Povežite se s nama

Region

U Hrvatskoj narod strahuje od još većeg divljanja cena- Prelazak sa Kune na Evro bi mogao da zada završni udarac

Objavljeno

dana

Najnovije Vijesti iz Regiona, izvor portal: NultaTačka.rs


Pisao Mario Bojić

Hrvatski potrošači, suočeni sa stalnim rastom cena i rekordnom inflacijom, u novom su strahu – da će prelazak na evro, koji uskoro treba da se dogodi, doneti nova drastična poskupljenja.

Advertisement

Premda nadležni u Hrvatskoj uveravaju da nema straha i da cene zbog evra neće rasti u prvoj godini više od 0,2 do 0,4 odsto prema iskustvima drugih zemalja, potrošači su zabrinuti da bi uvođenje evropske valute moglo da im dodatno poveća troškove života, piše Slobodna Dalmacija.

Prelazak sa kune na evro
Hrvatska je napravila zakon o evru čiji start čeka službeni datum ulaska u evrozonu. Očekuje se da će to biti prvi dan iduće godine i da će kurs konverzije biti 7,53450 kuna za jedan evro. Tim zakonom zabranjeno je neopravdano podizanje cena.

Advertisement

Međutim, ta zabrana je načelna, ali ne postoje kaznene odredbe. Jedino mogu da budu kažnjeni oni koji od 5. septembra ove godine, kada počinje dvojno iskazivanje cena, istaknu pogrešno obračunatu cenu u evrima ili ne istaknuti kurs konverzije u evrima, piše hrvatski list.

Za takav prekršaj kao što su pogrešno obračunate i zaokružene cene ili neisticanja kursa, kazna iznosi od 20.000 do 100.000 kuna, odnosno od 2.650 do 13.270 evra.

“RAK DRUŠTVA”- Pokrenuta je peticija protiv “Evro Prajda” u Beogradu

Advertisement

Međutim, da bi bili kažnjeni oni koji neopravdano podižu cene, neko bi morao da izračuna koliko bi tačno morale da iznose cene svakog proizvoda i usluga, a državna regulacija cena odavno ne postoji, a čak i da jeste, u vreme socijalizma, ni cenama ni inflaciji se nije moglo stati na kraj.

Poštenje jedina zaštita od lova u mutnom
Zaštita od skoka cena zbog prelaska na evro u najvećoj meri trebalo bi da bude poštenje. Hrvatski premijer Andrej Plenković očekuje da svi akteri u društvu budu vođeni načelom poštenog prelaska na evro, pri čemu ističe da monitoring udruženja za zaštitu potrošača, ministarstva privrede, udruženja poslodavaca, privredne komore i medija treba da da bude detaljan, precizan i oštar kako u periodu zamene kune evrom ne bi došlo do neopravdanog povećavanja cena.

Plenković naglašava kako svi moraju da prate da nema lovaca u mutnom, a ako ih ima, onda ih treba javno prozvati i imenovati.

Advertisement

Zakon o evru omogućava udruženjima potrošača da objave imena nepoštenih koji neopravdano povećaju cene ili ih nepropisno iskazuju. Postojaće i etički kodeks u koji će se priključivati preduzetnici i dobijati oznake da ga poštuju kodeks, zatim aplikacije u koje će građanin moći da upisuje pozitivne i negativne kritike na adrese onih koji budu neopravdano podizali cene, a moći će i da ih prijave nadležnima…

Rast cena nema ko da proveri
Te odredbe mogu da se odnose na nekoga ko je pogrešno obračunao cene u evrima. Ali, ne i na one koji prvo podignu cenu u kunama, pa je onda ispravno obračunaju u evrima, navodi Slobodna Dalmacija i objašnjava da će oni moći da podižu cene od septembra do uvođenja evra kako žele, samo što će od septembra morati da ih iskažu i u evrima.

„Ko će u ovim uslovima divljanja cene i inflacije koja je na rekordnim nivoima, moći da kaže da li je to opravdano ili neopravdano podizanje cena premda svi znamo da ima i jednog i drugog? Jedini koji bi to možda mogli da učine su oni koji imaju svakodnevni stalni uvid u sve cene u zemlji, a to su poreznici, kojima od 0 do 24 stiže svaki fiskalizovani račun. Oni bi mogli da analiziraju koliko neko podiže cene i koliko mu kolege to rade često. Ali, sve je to na klimavim nogama u tržišnoj privredi“, konstatuje Slobodna Dalmacija.

Advertisement

MAJMUNSKI NARATIV se nastavlja ali GLAVNI PROMOTERI se ne slažu u svojim lažima

Hrvatski list objašnjava kako nije poznato da su poreznici češljali neopravdano podizanje cena od prvog aprila, kada je hrvatska vlada spustila PDV na najniži nivo do sada od pet odsto na sveže meso, ribu, jaja, voće, povrće, jestiva ulja i masti, maslac i margarin. Neki su trgovci bili objavljivali da će i pre prvog aprila spuštati cene, drugi da će to učiniti od aprila, ali ubrzo su svi utihnuli i cene su opet porasle.

„I službena statistika kaže da su u aprilu, kada su neki prehrambeni proizvodi dobili nikad nižu stopu PDV-a od pet posto, cene tih istih proizvoda bile značajno više. Nisu pojeftinili ni za mrvicu. Ulje je u aprilu, kada mu je stopa PDV-a pala s 13 na pet odsto, poskupelo 51 odsto na godišnjem nivou, jaja i maslac skuplji su bili 13 odsto, teletina i govedina 18 odsto, riba 10 odsto, a više od šest odsto poskupelo je voće i povrće“, navodi hrvatski list i zaključuje „što se cena tiče, možda se u poštenje možete uzdati u Švajcarskoj, ali u Hrvatskoj se ne možete ni u kazne pouzdati“

Advertisement

NultaTačka/SputnikNulta Tačka
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Region

Ramzan Kadirov: Iza sukoba na Kosovu i Metohiji stoji NATO

Objavljeno

dana

Autor

Najnovije Vijesti iz Regiona, izvor portal: NultaTačka.rs


Pisao Ljudmila Veneditkova

Uzrok sukoba između Srbije i samoproglašene republike Kosovo je toliko besmislen i banalan da nema nikakve sumnje da je rezultat huškanja NATO-a spolja, izjavio je lider Čečenije Ramzan Kadirov.

Advertisement

„Shvativši da njihov planovi u Ukrajini propadaju, zapadna Alijansa je odlučila da pokrene živu ranu na Balkanu. A dvostruko je uvredljivo što se, sa jedne strane, koju huška NATO, nalaze kosovski muslimani. Zvaničan razlog za rasplamsavanje sukoba je toliko besmislen i banalan da nema nikakve sumnje da je podstaknut spolja“, napisao je Kadirov na svom Telegram kanalu.

On je dodao da dok Balkanci budu međusobno ratovali, Zapad će stajati u pozadini i davati municiju, ali će živeti mirno, povremeno protestujući protiv kršenja prava satanista.

Advertisement

„Postoje odlični primeri harmonične koegzistencije različitih religija i nacionalnosti. Ali, nema dobrog primera dobrog suživota sa NATO intervenistima“, zaključio je Kadirov.

NultaTačka/Sputnik

Nulta Tačka
Advertisement
Nastavite čitati

Region

Hrvatska usvojila smernice za mere štednje: Temperatura u grejnoj sezoni 21 stepen, više pešačenja…

Objavljeno

dana

Autor

Najnovije Vijesti iz Regiona, izvor portal: NultaTačka.rs


Pisao Milena Stojaković

Hrvatski ministar privrede i održivog razvoja Davor Filipović saopštio je danas da je vlada usvojila smernice za smanjenje potrošnje gasa za 15 posto, u skladu s preporukama Evropske komisije zemljama članicama EU.

Advertisement

„Kako bismo uštedeli 15 posto gasa, usvojili smo smernice za uštedu energije koje se prvenstveno odnose na promene ponašanja građana“, rekao je Filipović na konferenciji za medije nakon sednice vlade.

Prema njegovim rečima, građanima se preporučuje da u grejnoj sezoni temperaturu podese na 21 stupen Celzijusa, a da u letnjem periodu temperatura hlađenja bude na 25 stepeni, prenosi Tanjug pisanje hrvatskog portala Indeks.

Advertisement

„Ako se temperatura smanji za jedan stepen, godišnje se može uštedeti 5 posto energije za grejanje. Treba težiti tome da maksimalna temperatura grejanja bude 21 stepen. Za hlađenje se preporučuje da temperatura u prostoriji bude najviše sedam stepeni niža od spoljne. U skladu s tim preporučuje se da temperatura hlađenja ne bude ispod 25 stepeni“, rekao je Filipović.

Dodao je da električne uređaje treba isključivati iz napajanja jer dok su priključeni troše energiju iako ne rade i pozvao građane da pešače, da koriste javni prevoz i bicikle.

Advertisement

Povodom izjave hrvatskog predsednika Zorana Milanovića da nema smisla smanjiti hlađenje, Filipović je rekao da su smernice sačinili stručnjaci.

Takođe je izneo podatak da je popunjenost „skladišta gasa trenutno na 51 posto“, da se ono puni maksimalnim kapacitetom i da će do početka grejne sezone biti na 90 procenata.

„Verujem da su ljudi odgovorni i da će prihvatiti ove smernice i na taj način smanjiti svoje račune“, rekao je Filipović i zaključio da ove mere nisu ništa revolucionarno, jer se i pre znalo da se na taj način štedi energija.

Advertisement

Nulta Tačka/Sputnik

Nulta Tačka
Nastavite čitati

Region

Preko noći! U Srbiji poskupeo gas za domaćinstva

Objavljeno

dana

Autor

Najnovije Vijesti iz Regiona, izvor portal: NultaTačka.rs


Pisao Ljudmila Veneditkova

Gas za domaćinstva od danas je skuplji za devet odsto.

Advertisement

Kod Srbijagasa kubni metar gasa je do sada koštao 32,28 dinara, a sada će ga građani plaćati 35,11 dinara bez PDV-a.

Gas je za garantovano snabdevanje poslednji put poskupeo 2017. godine.

Advertisement

Saglasnost za povećanje cena dala je pre mesec dana Agencija za energetiku.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je u maju telefonom sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom, kada su dogovoreni glavni elementi novog gasnog sporazuma prema kojem je formula koja se ranije koristitila ostala ista, što je, kako je Vučić tada rekao, veoma povoljno za Srbiju.

NultaTačka/Mediji

Advertisement

Nulta Tačka
Nastavite čitati

Najčitanije