Povežite se s nama

Društvo

Бегић: Труднице да не избјегавају вакцинацију

Objavljeno

dana

Бегић: Труднице да не избјегавају вакцинацију

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Dan.co.me


Према наводима Свјетске здравствене организације, све вакцине у употреби код опште популације једнако су безбједне и учинковите и за труднице

Најчешће мете Ковида 19, па и делта варијанте вируса су невакцинисани млади каквих је у нашој земљи 80 одсто.

Из УНИЦЕФА за Novu M појашњавају да је једини лијек вакцина те да ни труднице не треба да избјегавају имунизацију, уз одређени опрез и индивидуалну процјену ризика.

Иако је 80 одсто младих у нашој земљи невакцинисано, из УНИЦЕФА за Нову М кажу да је обухват имунизације међу млађом популацијом бољи него у неким од држава Европске уније. Срж проблема је, додаје Бегић, присуство делта соја.

-У овом тренутку не знамо да ли млади представљају групу која је лакша мета за делта сој или се ради о чињеници да су млади у нижој мјери вакцинисани, доводи до тога да се оболијевање од нових сојева, укључујући и делта сој код младих биљежи нешто чешће. Највјероватније се ради о комбинацији ових фактора- наводи Бегић.

Ипак, појашњава Бегић, рјешење је једноставно, само треба слиједити препоруке.

-Без обзира о ком соју се радило, ниједан нови сој не може избјећи опште мјере превенције, држање дистанце и дезинфекцију руку, као и да све тренутно доступне вакцине имају задовољавајућу учинковитост против свих сојева укључујући и делта сој- поручује Бегић.

Према наводима Свјетске здравствене организације, све вакцине у употреби код опште популације једнако су безбједне и учинковите и за труднице.

-Такође савјетују да се код доношења одлука о вакцинисању трудница мора спроводити индивидуална евалуација ризика односно да се вакцинишу оне труднице код којих је опасност од оболијевања и тежих форми инфекције таква да вакцинација представља већи бенефит него невакцинација- поручује Бегић.

Црној Гори пријети епидемија морбила

Пандемија коронавируса имала је дубоке и далекосежне посљедице по функционисање и других здравствених сервиса, конкретно на програме редовних општих имунизација.

Потребно је, објашњава, зауставити преливање једне здравствене кризе у другу.

-Ако се овакав тренд настави, ситуација је прилично јасна. Свима је јасно, резултираће епидемијом заразне болести, прије свега морбила, оне које се ми сви, комплетан здравствени систем највише плашимо, управо због контагиозности, чињенице да је вирус морбила један од најзаразнијих вируса који постоје и треба да се фокусирамо заједно са родитељима да такве епидемије не буде-савјетује Бегић.

Недавно истраживање ИПСОСА показало је да је број предшколске дјеце вакцинисане макар једном дозом ММР вакцине у Црној Гори на историјском минимуму, чиме се стичу услови за избијање епидемије морбила током постојеће пандемије Ковида19.

Скоро трећина грађана Црне Горе, показују подаци, вјерује у теорију завјере да љекари и Влада и даље желе да вакцинишу дјецу иако знају да вакцине изазивају аутизам и друге психолошке поремећаје.ДАН

Nastavite čitati
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar Prijavite se

Ostavite komentar

Društvo

Пар минута за… 17. септембар

Objavljeno

dana

Пар минута за... 17. септембар

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Dan.co.me


Погледајте преглед најважнијих вијести до сада на порталу ДанаДАН

Nastavite čitati

Društvo

У КЦЦГ 57 ковид пацијената се бори за живот

Objavljeno

dana

У КЦЦГ 57 ковид пацијената се бори за живот

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Dan.co.me


У Kлиничком центру Црне Горе тренутно се налази 127 пацијената обољелих од короне. 

Како је саопштено из ове здравствене установе,  57 пацијената је животно угрожено.ДАН

Nastavite čitati

Društvo

За четири године десет самоубистава дјеце

Objavljeno

dana

За четири године десет самоубистава дјеце

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Dan.co.me


Jедан броj родитеља коjи су се обратили за савjет звао је управо из забринутости jер jе диjете директно или индиректно указало да размишља о самоубиству или нестанку, каже социјална радница Лепа Жуњић

Троје малољетника извршило је самоубиство од почетка године до средине августа, показују подаци Управе полициjе, каже за „Дан“ координаторка СОС линије Удружења „Родитељи“, социјална радница Лепа Жуњић. Упозорава да је слична статистика забиљежена и претходних година, па jе било десет самоубистава дjеце од почетка 2017. до краjа 2020. године.

– Важно jе истаћи и чињеницу да jе широм свиjета самоубиство jедан од водећих узрока смрти код младих особа. Морамо бити свjесни да jе проблем самоубиства младих особа присутан и код нас, па jе битно да причамо о томе и понудимо помоћ и подршку родитељима и дjеци. Такође, важно jе и разбиjати предрасуде да су особе коjе почине самоубиство или то кажу да ће учинити психички поремећене jер наjчешће нијесу. Наjчешће се ради о безнадежним ситуациjама из коjе особе не виде могуће рjешење, објашњава Жуњић.

Помоћ тражило 8.000 родитеља

Жуњић наводи да Удружење „Родитељи“ управља родитељском СОС линиjом 080 888 888 од њеног оснивања у фебруару 2017. године. Ову СОС линиjу, коjа jе лиценцирани сервис од стране Министарства финансиjа и социjалног старања, до сада jе користило више од 8.000 родитеља, а наjчешћа питања односила су се на увођење граница дjеци у раном узрасту, изазове у периоду адолесценциjе и односе са дjецом у току и након развода.

Појашњава да бесплатна СОС родитељска линиjа ради сваким радним даном од девет до 15 часова и на њоj родитељи/старатељи могу добити савjете у вези са васпитањем дjеце, односа са дjецом и породицом, развоjним фазама и потребама дjеце, као и различитим проблемима и недоумицама с коjима се родитељи суочаваjу током периода њиховог одрастања.

– Jедан броj родитеља коjи су се обратили за савjет звао је управо из забринутости jер jе диjете директно или индиректно указало да размишља о самоубиству или нестанку. Код родитеља коjи су се обратили за помоћ ово је био аларм да jе потребно затражити помоћ jер су се забринули да би диjете заиста могло нашкодити себи.
Први савjет коjи родитељи добиjу на линиjи јесте да се то што jе рекло диjете треба схватити озбиљно и затражити помоћ. Наjчешће сазнаjемо да су у позадини анксиозност, одређена депресивна стања код дjетета, неке тешке животне ситуациjе, недостатак самопоуздања и лоша слика о себи, смањен контакт са вршњацима, затвореност и отежана комуникациjа са члановима породице… Како jе разговор о самоубиству наjчешће потреба да се ублажи бол и затражи помоћ, разговор се наставља у тражењу снаге код родитеља да помогне дjетету, наводи Жуњић.

Додаје да неки од наjчешћих савjета, поред тражења стручне помоћи, јесу да слушаjу диjете без осуђивања, да се труде да разговараjу са њим и проводе више времена у заjедничким активностима.

– Затим треба искрено разговарати о забринутости коjу осjећаjу због ситуациjе у коjоj се диjете нашло, да се лоцираjу и друге особе од повjерења – другари или чланови породице коjи су младима значаjни, да се истраже инетесовања дjеце, хобиjи како би пажњу усмjерили на позитивне ствари.
Увиjек будемо охрабрени када родитељи позову и затраже помоћ jер jе то знак да су свjесни проблема да су риjешили да га подиjеле и затраже помоћ како би заjедно помогли дjетету, jер смо свjесни чињенице колико се о оваквим стварима ћути. Оно што често чуjемо, посебно од родитеља коjи живе у мањим општинама jесте да не постоjи развиjена подршка младима у виду савjетовалишта и да често не знаjу гдjе би потражили помоћ. Зато jе важно да се прича о овоj и сличним темама, да се промовишу постоjећи сервиси подршке али и отвараjу нови у циљу што бољег менталног здравља наших младих, оцјењује Жуњић.ДАН

Nastavite čitati

Najčitanije