Povežite se s nama

Crna Gora

Zeković: UP naredila pripravnost zbog protesta ispred Vlade

Objavljeno

dana

Zeković: UP naredila pripravnost zbog protesta ispred Vlade

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Uprava policije naredila je svim službenicima da budu u pripravnosti i da pripreme opremu za intervencije uoči četvrtka i petka, saopštio je građanski aktivista Aleksandar Saša Zeković.

“Rukovodstvo Uprave policije naredilo je svim organizacionim jedinicama pripravnost i da pripreme intervencijsku opremu za četvrtak i petak.Pozivamo sve građane da uzmu učešća na protestu ispred sjedišta Vlade, kao i da se u drugim sredinama osmisle mirne građanske akcije”, naveo je Zeković na Tviteru.

Za četvrtak veče, u 20 sati, ispred Vlade je najavljen protestni skup građana koji se protive aktuelnoj verziji ugovora sa SPC.

AdvertisementAktuelno
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Crna Gora

Traže bezbjednosnu procjenu zbog dvogodišnjih prijetnji i napada

Objavljeno

dana

Autor

GI 21. maj: Evroatlanski suverenisti dana da raspletu Abazovićevu instruiranu papazjaniju

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Miodrag Živković, Rade Bojović i Aleksandar Saša Zeković iz GI ,,21. maj“ uputili su dopis premijeru Dritanu Abazoviću, ministru unutrašnjih poslova Filipu Adžiću i direktoru Uprave policije Zoranu Brđaninu navodeći da je izvršni koordinator ove građanske inicijative Ljubomir Filipović duže vrijeme izložen prijetnjama, zastrašivanjima i uznemiravanjima.

Smatraju da cilj napada nije samo degradiranje i dehumanizovanje neistomišljenika, već pokušaj ućutkivanja opravdane kritike i delegitimiziranja eventualnih političkih alternativa. Zabrinuti su, kako navode, za bezbjednost Filipovića i njegove porodice, i zahtijevaju odlučniju i efkasniju reakciju UP i državnog tužilaštva.

– Zbog svog predanog rada na demokratizaciji i dešovinizaciji crnogorskog društva, koji uključuje i jasnu i osnovanu kritiku vlasti, vjerskih i njima bliskih ekstremističkih grupa, Filipović je na udaru osoba koje se dovede u direktnu vezu sa ekstremističkim i nasilnim grupama, kriminalnim strukturama i prolaze kroz policijsku evidenciju kao bezbjednosno interesantna lica – navode u pismu vlastima.

Advertisement

Ukazuju da takva atmosfera netrpeljivosti, govora mržnje i agresije traje od 30. avgusta 2020. godine i do danas ostaje ili nedovoljno kažnjena ili nekažnjena uopšte.

– Od tada svjedočimo potpunoj kriminalizaciji svih branitelja ljudskih prava u Crnoj Gori što posebno čine mediji i grupe bliske različitim vladajućim partijama i dijelu SPC u Crnoj Gori. Posebno zabrinjava činjenica, i izaziva poseban osjećaj uznemirenja i nemoći, da lica koja prijete i obraćaju se različitim porukama Filipoviću ne kriju da su navodno i podržavaoci premijera Abazovića. Objavljeni video-zapisi uključuju i pokazivanje oružja na javnom mjestu, što dodatno obavezuje policiju. Ne možemo isključiti ni mogućnost, upravo zbog našeg pređašnjeg iskustva, da takvu vizualizaciju upravo čine određene strukture, uključujući i bezbjednosno-obavještajne, kako bi nanijeli političku štetu premijeru Abazoviću pri čemu bi naš kolega Filipović mogao postati svojevrsni glineni golub i prateća, kolateralna šteta – ukazuju iz GI ,,21. maj“.

Navode da su se obratili ministru Adžiću, koji je odmah, kako navode, korektno odgovorio sa povratnim informacijama od Brđanina, koji je, na njihovo iznenađenje, kazao da od Filipovića nije dobio prijavu.

Advertisement

– Filipović je sve prijave uredno i blagovremeno podnio, dokumentujući ih brojnim prilozima koji mogu da podstaknu ali i olakšaju postupanje policije. Dodatna važna činjenica je i da je on, kako ih je i podnio, o prijavama obavještavao javnost što je još jedan od načina za profesionalnu pažnju policije. Najavljeno nam je da će Brđanin pozvati na razgovor Filipovića, što pozdravljamo i prihvatamo, iako smo mišljenja da bi njegovoj zaštiti i rasterećenju, uz efikasan rad policije, najviše pomogla politička podrška ministra i premijera. Tako se to radi u civilizovanim društvima u kojima se kritičarima garantuje dignitet i zaštita – navode iz GI ,,21. maj“.

Zahtijevaju da se uradi bezbjednosna procjena za Filipovića te da se pažljivo postupa po svim podnijetim prijavama. Traže i da se provjeri da li je bilo ko od prijavljenih ili sa njima povezanim licima izvršilac bilo kog krivičnog djela ili prekršaja koje se goni po službenoj dužnosti.

– Obavještavamo da vas trojicu, od ovog trenutka, smatramo odgovornim za život i integritet Ljubomira Filipovića i njegove familije – poručili su Živković, Bojović i Zeković u pismu premijeru, ministru unutrašnjih poslova, te prvom čovjeku policije.

Advertisement

Kotorsko tužilaštvo ocijenilo da nema krivičnog djela

Uprava policije je, kako je saopšteno, obavijestila državnog tužioca o prijavi Filipovića u vezi prijetnji na društvenim mrežama, nakon čega se Osnovno državno tužilaštvo u Kotoru izjasnilo da u tome nema elemenata krivičnog djela.

– Naime, za I. M. (34) iz Podgorice i L. V. (28) iz Nikšića, za koje postoji sumnja da su uputili prijetnje i uvrede Lj. F, provjerama je u zvaničnim evidencijama o prelascima državne granice utvrđeno da su napustili Crnu Goru tokom 2018. i 2019. godine. O događaju je obaviješten državni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru koji se izjasnio da se, za sada, u radnjama navedenih ne stiču elementi krivičnog djela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti – saopšteno je iz UP.

Advertisement

Međutim, policija, po nalogu postupajućeg tužioca, preduzima aktivnosti na provjeri trenutnog boravka navedenih osoba, a sve u cilju prikupljanja obavještenja na okolnosti podnijete prijave i rasvjetljavanja predmetnih događaja.

– O dosadašnjim preduzetim aktivnostima policije upoznat je Filipović, podnosilac prijave – poručili su iz UP.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Crna Gora

Spaljene cigarete zaplijenjne u Slobodnoj carinskoj zoni?

Objavljeno

dana

Autor

Spaljene cigarete zaplijenjne u Slobodnoj carinskoj zoni?

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Uprava prihoda i carina organizovala je 30. juna u nikšićkoj privatnoj fabrici “Javorak” paljenje za sada neidentifikovane količine zaplijenjenih cigareta pred četvoročlanom komisijom koju je imenovao direktor UPC-a Rade Milošević, piše današnja Pobjeda.

Prema informacijama tog lista, šleper natovaren sa oko 1.200 paketa cigareta ušao je rano ujutru u krug fabrike, da bi tokom dana bilo obavljeno spaljivanje cigareta koje je svojevremeno uvezla jedna špediterska firma iz Bara.

Tačan broj uništenih kutija duvanskih proizvoda nije poznat, jer je, prema saznanjima Pobjede, ova tajna operacija izvedena bez znanja Uprave policije, koja je u prethodnom periodu prisustvovala uništavanju cigareta, odnosno pružala asistenciju službenicima Uprave prihoda i carina prilikom utovara, transporta.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Crna Gora

Kad Govedo progovori?

Objavljeno

dana

Autor

Šćepović: URA je ispisala crnogorsku istoriju beščašća

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Piše: Đorđe Šćepović

Iako bi naslov mogao upućivati na parodiranu verziju čuvenog filma Džonatana Demea “Kad jaganjci utihnu”, ipak nije riječ o tome. Naime, riječ je o crnogorskoj umjetničkoj basni. Iako Crna Gora nema bogzna kakvu tradiciju kad je riječ o basni kao književnoj vrsti, ipak se sporadično javljala i dalje se javlja. Jednom, kad završim sve planirano obećavam da ću umjesto memoara napisati zbirku basni. Jednu sam već napisao, ali ne i objavio, a tiče se starog i olinjalog kučka Pedra, koji u basni ima moć govora, piše poeziju i vlasnik je knjižare. Druga, koju ovih dana skiciram je basna o Govedu, koje pokušava da govori i piše, ali se taj napor uvijek završi bez uspjeha. Uprkos mom silnom nastojanju da Govedu podarim moći svojstvene ljudskoj vrsti. Nekad se likovi prosto otrgnu kontroli svojih stvoritelja. Naravno, na meni je sav teret građenja lika, pa ću se morati svojski potruditi ne bih li Govedu pripisao svojstva čovjeka. Uglavnom, ukoliko se što u međuvremenu ne promijeni, u što iskreno sumnjam: Govedo je novinar, vlasnik medija i sluga režima. Kako onih minulih, tako i aktuelnog. Govedo je na specijalnom zadatku. Ne možemo reći tajnom, mada bi to basni dalo određenu dozu intrige i mističnosti. Govedo svoje zadatke izvršava javno, bez stida (jer svog sam junaka oslobodio te kategorije) oglašavajući se na svom portalu. Govedo koje sam kao basnopisac stvorio je znatno drugačije od junaka basni na koje ste navikli. Zato zaboravite svo prethodno iskustvo čitanja, jer vam neće biti od pomoći da razumijete lik govečeta o kojem pišem.

Moje drago Govedo (uvijek se sentimentalno vežem za svoje likove) lišeno je dara, obrazovanja i skrupula, ali satkano od frustracije i ambicije, i u vječitom ratu sa sintaksom. Govedo ne zna što je sintaksa, ali sam upravo iz tog i sličnih razloga Govedu dodijelio i savjetnike. No, o njima kad basna bude završena. Ukratko, tek da imate uvid: Govedo se trudi da zamagli prostor, da kontaminira vazduh, ne bi li njegovi gospodari svoje zle naume ostvarili do kraja. Možda je neobično, ali moje Govedo je čak i kolumnista na sopstvenoj platformi, izgrađenoj od gospodarovih para. Kao što rekoh Govedo će učiniti sve što je u njegovoj moći da svako nepočinstvo svojih gospodara izmjesti izvan fokusa ostalih stanovnika farme. Tako će bez ustezanja nasrnuti na svaku plemenitu životinju, iako Govedo zna da takvima nije doraslo. Govedo pokušava da obesmisli sve što iole ima smisla, i da obilježi svaki glas protiv njegovih gospodara. Uprkos činjenici da je Govedo u decenijama za nama steklo zavidan imetak, Govedo će uporno ponavljati kako je na farmi na snazi bila strahovlada, diktatura i tiranija. Uprkos pamćenju ostalih Govedo će do besvijesti ponavljati mantru o sopstvenoj ugroženosti. Iako svi znaju da je Govedo svoje bogatstvo sticalo upravo u vremenu kad su farmom gazdovali neki drugi domaćini. I da je Govedo uvijek raspolagalo punim koritom. U danima kad selo, u kojem Govedo prebiva, okupiraju i razaraju divlje životinje iz suśedstva, Govedo nastoji ubijediti ostatak sela da za to nijesu krivi krvoločni osvajači već prethodni vlasnici farme u čijem je svrgavanju i samo Govedo uzelo pozamašnog ušešća. Elem, dok osvajači otimaju sve što im ne pripada Govedo se bavi decenijama za nama, svaljujući teret krivice na leđa nekadašnjih gazdi.

Advertisement

No, konačna verzija basne biće uskoro objavljena, jer moj junak zaslužuje punu posvećenost, stoga, ne žurim. Jedino čega se plašim jeste nemoć da Govedo naćeram da progovori, jer ma koliko se trudio Govedo, onakvo kakvo jeste: tvrdoglavo i krivo nasađeno, uporno i bez namjere da odustane ponavlja samo zvučno i prilično dosadno Muuuu. Strah da neću uspjeti u namjeri je zaista opravdan. No, u trenucima očaja pomislim da bi u ovom slučaju i La Fonten bio sasvim nemoćan.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije