Povežite se s nama

Crna Gora

Novska inspekcija kaznila starca koji je izazvao požar na Žvinjama, uskoro slijedi krivična prijava

Objavljeno

dana

Novska inspekcija kaznila starca koji je izazvao požar na Žvinjama, uskoro slijedi krivična prijava

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Za razliku od većine slučajeva kada izbije šumski požar i kada se teško utvrdi odgovornost onog koji ga je izazvao, a najčešče je to čovjek, požar na Žvinjama prije dva dana, po svemu sudeći, izazvao je 93-godišnji S.P.

Starac je i pored upozorenja komšija, ložio vatru na otvorenom u vrijeme zabrane. Po tom osnovu ga je nakon izbijanja požara odmah kaznila opštinska inspekcija.

“Komšije su dale izjavu da je starac palio vatru. Služba za inspkecijske poslove je izdala prekršajni nalog i izrekla mu kaznu od 150 eura, koju je on odmah platio. Starac živi sam u kući i veoma se drsko ponašao. Čak se bunio što vatrogasci idu preko njegovog posjeda”, priča za Novski portal, zamjenik načelnika Službe za inspkecijske poslove, Darko Klasić.

Advertisement

Na opasku da je to neadekvatna kazna za takvo djelo izazivanja opšte opasnosti, te štete koje je prouzrokovao i mogao prouzrokovati, Klasić kaže da su kazne propisane zakonom, te da se uvijek za početak odredi minimalna novčana kazna, bez obzira na sve.

Čeka se nalaz vještaka

Ipak, protiv S.P. hercegnovska policija će podnijeti krivičnu prijavu, čim se završi vještačenje. Kako Novski portal saznaje, policija je prikupila sve informacije i izjave građana, te preduzela sve izviđajne radnje.

Advertisement

U saradnji sa tužiocem ovaj teški incident, koji je mogao imati veće tragične posljedice, biće najvjetovatnije kvalifikovan kao krivično djelo izazivanja opšte opasnosti.

Jer, požar se desio u blizini stambenih i drugih objekata od vitalnog značaja, poput lokacije sa repetitorima i stanice Radiodifuznog centra u čijoj je neposrednoj blizini buknula vatra.

Vještak protivpožarne zaštite treba da donese nalaz o mjestu i nastanku požara, koji nesumnjivo vodi do posjeda S.P. Kada policija dobije i taj stručni nalaz, nakon obavljenog vještačenja protekla dva dana, krenuće u procesuiranje ovog starog lica. Jer, postoji potpuna osnovanost da je S.P. izazvao nesmotrenošću požar na Žvinjama.

Advertisement

Moguće kazne za krivično djelo izazivanja opšte opasnosti, u ovom slučaju požara, su zatvor od 6 mjeseci do dvije godine, što zavisi od tužioca, odnosno Suda i kvalifikacije djela, da li je obavljeno s umišljajem ili bez.

Uz dužno poštovanje godina S.P. on mora snositi odgovornost, a ovaj događaj, u svakom slučaju, treba da bude velika opomena svim potencijalnim piromanima.Aktuelno
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Crna Gora

Traže bezbjednosnu procjenu zbog dvogodišnjih prijetnji i napada

Objavljeno

dana

Autor

GI 21. maj: Evroatlanski suverenisti dana da raspletu Abazovićevu instruiranu papazjaniju

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Miodrag Živković, Rade Bojović i Aleksandar Saša Zeković iz GI ,,21. maj“ uputili su dopis premijeru Dritanu Abazoviću, ministru unutrašnjih poslova Filipu Adžiću i direktoru Uprave policije Zoranu Brđaninu navodeći da je izvršni koordinator ove građanske inicijative Ljubomir Filipović duže vrijeme izložen prijetnjama, zastrašivanjima i uznemiravanjima.

Smatraju da cilj napada nije samo degradiranje i dehumanizovanje neistomišljenika, već pokušaj ućutkivanja opravdane kritike i delegitimiziranja eventualnih političkih alternativa. Zabrinuti su, kako navode, za bezbjednost Filipovića i njegove porodice, i zahtijevaju odlučniju i efkasniju reakciju UP i državnog tužilaštva.

– Zbog svog predanog rada na demokratizaciji i dešovinizaciji crnogorskog društva, koji uključuje i jasnu i osnovanu kritiku vlasti, vjerskih i njima bliskih ekstremističkih grupa, Filipović je na udaru osoba koje se dovede u direktnu vezu sa ekstremističkim i nasilnim grupama, kriminalnim strukturama i prolaze kroz policijsku evidenciju kao bezbjednosno interesantna lica – navode u pismu vlastima.

Advertisement

Ukazuju da takva atmosfera netrpeljivosti, govora mržnje i agresije traje od 30. avgusta 2020. godine i do danas ostaje ili nedovoljno kažnjena ili nekažnjena uopšte.

– Od tada svjedočimo potpunoj kriminalizaciji svih branitelja ljudskih prava u Crnoj Gori što posebno čine mediji i grupe bliske različitim vladajućim partijama i dijelu SPC u Crnoj Gori. Posebno zabrinjava činjenica, i izaziva poseban osjećaj uznemirenja i nemoći, da lica koja prijete i obraćaju se različitim porukama Filipoviću ne kriju da su navodno i podržavaoci premijera Abazovića. Objavljeni video-zapisi uključuju i pokazivanje oružja na javnom mjestu, što dodatno obavezuje policiju. Ne možemo isključiti ni mogućnost, upravo zbog našeg pređašnjeg iskustva, da takvu vizualizaciju upravo čine određene strukture, uključujući i bezbjednosno-obavještajne, kako bi nanijeli političku štetu premijeru Abazoviću pri čemu bi naš kolega Filipović mogao postati svojevrsni glineni golub i prateća, kolateralna šteta – ukazuju iz GI ,,21. maj“.

Navode da su se obratili ministru Adžiću, koji je odmah, kako navode, korektno odgovorio sa povratnim informacijama od Brđanina, koji je, na njihovo iznenađenje, kazao da od Filipovića nije dobio prijavu.

Advertisement

– Filipović je sve prijave uredno i blagovremeno podnio, dokumentujući ih brojnim prilozima koji mogu da podstaknu ali i olakšaju postupanje policije. Dodatna važna činjenica je i da je on, kako ih je i podnio, o prijavama obavještavao javnost što je još jedan od načina za profesionalnu pažnju policije. Najavljeno nam je da će Brđanin pozvati na razgovor Filipovića, što pozdravljamo i prihvatamo, iako smo mišljenja da bi njegovoj zaštiti i rasterećenju, uz efikasan rad policije, najviše pomogla politička podrška ministra i premijera. Tako se to radi u civilizovanim društvima u kojima se kritičarima garantuje dignitet i zaštita – navode iz GI ,,21. maj“.

Zahtijevaju da se uradi bezbjednosna procjena za Filipovića te da se pažljivo postupa po svim podnijetim prijavama. Traže i da se provjeri da li je bilo ko od prijavljenih ili sa njima povezanim licima izvršilac bilo kog krivičnog djela ili prekršaja koje se goni po službenoj dužnosti.

– Obavještavamo da vas trojicu, od ovog trenutka, smatramo odgovornim za život i integritet Ljubomira Filipovića i njegove familije – poručili su Živković, Bojović i Zeković u pismu premijeru, ministru unutrašnjih poslova, te prvom čovjeku policije.

Advertisement

Kotorsko tužilaštvo ocijenilo da nema krivičnog djela

Uprava policije je, kako je saopšteno, obavijestila državnog tužioca o prijavi Filipovića u vezi prijetnji na društvenim mrežama, nakon čega se Osnovno državno tužilaštvo u Kotoru izjasnilo da u tome nema elemenata krivičnog djela.

– Naime, za I. M. (34) iz Podgorice i L. V. (28) iz Nikšića, za koje postoji sumnja da su uputili prijetnje i uvrede Lj. F, provjerama je u zvaničnim evidencijama o prelascima državne granice utvrđeno da su napustili Crnu Goru tokom 2018. i 2019. godine. O događaju je obaviješten državni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru koji se izjasnio da se, za sada, u radnjama navedenih ne stiču elementi krivičnog djela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti – saopšteno je iz UP.

Advertisement

Međutim, policija, po nalogu postupajućeg tužioca, preduzima aktivnosti na provjeri trenutnog boravka navedenih osoba, a sve u cilju prikupljanja obavještenja na okolnosti podnijete prijave i rasvjetljavanja predmetnih događaja.

– O dosadašnjim preduzetim aktivnostima policije upoznat je Filipović, podnosilac prijave – poručili su iz UP.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Crna Gora

Praćenje kontakata važno kako bi se suzbila epidemija majmunskih boginja

Objavljeno

dana

Autor

Praćenje kontakata važno kako bi se suzbila epidemija majmunskih boginja

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Važno je ulagati u snažan i operativan sistem nadzora i kapacitete za detaljno i blagovremeno ispitivanje slučajeva majmunskih boginja i praćenje kontakata kako bi se, što je moguće prije, identifikovale infekcije koje su još uvijek ,,ispod radara“ i čija transmisija je u toku već neko vrijeme u Crnoj Gori, što je bio slučaj i u drugim zemljama regiona Evrope – istakla je za Pobjedu šefica kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori Mina Brajović.

Nakon što je u ponedjeljak otkriven prvi slučaj ove zarazne bolesti u Crnoj Gori, kod osobe koja nije putovala, direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić rekao je za Pobjedu da su kontakti tog pacijenta u izolaciji te da za sada nijesu testirani, ali da ih prate.

– Nijesu testirani jer po protokolu je to neophodno uraditi kada se pojave simptomi s obzirom na to da se uzorci za detekciju uzimaju orofaringealnim brisom i brisom promjena na koži – rekao je Galić.

Advertisement

I on je istakao da je važno da se prati zdravstveno stanje kontakata, te da je dobro što su u epidemiološkom istraživanju ovog slučaja uspjeli da dobiju informacije koje su im ukazale gdje su bili prvi direktni kontakti osobe koja se razboljela.

Ko je u riziku

Brajović navodi da je samo bilo pitanje vremena kada će prvi slučaj obolijevanja od majmunskih boginja biti detektovan u Crnoj Gori, naročito ako uzmemo u obzir epidemiološku sliku i dinamiku u regionu Evrope, uključujući potvrđene i prijavljene slučajeve u Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Advertisement

– Saznanja koja imamo ukazuju da svaka osoba može da oboli od majmunskih boginja u slučaju direktnog, bliskog kontakta sa inficiranom osobom, kao i da infekciju dalje prenese. Osnovni način prenošenja je bliski kontakt u produženom trajanju (lice na lice, koža na kožu, usta na usta ..) uključujući i seksualni kontakt, ali i kontakt sa zaraženim materijalima poput odjeće, posteljine i peškira – navodi Brajović.

Fokus, kako ističe naša sagovornica, mora biti na najdominantniji način transmisije – kontakt ,,koža na kožu“ tokom seksualnih odnosa – kao i na najrizičnije populacione grupe.

– Do sada su registrovani i slučajevi transmisije unutar domaćinstva, dok u pojedinim slučajevima nije bilo moguće utvrditi jasnu epidemiološku vezu. Raspoloživi podaci i informacije, takođe, potvrđuju da su muškarci koji praktikuju polne odnose sa muškarcima najviše pogođeni kada je riječ o obolijevanju od majmunskih boginja od kojih je osam odsto hospitalizovano – precizira Brajović.

Advertisement

Bez diskriminacije 

Međutim, upozorava da je riječ o oboljenju koje nije vezano samo i isključivo za seksualnu orijentaciju.

– Svaka diskriminacija ili stigmatisanje oboljelih su nedopustivi i slabe kolektivne kapacitete za pripremljenost i odgovor na obolijevanje koje je SZO 23. jula proglasila za prijetnju po javno zdravlje na globalnom nivou – poručuje Brajović.

Advertisement

Odgovornost za zaustavljanje transmisije i epidemije je, kako kaže Brajović, zajednička – sistema, čitavog društva, zajednice i pojedinaca.

– Dok sprovodimo mjere u funkciji zaštite društva i zajednice, očuvanje ljudskog dostojanstva mora imati centralno mjesto u našem odgovoru na epidemiju majmunskih boginja. Informisan i odgovoran građanin je uvijek dio rješenja -navodi Brajović.

U okolnostima epidemije od ključnog je značaja da se intenziviraju javno-zdravstvene mjere uključujući praćenje kontakata i izolaciju kako bi se ograničila transmisija virusa, kao i da se osigura adekvatna upotreba ljekova i vakcina.

Advertisement

– U skladu sa ratifikovanim Međunarodnim zdravstvenim pravilnikom i preuzetim obavezama (IHR), Crna Gora je u propisanom roku i formatu dostavila informaciju o prvom registrovanom slučaju obolijevanja od majmunskih boginja SZO. Partnerstvo, razmjena informacija, transparentnost i saradnja sa pogođenim zajednicama predstavljaju okosnicu napora na kontroli transmisije i imperativ kako bi se ključne javno-zdravstvene mjere primijenile brzo i efikasno, u cilju očuvanja javnog zdravlja i života građana – zaključila je Brajović.

Preporuke 

Raspoloživi podaci SZO upućuju da je region Evrope epicentar obolijevanja od majmunskih boginja sa više od 15.000 potvrđenih slučajeva, navodi šefica kancelarije SZO u našoj zemlji Mina Brajović.

Advertisement

Prema SZO procjeni, rizik obolijevanja od majmunskih boginja na globalnom nivou je umjerenog nivoa, izuzev regiona Evrope gdje ovo oboljenje predstavlja rizik visokog nivoa.

Brajović navodi da je ključna SZO preporuka za građane adekvatna informisanost, praktikovanje bezbjednog ponašanja koje podrazumijeva i ograničavanje broja seksualnih partnera i aktivnosti kako bi se smanjio rizik obolijevanja i kako bi zaštitili sebe i zajednicu.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Crna Gora

Spaljene cigarete zaplijenjne u Slobodnoj carinskoj zoni?

Objavljeno

dana

Autor

Spaljene cigarete zaplijenjne u Slobodnoj carinskoj zoni?

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Uprava prihoda i carina organizovala je 30. juna u nikšićkoj privatnoj fabrici “Javorak” paljenje za sada neidentifikovane količine zaplijenjenih cigareta pred četvoročlanom komisijom koju je imenovao direktor UPC-a Rade Milošević, piše današnja Pobjeda.

Prema informacijama tog lista, šleper natovaren sa oko 1.200 paketa cigareta ušao je rano ujutru u krug fabrike, da bi tokom dana bilo obavljeno spaljivanje cigareta koje je svojevremeno uvezla jedna špediterska firma iz Bara.

Tačan broj uništenih kutija duvanskih proizvoda nije poznat, jer je, prema saznanjima Pobjede, ova tajna operacija izvedena bez znanja Uprave policije, koja je u prethodnom periodu prisustvovala uništavanju cigareta, odnosno pružala asistenciju službenicima Uprave prihoda i carina prilikom utovara, transporta.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Najčitanije