“Zaista je teško zamisliti da o kulturnim ustanovama, crnogorskoj kulturi i umjetnosti, kulturnoj baštini i identitetski krucijalnim pitanjima Crne Gore sada brine osoba koja negira postojanje crnogorske nacije, države, crkve i crnogorskog  jezika, koja svakodnevno djeluje kao rušiteljka svega crnogorskog. Ministarko Bratić, javno Vas pitam: Ko će sada biti razriješen dužnosti ili podnijeti ostavku obzirom da više nije u pitanju samo “neadekvatna zaštita” Ikone Bogorodice Filermose, već svekolikog kulturnog blaga Crne Gore pohranjenog u Narodnom muzeju Crne Gore koje suštinski i identitetski svjedoči o njenom kontinualnom postojanju i trajanju?”, pita Miranović.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Politika

Damjanović: Srpska pravoslavna crkva na Cetinju agituje za Demokrate

Objavljeno

dana

Autor

Damjanović: Srpska pravoslavna crkva na Cetinju agituje za Demokrate

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Srpska pravoslavna crkva je postala redovan učesnik svih izbornih procesa koji se dešavaju u Crnoj Gori. Ona je aktivan učesnik predizborne kampanje za lokalne izbore koji će se 5.septembra održati na Cetinju, kazao je Aleksandar Damjanović iz Crnogorsko kulturne mreže (CKM).

”Njihovo sveštenstvo i ljudii bliski njoj obilaze građane koji su njenji podržavaoci tražeći od njih da svoj glas na predstojećim izborima daju Demokratama. Srpska pravoslavna crkva na odborničkoj listi Demokrata pod rednim brojem dva ima svog kandidata za odbornika predśednika crkvene opštine Cetinje Rajka Radusinovića”, dodao je.

Kako je kazao, evidentno je da je ova vjerska zajednica više voli birački spisak od Svetog pisma i propagiranja religije što bi trebalo da bude njihova osnovna misija.

Advertisement

”Demokrate žele preko SPC da na Cetinju prigrabe glasove koje je na prethodnim parlamentarnim izborima osvoila koalicija Za budućnost Crne Gore i da to predstave kao rast povjerenja u njihovu izdajničku politiku”, navodi Damjanović.

”Pitanje je dana kada će Aleksa Bečić izdati SPC kao što je izdao i SNP partiju koja ga je iznjedrila i afirmisala prvo kao kurira Milana Kneževića zatim kao kandidata za gradonačelnika Podgorice. Ubrzo će Joanikije Mićović shvatiti da mu je podrška Demokratama isto što i ulaganje u poker aparat u krajnjem će sigurano biti gubitnik”, dodao je.

”Pozivam sveštenstvo SPC da očisti paučinu sa Jevanđelja i Svetog pisma i da se okrenu propagiranju religije a da politiku ostavi političarima”, zaključio je u saopštenju.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Politika

Joković: Ne znam šta se može desiti, ali mislim da glas koji fali opoziciji ne može doći iz SNP-a

Objavljeno

dana

Autor

Joković: Ne znam šta se može desiti, ali mislim da glas koji fali opoziciji ne može doći iz SNP-a

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


SNP nije zadovoljna ovom Vladom i želi izbor nove, ali u okviru postojeće parlamentarne većine, kazao je u izjavi za Antenu M lider SNP-a Vladimir Joković.

Upitan može li se desiti da taj jedan glas koji fali opoziciji za obaranje Vlade, može biti iz SNP-a, Joković kaže:

“To pitanje je pretpostavka. Ne možete tako pitati, ja vam kažem što SNP želi. Može li se to desiti, ja vam kažem da ne može nikako, ali ne možete vi to da me pitate, može li se desiti, šta ja znam šta se može desiti. Ja vam kažem šta je zvanični stav SNP-a, ne želimo ovu Vladu, želimo novu Vladu u okviru postojeće većine uz manjine. Novinari uvijek nešto pitaju šta bi ako bi, ja o tome ne mogu da pričam, ja samo mogu da kažem naš zvanični stav”, kazao nam je Joković.

Advertisement

Podsjetimo iz opozicije je ranije saopšteno da neće podnositi inicijativu za izglasavanje nepovjerenja Vladi ukoliko ne budu sigurni da će proći u parlamentu. Da bi prošla fali im jedan glas iz opozicije.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Novi Komentari

Najčitanije