Povežite se s nama

Kurir.rs

KAKAV CAR OD POSLODAVCA Mostarac svoje zaposlene odveo u Alanju na godišnji odmor: Želeli smo da izrazimo zahvalnost našem timu

Objavljeno

dana

KAKAV CAR OD POSLODAVCA Mostarac svoje zaposlene odveo u Alanju na godišnji odmor: Želeli smo da izrazimo zahvalnost našem timu

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Kurir.rsFoto: Youtube Printscreen

Mostarac Senad Šantić odveo je sve zaposlene u svojoj firmi na godišnji odmor u Alanju.

Advertisement

Šantić se pre nekoliko godina vratio iz Švedske u Bosnu i tu pokrenuo svoju kompaniju sa više od 30 zaposlenih.

Želeli smo da izrazimo zahvalnost našem timu tako što smo njih i njihove porodice odveli na putovanje u Alanju. Pre nekoliko dana me je neko pitao: zašto? Pitanje je na mestu. Tera vas na razmišljanje o stilovima liderstva, odnosu poslodavac-zaposleni, menadžmentu, kapitalizmu protiv socijalizma i mnogo čemu drugom, naveo je na Fejsbuku Šantić koji je svoju IT kompaniju pokrenuo sa kolegom Nikolom Mirkovićem.

On je dodao da je putovanje bilo sjajno i da je uveren da će zbližavanje ostvareno na ovom putovanju imati pozitivan efekat na posao.

Advertisement

Mnogi kažu da poslodavac ne bi trebalo da ima ovakvu vezu sa svojim zaposlenima… ali mi smo uvek stvari radili na naš način, zaključio je Šantić.

Kurir.rs


KurirKurir
Advertisement

Kurir.rs

DIREKTORKA KOTORSKE GIMNAZIJE KATEGORIČNA: Dok sam ja tu slika Svetog Save neće biti uklonjena iz učionice!

Objavljeno

dana

Autor

DIREKTORKA KOTORSKE GIMNAZIJE KATEGORIČNA: Dok sam ja tu slika Svetog Save neće biti uklonjena iz učionice!

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Kurir.rsFoto: Youtube Printscreen, Arhiva

Povodom naloga crnogorske Uprave za inspekcijske poslove v.d. direktorici JU Gimnazije Kotor Slavici Stupić da u roku od tri dana ukloni sliku Svetog Save koja se nalazi u kabinetu crnogorsko, srpsko, bosansko hrvatskog jezika i književnosti, te da će u suprotnom preduzeti upravne mjere i radnje iz nadležnosti ove inspekcije, Stupić ističe da slika Svetog Save, dok je ona na čelu gimnazije, neće biti pomerena ni za milimetar.

Advertisement

Stupić je pojasnila da je juče poštom stigao Zapisnik o izvršenom inspekcijskom nadzoru u kom se kaže sledeće:

“ …ukazujem v.d. direktorki Slavici Stupić da u roku od tri dana od dana uručenja Zapisnika, ukloni sliku Sv. Save koja se nalazi u kabinetu CSBH jezika i književnosti br. 201, jer isto nije u skladu sa članom 5 stav 1 i 2 Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju, te da me u daljem roku od tri dana pisano obavesti o ishodu preduzetih mera. U suprotnom, preduzeću upravne mere i radnje iz svoje nadležnosti“

Danas je održano i Nastavničko vijeće u kotorskoj Gimnaziji, nakon što je stigao zapisnik, a njihov stav je da sliku, ni u kom slučaju, ne treba pomerati, jer bi, kako kažu, tako nekome mogle zasmetati i slike Njegoša i drugih književnika i prosvetitelja.

Advertisement

„Takođe ističem da , ni na nedavno održanoj sjednici Savjeta roditelja, niko od prisutnih nije imao bilo kakvu primjedbu na vjersku ili nacionalnu ugroženost učenika u Gimnaziji u Kotoru. Moj lični i profesionalni stav je kristalno jasan: slika Svetog Save, dok sam ja na čelu Gimnazije, neće biti pomjerena ni za milimetar“, saopštila je Stupić.

Ona je podsjetila i da se ta slika, prema rečima jednog od bivših direktora, Mirka Maslovara, nalazi u tom kabinetu punih 38 godina, a da je ona na tom istom mjestu i zatekla kada je imenovana za VD direktorke.

„Član 83, stav 1, tačka 14 Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju na koji se poziva Uprava za inspekcijske poslove, a tiče se mogućnosti razrešenja direktora ukoliko dozvoli političko organizovanje i djelovanje ili religijsko djelovanje u ustanovi javnog obrazovanja, u ovom slučaju apsolutno nije primjeren , jer nijedan od mojih prethodnika nije bio razriješen zbog te slike, niti je ijedan inspekcijski nadzor za CSBH jezik i književnost ikada ustanovio da ta slika ugrožava djecu, te da se zbog nje osjećaju neprijatno“, kazala je Stupić.

Kao najbitnije, ističe ona, ni član 5 opšteg Zakona o obrazovanju i vaspitanju apsolutno nije prekršen, jer nije u pitanju religijsko djelovanje, već se radi o uramljenoj kopiji slike Svetog Save, a ne ikoni.

Ta slika, objašnjava Stupić, stoji u pomenutoj učionici potpuno u kontekstu, kao sastavni dio edukativnog materijala koji se koristi u nastavi CSBH jezika i književnosti, kao uostalom i slike mnogih drugih književnika i prosvetitelja.

Advertisement

„Posebno ističem, da se ni u jednoj drugoj učionici ne nalazi slika Sv. Save, već slike, plakati i posteri, a koji se tiču nastavnog predmeta koji se izučava u svakom od kabineta“, navela je Stupić.

Kurir.rs/In4s


KurirKurir
Advertisement
Nastavite čitati

Kurir.rs

OŠTEĆEN AVION VLADE CRNE GORE: Svi funkcioneri Crne Gore izašli u poslednji čas, s njima bio i šef skupštine Aleksa Bečić (FOTO)

Objavljeno

dana

Autor

OŠTEĆEN AVION VLADE CRNE GORE: Svi funkcioneri Crne Gore izašli u poslednji čas, s njima bio i šef skupštine Aleksa Bečić (FOTO)

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Kurir.rsFoto: Péter Gudella / Panthermedia / Profimedia

Avion Vlade Crne Gore oštećen je sinoć na Aerodromu Podgorica.

Advertisement

U incidentu, koji se dogodio oko 22 sata, nije bilo povređenih, potvrđeno je „Vijestima“.

Neposredno pre incidenta, iz aviona su izašli državni funkcioneri i članovi delegacije.

Na avionu Vlade Crne Gore najverovatnije je došlo do loma stajnog trapa, piše portal Radio-televizije Crne Gore, koji je objavio fotografije aviona.

Advertisement

U avionu je bila delegacija predvođena predsednikom Skupštine Aleksom Bečićem, koja je boravila u Ljubljani na Samitu predsednika parlamenata Zapadnog Balkana.

O događaju su obavešteni nadležni organi, koji će sprovesti istragu, kako je i zbog čega došlo do incidenta.

Iz policije nije bilo zvaničnog saopštenja ovim povodom.

Kurir.rs/Vijesti.me/RTCG

Advertisement


KurirKurir
Nastavite čitati

Kurir.rs

PRAVO LICE CRNE GORE: Vladika Metodije ustoličen u Đurđevim stupovima uz povike „dostojan“!

Objavljeno

dana

Autor

PRAVO LICE CRNE GORE: Vladika Metodije ustoličen u Đurđevim stupovima uz povike „dostojan“!

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Kurir.rs


Nije se u dva dana svečanosti kod manastira kraj Berana čula nijedna ružna ni prekorna reč, niti je ko koga popreko pogledao, niti rekao da mu se pomeri s puta

Vasilije Radović iz Donje Morače stajao je juče iznad Ðurđevih stupova pa gledao onaj silni narod u molitvi, dok sluša reč patrijarha srpskog Porfirija…

Advertisement

– E, ovo ti je, junače moj, ona prava, lijepa, poštena, divna, junačka i čojska Crna Gora – rekao mi je Vasilije.

foto: Kurir/Zoran Šaponjić

I nije se, zaista, u dva dana svečanosti kod manastira Ðurđevi stupovi kraj Berana, dočeka patrijarha Porfirija i ustoličenja novog vladike budimljansko-nikšićkog Metodija, čula nijedna ružna ni prekorna reč, niti je ko koga popreko pogledao, niti ko kome rekao da mu se pomeri s puta…

Vladika Metodije
foto: Kurir/Zoran Šaponjić

– A kako je bilo na Cetinje, viđeli ste i vi u Srbiji… Nego, rekli su bili neki komite sa Cetinja da će doći u Berane da završe ono što su tamo započeli, nego ih nemade – prisetili su se juče, kad je lturgija već bila završena, neki momci koji su stajali u pristranku kraj crkve mašući trobojkama.

Ko je vladika Metodije

Policija ga tukla tokom protesta

Vladika Metodije izabran je za episkopa budimljansko-nikšićkog, na tronu eparhije nasledio je mitropolita Joanikija.

Rođen je 1. aprila 1976. u Sarajevu, od pravoslavnih roditelja Milinka i Dragice (rođene Milićević) kao treće dete. U čin episkopa hirotonisan je u julu 2018.

Advertisement

Nema tog medija u regionu koji 27. decembra 2019. nije izveštavao o skandalu koji se desio u Crnoj Gori – na mostu na Ðurđevića Tari, na dan izglasavanja zakona o slobodi veroispovesti, pljevaljska policija je pretukla episkopa Metodija.

Episkop, koji je zbog povreda završio na lečenju na VMA, rekao je kasnije da je sasvim neplanirano završio s narodom koji je stao u odbranu svetinja, a kad je kordon policije krenuo ka masi i počeo da tuče, on nije mogao da ih ostavi.

Tradicija

Vasojevići su u subotu uveče, kako im i dolikuje, u Ðurđevim stupovima dočekali srpskog patrijarha, kako su to činili i ranije.

– Niko srećniji od nas Vasojevića večeras, a Berane je srce Vasojevića, najvećeg srpskog plemena u Crnu Goru. A kako bi se drugačije ovde kraj Nemanjića lavre osećali mi koji smo starinom potomci Nemanjića – kaže Miomir Raičević, rodom iz ovih krajeva.

Advertisement

U nedelju rano ujutru opet su ispred manastira bile hiljade i hiljade ljudi, ogrnuti trobojkama, svečani, radosni. Kad se ispred manastira pojavio vladika Metodije, dočekali su ga povicima „dostojan, dostojan“, neki su klicali i „vladiko, sokole“, patrijarha Porfirija narod je dočekao aplauzima, povicima „dobro došao, vaša svetosti“…

A patrijarh Porfirije podsetio je narod na slavne dane od pre godinu i po, kad su odavde, iz Vasojevića, krenule litije, kad je narod mesecima, po kiši, zimi, snegu, u litijama pešačio od grada do manastira, od manastira do grada, da brani svetinje.

– Vera naša, vera slavna, naša vera pravoslavna – pevao je juče narod.

– Živ je Bog. Živ je Bog i ovde među vama. Živ je Bog u ovoj svetoj zemlji iako su mnogi pomislili da su Boga izagnali sa ovih prostora. Ali poslednje decenije, a naročito poslednja godina pokazali su da je Bog živ u ovom narodu pre svega kroz čovekoljubive, mirotvorne, molitvene litije, koje su početak imale upravo ovde – govorio je juče patrijarh Porfirije u Ðurđevim stupovima.

