Povežite se s nama

Politika

Bogdanović: Evo ko su imena koja su dogovorena između većine partije za članove Sudskog savjeta

Objavljeno

dana

Bogdanović: Neće nas zaustaviti oni koji pregovaraju o izdaji izborne volje

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Đurovićka poziva na fingirani dijalog, kako bi pokušala prikriti činjenicu da su imena članova Sudskog savjeta već dogovorena. A, kako “zli jezici” tvrde u pitanju su: Nebojša VučinićRadoje KoraćDragan ŠoćDražen Medojević, a moguće i (ili) Aneta Spajić, saopštio je poslanik Demokratske Crne Gore Boris Bogdanović.

Ne postoji ništa politički licemjernije, kaže on, “od poziva gospođe Đurović na dijalog o obezbjeđivanju kvalifikovane većine za izbor pravosudnih funkcija iz najmanje tri razlog”.

“Prvo, kada je dosadašnji legitimno izabrani predsjednik Skupštine pozvao na dijalog za postizanje kvalifikovane većine, tom dijalogu se nijesu odazvali gospoda Joković, Đukanović i Abazović. Dobro ste čuli, na dijalog se nije odazvao niti šef niti predstavnik Partije kojoj pripada gospođa Đurović, jer su tada sa DPS-om pregovarali o prekrajanju 30. avgusta i predaji pravosudnih funkcija tvorcima i naslednicima Vesne Medenice“, naveo je Bogdanović.

Advertisement

Drugo, smatra on, Đurović na dijalog poziva nakon izjave potpredsjednika Vlade Crne Gore, koji je istakao da je Dritan Abazović upoznao članove Vlade sa informacijom kako se DF nudi za učešće u vlasti po dubini, “uz obećanje da će DPS-u, URI i SNP-u dati podršku za izbor pravosudnih funkcija”.

“Iz ovog proizilazi zaključak da Đurovićka poziva na fingirani dijalog, kako bi pokušala prikriti činjenicu da su imena članova Sudskog savjeta već dogovorena. A, kako “zli jezici” tvrde u pitanju su: Nebojša Vučinić, Radoje Korać, Dragan Šoć, Dražen Medojević, a moguće i (ili) Aneta Spajić. S tim što ovim ne saopštavam bilo kakve kvalifikacije, jer uvažavamo sve kandidate, već govorim o političkoj trgovini, koja obesmišljava proceduru za izbor članova Sudskog savjeta”, pojasnio je Bogdanović.

Treće, Đurović na dijalog poziva tokom trajanja procesa saslušanja kandidata za članove Sudskog savjeta, pred Odborom za politički sistem, pravosuđe i upravu, čime, prema riječima Bogdanovića,  šalje poruku da je taj proces uzaludan, te da isti zavisi od lidera partija okupljenih u Bijelom salonu.

Advertisement

“Iz svih prethodno navedenih razloga, a imajući u vidu da je očigledno dogovoreno da Sudski savjet bude političko tijelo, Demokrate će na sjednici Kluba poslanika 8. jula odlučiti da li će prisustvovati fingiranom dijalogu i na kom nivou”, zaključio je Bogdanović.Aktuelno
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Politika

Crnogorska zastava i na crkvi u Tološima i na Sinjajevini

Objavljeno

dana

Autor

Crnogorska zastava i na crkvi u Tološima i na Sinjajevini

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Crnogorska zastava postavljena je danas i u Tološima.

Zastava je postavljena na crkvi Sv. Makaveja u podgoričkom naselju, ali i  na crkvi Svetog Vasilija Ostroškog na Sinjajevini.

Advertisement

Zastava Crne Gore danas je postavljena i u Bajicama.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Politika

Bogdanović: Kolege iz URE da se ugledaju na DPS i ne ponižavaju u posljednjim danima mandata

Objavljeno

dana

Autor

Bogdanović: Kolege iz URE da se ugledaju na DPS i ne ponižavaju u posljednjim danima mandata

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Preporučujemo kolegama iz URE da se ugledaju na taj primjer i da se ne ponižavaju u posljednjim danima mandata, rekao je generalni sekretar Demokratske partije socijalista (DPS) Aleksandar Bogdanović.

“Svu evropsku, građansku i multietničku agendu koju smo gradili od 2006, vi ste razgradili za dvije godine”, naveo je Bogdanović na Tviteru.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Politika

Nimanbegu: Konačan stav o inicijativi za nepovjerenje Vladi zauzećemo na našim partijskim organima

Objavljeno

dana

Autor

Nimanbegu: Konačan stav o inicijativi za nepovjerenje Vladi zauzećemo na našim partijskim organima

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Demokratska partija socijalista obavijestila nas je da će podnijeti inicijativu za glasanje o nepovjerenju Vladi i na kraju krajeva ona je bila očekivana, kazao lider Force, Genci Nimanbegu.

“To ne samo 3. avgusta kada je potpisan Temeljni ugovor, već na neki način i 8. jula kada je na Vladi, na jedan veoma bučan i brz način utvrđen predlog ugovora. Ja sam bio sudionik jednog od razgovora koordinacije i dan prije, 7. jula, je od konstituenata ove parlamentarne većine jasno bilo da preovladava stav da se razmotri o Nacrtu ugovora na Vladi, da se poboljša, promijeni i učini prihvatljivijim za sve”, kazao je Nimanbegu u emisiji na Televiziji Crne Gore.

Inicijativu za glasanje o nepovjerenju Vladi, kaže, nisu potpisali jer “imamo unutar Vlade jednog ministra”.

Advertisement

“Takođe, inicijativu i stav o tome treba razmotriti u okviru naše koalicije gdje je više konstituenata. Mi ćemo konačan stav zauzeti na našim organima”, kazao je Nimanbegu.

Ističe da je, tokom pregovora sastavljanja vlade, imao drugačiji stav od drugih manjinskih partija, a to je, kaže, da se formira politička vlada.

“Izražavam žaljenje što ova Vlada zbilja ono što je sebi zacrtala koristi ono što pogoduje pojedinim akterima, ne ono što bi trebalo biti krajnji domet jedne demokratije a da su to glasovi većine. Većina je 41 poslanik. U situaciji kada Vlada dovede sebe u poziciju da poslije 100 dana je na tapetu izglasavanja nepovjerenja u parlamentu, onda to govori da nije dovoljno radila na zacrtanim ciljevima”, ističe Nimanbegu.

Advertisement

Smatra da je Temeljni ugovor “jedan od prioriteta manjeg dijela konstituenta u aktuelnoj Vladi – SNP, URA”.

“Svi smo znali da je to jedan od prioriteta, ali nisu bili naši prioriteti. Što se tiče naših prioriteta, mislim da ih nismo realizovali u ovih 100 dana”, naglasio je lider Force.

Evidentno je, kaže, da nema skupštinske većine više.

Advertisement

“Većina koja je 28. aprila formirala Vladu, više ne postoji. Prioriteti Sudski savjet, Ustavni sud… nisu ostvareni”, dodao je on.

Smatra da će se vjerovatno ići ka tome da se formira vlada koja će dovesti do parlamentarnih izbora.

Govoreći o temeljnom ugovoru, Nimanbegu kaže da je to jednostavno pitanje “bilo bi riješeno godinama unazad”.

Advertisement

“Mi kao Albanci pokušavali smo biti što manje u prvom redu što se tiče podržavanja ili ne. Određene partije i ja lično za određene formulacije u tom ugovoru preferirao bih da su drugačije. “, rekao je Nimanbegu.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije