Povežite se s nama

Politika

Bogdanović: Postoji bojazan da je Otvoreni Balkan štetan po naše društvo i privredu

Objavljeno

dana

Bogdanović: Još samo da napišu kako URA planira da namakne 15. mandat

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Proteklih dana, u Crnoj Gori je još jednom otvorena stara tema: Otvoreni Balkan – inicijativa o kojoj je rečeno mnogo, a o kojoj građani i dalje znaju malo toga. Kao najveća i najodgovornija politička struktura, koja je uspješno predvodila ključne spoljnopolitičke procese u novijoj istoriji Crne Gore, Demokratska partija socijalista od samog početka ima negativan stav o potencijalnom priključenju naše države pomenutom projektu, piše u autorskom teksti Generalni sekretar DPS-a Aleksandar Bogdanović.

“Aktivno prateći inicijativu, još od dana kada je predstavljena kao Mini Šengen, nijesam smatrao da Crnoj Gori Otvoreni Balkan može da donese benefite. Odnosno, postojala je opravdana bojazan da ova inicijativa u većoj mjeri može da bude štetna po naše društvo i privredu, u odnosu na svu korist koju bismo imali od nje”, naglašava on.

Nijesmo, uz to, ističe Bogdanović, dobili bilo kakvu potvrdu da je inicijativa Otvoreni Balkan komplementarna sa evropskim integracijama, odnosno – konkretnije – da doprinosi tom procesu.

Advertisement

“Uzevši u obzir i to da smo dio Berlinskog procesa, ali i činjenicu da je Crna Gora i dalje, uprkos razornom djelovanju prošle Vlade, i dalje najbliža članstvu u EU, treba se zapitati – čemu onda Otvoreni Balkan”, pita Bogdanović.

Dodatno, naglašava, do danas, nijesmo dobili nijedno uvjerenje da članice Otvorenog Balkana imaju usaglašen stav čak ni povodom ključne teme za savremenu Evropu, kakva je rat u Ukrajini.

Zapravo, dodaje on, prilično je jasno da ima i članica inicijative koje u tom pogledu gotovo ni na jedan način ne slijede Evropsku uniju.

Advertisement

“Daleko od toga da želimo uticati na spoljnopolitičke kurseve susjeda, ali – isto tako – aktuelni trenutak zahtijeva izuzetno senzibilan odnos svake evropske države, pa i Crne Gore, prema vojnoj agresiji na suverenu državu koja se dešava na tlu Evrope”, poručuje Bogdanović.

Ove sedmice, kaže on, imali smo priliku da vidimo rezultate ispitivanja javnog mnjenja, prema kojima dominantan dio crnogorske javnosti, zapravo, nije ni informisan o tome šta je zapravo inicijativa Otvoreni Balkan?!

Ovakav stav javnog mnjenja, smatra Bogdanović, može se tumačiti i kao nezainteresovanost crnogorske javnosti, koja podsjećam u ogromnom procentu podržava pridruživanje Crne Gore EU, za bilo koju novu regionalnu inicijativu, koja bi potencijalno mogla skloniti fokus sa onoga što je strateški spoljnopolitički prioritet naše države – članstvo u Evropskoj uniji.

Advertisement

“Na kraju, siguran sam da – uz afirmativne poruke koje stižu iz tri članice inicijative, a koje uvažavamo – treba pažljivije čuti argumente političkih subjekta u Prištini i Sarajevu, koji se protive pridruživanju ovoj inicijativi. Zbog svega navedenog, ali i zbog činjenice da se jedan politički projekat vještim PR metodama pokušava predstaviti kao ekonomski, opravdan je otpor ovakvim nepotrebnim spoljno-političkim izletima. Crnoj Gori je dosta eksperimenata. Naš put je jasno trasiran ka Evropskoj uniji koja nema alternativu. Usputne stanice nam ne trebaju”, zaključio je Bogdanović.Aktuelno
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Politika

Crnogorska zastava i na Omerbašića džamiji u Starom Baru

Objavljeno

dana

Autor

Crnogorska zastava i na Omerbašića džamiji u Starom Baru

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Na zidinama ispred Omerbašića džamije u Starom Baru večeras je u znak podrške, okačena crnogorska zastava.

Zajedno sa zastavom okačena su i dva manja transparenta.

“Bog/Alah je jedan. Sve je kulturno blago – majka je Crna Gora”, poruka je napisana na transparentu.

Advertisement

Na ovaj način pružena je podrška crnogorskim građanima koji su pokrenuli akciju postavljanja zastava na brojnim crkvama u Crnoj Gori.

Akcija je pokrenuta nakon što je monahinja S.S.  u subotu zgužvala i bacila na zemlju crnogorsku zastavu okačenu na ogradi Cetinjskog manastira.

Posjećamo, prošle večeri crnogorska zastava okačena je na Osmanagića džamiji u Staroj varoši.

Advertisement

Zastave su danas postavljene i na Sabornoj crkvi Svetog Đorđa i crkvi Svete Gospođe na Njegušima, crkvi Svete Trojice u Lipovu, crkvi Vaznesenja Gospodnjeg u Grahovcu.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Politika

Kome smetaju dijaspora i Bošnjaci iz Crne Gore u Americi?

Objavljeno

dana

Autor

Kome smetaju dijaspora i Bošnjaci iz Crne Gore u Americi?

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Već par dana kruži providno montirani video kojem je namjera da se blate i ponižavaju naši najaktivniji građani koji cijeli svoj vijek provedu u inostranstvu i posvećuju se naćoj domovini Crnoj Gori, a kao veliki humanisti nezaboravljaju cijelu regiju, saopštio je Upravni odbor Bošnjačkog saveza Crne Gore u Njujorku. Pitaju kome smetaju dijaspora i Bošnjaci iz Crne Gore u SAD-u?

“Kome smetaju ljudi poput velikog donatora i humaniste Smaja Srdanovića i dr Mersima Zilikića? Odgovor je logičan – smetaju onima koji ne vole bošnjacko zajedništvo Merhamet Humanizam i privženost svojoj domovini Crnoj Gori i cijelom Balkanu”, ističu u BSCG iz Njujorka.

Poručuju da je Bošnjački savez njihova jedina nacionalna organizacija, i najoštrije osuđuje ovo podmuklo podmetanje ljudima koji u svojim humanitarnim aktivnostima nikada nijesu gledali ko je odakle i koje je vjere i nacije.

Advertisement

“Zato zgnusno odbacujemo ovo pakovanje kojim žele našu dijasporu spustiti na taj nivo. Pozivamo sve nadležne organe u Crnoj Gori i u SAD-u, da podhitno otkriju počinioce ovog nečasnog djela”, zaključuje se u saopštenju BSCG u Njujorku.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Politika

Abazović: SDT da ispita nebulozne optužbe, oni koji su namjerili “skidanje moje glave” da požure

Objavljeno

dana

Autor

Abazović: SDT da ispita nebulozne optužbe, oni koji su namjerili “skidanje moje glave” da požure

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Pozivam Specijalno državno tužilaštvo da ispita sve nebulozne optužbe koje se dovode u vezu sa mojim imenom, objavljene od strane kvazi portala u ulozi “Udar 2”, zaduženog da u narednom periodu vodi najprljaviju kampanju protiv mene, nalik onoj u avgustu 2020. godine, saopštio je premijer Dritan Abazović.

“Vjerujem da je svima jasno iz koje kuhinje ovo dolazi i da se steže obruč oko kriminalnih struktura bliskih određenim političkim grupacijama unutar DPS-a, kojima je cilj da izazovu destabilizaciju Crne Gore kako bi sačuvali svoju finansijsku moć, ali još važnije za njih – izbjegli pravdu”, naveo je Abazović u reagovanju.

Kako je istakao, za sva pojašnjenja stoji na raspolaganju državnim organima.

Advertisement

“Istovremeno, pozivam one koji su namjerili “skidanje moje glave” da požure. Čak i da uspiju u svojoj zločinackoj namjeri, neće zaustaviti ruku pravde. Sve je uredno sačuvano i pohranjeno tamo gdje treba. Radujemo se svemu što slijedi”, poručuje premijer.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije