Povežite se s nama

Crna Hronika

DPNCG: Policija zatražila procjenu bezbjednosti novinarke Jovanović

Objavljeno

dana

DPNCG: Policija zatražila procjenu bezbjednosti novinarke Jovanović

Najnovije Vijesti iz Hronike, izvor portal: Vijesti.me


nakon podnijete krivične prijave

DPNCG: Policija zatražila procjenu bezbjednosti novinarke Jovanović

Iz policije navode da postupaju prioritetno u odnosu na prijavu novinarke, te da je sa njom upoznat i nadležni tužilac po čijim nalozima i instrukcijama službenici Uprave policije i postupaju


Advertisement

Nakon što je novinarka „Vijesti“ Jelena Jovanović podnijela krivičnu prijavu zbog straha da joj je ugrožena bezbjednost od strane Marija Miloševića, koji se nalazi u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, zatražena je procjena njene bezbjednosti.

„Nadležnom organu upućen je zahtjev za izradu i dostavljanje bezbjednosne procjene stepena ugroženosti ovog lica“, kazali su iz Uprave policije odgovarajući na upit Društva profesionalnih novinara Crne Gore (DPNCG) kojim su zatražili informaciju da li rade procjenu bezbjednosti novinarke.

Iz policije navode da postupaju prioritetno u odnosu na prijavu novinarke, te da je sa njom upoznat i nadležni tužilac po čijim nalozima i instrukcijama službenici Uprave policije i postupaju, dodaju iz DPNCG.

Jovanović je prvobitno 28. jula podnijela krivičnu prijavu protiv Miloševića i njegove advokatice Natalije Karadžić, nakon što joj je advokatica na službenu e-mail adresu dostavila “reagovanje”.

Novinarka, koja je svjedok ubistva za koje tužilaštvo sumnjiči Miloševića, navode iz “reagovanja” protumačila je kao ozbiljne prijetnje i pokušaj zastrašivanja i diskreditacije, jer su oni sadržali i informaciju o tome gdje stanuje, a koja nije javna.

Advertisement

DPNCG je u obraćanju Upravi policije izrazilo bojazan da indirektna prijetnja novinarki ima veze upravo i sa pokušajem njenog zastrašivanja kao svjedoka ubistva.

Iz Uprave policije nisu saopštili da li je Milošević saslušan ovim povodom, navode iz DPNCG.

Pozvali su nadležne državne organe da u najkraćem vremenskom roku utvrde sve okolnosti ovog događaja, te da se novinarki obezbijedi potpuna zaštita kako bi nastavila da obavlja posao u javnom interesu.


VijestiVijesti
Advertisement

Crna Hronika

Državljani Moldavije uhapšeni u Baru, oduzeto više od 100 bankovnih kartica, mobilni telefoni, automobili…

Objavljeno

dana

Državljani Moldavije uhapšeni u Baru, oduzeto više od 100 bankovnih kartica, mobilni telefoni, automobili...

Najnovije Vijesti iz Hronike, izvor portal: Vijesti.me


osumnjičeni da su dio međunarodne kriminalne grupe

Državljani Moldavije uhapšeni u Baru, oduzeto više od 100 bankovnih kartica, mobilni telefoni, automobili…

Iz Uprave policije saopštili su da je opsežnom policijskom akcijom realizovan međunarodni predmet kodnog naziva „MIG“ kojim je koordiniralo Specijalno državno tužilaštvo


Oduzeto oko 3.000 eura, Foto: Uprava policije
Advertisement

Državljani Moldavije Maksim Lakubovski (35) i Ekatarina Lakubovski (33) uhapšeni su u Baru zbog sumnje da su dio međunarodne kriminalne grupe koja je prala novac.

Policija je kod njih pronašla i oduzela više od 100 bankovnih kartica, desetine SIM kartica, devet mobilnih telefona, dva luksuzna vozila čija vrijednost iznosi oko 100.000 eura, oko 3.000 eura gotovog novca, tri lap topa…

Iz Uprave policije saopštili su da je opsežnom policijskom akcijom realizovan međunarodni predmet kodnog naziva „MIG“ kojim je koordiniralo Specijalno državno tužilaštvo.

Advertisement

„Rad na predmetu započet je u julu 2020. godine, u saradnji sa Policijom i Specijalnim tužilaštvom Republike Moldavije, SELEC Centrom iz Bukurešta i uz podršku EU Programa pomoći IPA2019 Western Balkans. U okviru rada na predmetu „MIG“, Crna Gora je po prvi put potpisala Sporazum o zajedničkom istražnom timu sa drugom državom. Sporazum je potpisan između Vrhovnog tužilaštva Crne Gore i Vrhovnog tužilaštva Moldavije, a članovi tima su bili postupajući specijalni tužioci i policijski službenici Sektora za borbu protiv kriminala Crne Gore i Sektora za organizovani kriminal Republike Moldavije“, piše u saopštenju.

