Povežite se s nama

Politika

Vuković: Podršku smo dali manjinskoj Vladi, koja bi bila evropska, a ne balkanska

Objavljeno

dana

Vuković: Podršku smo dali manjinskoj Vladi, koja bi bila evropska, a ne balkanska

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Poruka češke ambasadorke Janine Hrebičkove da Otvoreni Balkan i ugovor sa Crkvom Srbije nijesu prioriteti Crne Gore na putu ka EU je kristalno jasna, poručuju sagovornici Gradske RTV.

Premijer bi, kako navode, trebalo da se okrene reformama i deblokadi evropskih integracija i prestane da se bavi pitanjima koja dijele društvo. Sa druge strane, potpredsjednik Vlade Vladimir Joković poručuje da Vlada ide na dva kolosjeka – rješava probleme unutar Crne Gore i vodi državu na putu ka Evropskoj uniji.

Ambasadori zemalja EU jasno su poručili da Crna Gora ima šansu da zatvori pojedina pregovaračka poglavlja i napravi iskorak na evropskom putu, saopštio je predsjednik države.

Advertisement

“Ma nikakve sumnje ni za mene, ni za njih ni za sve vas da je Crna Gora nekoliko koraka ispred drugih zemalja aspiranata. I sada je logično pitanje, otvorila vam se ta šansa, a i želite da se bavite nečim drugim. Djeluje čudno, da ne kažem neodgovorno. Zato se nadam da ćemo se svi danas, sjutra, ovih dana, dozvati onoj odgovornosti koja se podrazumijeva za jednu državnu politiku koja je zaista bila uspješna u prethodnom periodu”, kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

Poruka češke ambasadorke je istina koja premijeru Abazoviću baš i ne prija, ocjenjuje za Gradsku RTV analitičar Ranko Đonović.

“Nije htjela direktno da kaže da su oni kočnica i da oni zaustavljaju evropske procese, nego mu je to na jedan fin način saopštila. Ne kaže to samo češka ambasadorka. Nema Otvorenog Balkana, koji donosi Crnoj Gori nikakvo dobro. Ima Evropa. Cilj je Evropa, put ka Evropi i evropskim procesima, odnosno integracijama. Samo to može da bude dobro za Crnu Goru, sve drugo je kočnica. Otprilike to vam izgleda kao kad učenika koji je stigao do osmog razreda, vraćate u prvi razred, da bi pravio društvo osnovcima koji se sad upisuju”, smatra Đonović.

Advertisement

Crna Gora ima prioritete prema Evropskoj uniji, ali ima i prioritete prema svojim građanima, ističe Joković.

“Dakle, ako ovo nijesu prioriteti prema putu Crne Gore prema EU, naravno da su prioriteti prema rješavanju onih problema koji predugo opterećuju Crnu Goru. Dakle, vjerujem da je ovo nešto što treba riješiti. Treba potisati Temeljni ugovor da bi konačno taj problem koji dijeli Crnu Goru riješili i vjerujem da bi Crna Gora nakon toga ušla u jednu stabilniju fazu kada je riječ o političkim odosima”, smatra.

Iz DPS-a ipak poručuju da su podršku dali manjinskoj Vladi, koja bi bila evropska, a ne balkanska.

Advertisement

“I zar sada kada treba da ubrzamo proces evropskih integracija, kada smo bukvalno u predvorju EU, treba da premijer, u koga smo mi uložili veliko povjerenje, jer ga je podržlo 29 poslanika DPS-a, treba da uradi sve nasuprot, kako se popularno kaže, evropskoj agendi? Mislim da ne. Mislim da on ipak u ovom trenutku nosi veliku odgovornost i poruk koju je dobio juče od ambasadora EK je vrlo precizna i jasna – udaljimo se od pitanja koja nas dijele, približimo se onome što nas integriše, a to su definitivno evropske integracije”, kazala je poslanica Demokratske partije socijalista (DPS) Aleksandra Vuković.

Premijer i ministri u Vladi predstavljaju državu Crnu Goru, te je država ta čije interese treba zaštiti, kaže Vuković.

“Uvjerena sam, slobodno mogu reći, da Vlada neće poći stranputicom i da će vrlo dobro razmisliti i čuti i ono što joj kazuju oni koji je podržavaju, tj. DPS, ali i ono najvažnije, evropski partneri”, smatra.

Advertisement

Poruke koje se čuju sa najviših međunarodnih adresa, kada je riječ o Otvorenom Balkanu i ugovoru sa Crkvom Srbije, suštinski se razlikuju u odnosu na poruke koje svakodnevno čujemo od predstavnika Vlade Crne Gore, ističe poslanik Demokrata Danilo Šaranović.

“Rekao bih da Vlada CG, odnosno njeni najistaknutiji predstavnici, kada je riječ o ovoj temi, komunicirajući sa javnošću više saopštavaju ono što je vjerovatno njihova potreba, želja ili nešto što su preuzete obaveze u nekim međupartijskim dogovorima pojedinaca iz Vlade i nekih drugih političara iz regiona, nego što je to odraz nekih strateških pravaca sa nivoa EU”, kazao je Šaranović.

