Povežite se s nama

Politika

Šehović: Podmirenje funkcijama ne smije biti razlog za pristajanje na lažno pomirenje

Objavljeno

dana

Šehović: Građanska država jača od neodgovornih pojedinaca i retrogradnog sistema vrijednosti

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Podmirenje ne može biti razlog za pristajanje na lažno pomirenje, koje građansko društvo izvaljuje iz zglobova, baš kao što nema tih funkcija „po dubini“ zbog kojih bi pregovaranje oko toga koliko malo izdaje je dozvoljeno bilo legitimno, saopštio je predsjednik i poslanik Socijaldemokrata Crne Gore Damir Šehović prilikom postavljanja poslaničkog pitanja potpredsjedniku Vlade i ministru poljoprivrede i šumarstva Vladimiru Jokoviću.

„Zato još jednom, ne samo u ime partije koju predvodim, nego i u ime svih ponosnih i čestitih običnih građana i iskrenih patriota, zahvaljujući kojima smo nedavno srušili Krivokapićevu Vladu, pozivam sve državotvorne građanske partije da srušimo i ovu Abazovićevu, koja umjesto sopstvene, očigledno ima nametnutu tuđu agendu, a o opravdanosti te inicijative najbolje govore štetni prioriteti još gore Vlade“, poručio je Šehović.

Šehović je dalje kazao da je “rušenje” ovakve Vlade potreban uslov, a izbor nove crnogorske, u državnom značenju te riječi i dovoljan, da bismo, kako je naglasio,  “našu državu sa podaničkog kolosijeka, kojim se nažalost u protekle dvije godine kreće, konačno vratili na onaj slobodarski kojem je vazda pripadala”.

Advertisement

„Jer niko, ali bukvalno niko, ko pripada suverenistički nastrojenoj javnosti, nije rušio Krivokapićevu, da bi dobio ovakvu Vladu, koja je pod punom kontrolom nama susjedne države, koja umjesto da se bavi evropskom agendom i životnim pitanjima, gotovo svakodnevno „pjeva deseterce“ o vjerskim zajednicama, Otvorenom Balkanu i popisu stanovništva. Nazivati evropskom i pomiriteljskom Vladu koju predvode SNP sa retrogradnim sistemom vrijednosti i Dritan Abazović, koji je pokazao i dokazao da umjesto sopstvenoj, izgleda služi nama susjednoj državi, jeste potcjenjivanje zdravog razuma. Od kako su Joković i Abazović počeli da nas mire, Crna Gora je sve posvađanija, a njena građanka i sekularna orijentacija sve ugroženija“, kazao je Šehović.

Šehović je pitao Jokovića o tome da li je partija na čijem je čelu, “zarad funkcija odustala od svog programa- da li se odriče nasljeđa Momira Bulatovića, te da li je mijenjala dobro poznate stavove o Crnogorcima, odnosu prema 21. maju, genocidu u Srebrenici, priznanju Kosova, agresiji Rusije na Ukrajinu, anti-NATO orijentaciji”, na šta je Joković odrično odgovorio, kazavši da “SNP nastavlja tamo gdje je stao”.

„Kad već nijeste mijenjali svoje, po nama u SD-u retrogradne stavove, a uprkos tome vam je neko “na tacnu“ stavio i Vladu i Skupštinu, onda to nije problem SNP-a, nego onih koji su na takvo političko ponižavanje pristali, za razliku od SD-a, koji na sopstvenu prodaju zbog fotelja po dubini nije, niti će“, zaključio je Šehović.

AdvertisementAktuelno
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Politika

Crnogorska zastava i na crkvi u Tološima i na Sinjajevini

Objavljeno

dana

Autor

Crnogorska zastava i na crkvi u Tološima i na Sinjajevini

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Crnogorska zastava postavljena je danas i u Tološima.

Zastava je postavljena na crkvi Sv. Makaveja u podgoričkom naselju, ali i  na crkvi Svetog Vasilija Ostroškog na Sinjajevini.

Advertisement

Zastava Crne Gore danas je postavljena i u Bajicama.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Politika

Bogdanović: Kolege iz URE da se ugledaju na DPS i ne ponižavaju u posljednjim danima mandata

Objavljeno

dana

Autor

Bogdanović: Kolege iz URE da se ugledaju na DPS i ne ponižavaju u posljednjim danima mandata

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Preporučujemo kolegama iz URE da se ugledaju na taj primjer i da se ne ponižavaju u posljednjim danima mandata, rekao je generalni sekretar Demokratske partije socijalista (DPS) Aleksandar Bogdanović.

“Svu evropsku, građansku i multietničku agendu koju smo gradili od 2006, vi ste razgradili za dvije godine”, naveo je Bogdanović na Tviteru.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Politika

Nimanbegu: Konačan stav o inicijativi za nepovjerenje Vladi zauzećemo na našim partijskim organima

Objavljeno

dana

Autor

Nimanbegu: Konačan stav o inicijativi za nepovjerenje Vladi zauzećemo na našim partijskim organima

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Demokratska partija socijalista obavijestila nas je da će podnijeti inicijativu za glasanje o nepovjerenju Vladi i na kraju krajeva ona je bila očekivana, kazao lider Force, Genci Nimanbegu.

“To ne samo 3. avgusta kada je potpisan Temeljni ugovor, već na neki način i 8. jula kada je na Vladi, na jedan veoma bučan i brz način utvrđen predlog ugovora. Ja sam bio sudionik jednog od razgovora koordinacije i dan prije, 7. jula, je od konstituenata ove parlamentarne većine jasno bilo da preovladava stav da se razmotri o Nacrtu ugovora na Vladi, da se poboljša, promijeni i učini prihvatljivijim za sve”, kazao je Nimanbegu u emisiji na Televiziji Crne Gore.

Inicijativu za glasanje o nepovjerenju Vladi, kaže, nisu potpisali jer “imamo unutar Vlade jednog ministra”.

Advertisement

“Takođe, inicijativu i stav o tome treba razmotriti u okviru naše koalicije gdje je više konstituenata. Mi ćemo konačan stav zauzeti na našim organima”, kazao je Nimanbegu.

Ističe da je, tokom pregovora sastavljanja vlade, imao drugačiji stav od drugih manjinskih partija, a to je, kaže, da se formira politička vlada.

“Izražavam žaljenje što ova Vlada zbilja ono što je sebi zacrtala koristi ono što pogoduje pojedinim akterima, ne ono što bi trebalo biti krajnji domet jedne demokratije a da su to glasovi većine. Većina je 41 poslanik. U situaciji kada Vlada dovede sebe u poziciju da poslije 100 dana je na tapetu izglasavanja nepovjerenja u parlamentu, onda to govori da nije dovoljno radila na zacrtanim ciljevima”, ističe Nimanbegu.

Advertisement

Smatra da je Temeljni ugovor “jedan od prioriteta manjeg dijela konstituenta u aktuelnoj Vladi – SNP, URA”.

“Svi smo znali da je to jedan od prioriteta, ali nisu bili naši prioriteti. Što se tiče naših prioriteta, mislim da ih nismo realizovali u ovih 100 dana”, naglasio je lider Force.

Evidentno je, kaže, da nema skupštinske većine više.

Advertisement

“Većina koja je 28. aprila formirala Vladu, više ne postoji. Prioriteti Sudski savjet, Ustavni sud… nisu ostvareni”, dodao je on.

Smatra da će se vjerovatno ići ka tome da se formira vlada koja će dovesti do parlamentarnih izbora.

Govoreći o temeljnom ugovoru, Nimanbegu kaže da je to jednostavno pitanje “bilo bi riješeno godinama unazad”.

Advertisement

“Mi kao Albanci pokušavali smo biti što manje u prvom redu što se tiče podržavanja ili ne. Određene partije i ja lično za određene formulacije u tom ugovoru preferirao bih da su drugačije. “, rekao je Nimanbegu.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije