Povežite se s nama

Politika

SDP: Manjinska Vlada jedino održiva ako je fokusirana na EU i životne teme

Objavljeno

dana

SDP: Primjenom zakonskih kazni može se spriječiti dalje širenje poruka mržnje

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Socijaldemokratska partija (SDP) upozorava pojedine subjekte parlamentarne većine da je manjinska Vlada formirana sa primarnim ciljem ubrzavanja EU integracija Crne Gore kao državnim interesom, a ne bavljenja interesima pojedinih vjerskih organizacija na način koji izaziva društvene podjele i skreće fokus sa životnih i reformskih tema, poručili su iz te Partije.

“Upravo zbog toga je, manjinska Vlada dobila snažnu međunarodnu podršku i posebno podršku naših EU partnera, očekujući da će Crna Gora u narednih godinu dana trajanja Vlade biti potpuno usredsređena na evropsku agendu”, naveli su iz SDP.

Nažalost, kako navode iz SDP, neki akteri su mandat i misiju Vlade shvatili, “ne kao priliku da omogućimo brzo EU članstvo, već kao mogućnost da nametnu neke teme koje nemaju nikakve veze sa našom EU agendom”.

Advertisement

“Uz sve to, radi se o veoma osjetljivim i delikatnim temama, sa potencijalom da, u ovom trenutku potpuno nepotrebno, podgriju društvene podjele čime se onemogućava sprovođenje naših ključnih državnih i evropskih prioriteta. Drago nam je da su sve ovo premijeru Abazoviću juče jasno saopštili predstavnici zemalja naših EU partnera”, dodali su iz SDP.

U toj partiji konstatuju da se potenciraju teme koje “cijepaju crnogorsko društvo”.

“Konstatujemo da se, nažalost, ne samo potenciraju teme koje cijepaju crnogorsko društvo, kao što je pitanje ugovora sa SPC, već se pribjegava tajnim aranžmanima i sačinjavanju tekst ugovora na brzinu, bez ikakve javne rasprave, dijaloga i pokušaja da se dođe do konsenzusa. Već je javnosti poznato da je famozni tekst ugovora sačinjen na prvom i jedinom sastanku Radne grupe koja se sastala bez jednog njenog člana kojega je delegirao potpredsjednik Vlade, što samo po sebi dovoljno govori o „dobrim“ namjerama izvođača ovog posla”, pojasnili su oni.

Advertisement

U nastojanju da izađe u susret željama SPC, prema njihovim riječima, “dio Vlade se ponaša suprotno elementarnim demokratskim i evropskim principima i potpuno netransparentno pokušava da usvoji tekst ugovora koji je protivustavan, protivzakonit i pun istorijskih falsifikata”.

“Zato ih još jednom pozivamo da zarad interesa jedne vjerske zajednice, koja ne da je ugrožena već je povlašćena u ovoj državi, ne žrtvuju evropsku perspektivu Crne Gore i vrate se demokratskom i evropskom ponašanju. U suprotnom, takva Vlada više ne bi bila evropska pa bi njeno dalje trajanje bilo besmisleno, a građani bili ti koji bi dali konačnu riječ o vitalnim nacionalnim interesima evropske i građanske Crne Gore”, zaključili su iz SDP.Aktuelno
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Politika

Crnogorska zastava i na crkvi u Tološima i na Sinjajevini

Objavljeno

dana

Autor

Crnogorska zastava i na crkvi u Tološima i na Sinjajevini

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Crnogorska zastava postavljena je danas i u Tološima.

Zastava je postavljena na crkvi Sv. Makaveja u podgoričkom naselju, ali i  na crkvi Svetog Vasilija Ostroškog na Sinjajevini.

Advertisement

Zastava Crne Gore danas je postavljena i u Bajicama.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Politika

Bogdanović: Kolege iz URE da se ugledaju na DPS i ne ponižavaju u posljednjim danima mandata

Objavljeno

dana

Autor

Bogdanović: Kolege iz URE da se ugledaju na DPS i ne ponižavaju u posljednjim danima mandata

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Preporučujemo kolegama iz URE da se ugledaju na taj primjer i da se ne ponižavaju u posljednjim danima mandata, rekao je generalni sekretar Demokratske partije socijalista (DPS) Aleksandar Bogdanović.

“Svu evropsku, građansku i multietničku agendu koju smo gradili od 2006, vi ste razgradili za dvije godine”, naveo je Bogdanović na Tviteru.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Politika

Nimanbegu: Konačan stav o inicijativi za nepovjerenje Vladi zauzećemo na našim partijskim organima

Objavljeno

dana

Autor

Nimanbegu: Konačan stav o inicijativi za nepovjerenje Vladi zauzećemo na našim partijskim organima

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Demokratska partija socijalista obavijestila nas je da će podnijeti inicijativu za glasanje o nepovjerenju Vladi i na kraju krajeva ona je bila očekivana, kazao lider Force, Genci Nimanbegu.

“To ne samo 3. avgusta kada je potpisan Temeljni ugovor, već na neki način i 8. jula kada je na Vladi, na jedan veoma bučan i brz način utvrđen predlog ugovora. Ja sam bio sudionik jednog od razgovora koordinacije i dan prije, 7. jula, je od konstituenata ove parlamentarne većine jasno bilo da preovladava stav da se razmotri o Nacrtu ugovora na Vladi, da se poboljša, promijeni i učini prihvatljivijim za sve”, kazao je Nimanbegu u emisiji na Televiziji Crne Gore.

Inicijativu za glasanje o nepovjerenju Vladi, kaže, nisu potpisali jer “imamo unutar Vlade jednog ministra”.

Advertisement

“Takođe, inicijativu i stav o tome treba razmotriti u okviru naše koalicije gdje je više konstituenata. Mi ćemo konačan stav zauzeti na našim organima”, kazao je Nimanbegu.

Ističe da je, tokom pregovora sastavljanja vlade, imao drugačiji stav od drugih manjinskih partija, a to je, kaže, da se formira politička vlada.

“Izražavam žaljenje što ova Vlada zbilja ono što je sebi zacrtala koristi ono što pogoduje pojedinim akterima, ne ono što bi trebalo biti krajnji domet jedne demokratije a da su to glasovi većine. Većina je 41 poslanik. U situaciji kada Vlada dovede sebe u poziciju da poslije 100 dana je na tapetu izglasavanja nepovjerenja u parlamentu, onda to govori da nije dovoljno radila na zacrtanim ciljevima”, ističe Nimanbegu.

Advertisement

Smatra da je Temeljni ugovor “jedan od prioriteta manjeg dijela konstituenta u aktuelnoj Vladi – SNP, URA”.

“Svi smo znali da je to jedan od prioriteta, ali nisu bili naši prioriteti. Što se tiče naših prioriteta, mislim da ih nismo realizovali u ovih 100 dana”, naglasio je lider Force.

Evidentno je, kaže, da nema skupštinske većine više.

Advertisement

“Većina koja je 28. aprila formirala Vladu, više ne postoji. Prioriteti Sudski savjet, Ustavni sud… nisu ostvareni”, dodao je on.

Smatra da će se vjerovatno ići ka tome da se formira vlada koja će dovesti do parlamentarnih izbora.

Govoreći o temeljnom ugovoru, Nimanbegu kaže da je to jednostavno pitanje “bilo bi riješeno godinama unazad”.

Advertisement

“Mi kao Albanci pokušavali smo biti što manje u prvom redu što se tiče podržavanja ili ne. Određene partije i ja lično za određene formulacije u tom ugovoru preferirao bih da su drugačije. “, rekao je Nimanbegu.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije