Povežite se s nama

Politika

Skupština objavila konkurs za izradu zaštitnog znaka

Objavljeno

dana

Skupština: U voznom parku 30 vozila, sedam nezaduženo

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Skupština Crne Gore objavila je 30. jula konkurs za izradu idejno-grafičkog rješenja zaštitnog znaka i njegovu osnovnu primjenu, a rok za prijavu je 27. septembar.

Kako navode iz Skupštine, predmet konkursa je izrada idejno-grafičkog rješenja zaštitnog znaka, koje treba da sadrži znak (grafički simbol) i naziv-ispis Skupština Crne Gore (slovni dio) u kolor i crno-bijeloj varijanti, sa slovnim znacima ćiriličnog i latiničnog pisma.

Dodaju daje cilj idejno-grafičkog rješenja je, ostvarenje originalnog i kvalitetnog rješenja znaka i logotipa Skupštine Crne Gore, koje treba da simbolizuje istoriju, duh i tradiciju crnogorskog parlamentarizma, kao i značaj Skupštine Crne Gore u savremenom demokratskom društvu.

“Rješenje treba da bude jednostavno, prepoznatljivo i primjenjivo u svim formama poslovne i vizuelne komunikacije, u kojoj je Skupština Crne Gore predstavljena kao nosilac ustavotvorne i zakonodavne vlasti, posvećena razvoju društva u skladu sa najvišim vrijednostima demokratije”, piše u konkursu.

Poručuju da je za prvorangirani konkursni rad predviđena nagrada u iznosu od 4.000 eura, drugorangirani 600 eura, a trećerangirani konkursni rad dobiće 300 eura.

“Znak, kao grafička dopuna logotipa, može biti fizički odvojen ili ugrađen u njega. Treba da predstavlja stilizaciju motiva, izbor boja, eventualne sekundarne grafičke elemente i boje pozadine u primjeni. Boje se definišu u konvencionalnim modelima: pozitiv, negativ, RGB, CMYK, Pantone. Jedinstvo znaka i logotipa u zaštitnom znaku treba predstaviti kroz moguće i zabranjene vidove palete boja, veličina, proporcija, kompozicija, rotacija, pozicija primjene i slično”, navedeno je u konkursu.

Vizuelni identitet Skupštine Crne Gore, kako je napisano, treba da objedini specifičnosti njene uloge u društvu.

“Vizuelno rješenje bi trebalo da odslikava uloge Parlamenta u uslovima savremene demokratije, uz uvažavanje više od 100 godina tradicije parlamentarnog života u Crnoj Gori. Izgled idejno-grafičkog rješenja zaštitnog znaka Skupštine Crne Gore treba da ukaže na to da je Parlament snažna državna institucija, dom svih građana, utemeljen na vladavini prava, socijalnoj pravdi i osnovnim ljudskim pravima, koji poštuje slobodno izraženu volju naroda i garantuje jačanje slobodnog i otvorenog društva” , piše u konkursu.

Kako navode, konkurs je anoniman i otvoren za sva fizička i pravna lica koja ispunjavaju uslove.

“Na konkurs se ne može prijaviti: osoba koja je neposredno angažovano na pripremi i sprovođenju konkretnog konkursa; član uže porodice osobe iz tačke 1 i osobe koja neposredno sarađuju sa njima u vrijeme trajanja konkursa (stalni poslovni partneri, stalni saradnici) i osoba koja je zaposlena u Skupštini Crne Gore. Članom uže porodice smatraju se: Supružnik, djeca (bračna, vanbračna, usvojena i pastorčad), braća, sestre, roditelji i usvojioci”, precizirano je u konkursu.

Članovi žirija su:

– Ana Unkašević, magistar grafičkog inženjerstva i dizajna – predsjednica,

– Ivan Ivanović, filmski i televizijski producent – član,

– Prof. dr Boban Melović, profesor na Univerzitetu Crne Gore – član,

– Aleksandar Samardžić, spec. sci. državno-pravnih studija, heraldičar – član i

– Mirko Milošević, rukovodilac Odsjeka za snimanje i emitovanje sjednica – član.

Članovi Tehničke komisije su:

– Nataša Komnenić, VSS, pomoćnica generalnog sekretara Skupštine Crne Gore,

– Mirko Stanković, VSS, šef Biroa za javne nabavke iž

– Dragana Bošković, VSS, samostalna savjetnica I u Birou opštih poslova.

Dodatne informacije mogu se dobiti putem telefona 067/ 811 541 i 020/404 540 ili mejla: [email protected]Aktuelno

Politika

Kabinet Abazovića: Privodi se kraju Zakon o porijeklu imovine, pomoć daju i međunarodni eksperti

Objavljeno

dana

Autor

Abazović: Podvig policije, Crna Gora neće biti zemlja kriminala

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Zakon o porijeklu imovine jedan je od najvažnijih šrafova u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije i njegovo usvajanje će biti snažan zamajac u suzbijanju kriminalnih grupa, otkrivanju javnih funkcionera koji su imovinu stekli kroz korupciju, ali i jedan od najznačajnijih iskoraka sveukupnih reformi koje se tiču vladavine prava i evropskih integracija Crne Gore, saopšteno je iz kabineta potpredsjednika Vlade Crne Gore Dritana Abazovića.

Iz Abazovićevog kabineta navode da Radna grupa za izradu Nacrta Zakona o porijeklu imovine priprema normativna rješenja uz stručnu pomoć međunarodnih eksperata iz Velike Britanije, Italije i Slovenije i da će Radna grupa imati nacrt tih rješenja do 15. oktobra, kada će tekst ići na javnu raspravu. Oni dodaju da će Zakon biti kompilacija propisa iz nekoliko različitih državnih sistema, usaglašen sa evropskom praksom i zakonima koji se primjenjuju u zemljama EU.

„Usvajanje i primjena Zakona o porijeklu imovine građanima će jasno staviti do znanja da se raskinulo sa prethodnom političkom praksom i da se krenulo u efikasniju borbu protiv korupcije, što će građanima donijeti veći osjećaj pravde, a državi ogroman korak naprijed u pregovorima sa EU“, navode iz Abazovićevog kabineta.

Iz kabineta zaključuju da je Zakon o porijeklu imovine jedan od sistemskih zakona koji su građanima obećani u Sporazumu koji su tri lidera pobjedničkih koalicija potpisali u septembru 2020. godine.Aktuelno

Nastavite čitati

Politika

LP: Izbori su jedino rješenje za krize u Crnoj Gori

Objavljeno

dana

Autor

LP: Izbori su jedino rješenje za krize u Crnoj Gori

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Predsjedništvo Liberalne partije održalo je sjednicu na kojoj je razmatralo aktuelnu društveno-političku krizu, bezbjedonosnu, ekonomsku i zdravstvenu situaciju usljed epidemije, na kojoj su ocijenili da su izbori jedino rješenje.

Iskazali su zabrinutost zbog “svojevrsne hajke i evidentnog pokušaja pritiska na rukovodstvo Liberalne partije koje sprovodi aktuelna Vlada”.

”Privođenje u policiju istaknutih članova LP na čelu sa predsjednikom Popovićem, na nepriličan način, zbog boravka na Cetinju i podrške obespravljenom narodu ne može se nikako drugačije tumačiti. LP kao nepokolebljivi kritičar i oponentove vlasti nastaviće, uprkos tome, i dalje takvo svoje političko djelovanje”, navode iz LP.

Konstatovali su da je Crnoj Gori hitno potrebna privremena Vlada čiji će zadatak biti obuzdavanje aktuelne krize i raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, za koje su ocijenili da su jedini održiv način izlaska iz permanentne nestabilnosti u kojoj se nalazi država.

”U suprotnom, ugnjetavanje svakog normalnog života i svakog drugačijeg mišljenja u Crnoj Gori potrajaće još dugo”,  smatraju u LP.

Iz ove partije poručuju da je Crna Gora u veoma rizičnoj ekonomskoj situaciji.

”Od dolaska nove Vlade do danas bez posla je ostalo preko 12.000 ljudi, što znači čak 1.000 ljudi svakog mjeseca ostaje bez posla i ne nazire se kraj takvom trendu. Istovremeno, epidemiološka situacija je zabrinjavajuća, Crna Gora je rekorder u Evropi po broju zaraženih i umrlih od korona virusa, zdravstveni sistem je pred kolapsom a mjere gotovo da ne postoje u praksi, dok najviši državni funkcioneri na čelu sa premijerom i ministarkom zdravlja, daju samo loš primjer građanima stalnim kršenjem mjera koji sami donose. Uz nepostojanje bilo kakve kampanje za vakcinaciju građana, osnovano se brinemo za budućnost zdravlja nacije”, zaključili su iz LP.Aktuelno

Nastavite čitati

Politika

Skupština Prijestonice nastavlja sjednicu

Objavljeno

dana

Autor

Skupština Prijestonice nastavlja sjednicu

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Skupština Prijestonice nastavlja sjednicu započetu u utorak. Kako je predviđeno dnevnim redom, glasaće se o zaključcima u vezi sa Inicijativom za vraćanje Cetinjskog manastira Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi.

Podršku ovoj inicijativi najavili su odbornici DPS-a, SDP, SD-a i URE, dok su Demokrate bojkotovale prethodnu sjednicu.

Sjednicu možete pratiti uživo na našem portalu:Aktuelno

Nastavite čitati

Novi Komentari

Najčitanije