Crna Gora ima bitnijih pitanja od Otvorenog Balkana i ugovora sa Crkvom Srbije, koje treba da riiješi, smatraju u Socijaldemokratama.

Advertisement

“Ukoliko ne pratite uputstva ambasadorke Češke koja je od 1. jula preuzela upravljanje EU, vjerujem da može mdoći do usporavanja evropske agende, na osnovu koje je ova Vlada dobila podršku. Polako ova Vlada pokazuje svoje pravo lice. Mislim da su ova dva mjeseca jasni pokazatelji da li ova Vlada ima budćnost ili nema, a ja vjerujem da će u narednom perioduto ova vlad i pokazati i da će ova Vlada vrlo brzo pasti”, istakao je potpredsjednik Socijaldemokrata Danilo Orlandić.

I u SDP-u su vrlo jasni. Ako su pregovori sa povlašćenom SPC vazniji od pregovora sa EU – birati novu Vladu, poručio je Ivan Vujović na Tviteru.Aktuelno
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Politika

Čanak: Nastavlja se pokušaj državnog udara u Crnoj Gori, cilj je da Rusija izađe na Sredozemlje

Objavljeno

dana

Autor

Čanak: Crna Gora se suočava sa krizom vrijednosti

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Stvari su potpuno jasne, u pitanju je nastavak državnog udara koji je počet u Crnoj Gori 2016. godine. Dakle, nastavak državnog udara drugim sredstvima. Ovo je pokušaj da Crna Gora nestane sa mape nezavisnih država da bi Rusija imala izlaz na Sredozemlje, rekao je Nenad Čanak, lider Lige Socijaldemokrata Vojvodine Pobjedi komentarišući sramni čin potpisivanja ugovora sa Crkvom Srbije kojim se crnogorsko kulturno i istorijsko nasljeđe predaje u ruke drugoj državi.

Ugovor su, u srijedu, daleko od očiju javnosti, nenajavljeno i uz jako policijsko obezbjeđenje u Vili ,,Gorica“ potpisali premijer Dritan Abazović i šef takozvane SPC Porfirije Perić.

Trideset šest poslanika DPS-a, SDP-LP-a, SD-a, DUA su, nakon potpisivanja ugovora sa Crkvom Srbije, u skupštinsku proceduru su predali prijedlog da se glasa o nepovjerenju Abazovićevoj vladi i to će se desiti na vanrednoj sjednici Skupštine 19. avgusta.

Advertisement

Govoreći o načinu na koji je potpisan ,,temeljni ugovor“ između Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve Čanak kaže da se radi o nečasnoj raboti.

“Ovakav način potpisivanja ovoga ugovora koji je veoma neopravdano nazvan ,,temeljnim ugovorom“, zato što se TU potpisuje samo između međunarodno priznatih subjekata, je sam po sebi dokaz da je u pitanju nečasna rabota jer časne stvari se ne rade u tajnosti. Vlast koja ima podršku građana nema potrebe da to od njih krije. Predsjednik vlade koji je zaista predsjednik vlade izabran voljom građana nema potrebe da laže, a Dritan Abazović je lažov, a kako kažu kod nas ko laže taj i krade i stvari su takve potpuno jasne – u pitanju je nastavak državnog udara na Crnu Goru koji je počet 2016. godine”, kaže Čanak.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Politika

Vuksanović Stanković: Kad je Abazović ”odradio” posao za beogradskog gospodara, domaći Vučići ga ”pustiše niz vodu”

Objavljeno

dana

Autor

Vuksanović Stanković: Kad je Abazović ”odradio” posao za beogradskog gospodara, domaći Vučići ga ”pustiše niz vodu”

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Sada kada je premijer Dritan Abazović “odradio” posao za beogradskog gospodara, domaći Vučići ga “pustiše niz vodu”, kazala je poslanica Sociajldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović Stanković, komentarišući izjavu lidera Demokratskog fronta (DF) Andrije Mandića da je Vlada Crne Gore pala sama od sebe i da nije pametno praviti dan D od 19. avgusta, kada će Skupština rzmatrati inicijativu o izglasavanju nepovjerenja.

Vuksanović Stanković je rekla da tako prolaze svi koji umjesto da se bore za svoju državu služe tuđim interesima.

– Neka mu sad Porfirije pošalje helikopter da obilazi klinike po Beogradu – poručila je ona na Tviteru.

AdvertisementAktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Politika

Bojović: Kukavičke prijetnje upućene Filipoviću pucanj su u prazno kerbera srpskog sveta

Objavljeno

dana

Autor

Bojović: Vlada koja je prihvatila da bude Vučićev i Porfirijev servis je skočila u bezdan

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Kukavičke i besprizorne prijetnje upućene našem Ljubu Filipoviću pucanj su u prazno kerbera “srpskog sveta”, kazao je rogramski koordinator Građanske inicijative (GI) 21. maj Rade Bojović.

Pozvao je nadležne da “rade svoj posao”.

“Baš kao i Dritanovi “osvrti” na kritičke medije. Nadležni organi da rade svoj posao jer slobodna i patriotska Crna Gora neće trpjeti ničiji zulum”, naveo je Bojović na Tviteru.

AdvertisementAktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije