Povežite se s nama

Ekonomija

Bivši radnici Vektra Boke počeli danonoćni štrajk

Objavljeno

dana

Bivši radnici Vektra Boke počeli danonoćni štrajk

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Aktuelno.me


Bivši radnici Vektra Boka jutros su počeli protest ispred hotela Plaža u Herceg Novom koji će trajati do ispunjenja njihovih zahtjeva, najavio je predstavnik udruženja radnika Đorđe Rajak. Ukoliko do dogovora ne dođe do petka veče, radnici će, kako je kazao radikalizovati protest.

“Ne odustajemo dok ne riješe sljedeće zahtjevi: kompletan socijalni program koji se sastoji od dugovanja zarada u dijelu poreza i doprionosa i socijanog programa”, kazao je Rajak za TVCG i dodao da to iznosi oko pet i po miliona eura.

Advertisement

“To nije mnogo novca u odnosu na ono koliko su oni uzeli. Mi odavde ne idemo”, naveo je Rajak.

Ovim povodom oglasio se i menadžment Vektra Boke.

Smatraju da je grupa bivših radnika i penzionera nezakonito blokirala Hotel Plaža i napala imovinu i goste hotela, zbog čega će protiv organiozatora podnijeti krivičnu prijavu.

Dalje navode da su im dostavljeni nerealni zahtjevi koje nije priznao Sud, niti su obuhvaćeni planom reorganizacije.

“Tačno je da postoji dio neizmirenih potraživanja,” saopštava menadžment koji, kako se navodi, nastoji da ih izmiri u najkraćem roku”

AdvertisementAktuelno

Ekonomija

Vlada usvojila Program podsticajnih mjera za ruralni turizam

Objavljeno

dana

Autor

Vlada usvojila Program podsticajnih mjera za ruralni turizam

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Aktuelno.me


Na predlog Ministarstva ekonomskog razvoja, Vlada Crne Gore je na prethodnoj sjednici usvojila Program podsticajnih mjera u oblasti ruralnog turizma za 2021/2022. godinu u cilju razvijanja diverzifikovane turističke ponude Crne Gore, kreiranja lokalnih/regionalnih ruralnih turističkih brendova, kao i boljeg brendiranja crnogorske destinacije sa aspekta sve popularnijeg ruralnog turizma, a kroz pružanje autentičnih iskustava turistima, saopšteno je iz tog resora.

Kako se bnavodi u saopštenju program uključuje tri mjere podrške, i to: Mjera I – Organizovanje etno sajmova – ukupna opredijeljena sredstva za realizaciju ove mjere iznose 20 hiljada eura, mjera II – Razvoj inovativnih turističkih proizvoda u ruralnim područjima – ukupna opredijeljena sredstva za realizaciju ove mjere iznose 30 hiljada eura, mjera III – Unapređenje kvaliteta usluga i ponude u ruralnom turizmu – ukupna opredijeljena sredstva za realizaciju ove mjere iznose 50 hiljada eura.

Advertisement

Sredstva za podsticajne mjere dodjeljuju se putem javnih poziva, koje sprovodi Ministarstvo ekonomskog razvoja, za svaku mjeru pojedinačno. Ove Javne pozive Ministarstvo ekonomskog razvoja će objaviti u toku ove nedelje.

Od Programa se očekuje da podstakne: Kreiranje biznis modela baziranih na novim tehnološkim rješenjima i inovacijama, kreiranje biznis partnerstava sa ciljem širenja i promocije biznis mreže, kreiranje ,,niche” tržišnih segmenata, prevazilaženje sezonalnosti i regionalnog disbalansa u razvoju, promociju putem online i mobilnih e-alatki.

Prednost će, kako su saopštili biti data prijavama koje imaju komercijalni potencijal, ali još uvijek nedovoljan kapacitet da se nadmeću za finansijske podrške putem kredita i fondova.

“Takođe, novi kriterijum predstavlja i širenje biznis mreže kroz podsticanje partnerstava. Značajan segment je i sopstvena promocija podržanog turističkog proizvoda, čime se pored kreiranja sopstvenog, jača i brend crnogorske turističke destinacije. Pored toga, podsticaj uvođenja inovativnih tehnologija u ruralni turizam, takođe, predstavlja novi kriterijum dodjele finansijskih sredstava”, navodi se u saopštenju ministarstva.

Dodaje se, da su podsticajne mjere samo jedan od mehanizama kojima MER želi da podstakne inovacije u turizmu, a pritom imajući u vidu ogroman potencijal za razvoja ruralnog turizma.

Advertisement

“Na ovaj način, cijenićemo trud, ideje i spremnost da zajednički radimo na osnaživanju ponude koja je itekako primamljiva gostima iz cijelog svijeta”, zaključuje se u saopštenju.Aktuelno
Nastavite čitati

Ekonomija

Poreski obveznici zbog krize odgodili 483 miliona eura duga

Objavljeno

dana

Autor

Poreski obveznici zbog krize odgodili 483 miliona eura duga

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Aktuelno.me


Više od 11.000 poreskih obveznika odgodilo je svoje obaveze vrijedne 483 miliona eura tokom prošle i ove godine zbog krize izazvane pandemijom Covid-19, rečeno je Dnevnim iz Uprave prihoda i carina.

Na osnovu programa mjera podrške privredi i građanima, prethodna i aktuelna vlada donijele su u tri navrata -krajem marta i maja 2020. i sredinom februara ove godine na osnovu kojih su zainteresovani mogli da odgode plaćanje poreskih i neporeskih potraživanja koje su pod ingerencijom ove institucije, na čijem je čelu Aleksandar Damjanović.

Advertisement

“Za prevazilaženje ekonomske krize, od početka pandemije je 11.383 obveznika odgodilo svoje obaveze u iznosu od 483 miliona eura. Na taj način omogućeno im je izmirivanje potraživanjau najviše 24 mjesečne rate”, precizirali su iz Uprave.

Izrazili su očekivanja da će se epidemiološka situacija stabilizovati, što će direktno uticati i na oporavak privrede.

Takođe, smatraju da će svi poreski obveznici pokazati visok stepen dobrovoljnog poštovanja poreskih propisa u izmirivanju poreskih obaveza. U suprotnom, Uprava najavljuje da će nastaviti s prinudnom naplatom do naplate potraživanja, što može uključivati i pokretanje stečaja.

Od početka godine do 20. septembra, Uprava je u bruto iznosu već naplatila skoro 1,358 milijardi eura.

Najveći iznosi odnose se na doprinose za socijalno osiguranje 371,53 miliona i porez na dodatu vrijednost (PDV) za robu prilikom uvoza 355,02 miliona.

Advertisement

Od PDV-a na domaćem tržištu slilo se 188,36 miliona, akciza 181,11 miliona, koncesija 20,6 miliona i carina 20,06 miliona eura.

Kad su u pitanju porezi, od onog na dohodak građana uplaćeno je 123,94 miliona, na dobit firmi 69,70 miliona eura, na promet nepokretnosti 12,44 miliona, te na kafu 1,69 miliona eura.

“Ostvarena naplata akciza je za 24 miliona eura ili 15,5 odsto veća nego u 2020. godini, a rast je zabilježen i kod svih vrsta akciza pojedinačno, osim na ugalj u proizvodnji. U strukturi naplate, akeize na gorivo mineralna ulja i njihove derivate iznose 121,11 miliona, na duvanske proizvode 37,89 miliona, na alkohol i alkoholna pića 12,12 miliona, na gaziranu vodu 7,21 milion i na ugalj u proizvodnji 2,72 milion eura”, precizirali su iz Uprave, uz podsjećanje da novi Zakon o akcizama, kojim bi bilo propisano i uvođenje ove vrste dažbine za proizvode od šećera, kakaoa i sladoleda, još nije usvojen.

U Upravi su optimistični kad su u pitanju rezultati i za preostala tri mjeseca ove godine.

Odličnu naplatu tokom ljetnje turističke sezone i visok stepen poreske discipline uprkos izazovima pandemije, vide kao vjetar uleđa.

Advertisement

“Uprava prihoda i carina očekuje da će i posljednji kvartal 2021. obilježiti dobra naplata, te da će plan prema Zakonu o budžetu biti ispunjen. Naglašavamo da će napori naših službi biti usmjereni ka sprovođenju zakona i zaštitu javnih prihoda kontrolom visoko rizičnih subjekata i sankcionisanjem svih vidova nelegalnog poslovanja”, zaključuju iz ove institucije.Aktuelno
Nastavite čitati

Ekonomija

Šćuric: Ni u ludilu ne davati aerodrome u zakup

Objavljeno

dana

Autor

Šćuric: Ni u ludilu ne davati aerodrome u zakup

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Aktuelno.me


Vlada u ovom trenutku ni u ludilu ne treba dati pod koncesiju crnogorske aerodrome jer bi prvenstveno zbog uticaja korona krize dobila veoma malo novca za zakup vazdušnih luka – poručio je, u razgovoru za Pobjedu, jedan od najpoznatijih regionalnih stručnjaka za avio-saobraćaj, hrvatski vazduhoplovni analitičar Alen Šćuric.

Ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić je saopštio da se do sada u Vladi nijesu mnogo bavili tim pitanjem. On je najavio da će za mjecec tri ponuđača, koja su ranije prošla pretkvalifikacioni tender, predstaviti sebe i svoje planove u vezi sa crnogorskim aerodromima. Bojanić smatra da bi za konačnu odluku o davanju koncesija trebalo konsultovati parlament.

Advertisement

– Ni slučajno, ni u ludilu crnogorske aerodrome ne trebaju dati pod koncesiju. Loši su primjeri aerodroma Zagreb, Ljubljana, Budimpešta, Tirana, ali i ne baš bajni primjeri aerodroma u Beogradu i Skoplju nam jasno govore da to nije dobro. Zapravo, ne znam nijedan aerodrom u široj regiji koji je zadovoljan koncesijom. Albanci su uzeli koncesiju Kinezima, Mađari svim silama žele aerodrom nazad od koncesionara i za to su voljni platiti preko dvije milijarde eura. Ne govori li vam to dovoljno – kazao je Šćuric Pobjedi.

SAČEKATI STABILIZACIJU 

On smatra da je bolje i pametnije sačekati stabilizaciju tržišta i bolje epidemiološke prilike pa eventualno krenuti u proces dodjela koncesija za crnogorske aerodrome.

– Sada bi Crna Gora dobila jako malo. Premalo. Ni u ludilu sada ne treba davati aerodrome u koncesiju – istakao je Šćuric.

Prema njegovim informacijama, Vlada Crne Gore neće davati koncesije za aerodrome, bar dok ne prođe kovid-19.

Advertisement

– Inteligentno su zaključili da bi sada za aerodrome dobili vrlo nisku cijenu radi krize. I u pravu su – rekao je Šćuric.

On je upozorio da bi dolazak koncesionara i davanje u dugoročni zakup crnogorskih aerodroma bila ,,smrt za Crnu Goru“.

– Crna Gora najviše od svih država u regiji zavisi od vazdušnog saobraćaja. Crna Gora ima katastrofalnu putnu, željezničku i brodsku povezanost. Crna Gora je vrlo daleko od Evrope i vazdušni saobraćaj je ekstremno važan za turizam i povezanost Crne Gore. Davanje tako bitnog strateškog infrastrukturnog objekta u koncesiju je ravno samoubistvu. To se pokazalo loše u drugim državama regije, a u Crnoj Gori, zbog zavisnosti od avionskih putnika, to bi bilo još više puta gore – naglasio je Šćuric.

Ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić je u petak, na Danu otvorenih vrata za medije koji je organizovalo Ministarstvo, saopštio da kada je formirana aktuelna Vlada već su postojala tri ponuđača koja su prošla prvu fazu za dodjelu koncesija, odnosno pretkvalifikacioni tender.

Prema njegovim riječima, ponuđači su kontaktirali Vladu i dogovoreno je da se za mjesec omogući ponuđačima da urade prezentacije.

Advertisement

– Omogućićemo da sva tri ponuđača urade prezentacije, da pokažu što namjeravaju da rade sa aerodromima, u kojim rokovima, da faktički malo više predstave i sebe i svoje planove, jer su se stvari prilično promijenile za godinu i po u avio-industriji. Tako da imamo želju da ih čujemo, s tim što im je uz poziv za dolazak i prezentaciju rečeno da to ne smatraju otvaranjem druge faze, pa ćemo negdje na Vladi razmotriti to – kazao je Bojanić.

