Povežite se s nama

Crna Gora

Digitalni strahovi starijih u Crnoj Gori

Objavljeno

dana

Digitalni strahovi starijih u Crnoj Gori

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


“Čitam portale i javim se kada me neko pozove i to je to. Nikada svoj, kako ga zovu pametni, telefon nijesam koristio za stvari o kojima govorite”, kaže Tihomir (72) iz Podgorice, odgovarajući na pitanje Radija Slobodna Evropa (RSE) da li koristi digitalne servise i usluge preko modernih uređaja poput kompjutera ili pametnih telefona.

Sedamdesetpetogodišnja Đina kaže da joj nijesu potrebne te “tarakovine” (bespotrebne stvari):

Advertisement

“Đeca su mi van države, a taj đavolji telefon koristim samo da ih čujem. A i kada bi morala preko telefona da zakažem pregled kod ljekara ne znam kako da to uradim“, dodaje Đina.

Moderno doba sa uređajima poput kompjutera ili pametnog telefona omogućilo je da danas od kuće, iz kafane, dok se rekreiramo, možemo da platimo račune, porez, da zakažemo pregled kod ljekara, dobijemo elektronski recept ili da provjerimo da li apoteka ima neki lijek, organizujemo putovanje, naručimo hranu i potrepštine…

No, pitanje je koliko stariji uspijevaju da isprate galopirajuću digitalizaciju života.

Milijana je penzionerka iz Kolašina koja, kako kaže za RSE, ne bi znala da plati račun preko telefona. Nema ni pametni telefon sa ekranom na dodir (touch screen):

“Imam ovaj telefon ‘na tipke’ , ne vidim dobro, a i komplikovano mi je ono da povlačim prstom gore-dolje po ekranu. Pogriješiću nešto ili pokvariti pa onda ispadne veća šteta nego korist. Ne znam da li bi sve te novotarije oko plaćanja računa, zakazivanja pregleda i kupovine mogla uopšte da obavim preko ovog telefona jer je star sigurno više od 10 godina“, kaže Milijana.

Advertisement

Kada viša sila pobijedi strah

Biti penzioner u digitalnom dobu u Crnoj Gori u kojoj se sve češće osnovne životne potrebe ispunjavaju sa par klikova na kompjuteru ili telefonu nije lako. Nove tehnologije pružaju neograničene mogućnosti samo onima koji ovladaju vještinama.

Pandemija koronavirusa dodatno je primorala građane da se sa tradicionalnog prebace na elektronsko “opošljavanje” kako Podgoričani nazivaju svakodnevne obaveze plaćanja računa, odlaska u trgovinu, bolnicu, poštu…

Novinarka Damira Kalač, koja je vodila brojne radionice za starije na kojima su obučavani za upotrebu interneta, kaže za RSE da je pandemija pokazala da građani, kao i institucije, koriste nove tehnologije onda kada nemaju drugog izbora.

“Onoga momenta kada smo bili prinuđeni da mnoge potrebe obavimo onlajn umjesto onako kako smo navikli, svi su se prilagodili brzo. Svi su odjednom prihvatili da moraju da budu na internetu, i građani i institucije i pružaoci usluga. Prihvatili smo i da je škola preseljena onlajn”, dodaje.

Advertisement

Da se navike crnogorskih građana mijenjaju kada ih okolnosti na to primoraju, pokazuje i podatak koji je RSE dostavljen iz Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija o tome da je od početka pandemije zabilježen porast korišćenja elektronskih usluga 25 procenata u odnosu na period prije pojave virusa.

Govoreći o razlozima zašto starija populacija građana ipak i dalje slabije prihvata nove tehnologije, Kalač navodi da je ključni problem strah:

“Ukapirala sam tokom rada sa penzionerima da je moj najvažniji zadatak da razbijem taj njihov strah. Na kraju mi je negdje manje bilo važno da oni završe obuku sa nekim znanjem koliko da razbiju tu predrasudu da oni nešto ne mogu ili ne znaju”, kaže ona.

Rijetki su stariji koji su ovladali vještinama i uveliko koriste blagodeti koje im pružaju razne aplikacije preko kojih iz komfora svoga doma završavaju razne obaveze.

“Ja onlajn rezervišem hotele kada idem na planinarenje, preko aplikacije e-zdravlje završavam elektronski recept i zakazujem pregled kod doktora. Ne kupujem stvari preko interneta jer ste često ograničeni da morate da kupite određenu količinu pa onda to izbjegavam”, kaže za RSE Milena Andrijašević penzionerka iz Podgorice.

Advertisement

“Preko kompjutera kupujem avionske karte, a preko telefona plaćam račune i koristim aplikaciju za zakazivanje pregleda i dobijanje elektronskog recepta. To nam je bilo veoma važno u proteklom periodu kada zbog korone nijesmo smjeli da izlazimo iz kuće”.

Država će misliti na starije

Iz Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija kažu za RSE da će programi cjeloživotnog učenja namijenjeni opštoj javnosti i osjetljivim kategorijama građana, kao što je starija populacija, biti neizostavan element budućih strategija digitalne transformacije društva.

“Svjesni smo da ukoliko se ne bude vodilo računa i o pravu starijih osoba da budu digitalno informisane, edukovane i uključene, ova grupa može ostati bez mnogih prava koja im pripadaju, ali je, takođe, važno i jasno mapirati prave uzroke. Iako godine nisu prepreka upotrebi digitalnih tehnologija, jasno je da se starije osobe suočavaju i sa drugim preprekama kao što su troškovi, vještine i invaliditet”, navode u ministarstvu.

“Oni su nekako zaboravljeni u našem društvu. Ovdje sistem koristi vaš intelektualni kapacitet i sposobnosti do nekih kasnijih 40-ih godina, a onda kada uđete u poznije godine on vas jednostavno zaboravi. Ti ljudi su ostvareni profesionalci, puni znanja i ideja. To je ogroman potencijal”, poručuje Kalač.

Advertisement

Samo nek je digitalno

Vlada Crne Gore, koja je izabrana 4. decembra prošle godine, kao jedan od strateških ciljeva tokom mandata ističe modernizaciju javne uprave kroz digitalizaciju svih servisa i usluga koje su građani do sada dobijali na šalterima i u kancelarijama državnih i ustanova lokalne samouprave.

Ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić 21. jula ove godine saopštila je da je u Crnu Goru došao Miki Dikerson (Mikey Dicerson), američki ekspert za digitalne servise, koji će pomoći domaćim stručnjacima “da se suoče sa izuzetnim izazovima na polju e – uprave i digitalnih servisa “.

A da je pred državom veliki posao može se naslutiti na osnovu istraživanja MONSTAT-a o upotrebi informaciono-komunikacionih tehnologija u 2020. godini, u kojem se navodi da gotovo dvije trećine ispitanika (59,1 odsto) nikada nijesu kupovali ili naručivali robu ili usluge putem Interneta.

Godinu ranije ispod deset posto građana koristilo je digitalne servise. Istraživanje IPSOS-a iz 2019. godine pokazalo je da svega sedam odsto građana koristi e-banking, a e-usluge javne administracije pet procenata.

AdvertisementAktuelno

Crna Gora

Ursula fon der Lajen sjutra počinje posjetu Zapadnom Balkanu

Objavljeno

dana

Autor

Ursula fon der Lajen: Budućnost Balkana je u EU

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (von der Leyen) počinje sjutra zapadnobalkansku turneju posjetama Albaniji i Sjevernoj Makedoniji.

