Povežite se s nama

Novosti.rs

JOŠ 2.000 ĆATA NA JASLAMA: Uprkos planu optimizacije, koji je usvojen pre nekoliko godina, državni aparat sve širi

Objavljeno

dana

JOŠ 2.000 ĆATA NA JASLAMA: Uprkos planu optimizacije, koji je usvojen pre nekoliko godina, državni aparat sve širi

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


BROJ zaposlenih u javnoj upravi, umesto da se smanjuje, kako to predviđa plan optimizacije državnih službenika usvojen još pre nekoliko godina, godinama se povećava.

Foto M. Labudović

Da je nova vlada nastavila sa praksom prethodne, pokazuje i kadrovski plan koji predviđa da se ove godine zaposli ukupno više od 2.000 izvršilaca u javnoj upravi.

Delimični kadrovski plan organa državne uprave i Vladinih službi za 2021. godinu, koji je Vlada usvojila na poslednjoj sednici, predviđa da se državni aparat do kraja godine uveća za ukupno 2.106 službenika, od čega je do sada u radni odnos primljeno 1.320.

Broj zaposlenih u javnoj upravi povećan je za osam odsto i u prethodne dve godine, iako je Planom optimizacije do 2020. bilo predviđeno smanjenje broja radnika. Tako je na kraju 2020. godine u javnoj upravi radilo 55.428 građana, umesto 48.063, koliko je bilo predviđeno.

Da optimizacija nije dala rezultate koje je trebalo, te da je u javnoj upravi ostao preveliki broj zaposlenih, smatraju i u Socijalističkoj narodnoj partiji

- Svedoci smo da optimizacija javne uprave, koja je započeta još za vreme vlasti DPS, nije dala rezultate. Nažalost, ni nova Vlada nije uspela da se ozbiljnije pozabavi ovim pitanjem, a najava novih zapošljavanja, svakako, ne daje nadu da će se u skorije vreme stanje poboljšati - kazali su za "Novosti" iz te partije.

Kako ocenjuju, jedno od mogućih rešenja da se situacija u državnom aparatu reši je i da se nađe način da se omogući odlazak u penziju onim kadrovima koji ispunjavaju uslove za to.

Takođe, mladim generacijama trebalo bi približiti privatno preduzetništvo, kako bi ih se što manje, nakon završenih studija, opredeljivalo za javnu upravu i da se na taj način rasterete državne službe.

Kada je u pitanju ova godina, najviše službenika - 42 angažovano je u Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma. Ministarstvo kapitalnih investicija zaposliće njih 20, a resor ekonomskog razvoja 14. Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija i resor poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede zaposliće po 11 službenika.

Ministarstvo zdravlja planira da zaposli devet novih službenika, resori pravde, ljudskih i manjinskih prava i vanjskih poslova po osam, dok je Upravi za sport i mlade potrebno pet službenika, Sekretarijatu za zakonodavstvo četiri, te Upravi za ugljovodonike tri. Generalni sekretarijat Vlade Crne Gore zaposliće dva službenika, a po jednog Uprava za kadrove i Zavod za metrologiju.

TEK ŠEST STIČE USLOV

U 2021. godini planirano je zapošljavanje šest pripravnika od čega četiri sa visokim obrazovanjem i dva sa srednjim obrazovanjem, navodi se u Vladinom dokumentu, u kojem stoji i da je broj službenika koji će ispuniti uslov za odlazak u penziju u ovoj godini - šest.Novosti

Novosti.rs

„NOVOSTI“ OTKRIVAJU: Kako bi mogla da izgleda Vlada Crne Gore

Objavljeno

dana

"NOVOSTI" OTKRIVAJU: Kako bi mogla da izgleda Vlada Crne Gore

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


DOGOVOROM Demokrata i Demokratskog fronta da treba izmešati karte u crnogorskoj vladi i umesto 12 postaviti 18 ministara plus tri potpredsednika, juče su odškrinuta vrata rekonstrukciji kabineta Zdravka Krivokapića, koji je na klimavim nogama maltene od formiranja.

Foto: gov.me

Opširnije o tome kako bi mogla da izgleda Vlada Crne Gore čitajte u sutrašnjem štampanom izdanju "Večernjih novosti".

Foto: Novosti

 

 
 Novosti

Nastavite čitati

Novosti.rs

PODGORICA OTIMA CETINJSKI MANASTIR SPC: Odbijen zahtev da se svetinja upiše na MCP

Objavljeno

dana

Autor

PODGORICA OTIMA CETINJSKI MANASTIR SPC: Odbijen zahtev da se svetinja upiše na MCP

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


CETINJSKA područna jedinica Uprave za katastar i državnu imovinu odbila je zahtev Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP) za brisanje Cetinja iz lista nepokretnosti kao nosioca prava svojine nad Cetinjskim manastirom.

Poklonici cetinjskoj svetinji često su meta ektremista / Foto D. Milovanović

U rešenju, u koje je agencija Mina imala uvid, odbija se kao neosnovan zahtev za „ispravku pogrešno upisanog prava svojine“ nad više nepokretnosti i nalaže se da se nad tim nepokretnostima kao vlasnik upiše Cetinjski manastir, odnosno MCP, prenosi RTCG.

U opširnom obrazloženju se, kako prenosi RTCG, između ostalog, navodi da je utvrđeno da dostavljeni dokazi, u konkretnoj pravnoj stvari ne predstavljaju valjan pravni osnov za ispravku upisanog prava svojine, upis ili promenu izvršenog upisa na predmetnim nepokretnostima.

Vlada Crne Gore je u ponedeljak naložila Upravi za katastar i državnu imovinu da, bez odlaganja, u listu nepokretnosti za Cetinjski manastir, umesto Cetinja, kao vlasnika upiše državu.

- Nalaže se Upravi za katastar i državnu imovinu da odmah i bez odlaganja izvrši ispravku upisanog nosioca prava svojine na način na koji će, umesto Prestonice Cetinje, kao nosioca prava svojine..., vratiti upis na Državu Crnu Goru - navodi se u zaključku koji je Vlada usvojila u sredu.

Zaključak je usvojen bez održavanja sednice, na osnovu pribavljene saglasnosti većine članova.

Iz Vlade su Upravi za katastar i državnu imovinu naložili i da bez odlaganja, do okončanja postupka promene upisa, u listu nepokretnosti unese zabeležbu zabrane otuđenja i opterećenja.

Vlada je tu odluku donela dan uoči sednice Skupštine Cetinje, na čijem je dnevnom redu bila inicijativa građana za vraćanje Cetinjskog manastira Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi.Novosti

Nastavite čitati

Novosti.rs

ISLUŽENI DIKTATOR OTIŠAO JE DA MOLI I DA SE PONIŽAVA: Vučurovićevo reagovanje na boravak Mila Đukanovića u Hrvatskoj

Objavljeno

dana

Autor

ISLUŽENI DIKTATOR OTIŠAO JE DA MOLI I DA SE PONIŽAVA: Vučurovićevo reagovanje na boravak Mila Đukanovića u Hrvatskoj

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


KAKO je bedno danas izgledala poseta Đukanovića Hrvatskoj, započinje Jovan Vučurović, poslanik Demokratskog fronta saopštenje u kojem komentariše Milov boravak u Zagrebu.

Foto: V. K.

- Isluženi diktator otišao je da moli i da se ponižava, jer je, veli, država napadnuta od strane SPC, DF, Srbije, Vučića i, gle čuda, pomoć je potražio u Zagrebu - kaže Vučurović i dodaje:

- Podseća sve to na politički put Sekule Drljevića, koji je, nakon što je zbog izdaje oteran iz Crne Gore, utočište našao kod Anta Pavelića. Eto na koje je grane pao Đukanović, koji je, sudeći po rečima Zorana Milanovića, gotovo neplanirano banuo u Zagreb, molio da ga prime. Ali, nažalost, takva osoba je još uvek na najodgovornijim pozicijama sa kojih, svojim ponašanjem, bruka čitavu Crnu Goru. Na potrčka hrvatske politike je danas jedino podsećao predsednik DPS. Tu je našao saveznike protiv više od polovine Crne Gore - kazao je Vučurović.

- Zaista treba pasti vrlo nisko, ljudski i politički, da bi neko iz Crne Gore sebe sveo na igračku hrvatske politike. Navikli smo poslednjih decenija da Đukanović bude marioneta nekih značajnih centara moći, NATO ili SAD, za čiji račun je učestvovao u izdaji Crne Gore i bio saveznik u bombardovanju svoje zemlje, a sada svoj politički put završava kao poslušnik Hrvatske. To je sudbina onih koji su izdali svoj narod i opljačkali svoju državu, a koji očekuju da će neko hteti i uspeti da ih spasi od procesuiranja i odgovornosti. Bedno - zaključuje Vučurović.

 

BONUS VIDEO: Kako je pao Milo Đukanović?

 Novosti

Nastavite čitati

Novi Komentari

Najčitanije