Povežite se s nama

Crna Gora

Begić: Crnoj Gori prijeti epidemija morbila

Objavljeno

dana

Begić: Crnoj Gori prijeti epidemija morbila

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Najčešće mete covid-19, pa i delta varijante virusa su nevakcinisani mladi kakvih je u našoj zemlji 80 odsto, kazao je epidemiolog i konsultant za zdravstvena pitanja predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Senad Begić u intervjuu za Novu M.

Begić ističe da je jedini lijek protiv kovida vakcina, te da ni trudnice ne treba da izbjegavaju imunzaciju, uz određeni oprez i individualnu procjenu rizika.

On je istakao da su pandemija i nepovjerenje ka korona vakcinama ostavili traga i na imunizaciju djece redovnim vakcinama, što je dovelo do toga da nam prijeti i epidemija morbila.

Iz UNICEFA za Novu M kažu da je obuhvat imunizacije među mlađom populacijom bolji nego u nekim od država Evropske unije. kako su naveli, srž problema predstavlja prisustvo delta soja.

“U ovom trenutku ne znamo da li mladi predstavljaju grupu koja je lakša meta za delta soj ili činjenica da su mladi u nižoj mjeri vakcinisani, dovodi do toga da se obolijevanje od novih sojeva, uključujući i delta soj kod mladih bilježi nešto češće. Najvjerovatnije se radi o kombinaciji ovih faktora”, istakao je Begić.

Pojašnjava da je rješenje jednostavno, samo treba slijediti preporuke.

“Bez obzira o kom soju se radilo, nijedan novi soj ne može izbjeći opšte mjere prevencije, držanje distance i dezinfekciju ruku, kao i da sve trenutno dostupne vakcine imaju zadovoljavajuću učinkovitost protiv svih sojeva uključujući i delta soj”, ističe Begić uz napomenu da su sve vakcine u upotrebi kod opšte populacije jednako su bezbjedne i učinkovite i za trudnice.

Napominje da SZO savjetuje da se kod donošenja odluka o vakcinisanju trudnica mora sprovoditi individualna evaluacija rizika odnosno da se vakcinišu one trudnice kod kojih je opasnost od obolijevanja i težih formi infekcije takva da vakcinacija predstavlja veći benefit nego nevakcinacija.

Prema njegovim riječima, pandemija koronavirusa imala je duboke i dalekosežne posljedice po funkcionisanje i drugih zdravstvenih servisa, konkretno na programe redovnih opštih imunizacija, zbog čega je kako kaže, potrebno zaustaviti prelivanje jedne zdravstvene krize u drugu.

“Ako se ovakav trend nastavi, situacija je prilično jasna. Svima je jasno, rezultiraće epidemijom zarazne bolesti, prije svega morbila, one koje se mi svi, kompletan zdravstveni sistem najviše plašimo, upravo zbog kontagioznosti, činjenice da je virus morbila jedan od najzaraznijih virusa koji postoje i treba da se fokusiramo zajedno sa roditeljima da takve epidemije ne bude”, naglašava Begić.

Nedavno istraživanje IPSOSA pokazalo je da je broj predškolske djece vakcinisane makar jednom dozom MMR vakcine u Crnoj Gori na istorijskom minimumu, čime se stiču uslovi za izbijanje epidemije morbila tokom postojeće pandemije Kovida19. Skoro trećina građana Crne Gore, pokazuju podaci, vjeruje u teoriju zavjere da ljekari i Vlada i dalje žele da vakcinišu djecu iako znaju da vakcine izazivaju autizam i druge psihološke poremećaje.Aktuelno

Nastavite čitati
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar Prijavite se

Ostavite komentar

Crna Gora

Spriječeno krijumčarenje cigareta vrijednih oko 35.000 eura, uhapšene dvije osobe

Objavljeno

dana

Autor

Spriječeno krijumčarenje cigareta vrijednih oko 35.000 eura, uhapšene dvije osobe

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Službenici policije spriječili su krijumčarenje veće količine cigareta bez akciznih markica vrijednosti oko 35.000 eura. Zbog krivičnog djela krijumčarenje uhapšene su dvije osobe, saopšteno je iz Uprave policije.

Kako se navodi u saopštenju, pripadnici policije su obaviješteni od stane obezbjeđenja AD Luke Bar da su na izlaznoj rampi kontrolisali vozilo u vlasništvu „Zenšped group“ d.o.o. kojim je upravljao špediter N.F. (51) iz Bara i špediter J.A. (38) iz Kosova sa prebivalištem u Baru a koji su prevozili veću količinu cigareta.

“Pregledom vozila policijski službenici su pronašli 35 paketa sa 1.750 šteka cigareta bez dokumentacije o transportu i vlasništvu nad akciznom robom, ukupne vrijednosti 35.000 eura. Kriminalističkom obradom policija je došla do sumnje da su N.F. i J.A. kao zaposleni u navedenoj firmi u službeno vozilo u Slobodnoj carinskoj zoni u Luci Bar utovarili 35 paketa cigareta bez akciznih markica i dokaza o porijeklu. Ova lica su ih potom neovlašćeno prenijeli preko carinske linije, izbjegavajući mjere carinskog nadzora i koristeći prolaz na izlaznoj rampi iz Slobodne zone Luke Bar gdje imaju mogućnost službenog prolaza kao zaposleni u špediciji „Zenšped group“ d.o.o. i tako prokrijumčarili cigarete”, kazali su iz UP.Aktuelno

Nastavite čitati

Crna Gora

U saobraćajnoj nesreći poginuo mladić iz Berana

Objavljeno

dana

Autor

Krivična prijava protiv ruske državljanke: Oštetila budžet za 143.435 eura

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Beranac L.M. (19) poginuo je u saobraćajnoj nesreći u mjestu Pešca kod Berana, saopšteno je iz Operativno komunikacionog centra Uprave policije.

Nesreća se dogodila u 5.15 sati na putu Berane – Andrijevica.

Kako je saopšteno iz OKC-a, do nesreće je došlo kada je automobil sletio sa puta.Aktuelno

Nastavite čitati

Crna Gora

U Kliničkom životno ugroženo 57 kovid pacijnata

Objavljeno

dana

Autor

U Kliničkom životno ugroženo 57 kovid pacijnata

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


U Kliničkom centru Crne Gore trenutno se nalazi 127 pacijenata sa COVID-19 infekcijom.

Kako je saopšteno iz te zdravstvene ustanove, životno je ugroženo 57 pacijenata.Aktuelno

Nastavite čitati

Novi Komentari

Najčitanije