Povežite se s nama

Crna Hronika

Državljanin Kosova se utopio na Velikoj plaži

Objavljeno

dana

Državljanin Kosova se utopio na Velikoj plaži

Najnovije Vijesti iz Hronike, izvor portal: Vijesti.me


Treća žrtva u posljednjih deset dana

Državljanin Kosova se utopio na Velikoj plaži

Načelnik Uprave pomosrke sigurnosti Safet Kočan kazao je da je ta služba na usluzi građanima 24 sata, ali da ni to nekad nije dovoljno


Ilustracija, Foto: Shutterstock

Državljanin Kosova, M.F. (33) iz Maleševa, utopio se danas oko 13 sati na Velikoj plaži u Ulcinju. To je u poslednjih deset dana treća žrtva nepredvidih strujanja i nepridržavanja parvila na kupalištima, na koja upozoravaju spasioci i jasno istaknute crvene zastave. U talasima su prethodno, živote izgubila dva državljanina Bosne i Hercegovine.

„Samo danas, zajedno sa spasiocima i pripadnicima Uprave pomorske sigurnosti, spasili smo najmanje šest osoba sigurnog utapanja“, kazao je Vijestima sagovornik iz Uprave policije.

Načelnik Uprave pomosrke sigurnosti Safet Kočan kazao je Vijestima da je ta služba na usluzi građanima 24 sata ali da ni to nekad nije dovoljno.

„Naši operativci danas su širom primorja megafonima upozoravali kupače da su jaka strujanja i da moraju ostati na obali. Uzalud, jer recimo dok smo obišli pojas Velike plaže do Ade, u povrtaku, svi su opet bili u moru i talasima“, kazao je Kočan.


VijestiVijesti

Crna Hronika

Brkovići i Popović sumnjiče se za višemilionsku štetu

Objavljeno

dana

Brkovići i Popović sumnjiče se za višemilionsku štetu

Najnovije Vijesti iz Hronike, izvor portal: Vijesti.me


konferencija za novinare specijalnog državnog tužilaštva

Brkovići i Popović sumnjiče se za višemilionsku štetu

Vukčević je kazala da iz dokaza koje su prikupili proizilazi da su osumnjičeni tokom 2018. i 2019. godine za sedam miliona eura prodali dio imovine preduzeća, a novac nije otišao za ono za šta je namijenjen


Vukčević, Foto: Boris Pejović

Specijalna tužiteljka Lidija Vučkević saopštila je da je Specijalno državno tužilaštvo (SDT) 1. januara naredbom o sprovođenju istrage pokrenulo krivični postupak protiv Dragana, Bojana i Borisa Brkovića i Milića Popovića, zbog sumnje da su počinili krivično djelo zloupotreba ovlašćenja u privredi, a Dragana Brkovića terete i za pranje novca.

Vučkević na zajedničkoj konferenciji SDT-a i Uprave policije govori o predmetu HTP Boka.

Ona je rekla da trojicu Brkovića i Popovića sumnjiče da su na taj način pričinili višemilionsku štetu.

Vukčević je kazala da iz dokaza koje su prikupili proizilazi da su osumnjičeni tokom 2018. i 2019. godine za sedam miliona eura prodali dio imovine preduzeća, a novac nije otišao za ono za šta je namijenjen.

SDT pres, Dragan Brković, HTP Boka
foto: Jelena Jovanović

Objasnila je i da je taj novac fiktivnim ugovorima prenijet na druge firme, među kojima je i ugovor o transferu 2.000.000 eura na račun firme iz Abu Dabija, čiji vlasnik je jedan od osumnjičenih.

SDT pres, Dragan Brković, HTP Boka
foto: Jelena Jovanović

Tužiteljka Vukčević je rekla da je paralelno sa ovom pokrenuta finansijska istraga osumnjičenih i sa njima povezanih lica.

Istakla je i da je dio novca od prodaje imovine prenijet direktno na račun jednog od osumnjičenih.

Osim Vukčević, glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića i specijalnog tužioca Miroslava Turkovića, konferenciji prisustvuju saradnica u SDT-u Jovanka Krunić, šef Specijalnog policijskog odjeljenja Dragan Radonjić i načelnik Odsjeka za suzbijanje teških krivičnih djela Milorad Žižić.

Stručna saradnica u SDT-u Jovanka Krunić saopštila je da je od januara do 1. septembra 2021. godine SDT donijelo 19 naredbi o sprovođenju istrage i jednu naredbu o proširenju istrage protiv 131 fizičkog i 18 pravnih lica.

U istom periodu, kazala je ona, podignuto je 18 optužnica i jedan optužni predlog protiv 102 osobe i 11 pravnih lica.

Krunić je istakla da je istovremeno donijeto deset naredbi o pokretanju finansijskih istraga protiv 58 fizičkih i dva pravna lica.

U tom periodu privremeno je blokirano 3.115.735, 29 eura i 14.667 dolara.

Katnić i Krunić
Katnić i Krunićfoto: Boris Pejović

Krunić je dodala da je SDT u istom periodu, radi očuvanja imovinske koristi i mogućeg naknadnog oduzimanja imovinske koristi Višem usud podnijeli predlog za privremeno oduzimanje imovine u tri predmeta.

Specijalni tužilac Miroslav Turković kazao je da SDT sprovodi istragu protiv više lica zbog stvaranja kriminalne organizacije, a protiv dva organizatora i za teška ubistva, davanje mita…

Turković je rekao da su tokom istrage pokrenute protiv grupe Stefana Đukića i Emila Tuzovića došli do dokaza da su članovi te kriminalne grupe postali i vojnik Vojske Crne Gore A.S. i još jedna osoba B.P.

Turković je rekao da je taj pripadnik VCG opservirao kretanje GST Milivoja Katnića i organizatorima te krimi grupe proslijeđivao informacije organizatorima.


VijestiVijesti

Nastavite čitati

Crna Hronika

Milačić podnio krivičnu prijavu protiv Lazovića zbog stvaranja kriminalne organizacije

Objavljeno

dana

Autor

Milačić: Đukanovićev politički brodolom, ostavio savjetnika s lisicama na rukama

Najnovije Vijesti iz Hronike, izvor portal: Vijesti.me


tražio od tužilaštva da ga uhapse i odrede zadržavanje

Milačić podnio krivičnu prijavu protiv Lazovića zbog stvaranja kriminalne organizacije

Iz Prave tvrde da su navodi Lazovića da nema potrebe da se strahuje od prisustva Blivuka i Miljkovića netačni i planski izrečeni u cilju omogućavanja njihovog ulaska u Crnu Goru, a da je on morao imati saznanja o kakvim se licima radi


Milačić, Foto: Savo Prelević

Predsjednik Prave Crne Gore i poslanik u Skupštini Crne Gore Marko Milačić podnio je danas Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) krivičnu prijavu protiv Zorana Lazovića, nekadašnjeg pomoćnika direktora Uprave policije (UP) za Sektor za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije.

Iz Prave su kazali da je Milačić podnio prijavu zbog Lazovićevih navoda 28. januara ove godine, kada je kao pomoćnik direktora UP za Sektor za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, na konferenciji za štampu izjavio da nema potrebe da se strahuje od prisustva srpskih državljana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića u Crnoj Gori.

On je, podsjećaju tada izjavio: „Istog momenta kada smo saznali da su došli u Crnu Goru, mi smo sve uradili, doveli njih i njihove domaćine u OB Kotor, obavili informativne razgovore, tražili da nam kažu razloge dolaska. Ako nijesu neprijatelji Crne Gore, nema potrebe da od bilo koga strahujemo. Belivuk i Miljković će biti pod prismotrom Sektora za borbu protiv kriminala 24 sata i naravno da ćemo ih u svakom pokušaju sprovođenja kriminalne aktivnosti spriječiti.“

SDT je 18. avgusta saopštilo je da je UP podnijela krivičnu prijavu protiv Veljka Belivuka, Marka Miljkovića, J.N. i Ž.R. zbog sumnje da su ubili Barane Damira Hodžića i Adisa Spahića.

Iz SDT je tada saopšteno da se Belivuk i NN lice sumnjiče da su u drugoj polovini 2020. godine formirali kriminalnu organizaciju koja za cilj ima vršenje krivičnih djela za koja se po zakonu može izreći kazna zatvora u trajanju od četiri godine ili teža kazna, radi sticanja nezakonite dobiti i moći.

Iz Prave tvrde da su navodi Lazovića da nema potrebe da se strahuje od njihovog prisustva netačni i planski izrečeni u cilju omogućavanja njihovog ulaska u Crnu Goru, a da je on morao imati saznanja o kakvim se licima radi.

„Dana 26.08.2021. godine SDT Milivoje Katnić je saopštio da je odluku o ukidanju zabrane ulaska u Crnu Goru Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću donio bivši menadžment Uprave policije, a da je zabrana ulaska ukinuta 28. decembra 2021. godine. Kada se konkretna saopštenja o osnovanoj sumnji u izvršenje nekoliko teških krivičnih djela od strane Belivuka i Miljkovića, ali i nekoliko drugih lica dovedu u vezu sa saopštenjem Zorana Lazovića, koji je učestvovao u ukidanju zabrane njihovog ulaska u Crnu Goru, jasno je da su njegovi navodi od 28.01.2021. godine, da nema potrebe da se strahuje od prisustva srpskih državljana Belivuka i Miljkovića u Crnoj Gori netačni i planski izrečeni u cilju omogućavanja njihovog ulaska u Crnu Goru radi kriminalne djelatnosti i vršenja krivičnih djela, a da je Zoran Lazović zbog funkcije koju je obavljao morao imati jasna saznanja da se radi o licima koja su vršila i koja će vršiti krivična djela na teritoriji Crne Gore“, saopšteno je iz Prave.

Navode da je na ovaj način Lazović stvorio osnovanu sumnju da je izvršio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije iz člana 401a Krivičnog zakonika, „kao pripadnik kriminalne organizacije koji je omogućio izvršavanje krivičnih djela ove organizacije na teritoriji Crne Gore“.

„Na osnovu svega navedenog Milačić je predložio da Zorana Lazovića Tužilaštvo liši slobode zbog navedenog krivičnog djela, odredi mu zadržavanje po pritvorskom osnovu iz člana 175 stav 1 tačke 2 i 3 Zakonika o krivičnom postupku, a iz ovih pritvorskih osnova predloži sudiji za istragu određivanje pritvora“, kazali su.

Prava Crna Gora pozvala je kolege iz parlamentarne većine na spuštanje tenzija i zakopavanja ratnih sjekira, kako bi se odlučno i konkretno posvetili borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije i pozivamo sve na hitno formiranje Tužilačkog savjeta što je prioritet u demontaži duboko kriminalizovanog bivšeg režima.


VijestiVijesti

Nastavite čitati

Crna Hronika

Udes u Beranama, stradao devetnaestogodišnjak

Objavljeno

dana

Bjelopoljac poginuo u udesu

Najnovije Vijesti iz Hronike, izvor portal: Vijesti.me


saobraćajna nesreća

Udes u Beranama, stradao devetnaestogodišnjak

Policajci i vatrogasci brzo stigli na mjesto nesreće, ali mladiću nije bilo pomoći


Ilustracija, Foto: Shutterstock

Đorđe Jelić (19) smrtno je stradao kada je jutros oko pet sati izgubio kontrolu nad vozilom, sletio sa puta u beranskom naselju Pešča i udario u drvo.

On se kretao iz pravca Andrijevice automobilom “pežo 206” i u tom beranskom prigradskom naselju, iz za sada nepoznatih razloga, prešao na drugu traku, a potom uletio automobilom u dvorište i svom silinom udario u orah.

Na mjestu nesreće brzo su bili policajci i vatrogasci, ali mladiću nije bilo pomoći.

On je bio sam u vozilu i u policiji pretpostavljaju da je uzrok neprilagođena brzina.

Uviđaj je obavljen i naložena obdukcija.


VijestiVijesti

Nastavite čitati

Novi Komentari

Najčitanije