Kako je najavljeno u Briselu, Fon der Lajen će u srijedu 29. septembra posjetiti Kosovo, Crnu Goru i Srbiju, a dan kasnije, 30. septembra Bosnu i Hercegovinu.
Predsjednica Evropske komisije je posjetu Zapadnom Balkanu najavila u govoru o stanju Unije sredinom septembra, istakavši da je ulaganje u budućnost tog regiona ulaganje u budućnost Evropske unije.
„Prije kraja meseca ići ću u region da bih poslala jasan signal naše posvećenosti procesu proširenja…Dugujemo to svim mladim ljudima koji vjeruju u budućnost u Evropi“, izjavila je Fon der Lajen u govoru o stanju Unije u Evropskom parlamentu u Strazburu.

Dodala je da EU zbog toga pojačava podršku kroz novi Ekonomsko-investicioni plan koji je vrijedan oko trećine BDP tog regiona.

Advertisement

„Ulaganje u budućnost Zapadnog Balkana je ulaganje u budućnost EU“, navela je predsjednica EK.Aktuelno
Nastavite čitati

Crna Gora

Protest žena sa Belvedera: Samo smo protiv fašizma i terorisanja Crnogoraca

Objavljeno

dana

Autor

Protest žena sa Belvedera: Samo smo protiv fašizma i terorisanja Crnogoraca

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Ispred Skupštine Crne Gore oko 30-ak žen sa Belvedera održale su protest protiv fašizacije Crne Gore.

Nose transparente: “Vučićevi šakali”, “Mi smo Belveder”, “Fight fascism Montenegro”, “RTCG=Vijesti, mediji zvaničnih dezinformacija”, “Mi smo ti teroristi” i “Nas ste hapsili”.

Advertisement

Jedna od učesnica protesta Milica za Pobjedu je kazala da su one žene sa one noći Belvedera koje su stajale ponosno kao uvijek što su radile Crnogorke.

”Nikog nijesmo ugrozile, stajale smo mirno da bi pokazale da se ne slažemo sa onim što nam se sada dešava, da ne želimo da nam se ponavlja 1918. godina, da i mi vjerujemo u boga, da mi hoćemo našu crkvu, da nijesu Srbi pravoslavlje izmislili i da nećemo dozvoliti poniženje”, ističe ona.

Međutim, dodaje, preko njih su pregazili.

”Na nas su suzavce bacali i onda su rekli da smo mi teroristi. Preko trudnice su onu noć pregazili, preko bake od 80 godina koja danas nije mogla biti ovdje. Nismo htjele da pravimo veći skup, samo da se okupimo mi koje tu noć nijesmo spavale već smo bile tu i mislile da će ova Vlada imati barem nekog osjećaja da nijesu oni sami tu i da postoje Crnogorci i Crnogorke i postojaće. Samo smo protiv fašizma, terorisanja Crnogoraca. Ovdje je danas najteže biti Crnogorac”, zaključila je Milica.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Crna Gora

Povorka ponosa po prvi put uživo na TVCG

Objavljeno

dana

Autor

Povorka ponosa po prvi put uživo na TVCG

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


LGBT Forum Progres uputio je inicijativu uredništvu RTCG-a da se po prvi put u istoriji, ovogodišnja Povorka ponosa u Podgorici prenosi uživo na kanalima Televizije Crne Gore.

“Na našu radost, inicijativa je prihvaćena od strane menadžmenta i ovim činom RTCG postaće prvi Javni servis u regionu koji uživo prenosi Povorku ponosa LGBTIQ zajednice”, kazala je Milica Špajak iz ove NVO.

Advertisement

Kako je dodala, svi građani Crne Gore, uključujući same pripadnike LGBTIQ zajednice koji zbog stigme, diskriminacije i nasilja ne mogu prisustvovati Prajdu, prvi put će dobiti priliku da isti prate putem malih ekrana i budu dio cjelokupnog događaja.

“Kao članica Savjeta RTCG-a i programska direktorica LGBT Forum Progresa, zahvalna sam uredništvu koje je izašlo u susret i prepoznalo važnost ovog događaja za cijelu LGBTIQ zajednicu u Crnoj Gori”, navodi Špajak.Aktuelno
Nastavite čitati

Najčitanije