Povežite se s nama

Ekonomija

Medojević Spajiću i Milatoviću: Ubice ekonomije, hitno rušiti Vladu

Objavljeno

dana

Medojević Spajiću i Milatoviću: Ubice ekonomije, hitno rušiti Vladu

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Aktuelno.me


Nakon što je ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović izjavio da će posredstvom projekta “Montenegro works”  Vlada Crne Gore uraditi klasifikaciju, kojom bi sva nestrateška preduzeća postala kandidati za privatizaciju, oglasio se jedan od lidera Demokratskog fronta Nebojša Medojević.

Komentarišući najavu ministra, Medojević je poručio da je neophodno rušiti aktuelnu Vladu zbog pokušaja, kako kaže, ubijanja ekonomije.

“Ubice ekonomija” vojnici globalne duboke države u naletu. Hoće da prodaju EPCG, Aerodrome, Luku Bar…Da dovrše posao Djukanovića i Vesa Vukotića. Hitno rušiti ovu Vladu”, objavio je Medojević na Twitter-u.Aktuelno

Nastavite čitati
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar Prijavite se

Ostavite komentar

Ekonomija

Fond PIO: Isplata penzija u ponedjeljak

Objavljeno

dana

Autor

Fond PIO: Isplata penzija u ponedjeljak

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Aktuelno.me


Isplata redovnog mjesečnog primanja za avgust počeće u ponedjeljak, 20. septembra , saopšteno je iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore u obavještenju za korisnike prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja.

Prosječna penzija iznosi 293,05 eura, a ukupna sredstva potrebna za isplatu prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja su 35,93 miliona eura.Aktuelno

Nastavite čitati

Ekonomija

Radnicima u Delti plate pod znakom pitanja

Objavljeno

dana

Autor

Nova pravila za ulazak u Deltu: Ulazak u Aromu bez potvrde

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Aktuelno.me


Zaposleni u šoping molu Delta City, koji sada da bi došli na posao moraju imati neku od kovid potvrda, nijesu pravili problem zbog novih epidemijskih mjera, ali, prema riječima PR menadžera ovog tržnog centra Dragana Perišića, isplata njihovih zarada je trenutno pod znakom pitanja. Naime, kako je za Dnevne kazao, nakon uvođenja mjera, promet u maloprodajnim objektima šoping mola je opao čak 80 odsto.

“Imamo hiljade zaposlenih i pitanje je kako će njihove zarade biti isplaćene jer ovo je treće zatvaranje. Sada da odete u Deltu, nećete naći dvadesetak ljudi. Ne znate šta je gore, kada nas zatvore i li kada uvedu ovakve mjere”, naglašava Perišić.

“DISKRIMINATORSKI ODNOS”

S druge strane, on ističe da su drugi slični maloprodajni kompleksi iz nekog razloga registrovani kao poslovni centri i za njih mjere ne važe.

“Ovo je do te mjere diskriminatorski da ne može više biti. Da samo u jedan objekat uvedete mjere, a da svi ostali rade, ne znam kako drugačije to nazvati. Da paradoks bude veći, kod nas se nalazi štand za vakcinaciju na kome se od maja ove godine vakcinisalo 10.000 ljudi. Umjesto da smo partneri sa zdravstvenim vlastima, oni nam uvode mjere kojima nam potpuno uništavaju biznis”, istakao je Perišić.

On napominje da su se tim povodom više puta obraćali nadležnima, ali da nijesu naišli na razumijevanje.

“Sve što je do nas smo uradili. Imali smo istupe, razgovor sa Institutom za javno zdravlje. Unija poslodavaca je poslala dopis nadležnim institucijama, međutim, apsulutno nijesmo naišli na razumijevanje, a kako sada stvari stoje, mislim da ga neće ni biti”, dodaje Perišić.

VAKCINA ILI TEST DVA PUTA NEDJELJNO

Kada je riječ o organizaciji rada u šoping molu u novim uslovima, Perišić ističe da su firme u pogledu poštovanja mjera odgovorno postupile.

“Ne znam koliko je među zaposlenima vakcinisanih, taj podatak imaju poslodavci, a njih je 80. To su sve odgovorne firme i kada bi svi poštovali pravila kao mi, izašli bismo za dva mjeseca iz pandemije. Što se tiče zaposlenih, stvarno nijesam čuo daje bilo problema, a mi bismo to odmah znali jer svakodnevno komuniciramo među sobom. Ono što znam je da jedna kompanija koja ima 500 zaposlenih i koja ima više prodajnih objekata u Crnoj Gori, lako može da ljude koji su vakcinisani rasporedi u tržnom centru Delta City. Oni koji nijesu u stanju da to organizuju i koji ne žele da se vakcinišu, na šta imaju pravo, rade testove dva puta nedjeljno”, objasnio j e Perišić.

Podsjećamo, stupanjem na snagu novih mjera, u tržne centre u Crnoj Gori može se ući samo uz kovid potvrdu, odnosno ukoliko osoba ispunjava jedan od uslova: da je prošlo 14 dana od druge doze vakcine koja se daje u dvije doze, odnosno 14 dana od imunizacije vakcinom koja se daje u jednoj dozi, negativan PCR test ne stariji od 72 sata ili pozitivan PCR test koji je stariji od 14, a ne stariji od 180 dana, i da osoba posjeduje negativan brzi test koji nije stariji od 48 sati.

Sukob sa antivakserima

I dok nove mjere za sada nijesu izazvale otpor zaposlenih, probleme prave antivakseri, koji su u srijedu nasilno pokušali da uđu u ovaj šoping mol.