Moldavci hapšenje
foto: Uprava policije

Saopštenjem su potvrđene informacije Vijesti da je juče ujutro u Baru policija pretresala na više lokacija.

Objašnjeno je da su sinhronizovano izvedene policijske akcije u glavnom gradu Moldavije, Kišinjevu i na teritoriji Bara.

Moldavci hapšenje
foto: Uprava policije

„Izvršen je pretres na 15 lokacija, u dvije zemlje istovremeno, od čega četiri pretresa u Crnoj Gori… U Moldaviji su lišena slobode četiri lica za koja se sumnja da su članovi organizovane kriminalne grupe, koja je u periodu od 2018. godine vršila krijumčarenje i distribuciju više vrsta sintetičkih droga na teritoriji Kišinjeva i šire“.

U saopštenju piše da kriminalistička obrada upućuje na to da je M.I. organizator te kriminalne grupe, za koju su prikupljeni dokazi koji upućuju na sumnju da je izvršila krijumčarenje i distribuciju opojnih droga u vrijednosti od milion i po eura.

Moldavci hapšenje
foto: Uprava policije

„Današnjim pretresima u Moldaviji, pronađeno je i oduzeto oko tri kilograma tableta sa liste opijata – Alpha PVP. Pored službenika Sektora za borbu protiv kriminala – Specijalnog policijskog odjeljenja, Odsjeka za borbu protiv krijumčarenja droge i Odsjeka za operativnu podršku, u realizaciji predmeta su učestvovali i službenici Sektora za finansijsko obavještajne poslove, kao i službenici Centra bezbijednosti Bar. M.I. i E.I. će uz krivičnu prijavu biti sprovedeni nadležnom tužiocu u Specijalnom državnom tužilaštvu. Sprovođenje i realizacija ovog predmeta, a naročito potpisivanje Sporazuma i rad u Zajedničkom istražnom timu, su još jedan primjer odlične međunarodne saradnje Uprave policije sa međunarodnim partnerskim službama, kao i odlične saradnje Specijalnog državnog tužilaštva sa tužilaštvima drugih zemalja“, kazali su iz UP.

Advertisement

VijestiVijesti
Nastavite čitati

Crna Hronika

Bar: Uhapšen osumnjičeni za šverc droge i pranje novca

Objavljeno

dana

Dio Bara u ponedjeljak više sati bez struje

Najnovije Vijesti iz Hronike, izvor portal: Vijesti.me


akcija policije

Bar: Uhapšen osumnjičeni za šverc droge i pranje novca

Navodno, pronađeni su brojni dokazi koji uhapšenog dovode u vezu sa milionskim pranjem novca


Bar (Ilustracija), Foto: Anto Baković
Advertisement

Policija je u Baru, nakon višesatnog pretresa, uhapsila državljanina Moldavije M.L. osumnjičenog da je dio međunarodne kriminalne grupe koja se bavila krijumčarenjem droge i pranjem novca.

Pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja i posebno formirani tim Sektora za borbu protiv kriminala danas su u Baru pretresli objekte koje koristi taj osumnjičeni.

Navodno, pronađeni su brojni dokazi koji ga dovode u vezu sa milionskim pranjem novca.

Advertisement

To je Vijestima nezvanično rečeno iz Uprave policije.

Sagovornik Vijesti kazao je ranije da se u Baru sprovode aktivnosti u međunarodnom predmetu i da sarađuju sa međunarodnim partnerima.

Akcija je sprovedena po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT).


VijestiVijesti
Advertisement
Nastavite čitati

Crna Hronika

Srbija koči saslušanje Belivuka i ekipe

Objavljeno

dana

Bivše sutkinje pisale Popi: Sudski savjet nas ponizio i očigledno smatrao nižim bićima od muškaraca

Najnovije Vijesti iz Hronike, izvor portal: Vijesti.me


osumnjičeni za ubistva i otmicu

Srbija koči saslušanje Belivuka i ekipe

Do danas po predmetnoj zamolnici koja je neposredno dostavljena Tužilaštvu za organizovani kriminal Republike Srbije, Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore nije dobilo odgovor, kazali su 22. septembra iz SDT-a


Ilustracija, Foto: Shutterstock
Advertisement

Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) kolege iz Srbije još nijesu odgovorili na dopis kojim traže saslušanje Veljka Belivuka, Marka Miljkovića i Nebojše Jankovića, osumnjičenih za ubistva Demira Hodžića i Adisa Spahića i otmicu Mila Radulovića.

”Vijestima” su iz SDT-a kojim rukovodi Milivoje Katnić odgovorili da je shodno Međunarodnim konvencijama i Ugovoru zaključenom između Crne Gore i Republike Srbije, nadležnim državnim organima Republike Srbije uputilo zamolnicu za saslušanje svih navedenih lica u svojstvu okrivljenih.

”Do danas po predmetnoj zamolnici koja je neposredno dostavljena Tužilaštvu za organizovani kriminal Republike Srbije Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore nije dobilo odgovor. Pozitivnim međunarodnim propisima nije definisan rok u kojem zamoljena država mora da odgovori po podnijetoj zamolnici za pružanje pomoći, ali se uvijek očekuje, a imajući u vidu težinu krivičnih djela zbog kojih se vodi krivični postupak, da to bude u primjerenom kraćem roku”, odgovorili su 22. septembra iz SDT-a.

Advertisement

To tužilaštvo nije odgovorilo na pitanja da li su pronašli tijela ubijenih Hodžića i Spahića, niti imaju li, osim transkripata i poruka izuzetih sa aplikacije SKY ECC bilo kakve dokaze o zločinu koji se prema njihovim navodima dogodio 14. oktobra 2020. godine u Stanjevića rupi, nadomak Spuža.

“…Nijesmo u mogućnosti da Vam odgovorimo radi zaštite interesa postupaka koji su u toku”, kazali su iz tog tužilaštva.

Za ubistva Hodžića i njegovog zeta Spahića policija i SDT osim Belivuka, Miljkovića i Jankovića, tereti i Ratka Živkovića u čijoj kući je navodno i počinjen zločin. On je u bjekstvu.

U prijavi Odsjeka za suzbijanje teških krivičnih djela i Specijalnog policijskog odjeljenja podnijetoj Specijalnom državnom tužilaštvu, ta ekipa tereti se za stvaranje kriminalne organizacije, teško ubistvo i teško ubistvo izvršeno putem pomaganja.

Predstavnici SDT-a i Uprave policije krajem avgusta saopštili su detalje o dvostrukom ubistvu, najavljujući da će specijalni tužilac Saša Čađenović osumnjičene saslušati u Beogradu.

Advertisement

U istrazi koju vodi tužilac Čađenović, SDT tvrdi da je došlo do dokaza da je osumnjičeni četverac, sa za sada neidentifikovanim članovima te kriminalne organizacije, prvo namamio, pa likvidirao dvojicu Barana, a da su Radulovića oteli i odveli na drugu lokaciju.

”Vijesti” su nedavno objavile da je kuća Živkovića u kojoj su ubijeni škaljarac Damir Hodžić i njegov zet Adis Spahić gotovo u potpunosti demolirana nakon tog zločina, a potom su zidovi iznova gletovani, krečeni, mijenjane su pločice, parket, vrata, namještaj…

Izvor iz istrage tada je objasnio da je to učinjeno kako bi se prikrili tragovi likvidacija.

”Utvrđeno je da su radili grube radove u unutrašnjosti kuće, odnosno da su zidove skroz strugali, potom gletovali i krečili, kao i da su u kući nedavno zamijenjene pločice, parket i namještaj. To je učinjeno kako bi se otklonila mogućnost da se pronađu tragovi krvi, DNK žrtava, ili bilo kakav drugi trag. Ipak, vještačenja su u toku, a mimo toga prikupljaju se i ostali dokazi”, kazao je isti izvor.

Dodao je i da su, uprkos pokušaju osumnjičenih da sakriju tragove, utvrdili da je upravo ta kuća mjesto zločina.

Advertisement

”Upoređivane su i vještačene fotografije koje su međusobno razmjenjivali, a na kojima se u toj kući vide oštećeni. Takođe, to je utvrđeno i po nekim karakterističnim prostorijama, rasporedu, lokaciji…”, kazao je on.

Kuća u kojoj su prema tvrdnjama SDT-a i UP, 14. oktobra prošle godine prvo namamljeni pa ubijeni Hodžić i Spahić, nalazi se u spuškom zaseoku Stanjevića rupa.

Istražitelji pokušavaju da utvrde na koji način su iz nje uklonjena njihova tijela, ali i ko je sve učestvovao u tome i u prikrivanju tragova tog zločina, jer su, navodno, Belivuk, Miljković i Janković već iste noći napustili Crnu Goru.

”Hodžić je ubijen odmah kada je sa Milem Radulovićem, Živkovićem i Spahićem ušao u kuću. Belivuk ga je iz vatrenog oružja pogodio u predjelu glave. Na Spahića, koji je krenuo da bježi, istovremeno su fizički nasrnuli Miljković i Janković, kojeg su potom svezali, a onda i ubili. Tada su uhvatili i svezali i Radulovića. Nije utvrđeno gdje su njega odveli, ali se sumnja da je već iste noći, odnosno u noći između 14. i 15. oktobra ilegalnim putem prebačen u Srbiju”, kazao je sagovornik iz istrage.

On je istakao da su tokom rasvjetljavanja tog krivičnog djela pretresli dvije kuće na području Spuža, koje je osumnjičeni Živković koristio i da je utvrđeno da je druga koju su pretresli mjesto zločina.

Advertisement


VijestiVijesti
Nastavite čitati

Najčitanije