OSJETLJIVO PITANJE

On naglašava da je davanje aerodroma pod koncesiju ,,osjetljivo pitanje“ i da se odluka ne može donijeti na osnovu nečeg što je bilo prije godinu i po.

– U Vladi se nijesmo nešto puno oko toga izjašnjavali i nijesmo se mnogo time bavili. Ipak, treba da prvo čujemo ponuđače što misle, što se promijenilo u njihovom shvatanju i njihovim namjerama, planovima, pa ćemo onda to da razmatramo – saopštio je Bojanić.

On je najavio da bi konačnu riječ o koncesijama za aerodrome mogao dati i parlament.

Advertisement

– Mislim da je to krupno pitanje, vjerovatno ćemo u nekom dijelu i konsultovati Skupštinu. Jer to je političko teško pitanje. Ovu Vladu je izabrala većina i za tako neke krupne odluke moramo ih konsultovati – poručio je Bojanić.

Bivša vlada je 25. jula 2019. godine usvojila koncesioni akt i ugovor za davanje koncesije za korišćenje aerodroma Tivat i Podogrica.

Nekadašnje Ministarstvo saobraćaja je 11. oktobra 2019. godine objavilo javni poziv za podnošenje prijava za pretkvalifikaciju za dodjelu koncesije za aerodrome. Nakon što je završena pretkvalifikaciona faza trebao je da slijedi postupak raspisivanja tendera, odnosno poziv odabranim konzorcijumima ili firmama da dostave ponudu.

Na pretkvalifikacioni tender za dodjelu koncesija bilo je stiglo sedam prijava, od kojih su četiri ispunile kriterijume i označene su kao kvalifikovani ponuđači.

PONUĐAČI 

Advertisement

U pretkvalifikacionoj proceduri kvalifikovala su se četiri ponuđača: južnokorejska kompanija Incheon International Airport, indijski GMR Airports, luksemburška Corporacion America Airports i francusko-turski konzorcijumima ADP-TAV, koji su ispunili su pretkvalifikacione kriterijume za dodjelu koncesija za Aerodrome Crne Gore.

Indijska kompanija GMR ranije je navela da neće učestvovati u daljem postupku za dobijanje koncesija za Aerodrome Crne Gore. Ta je kompanija otpala, jer je francuski ADP, koji sa turskim TAV-om takođe želi da upravlja aerodromima u Podgorici i Tivtu, kupio 49 odsto akcija od indijske kompanije.

Ranije je bilo precizirano da je obaveza budućeg koncesionara da avansno uplati najmanje 100 miliona eura i da tokom perioda koncesije od 30 godina uplaćuje u budžet države najmanje deset odsto od ukupnog prihoda. Iz bivše vlade su ranije saopštili da je očekivani obim investicija najmanje 80 miliona eura tokom prve investicione faze, odnosno prve tri godine, a najmanje 200 miliona eura tokom ukupnog trajanja koncesije.

Aerodromi CG: Za ulaganje u infrastrukturu koncesija nije neophodna

Iz uprave kompanije Aerodromi Crne Gore su, odgovarajući na pitanje Pobjede da li je u ovom trenutku potrebna dodjela koncesija za podgorički i tivatski aerodrom, saopštili da će s obzirom na činjenicu da Vlada donosi odluku ,,menadžment Aerodroma CG svakako pratiti odluku države“.

Advertisement

– Sama priroda preduzeća Aerodromi Crne Gore je takva da sigurnost mora biti na prvom mjestu, bez obzira u kom poslovnom obliku kompanija funkcionisala. Dakle, naš prioritet je ulaganje u sigurnost aerodroma, čemu smo svakodnevno posvećeni i gdje ćemo najprije usmjeriti prihode. Iz ovoga jasno proističe da za ulaganje u infrastrukturu aerodroma, posebno u smislu sigurnosti, koncesija nije neophodna. Ipak, država će procijeniti da li će modernizacija Aerodroma CG biti samo njena finansijska obaveza ili će teret podijeliti sa koncesionarom – kazali su iz menadžmenta Aerodroma Crne Gore.Aktuelno
Nastavite čitati

Najčitanije