“Grupa nezadovoljnih građana pokušala je nasilno da uđe u objekat tvrdeći da mi nemamo pravo da im tražimo potvrde. Postoji ta grupa građana antivaksera koji protestuju u gradu na različitim lokacijama, pa su odabrali i Delta City za te svrhe. Njima se niko ne bavi i onda su oni rekli da će ako dođu u Deltu postati vidljiviji. Mi smo ih u jednom trenutku pustili da uđu, javili policiji i tu se naša nadležnost završila”, kazao je Perišić.Aktuelno

Nastavite čitati

Ekonomija

CBCG: Moguće je očekivati pooštravanje kreditnih standarda za potrošačke kredite građana

Objavljeno

dana

Autor

Ljiljana Klikovac podnijela ostavku

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Aktuelno.me


Na osnovu Izvještaja o kretanju cijena za II kvartal 2021. godine, konstatovano je da su potrošačke cijene u prvih šest mjeseci 2021. godine, u odnosu na isti period prethodne godine, u prosjeku više za 1,2%. U Izvještaju se, dalje, navodi da modelska prognoza za kraj 2021. godine projektuje inflaciju u rasponu od 2,4% do 3,84%, sa centralnom tendencijom od 3,1%. Njoj je slična i ekspertska procjena CBCG i ona ukazuje da će na kraju godine inflacija biti u rasponu od 2% do 4%, pri čemu centralna projekcija iznosi 3%. To je saopšteno nakon što je Savjet Centralne banke Crne Gore održao danas 101. sjednicu, kojom je predsjedavao guverner dr Radoje Žugić.

Osvrnuvši se na juče predstavljene rezultate procesa procjene kvaliteta aktive, odnosno AQR-a u Crnoj Gori, članovi Savjeta izrazili su zadovoljstvo stanjem i trendovima koji karakterišu bankarski sektor, kao i činjenicom da je potvrđena adekvatna kapitalizovanost na nivou sistema, te kvalitet politika upravljanja rizicima u bankama, saopšteno je iz Centralne banke.

Konstatovano je da su pozitivni trendovi u vidu rasta najvažnijih bilansnih pozicija (aktiva, krediti, depoziti i kapital) nastavljeni i u periodu nakog 31.12.2019. godine, što je bio referentni datum za sprovođenje AQR-a.

Savjet je danas razmatrao Makroekonomski izvještaj CBCG za drugi kvartal 2021. godine. Statistički podaci za ovaj period u poređenju sa uporednim ukazuju na oporavak privrede, posebno izražen u pojedinim sektorima, poput industrijske proizvodnje, trgovine, turizma i saobraćaja. Ohrabruju i fiskalni podaci, posebno smanjenje gotovinskog deficita budžeta, koji je u prvoj polovini 2021. godine bio za 54,2 miliona eura niži u odnosu na uporedni period prethodne godine.

Predmet razmatranja na sjednici bio je i Izvještaj o rezultatima ankete o kreditnoj aktivnosti banaka za II kvartal 2021. godine, u kojem je istaknuto da su u ovom periodu ublaženi kreditni standardi za privredu, posebno za sektor mikro, malih i srednjih preduzeća, kao i za stanovništvo, osim segmenta stambenih kredita, gdje je evidentirano blago pooštravanje kreditnih standarda.

Prema očekivanjima banaka, u trećem kvartalu 2021. godine, očekuje se nastavak ublažavanja kreditnih standarda za mikro, mala i srednja preduzeća. Što se stanovništva tiče, moguće je očekivati pooštravanje kreditnih standarda za potrošačke i ostale kredite, odnosno ublažavanje standarda za stambene kredite.

Na današnjoj sjednici je predstavljena Informacija o analizi podataka dobijenih putem upitnika CBCG – Fintech: mapiranje fintech-a i finansijskog ekosistema u Crnoj Gori. Naime, u cilju mapiranja fintech-a i finansijskog ekosistema u Crnoj Gori, CBCG je sprovela istraživanje koje je obuhvatilo banke, mikrokreditne finansijske institucije (MFI), platne i institucije za elektronski novac koje posluju u Crnoj Gori. Istraživanje je sprovedeno u cilju sagledavanja stanja, nivoa razvoja i broja kompanija koje pružaju usluge iz fintech oblasti u Crnoj Gori, kao i stepena njihove primjene. Istraživanje je pokazalo da banke i druge anketirane institucije sarađuju sa više različitih kompanija u implementaciji novih tehnologija, uglavnom za potrebe digitalizacije internih procesa, razvoja digitalnih korisničkih servisa i sl., dok je veoma mali dio posvećen oblasti fintech-a. Konstatovano je da postoji značajan prostor za napredak, inovacije i razvoj, dok prepoznate prepreke, u vidu regulatornog aspekta, karakteristika tržišta i navika korisnika, zahtijevaju sveobuhvatne i koordinisane aktivnosti regulatornih institucija i cijelog fintech ekosistema.
Članovi Savjeta su pozdravili osnivanje CBCG Fintech Huba – regulatornog inovacijskog centra, kao i organizaciju prvog CBCG Fintech Hackathona na temu “Budućnost digitalnih bankarskih i platnih servisa u Crnoj Gori“, zakazanog za 22-24. oktobar ove godine.

Savjet je danas usvojio Odluku o izmjenama Odluke o sadržini Centralnog registra transakcionih računa. Izmjenama se vrši tehničko prilagođavanje predmetne odluke, na način da se preciziraju podaci koje su banke dužne da dostavljaju CBCG za potrebe ažuriranja Centralnog registra transakcionih računa. Razmatrani su kvartalni izvještaji o poslovanju banaka i pružalaca finansijskih usluga na 30.06.2021. godine, kao i izvještaji o poslovanju i sprovođenju politike Centralne banke za jun i jul.Aktuelno

Nastavite čitati

Novi Komentari

Najčitanije