Povežite se s nama

Crna Gora

Nastavlja se modernizacija gradskog prevoza: Usvojena odluka o nabavci novih autobusa vrijednosti četri miliona eura

Objavljeno

dana

Nastavlja se modernizacija gradskog prevoza: Usvojena odluka o nabavci novih autobusa vrijednosti četri miliona eura

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Na XXXIV sjednici Skupštine Glavnog grada odbornici su odlučivali o nastavku modernizacije gradskog prevoza, te usvojili prijedlog odluke o novoj nabavci autobusa u vrijednosti četri miliona eura.

Podsjećaju, Glavni grad već duže vrijeme intenzivno radi na modernizaciji svih aspekata javnog prevoza, a u cilju obezbjeđivanja kvalitetnije usluge građanima i posjetiocima Podgorice.

“U tom smislu, nedavno je realizovana nabavka 16 novih autobusa vrijednosti 2 miliona eura, koji već saobraćaju našim gradom. Prije svega, izuzetno pozitivne rekacije naših sugrađana, ali i višestruko povećanje cijena goriva, dodatno su nas motivisali da odmah nastavimo sa započetom modernizacijom voznog parka”, kazali su iz Glavnog grada.

Advertisement

Modernizacija podrazumijeva, kako se navodi, nabavku novih voznih sredstava, reorganizaciju postojećih i uvođenje novih linija, povećanje učestalosti polazaka, što bi za posljedicu imalo i povećanje korišćenja sistema javnog prevoza i, u krajnjem, smanjenje saobraćajnih gužvi i zagađenja životne sredine.

“Donošenje ove odluke od posebnog je značaja, imajući u vidu da na većini linija prevoz obavljaju privatna preduzeća, a da je njihovo poslovanje značajno otežano enormnim povećanjem cijena energenata na svjetskom tržištu. Smatramo da bismo na ovaj način, na duži rok, obezbijedili nesmetano funkcionisanje prevoza i kvalitetno pružanje usluga našim sugrađanima”, pojasnili su.

Iz lokalne uprave podsjećaju da u okviru plana modernizacije javnog prevoza Glavni grad tretira minimum tri teme, od kojih su najbitnije – reorganizacija linijskog prevoza u Podgorici, modernizacija autobuskih stajališta i obnova voznog parka. Napominju da je temelj tvog posla Plan održive urbane mobilnosti (SUMP) koji, kao jedan od prioriteta, definiše upravo modernizaciju i popularizaciju javnog gradskog prevoza putnika.

Advertisement

“Osim toga, usvojene su i Odluka o izboru gradonačelnika Glavnog grada, Odluka o imenovanju zamjenika gradonačelnika, Odluka o saradnji Glavnog grada sa Gradom Sarajevo, Odluka o osnivanju Omadinskog kluba, Olduka o obrazovanju Komisije za procjenu štete od elementarnih nepogoda, Odluka o povećanju osnovnog kapitala “Parking servis d.o.o Podgorica, Odluka o izmjeni radnog vremena, Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o postavljanju, građenju i uklanjanju lokalnih objekata od opšteg interesa na teritoriji Glavnog grada, Odluka o davanju saglasnosti na Cjenovnik za pružanje usluga u SC “Morača”, Gradskom stadionu, Streljačkom centru “Ljubović”, Univerzalnom sportskom igralištu i Košarkaškom igralištu u Njegoševom parku, kao i Izbori i imenovanja”, zaključili su iz Glavnog grada.Aktuelno
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Crna Gora

Najavljen jak sjeverni vjetar, ne izlaziti plovilima ako nije neophodno

Objavljeno

dana

Autor

Bar: Morska pjena čudne boje uznemirila mještane i kupače

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Zbog najavljenog pojačanog sjevernog vjetra u narednih nekoliko dana, iz Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama (UPSUL) uputili su apel turistima i građanima da povedu računa o svojim plovilima i da ne izlaze na more kada je to nepotrebno.

“Zbog evidentno pojačanog pomorskog saobraćaja i učešća velikog broja plovila u zadnjih nekoliko dana, apelujemo da se poštuje Zakon o sigurnosti pomorske plovidbe i pomorskih pravila, kako bi se spriječile neželjene poslijedice”, navode.

UPSUL svakodnevno šalje Inspekciji pomorske sigurnosti Kotor i Bar prijave za plovila koja krše zakon i ponašaju se neodgovorno, ugrožavajući ljudske živote na moru.

Advertisement

“Prema prognozama Hidrometeorološkog zavoda Crne Gore (ZHMS), u narednih nekoliko dana nas očekuje pojačan sjeverni vjetar, pa apelujemo na turiste i građane da povedu računa o svojim plovilima i da zbog loših vremeniskih uslova ne izlaze na more kada je to nepotrebno“, kazali su iz UPSUL-a.

Sve informacije potrebne za izlazak na more, prijavu nepravilnosti i vremenski izvještaj, nautičari i građani mogu dobiti na besplatan broj 129, koji je u funkciji  24 sata svakodnevno.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Crna Gora

Za 24 sata 14 saobraćajnih nezgoda, dvije osobe poginule

Objavljeno

dana

Autor

Podgorica: Sudarila se četiri automobila, ima povrijeđenih

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


U Crnoj Gori u posljednja 24 sata dogodilo se 14 saobraćajnih nezgoda, u kojima su poginule dvije odobe.

Iz Operativno-komunikacionog centra Uprave policije saopštili su da su se u Podgorici dogodile četiri saobraćajne nezgode, Baru tri, a u Budvi dvije.

Na Cetinju, u Ulcinju, Kotoru, Tivtu i Bijelom Polju evidentirana je po jedna nezgoda.

Advertisement

Izdat je 281 nalog za uplatu novčanih kazni i podnijete prekršajne prijave.

Policija je oduzela tri para registarskih tablica.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Crna Gora

Traže bezbjednosnu procjenu zbog dvogodišnjih prijetnji i napada

Objavljeno

dana

Autor

GI 21. maj: Evroatlanski suverenisti dana da raspletu Abazovićevu instruiranu papazjaniju

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Miodrag Živković, Rade Bojović i Aleksandar Saša Zeković iz GI ,,21. maj“ uputili su dopis premijeru Dritanu Abazoviću, ministru unutrašnjih poslova Filipu Adžiću i direktoru Uprave policije Zoranu Brđaninu navodeći da je izvršni koordinator ove građanske inicijative Ljubomir Filipović duže vrijeme izložen prijetnjama, zastrašivanjima i uznemiravanjima.

Smatraju da cilj napada nije samo degradiranje i dehumanizovanje neistomišljenika, već pokušaj ućutkivanja opravdane kritike i delegitimiziranja eventualnih političkih alternativa. Zabrinuti su, kako navode, za bezbjednost Filipovića i njegove porodice, i zahtijevaju odlučniju i efkasniju reakciju UP i državnog tužilaštva.

– Zbog svog predanog rada na demokratizaciji i dešovinizaciji crnogorskog društva, koji uključuje i jasnu i osnovanu kritiku vlasti, vjerskih i njima bliskih ekstremističkih grupa, Filipović je na udaru osoba koje se dovede u direktnu vezu sa ekstremističkim i nasilnim grupama, kriminalnim strukturama i prolaze kroz policijsku evidenciju kao bezbjednosno interesantna lica – navode u pismu vlastima.

Advertisement

Ukazuju da takva atmosfera netrpeljivosti, govora mržnje i agresije traje od 30. avgusta 2020. godine i do danas ostaje ili nedovoljno kažnjena ili nekažnjena uopšte.

– Od tada svjedočimo potpunoj kriminalizaciji svih branitelja ljudskih prava u Crnoj Gori što posebno čine mediji i grupe bliske različitim vladajućim partijama i dijelu SPC u Crnoj Gori. Posebno zabrinjava činjenica, i izaziva poseban osjećaj uznemirenja i nemoći, da lica koja prijete i obraćaju se različitim porukama Filipoviću ne kriju da su navodno i podržavaoci premijera Abazovića. Objavljeni video-zapisi uključuju i pokazivanje oružja na javnom mjestu, što dodatno obavezuje policiju. Ne možemo isključiti ni mogućnost, upravo zbog našeg pređašnjeg iskustva, da takvu vizualizaciju upravo čine određene strukture, uključujući i bezbjednosno-obavještajne, kako bi nanijeli političku štetu premijeru Abazoviću pri čemu bi naš kolega Filipović mogao postati svojevrsni glineni golub i prateća, kolateralna šteta – ukazuju iz GI ,,21. maj“.

Navode da su se obratili ministru Adžiću, koji je odmah, kako navode, korektno odgovorio sa povratnim informacijama od Brđanina, koji je, na njihovo iznenađenje, kazao da od Filipovića nije dobio prijavu.

Advertisement

– Filipović je sve prijave uredno i blagovremeno podnio, dokumentujući ih brojnim prilozima koji mogu da podstaknu ali i olakšaju postupanje policije. Dodatna važna činjenica je i da je on, kako ih je i podnio, o prijavama obavještavao javnost što je još jedan od načina za profesionalnu pažnju policije. Najavljeno nam je da će Brđanin pozvati na razgovor Filipovića, što pozdravljamo i prihvatamo, iako smo mišljenja da bi njegovoj zaštiti i rasterećenju, uz efikasan rad policije, najviše pomogla politička podrška ministra i premijera. Tako se to radi u civilizovanim društvima u kojima se kritičarima garantuje dignitet i zaštita – navode iz GI ,,21. maj“.

Zahtijevaju da se uradi bezbjednosna procjena za Filipovića te da se pažljivo postupa po svim podnijetim prijavama. Traže i da se provjeri da li je bilo ko od prijavljenih ili sa njima povezanim licima izvršilac bilo kog krivičnog djela ili prekršaja koje se goni po službenoj dužnosti.

– Obavještavamo da vas trojicu, od ovog trenutka, smatramo odgovornim za život i integritet Ljubomira Filipovića i njegove familije – poručili su Živković, Bojović i Zeković u pismu premijeru, ministru unutrašnjih poslova, te prvom čovjeku policije.

Advertisement

Kotorsko tužilaštvo ocijenilo da nema krivičnog djela

Uprava policije je, kako je saopšteno, obavijestila državnog tužioca o prijavi Filipovića u vezi prijetnji na društvenim mrežama, nakon čega se Osnovno državno tužilaštvo u Kotoru izjasnilo da u tome nema elemenata krivičnog djela.

– Naime, za I. M. (34) iz Podgorice i L. V. (28) iz Nikšića, za koje postoji sumnja da su uputili prijetnje i uvrede Lj. F, provjerama je u zvaničnim evidencijama o prelascima državne granice utvrđeno da su napustili Crnu Goru tokom 2018. i 2019. godine. O događaju je obaviješten državni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru koji se izjasnio da se, za sada, u radnjama navedenih ne stiču elementi krivičnog djela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti – saopšteno je iz UP.

Advertisement

Međutim, policija, po nalogu postupajućeg tužioca, preduzima aktivnosti na provjeri trenutnog boravka navedenih osoba, a sve u cilju prikupljanja obavještenja na okolnosti podnijete prijave i rasvjetljavanja predmetnih događaja.

– O dosadašnjim preduzetim aktivnostima policije upoznat je Filipović, podnosilac prijave – poručili su iz UP.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije