Povežite se s nama

Region

Britanska zdravstvena agencija počela da nudi vakcine protiv Majmunskih boginja homoseksualcima i biseksualcima

Objavljeno

dana

Najnovije Vijesti iz Regiona, izvor portal: NultaTačka.rs


Pisao Ljudmila Veneditkova

Agencija za zdravstvenu bezbednost Velike Britanije objavila je nove smernice o ponudi vakcine “Imvaneks” muškarcima za koje se smatra da su pod većim rizikom od izlaganja virusu majmunskih boginja.

Advertisement

Britanski zdravstveni zvaničnici planiraju da ponude vakcine homoseksualcima i biseksualnim muškarcima koji su pod najvećim rizikom da se zaraze majmunskim boginjama, u pokušaju da suzbiju epidemiju ove bolesti izvan Afrike, saopštila je pre nekoliko dana agencija za zdravstvenu bezbednost.

U saopštenju se navodi da bi lekari mogli da razmotre vakcinaciju za osobe koje “imaju više partnera, učestvuju u grupnom seksu ili se nalaze u prostorijama gde se odvijaju seksualni odnosi”.

Advertisement

Strategiju je odobrio Zajednički komitet za vakcinaciju i imunizaciju (JCVI), nakon konsultacija o kriterijumima podobnosti za vakcinu.

NultaTačka/Novosti

AdvertisementNulta Tačka
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Region

Sve mu diraj ali “Prajd” i Brnabićku ne! Vučić na najgori način napao Vladiku Nikanora

Objavljeno

dana

Autor

Najnovije Vijesti iz Regiona, izvor portal: NultaTačka.rs


Pisao Nulta Tačka

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić večeras je bez presedana napao episkopa banatskog Nikanora a time i pravoslavne vernike zbog besede koju je dao vladika a u kojoj osuđuje predstojeći “Evro Prajd” i premijeru Anu Brnabić.

Advertisement

„Episkop banatski Nikanor je izvređao sebe i našu crkvu, unizio našu crkvu, mnogo više nego što je bilo kada uradila Ana Brnabić ili bilo ko drugi“, rekao je Vučić za TV Prva.

Istakao je da očekuje da vladika Fotije „pokaže dokaze kakav je to pohod na manastire i bogoslovije o kojem je pričao“, a da vladika Nikanor „pokaže dokaze o navodima za Anu Brnabić“.

“Srpska pravoslavna crkva to ima u svojoj dogmi i ona mora da se izjasni protiv toga. Ja nemam ništa protiv toga, to je njeno pravo, ali nema niko pravo da preti ljudima”, istakao je Vučić.

Advertisement

Dušanov ZAKONIK: Silovateljima i pedofilima su se sekle ruke i nosevi, alkoholičari ostajali bez oka a za psovku se plaćala kazna

Kazao je da nikada nije učestvovao u takvoj manifestaciji (Prajd) i da mu se nikada nisu sviđale, ali naglasio da je to pravo ljudi, poput prava na sve proteste.

“A šta to vas briga, jedan dan da li će neko da šeta. Šta te briga, idi taj dan na izlet na Avalu, na Frušku goru, gde hoćeš. Kad vidim taj agresivni ton kod nekoga, uvek se pitam šta je iza toga”, kazao je Vučić.

Advertisement

Ponovio je i da se još ne zna da li će Europrajd biti održan, naglašavajući da je to pitanje bezbednosnih procena i mnogih drugih pitanja, a da će odluka biti doneta početkom septembra.

Episkop banatski Nikanor anatemisao je danas premijerku Anu Brnabić i sve one koji će učestvovati na Europrajdu u septembru u Beogradu i izjavio da bi “upotrebio i oružje” protiv učesnika Parade ponosa.

NultaTačka

Advertisement

Nulta Tačka
Nastavite čitati

Region

Čestitamo! U Crnoj Gori registrovan prvi slučaj MAJMUNSKIH BOGINJA

Objavljeno

dana

Autor

Najnovije Vijesti iz Regiona, izvor portal: NultaTačka.rs


Pisao Mario Bojić

U Crnoj Gori navodno je registrovan prvi slučaj majmunskih boginja, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje (IJZ).

Advertisement

Iz Instituta navode da je oboleli crnogorski državljanin u dobrom stanju, prenose tamošnji mediji.

„Laboratorija Odeljenja za molekularnu dijagnostiku IJZ je detektovala, a u saradnji sa Institutom za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“ i potvrdila prvi slučaj obolevanja od majmunskih boginja“, navodi se u saopštenju.

Advertisement

Crna Gora se pridružila spisku od 79 država u kojima je registrovano ovo oboljenje.

Kako se navodi, sprovedene su sve neophodne mere u cilju sprečavanja i suzbijanja širenja zarazne bolesti.

Advertisement

“Obaveštene su sve nadležne institucije u skladu sa nacionalnim i međunarodnim protokolima”, dodaje se u saopštenju.

IJZ Crne Gore upozorio je građane da se pridržavaju preventivnih higijensko-epidemioloških mera i poštuju preporuke zdravstvenih institucija.

Podsetimo, do sаdа је u 79 zеmаljа priјаvljеnо više od 16.000 slučајеvа оbоlеvаnjа оd mајmunsкih boginja sа šest smrtnih ishoda.

Advertisement

NultaTačka/Mediji

Nulta Tačka
Nastavite čitati

Region

Dušanov ZAKONIK: Silovateljima i pedofilima su se sekle ruke i nosevi, alkoholičari ostajali bez oka a za psovku se plaćala kazna

Objavljeno

dana

Autor

Najnovije Vijesti iz Regiona, izvor portal: NultaTačka.rs


Pisao Ljudmila Veneditkova

Pored Zakonopravila Svetog Save, Dušanov zakonik najvažniji zakon Srbije u srednjem veku.

Advertisement

Svoju vladavinu car Dušan je učvrstio zakonikom koji je donet na saboru Vlastele i crkvenih velikodostojnika na Vaznesenje Gospodnje, 21. maja 1349. godine u Skoplju. Zakon je, nakon dopunjavanja sadržao 201. član.

Važio je za veoma strog zakonik, ali upravo zbog tih mera smanjena je korumpiranost, vandalizam i nekultura. Sem svetovnih prestupa, ovaj zakonik je uređivao i duhovne, pa su pored krađe i ubistava strogo bili kažnjavani i povreda ugleda, časti, ali i preljube.

Jedan od prvih stvari koje zakonik uređuje je bračni odnos. Evo šta je bilo strogo zabranjeno raditi u braku, a pogotovo van njega.

Advertisement

U zakoniku stoji da niko ne sme da se ženi bez blagoslova svog duhovnika, a ukoliko se to učini “takvi da se rastave”. Ne samo da su zakonom uređivani bračni, već i s*ksualni odnosi, te se kažnjavala čak i “blud među supružnicima”. “Ako vlastelinka učini blud sa svojim čovekom, da im se obema ruke odseku i nos sareže”, navodi se u ovom zakoniku.

Da danas važi zakon iz četranestog veka, gotovo je sigurno da broj silovatelja i pedofila (koji uprkos zaprećenim kaznama od 12 godina retko kada dobijaju duže od 3 godine zatvora) ne bi bio ni približno toliko veliki. Dušanovim zakonikom oni su se kažnjavali na sledeći način: “I koji vlastelin uzme vlastelinku silom, da mu se obe ruke odseku i nos sareže, a ako sebar uzme vlastelinku silom, da se obesi, a ako svoju drugu uzme silom, da mu se obe ruke odseku i nos sareže”.

Laž, mito i kleveta smatrali su se takođe velikim prestupima, pa su se, u tom slučaju, sprovodile sledeće kazne: Falsifikovanje dokumenata, kažnjavalo se oduzimanjem onoga što je se pokušalo prikriti. Za promanje mita,oduzimala se sva imovina, dok se klevetnik poistovećivao sa razbojnikom.

Advertisement

Psovke su danas postale svakodnevnica i gotovo da nema čoveka koji ih ne koristi i redovno ne čašćava nekog poznatog ili nepoznatog ovim rečima. Međutim, u vreme cara Dušana korišćenje psovki je moglo mnogo da košta. U 55. članu kaže se da “ako vlastelin, ili vlastelinčić, opuje sebra, da plati sto prepera, ako li sebar opsuje vlastelina, ili vlastelinčića, da plati sto perpera i da mu se osmudi brada”.

Oko za oko, zub za zub najbolje se ogleda kroz kazne vezane za najstrašnije zločine ubistva. Kazna za ubice bila je smrt, međutim ukoliko bi se ubili najbliži srodnici, kazna je bivala stroža. “Ko se nađe da je ubio oca ili mater, ili brata, ili svoje čedo, takav ubica da se spali na ognju”. Ako bi neko ubio duhovno lice, mogao je da završi i na vešalima.

Advertisement

Alkoholizam je danas, takođe, sasvim normalna stvar, ali nekada je svakoga ko malo popije čekala brutalna kazna.“Pijanica otkuda ide i ozledi koga, ili poseče, ili okrvavi, a ne ubije, takvomu pijanici da se oko iskopa, i ruka odseče; ako li u pijanstvu što podere ili kapu skine, ili drugu sramotu učini, a ne okrvavi, da ga biju sa sto štapova i da se baci u tamnicu, i potom da se izvede iz tamnice i da se bije i pusti.

Zanimljivo je i da su se za razliku od današnjice, kada naša saobraćajna policija jedva čeka da naplati kaznu nekom strancu, a neretko se dešava da strance “opelješimo” do gole kože, pokrademo i ponizimo, gosti su se u Dušanovoj Srbiji istinski poštovali.

“Ako se gde desi kome bilo gostu ili trgovcu ili kaluđeru, te mu uzme što otimačina, ili lopov ili kakva bila neprilika, svi takvi neka dođu carstvu mi, da im plati carstvo mi, što budu izgubili, a carstvo mi da traži kefalije i vlastelu kojima bude put predan i straže poverene. I svaki gost, i trgovac, i Latinin, da dođe prvim stražama, sa svim što ima i nosi, da ga straža straži predaje sa svim; ako li se dogodi te što izgubi, neka bude porota, što reknu verodostojni ljudi po duši da su izgubili s onim porotnicima, to da im plate kefalije i straže”.

Advertisement

NultaTačka/NPortal

Nulta Tačka
Nastavite čitati

Najčitanije