Povežite se s nama

Ekonomija

Милатовић: Нестратешка предузећа кандидати за приватизацију

Objavljeno

dana

Милатовић: Нестратешка предузећа кандидати за приватизацију

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Dan.co.me


Он је нагласио да се подразумиjева да ће о свему томе одлучивати Влада и Скупштина, у диjелу своjих надлежности

Унапређење коорпоративног управљања у државним предузећима, као и анализу свих државних предузећа кроз двиjе димензиjе, профитабилност и стратешку важност за државу, Влада ће радити уз подршку релевантних међународних партнера, Европске комисиjе, Међународног монетарног фонда и Европске банке за обнову и развоj, казао jе министар економског развоjа Jаков Милатовић.

– Први корак у том правцу jе оснивање предузећа „Монтенегро Воркс”, коjе ће са своjим стручним кадром, у сарадњи са међународним партнерима, у виду њихове техничке подршке, радити на успостављању ефикасног финансиjског надзора над државним предузећима. Резултат те сарадње ће бити и jедна детаљна студиjа класификациjе предузећа у четири категориjе она коjа су профитабилна и стратешка, она коjа су непрофитабилна и стратешка, она коjа су профитабилна а нестратешка и она коjа су непрофитабилна и нестратешка – навео jе Милатовић на Твитеру.

Он је истакао да ће оваква студиjа, дати основ за далље дjеловање у циљу сређивања лошег наслиjеђеног стања у државним предузећима.

– Од ових из прве групе ће се тражити додатна ефикасност како би били jош профитабилниjи. Ова из друге групе мораjу да прођу снажно реструктурирање, у циљу покушаjа да постану профитабилна или у супротном да буду организационо измиjењена како државна помоћ не би била у супротности за правилима о државноj помоћи. Предузећа из треће и четврте групе су по правилу кандидати за приватизациjу – казао jе Милатовић.

Он је нагласио да се подразумиjева да ће о свему томе одлучивати Влада и Скупштина, у диjелу своjих надлежности.

– Креирање „Монтенегро Воркс” jе зато први корак да би до смислене и аргументоване расправе на ову тему дошло, а све у циљу унапређења стања у пословању државних предузећа у Црноj Гори – закључио jе Милатовић.ДАН

Nastavite čitati
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar Prijavite se

Ostavite komentar

Ekonomija

Влада продаје 10.500 тона пшенице за више од 2, 5 милиона еура

Objavljeno

dana

Влада продаје 10.500 тона пшенице за више од 2, 5 милиона еура

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Dan.co.me


Управа за катастар и државну имовину да спроведе поступак

Влада је на данашњој сједници усвојила Информацији о валоризацији 10.500 тона пшенице.

 – Тим поводом задужена је Управа за катастар и државну имовину да спроведе поступак продаје наведене количине пшенице по процијењеној вриједности од 2.598.750 еура или 247,50 еура по тони. Такође, задужено је Министарство финансија и социјалног старања да изврши плаћање трошкова складиштења за август 2021. године у износу од 20.800,50 као и трошкова фумигације и елевације у износу од 12.087,24 еура – навели су из Владе.ДАН

Nastavite čitati

Ekonomija

Размотрити смањење акциза на гориво

Objavljeno

dana

Размотрити смањење акциза на гориво

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Dan.co.me


Посматрајћи актуелне цијене бензина у региону, наша земља налази се на другом мјесту. Најскупљи бензин је у Хрватској, а најјефтинији у Босни и Херцеговини

Из Уније послодаваца позивају Владу да размотри смањење акциза на гориво како би се амортизовало повећање цијена. С друге стране, из Министарства капиталних инвестиција кажу да с таквим захтјевима треба бити опрезан због негативног утицаја на државни буџет. Рјешење би било, како кажу, у формирању стратешких резерви нафтних деривата, јавља ТВЦГ преноси портал РТЦГ.

Готово сваких 15 дана када дођу на пумпу, грађане чека све већа цијена горива. За неке удар на џеп грађана, док поједине то баш и не дотиче.

Из Уније послодаваца Црне Горе напомињу да су на удару и предузећа посебно у транспортном сектору.

-Не сумњам да ће доћи до пораста њихових услуга, а опет се враћамо на почетак приче да пораст цијене коштање производа и услуга оних компанија који своју цијену коштања формирају на основу цијене горива платиће привреда, а потом и грађани- истакао је Слободан Милатовић из УПЦГ.

Зато апелују на надлежне органе да размисле о смањењу акциза на гориво, које се, како наводе, могу надомјести наплатом пореза тамо гдје има основа за то. Из Министарства капиталних инвестиција свјесни су да раст цијене горива негативно утиче и на привреду и на грађане.

-Просто речено мања цијена мање акцизе и мањи порези на гориво може потенцијално да значи мање новца за пензионере за здравство за просвјету и слично тако да ту треба бити опрезан- казао је Драшко Лончар из МКИ.

Из тог ресора поручују да је у изради закон који предвиђа формирање стратешких резерви нафтних деривата, а очекује се да се ускоро нађе у скупштинској процедури. То би, кажу, Црну Гору учинило независнијом од промјена на свјетским тржиштима, а промјене цијена горива дешавале би се рјеђе – на четири до шест седмица.

-Имамо могућност да залихе нафтних деривата држимо у некаквим, да кажем, условно речено у складиштима. У овом тренутку на жалост, у Црној Гори још не постоји инфраструктура гдје би се нафтни деривати могли складиштити, али постоји могућност да се привремено бар док се та инфрастриуктура не створи да се складишти у земљама ЕУ који су наши партнери, дакле привремено, док сами не успоставимо капацитете за складиштење- навео је Лончар.

Посматрајћи актуелне цијене бензина у региону, наша земља налази се на другом мјесту. Најскупљи бензин је у Хрватској, а најјефтинији у Босни и Херцеговини.

Занимљив податак на који смо наишли на сајту „Глобал петрол прицес“ на којем се налазе тренутне цијене горива свуда у свијету јесте да тренутна цијена дизела у Црној Гори иста је као и она на Малти. Треба напоменути да је Малта држава која има нешто мање становника од Црне Горе, готово дупло већи БДП и око четири пута мању стопу незапослености.ДАН

Nastavite čitati

Ekonomija

Јокић: Успостављање авио везе између Црне Горе и Румуније од посебног значаја

Objavljeno

dana

Јокић: Успостављање авио везе између Црне Горе и Румуније од посебног значаја

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Dan.co.me


Овом приликом је наглашен значај учешћа у програмима европске територијалне сарадње

Предсједник Општине Котор, Владимир Јокић, примио је данас у званичну посјету амбасадора Румуније у Црној Гори Виорела Арделеана.

Током састанка су разматране могућности сарадње румунских градова и Котора, те је амбасадор Арделеан представио иницијативу румунског града Крајова за успостављањем пријатељске размјене и сарадње са Котором на пољима од заједничког интереса. Он је такође најавио учешће умјетника из Румуније на фестивалу КоторАрт.

Јокић је казао да постоји много могућности за сарадњу, посебно у домену туризма, гдје би од посебног значаја било успостављање авио везе између Црне Горе и Румуније како би се олакшао долазак већем броју румунских туриста који су заинтересовани за долазак на црногорско приморје.

Овом приликом је наглашен значај учешћа у програмима европске територијалне сарадње.ДАН

Nastavite čitati

Novi Komentari

Najčitanije