Oj, Kosovo, Kosovo…

Advertisement

Posle svete liturgije i ustoličenja novog vladike budimljansko-nikšićkog, narod je pozdravio i novi vladika koji je u eparhiju došao na mesto sadašnjeg mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija.

I u subotu uveče i u nedelju ujutru od Berana, od Andrijevice, uz Limsku dolinu i niz Limsku dolinu stizale su nepregledne kolone naroda. Jedni koji su se pojavili iz Berana, uzbrdo, nosili su trobojke, pevali: „Hriste Bože, raspeti i sveti, srpska zemlja kroz oblake leti, leti preko nebeskih visina“, drugi su pred crkvom klicali „Kosovo – Srbija, Kosovo – Srbija“, treći su, kad su ispred crkve upaljene baklje, zapevali: „Oj, Kosovo, Kosovo, zemljo moja voljena, zemljo slavnih vitezova Lazara i Miloša“…

– Ako se išta od prošle godine do danas promenilo, to je da danas smijemo glasno pevati Kosovu i glasno reći da smo Srbi, mada, mi smo to govorili i ranije, nismo se mi nikad plašili – ispratili su me juče iz Berana momci s trobojkom i zamakli kroz grad…

Patrijarh Porfirije

Svako ko krene na crkvu biva poražen

Patrijarh Porfirije je tokom govora pozvao na međusobno poštovanje.

Advertisement

– Bilo da se radi o komšijama, sugrađanima iste države, bez obzira na to kom narodu pripadaju, bez obzira da li su Bošnjaci, Crnogorci, Hrvati ili bilo koji drugi narod i bilo da su Srbi – da svi budu otvoreni za drugog i drugačijeg, čak i onda kad se na drugi način moli Bogu – istakao je patrijarh.

On je poručio da crkva nije od ovoga sveta, a neki, istakao je, hoće da je uvuku u zemaljsko blato.

– Crkva nije tu da bi učestvovala u raspravama ko je u pravu, a ko nije. Biva poražen svako ko krene na crkvu, jer njoj odolevaju i vrata Ada – naveo je poglavar SPC.

Berane
foto: Kurir/Zoran Šaponjić

Hit

Trobojka od 120 metara

Vernici koji su došli iz Vasojevića na ustoličenje novoizabranog episkopa budimljansko-nikšićkog Metodija doneli su i razvili srpsku trobojku dugu čak 120 metara. Razvijanje zastave okupljeni građani su pozdravili aplauzom.

Advertisement
Hram
foto: Printscreen

Neobično

Vladika Jovan skočio padobranom

U čast dolaska patrijarha Pofirija u Berane, vladika pakračko-slavonski Jovan je pre dva dana, dan uoči ustoličenja, skočio padobranom, zajedno s Nenadom Kuzmanovićem, iz aerokluba „Nikšić“, koji je nosio trobojku. Skok su okupljeni građani pozdravili aplauzom, a vladika je po spuštanju rekao da se prizemljio. Inače, kako prenose mediji, i vladika Metodije skače iz padobrana, nedavno je skakao na Kapinom polju u Nikšiću.

Vladika Metodije
foto: Printsccreen/RTS

Zoran Šaponjić


Kurir

Advertisement
MILOŠ STOJKOVIĆ TEOLOG: U Beranama je pravoslavna Crna Gora pokazala svoje pravo lice
02:23

MILOŠ STOJKOVIĆ TEOLOG: U Beranama je pravoslavna Crna Gora pokazala svoje pravo lice

MILOŠ STOJKOVIĆ TEOLOG: U Beranama je pravoslavna Crna Gora pokazala svoje pravo lice
02:23

MILOŠ STOJKOVIĆ TEOLOG: U Beranama je pravoslavna Crna Gora pokazala svoje pravo liceKurir
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije